Dressing bazyliowy, czosnkowy, ostro-słodki czy słodko-ostry? -sposób na nudną sałatę :) 214Dressinng często mylony z sosem lub dipem, różni się od sosu tym, że jest gęstszy, podawany jest na zimno, bezpośrednio na potrawy, przede wszystkim do sałatek, namiast w stosunku do dipu, który raczej podawany jest w osobnym naczyniu do krakersów, krojonych warzyw
Pause Gotowanie!
Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu 250zrobiłam Bóg wie czego. Zrobiłam chleb powszedni każdego szanującego się Włocha.Zrobiłam to PER L'AMORE DELLA PASTA!- Z MIŁOŚCI DO MAKARONU! Pasta con la salsa. Makaron z sosem i już. Niestety , pomidorów jakie kąpią się w słońcu sycylijskim, prosto z krzaczka..nie znajdę tutaj nigdy. Pomidor , który rośnie na Sycylii to pomidor słodki, bardzo słodki. Ale do rzeczy. Składniki(...)pozbędziemy się pestek, łodyżek, szumowin wszelakich . Salsa będzie pyszna, gładka, lśniąca i gęsta! Gotujemy makaron al dente. U mnie chifferi rigati MALMA Odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy sos oraz sporo tartego parmezanu. Energicznie potrząsając patelnią, mieszamy wszystko. Salsa wspaniale wśliznie się do środka kolanek, dlatego kocham tak bardzo tę formę i kształt makaronu. Muszelki też są genialne
Z Kuchni Do Kuchni
Sos pieczarkowy 157śmietany więc idealny dla naszego alergika. Generalnie nie podaję dzieciom grzybów ale staram się przygotowywać dania obiadowe w taki sposób, aby w razie potrzeby wszyscy mogli je zjeść. Sos robiłam specjalnie do papryki faszerowanej, ale z powodzeniem można go wykorzystać jako dodatek do różnych kotletów, mięsa pieczonego lub czegokolwiek chcemy. 0,5 kg pieczarek 1 cebula(...)smażyć przez chwilę. Jak już pieczarki będą podsmażone (nie za mocno) zalać je rosołem, posolić, dodać pieprzu do smaku. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i wlać do sosu, aby go zagęścić. Zagotować, w razie potrzeby doprawić do smaku. Posypać po wierzchu posiekanym koperkiem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Placek ziemniaczany prawie jak pizza 272pieczemy około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy na niego kiełbasę, pomidora i oliwki pokrojone w plasterki. Jogurt mieszamy z serem żółtym i przyprawami. Sos równomiernie rozprowadzamy na placku. Zapiekamy jeszcze 20-25 minut, aż sos się ładnie zezłoci
e-PrzepisyKulinarne
Makaron żytni z pesto z rukoli, suszonymi pomidorami, ricottą i kaparami 209kroimy w cienkie paski. Czosnek miksujemy z pomidorami na gładką pastę, dodajemy miętę i rukolę pociętą nożyczkami na mniejsze kawałki. Mieszamy, dodajemy kapary i ricottę i mieszamy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg przpisu na opakowaniu. Do ciepłego makaronu dodajemy sos i mieszamy. Podajemy z listkiem bazylii. Smacznego
Chocolate Muffin Blog
Krewetki pieczone w całości (w pancerzach) 223rytuał – każdy je rękami i obiera sobie stwora na talerzu. Idealne na spotkania z przyjaciółmi – długie rozmowy i owoce morza to doskonały duet. Można podać do nich sosy do maczania np. majonezowy lub słodki chili, jednak krewety są tak dobre same w sobie, że szkoda psuć ich naturalny smak sosem. Ja upiekłam krewetki na soli – woda zawarta
Poezja smaku
Sałatka z rukolą i mozzarellą z miodowym vinegre 178Kolejna o dsłona sałatki z sosem vinegret na bazie mio du ( przepis TUTAJ ). Tym razem łączymy smaki rukoli, pomi dora, mozzarelli i ziaren. Sycąca, zaskakująca smakiem i i dealna na d rugie śnia danie. Spróbujcie sami :) Skła dniki: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki miodu 3 ząbki czosnku sól, pieprz kulka mozzarelli(...)łyżeczce ziaren słonecznika i dyni Przygotowanie: Oliwę, sok z cytryny i miód łączymy i dokładnie mieszamy. Obieramy czosnek i wyciskamy go praską do miseczki z sosem i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę myjemy i wrzucamy do miseczki. Pomidory kroimy w ćwiartki, a rzodkiewkę w pół plastry. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Lekko solimy
ChilliJemy
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻÓŁTYM SEREM 226dodać starty ser na tartce o dużych oczkach . Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Możecie podawać z czym tylko Wam się zapragnie np. ze śmietaną, sosami, duszonymi warzywami. U mnie dzisiaj z pieczonym łososiem - PRZEPIS TUTAJ oraz sosem czosnkowym. Pycha
pieprzny smaczek
FILETY Z KURCZAKA W SOSIE Z PIECZARKAMI 247Filet z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso do kuchennej obróbki. Można z niego wyczarować tysiące przepysznych dań :) Dziś będzie klasycznie. Bo filet w sosie pieczarkowym to swoista klasyka ... ale jakże pyszna klasyka prawda? Filety przyrządzone w ten sposób są soczyste, a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak. Składniki: 1 podwójna pierś
Walijskie Pichcenie
Kasza jęczmienna z boczniakami 203smaczną parę. Składniki 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 250 g boczniaków 2 małe czerwone cebule 1 pęczek cienkiego szczypioru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub według własnego uznania. Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka, a szczypior(...)Czosnek siekamy lub ściermay na tarce na drobnych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i szczypior. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy boczniaki oraz czosnek, sos sojowy, zioła prowansalskie i solimy do smaku. Całość dokładne mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Można dolać trochę wody. Następnie dodajemy kaszę jęczmienną i dokładnie mieszamy. Jeszcze kilka minut dusimy
My Chcemy Jeść
Penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) 287Dzień Bloga zapraszam na pyszne danie - makaron penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's world
Domowy makaron z natką pietruszki i masłem cytrynowym 217być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Sos: Cytrynę sparzamy, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo(...)startym serem i pieprzem. Rada: Sos przygotowujemy podczas gotowania makaronu. Do przygotowania domowego makaronu najlepiej użyć specjalnych maszynek :) http://www.hendi.pl/sprzet_kuchenny/maszynki_do_makaronu.html http://www.hendi.pl/konkurs.html
Moniki Smakołyki
Brokuły w cieście 215Pyszna przekąska dla wielbicieli brokułów. Można również dodać sos do usmażonych już brokułów a wówczas brokuły zaserwować jako samodzielne danie, polecam. Brokuły w cieście. Składniki: 4 małe brokuły Ciasto(...)blanszowałam w osolonej i ze szczyptą cukru wodzie, odcedziłam i podzieliłam na różyczki. Różyczki maczałam w cieście i smażyłam na oleju rzepakowym tyle aby ładnie się zrumieniły. Podałam z sosem ziołowym na bazie jogurtu. Smacznego, miłego chrupania. Przepis własny. "Podróże małe i duże" Bałtyk w kolorach zachodu słońca
Moje Małe Czarowanie
Gyros z kurczakiem i chlebkiem pita 254minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso aż się zarumieni około 10-15 minut. Pomidory i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Przyrządzamy sos czosnkowy ze śmietany, majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku. Pitę podgrzewamy według przepisu (zazwyczaj zwilżamy i wkładamy do tostera aż się zacznie otwierać i będzie gorąca). Wyciągniętą z tostera pitę zostawiamy(...)chwilę otwartą, żeby się nie poparzyć. Do ciepłej pity wkładamy na przemian: parę kawałków mięsa, pomidora, ogórka, łyżeczkę sosu aż się zapełni. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię
Smaczne Potrawy
Papryka faszerowana 190godziny (lub dłużej - w zależności od piekarnika, ja mam gazowy więc pieczenie trwało prawie 1,5 godziny) w 200 stopniach. Skórka papryki musi być miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. * jeśli zostanie nam farsz można zrobić z niego pyszne kotleciki albo całość zapiec jako pieczeń. Tak apetycznie wyglądają po upieczniu Papryka bez sera - dla starszego dziecka Propozycja podania(...)sosem pieczarkowym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie