kieszeń studenta... myślę że to żadnego nie "oskubie" z funduszy :) Składniki: 8 dużych ziemniaków 1 płaska łyżka soli 1 pełna łyżka przyprawy do ziemniaków Bella-Bis 3 łyżki oleju Sos: 125ml jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy w płynie maggi szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na ósemki. Zalewamy wodą, solimy i stawiamy(...)międzyczasie raz mieszając. Następnie włączamy opiekanie lub grill i pieczemy jeszcze 10 minut. W tym czasie z jogurtu, majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz magi i pieprzu przygotowujemy sos czosnkowy. Podajemy na ciepło. Przyprawę do ziemniaków znajdziecie TUTAJ
Kuchnia w czekoladzieszczypta chili 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry suszonej 20 dkg sera żółtego w kawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików olej do obsmażenia Sos a'la salsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron(...)gnieździe i posypujemy startym żółtym serem oraz oprószamy ostrą papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut- do zrumienienia sera. W tym czasie przygotowujemy sos a'la salsa, który idealnie pasuje do tej potrawy: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu
Kuchnia w czekoladziegodzinę. W tym czasie truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przygotujemy w zależności od tego jak je chcemy podać:) Możemy: Ćwiartki truskawek poukładać na talerzu lub zrobić sos truskawkowy: 200g truskawek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego miksujemy na gładki krem. Możemy również ćwiartki truskawek wbić w jedną stronę (tą niepieczoną) racucha, a następnie smażyć je obrócone na małym(...)ogniu. Smażenie: Racuchy nakładamy łyżką na gorący tłuszcz, smażymy na małym ogniu na zloty kolor z każdej strony. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy sosem truskawkowym. Upieczone racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach
Kuchnia w czekoladziejuż liści. Zwijanie, to przysłowiowa bułka z masłem. Nie wspominając już o gotowaniu, bo to robi się samo. Gołąbki polecam, bo są bardzo smaczne, a podane z ulubionym sosem (u mnie pieczarkowy) smakują jeszcze lepiej! Składniki: Na ok 50 sztuk: 3 duże główki kapusty 1.5 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) 1.20kg ryżu długoziarnistego dobrej jakości 4 cebule(...)płynie (maga) i układamy kolejną. (Pozostawiamy ok 6cm od góry) Ostatnią warstwę gołąbków zalewamy wodą i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Od momentu zagotowania gotujemy ok 40 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym (pieczarkowym). Taką ilość gołąbków najlepiej rozłożyć do dwóch mniejszych garnków. Będziemy mieć pewność, że mięso jest na pewno dobrze dogotowane. Odgrzewanie gołąbków: W piekarniku
Kuchnia w czekoladziemnie ostra chrzanowa sól, pieprz - do smaku Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Szczypiorek drobno posiekać. W oddzielnym naczynku rozbełtać sos: jogurt, musztardę i przyprawy. W miseczce wymieszać jaja ze szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem. Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym pieczywem - a choćby takim jak na poniższych zdjęciach Chlebem
Grunt to przepis!Dressinng często mylony z sosem lub dipem, różni się od sosu tym, że jest gęstszy, podawany jest na zimno, bezpośrednio na potrawy, przede wszystkim do sałatek, namiast w stosunku do dipu, który raczej podawany jest w osobnym naczyniu do krakersów, krojonych warzyw
Pause Gotowanie!zrobiłam Bóg wie czego. Zrobiłam chleb powszedni każdego szanującego się Włocha.Zrobiłam to PER L'AMORE DELLA PASTA!- Z MIŁOŚCI DO MAKARONU! Pasta con la salsa. Makaron z sosem i już. Niestety , pomidorów jakie kąpią się w słońcu sycylijskim, prosto z krzaczka..nie znajdę tutaj nigdy. Pomidor , który rośnie na Sycylii to pomidor słodki, bardzo słodki. Ale do rzeczy. Składniki(...)pozbędziemy się pestek, łodyżek, szumowin wszelakich . Salsa będzie pyszna, gładka, lśniąca i gęsta! Gotujemy makaron al dente. U mnie chifferi rigati MALMA Odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy sos oraz sporo tartego parmezanu. Energicznie potrząsając patelnią, mieszamy wszystko. Salsa wspaniale wśliznie się do środka kolanek, dlatego kocham tak bardzo tę formę i kształt makaronu. Muszelki też są genialne
Z Kuchni Do Kuchniśmietany więc idealny dla naszego alergika. Generalnie nie podaję dzieciom grzybów ale staram się przygotowywać dania obiadowe w taki sposób, aby w razie potrzeby wszyscy mogli je zjeść. Sos robiłam specjalnie do papryki faszerowanej, ale z powodzeniem można go wykorzystać jako dodatek do różnych kotletów, mięsa pieczonego lub czegokolwiek chcemy. 0,5 kg pieczarek 1 cebula(...)smażyć przez chwilę. Jak już pieczarki będą podsmażone (nie za mocno) zalać je rosołem, posolić, dodać pieprzu do smaku. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i wlać do sosu, aby go zagęścić. Zagotować, w razie potrzeby doprawić do smaku. Posypać po wierzchu posiekanym koperkiem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepieczemy około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy na niego kiełbasę, pomidora i oliwki pokrojone w plasterki. Jogurt mieszamy z serem żółtym i przyprawami. Sos równomiernie rozprowadzamy na placku. Zapiekamy jeszcze 20-25 minut, aż sos się ładnie zezłoci
e-PrzepisyKulinarnekroimy w cienkie paski. Czosnek miksujemy z pomidorami na gładką pastę, dodajemy miętę i rukolę pociętą nożyczkami na mniejsze kawałki. Mieszamy, dodajemy kapary i ricottę i mieszamy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg przpisu na opakowaniu. Do ciepłego makaronu dodajemy sos i mieszamy. Podajemy z listkiem bazylii. Smacznego
Chocolate Muffin Blogrytuał – każdy je rękami i obiera sobie stwora na talerzu. Idealne na spotkania z przyjaciółmi – długie rozmowy i owoce morza to doskonały duet. Można podać do nich sosy do maczania np. majonezowy lub słodki chili, jednak krewety są tak dobre same w sobie, że szkoda psuć ich naturalny smak sosem. Ja upiekłam krewetki na soli – woda zawarta
Poezja smakuKolejna o dsłona sałatki z sosem vinegret na bazie mio du ( przepis TUTAJ ). Tym razem łączymy smaki rukoli, pomi dora, mozzarelli i ziaren. Sycąca, zaskakująca smakiem i i dealna na d rugie śnia danie. Spróbujcie sami :) Skła dniki: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki miodu 3 ząbki czosnku sól, pieprz kulka mozzarelli(...)łyżeczce ziaren słonecznika i dyni Przygotowanie: Oliwę, sok z cytryny i miód łączymy i dokładnie mieszamy. Obieramy czosnek i wyciskamy go praską do miseczki z sosem i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę myjemy i wrzucamy do miseczki. Pomidory kroimy w ćwiartki, a rzodkiewkę w pół plastry. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Lekko solimy
ChilliJemydodać starty ser na tartce o dużych oczkach . Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Możecie podawać z czym tylko Wam się zapragnie np. ze śmietaną, sosami, duszonymi warzywami. U mnie dzisiaj z pieczonym łososiem - PRZEPIS TUTAJ oraz sosem czosnkowym. Pycha
pieprzny smaczekFilet z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso do kuchennej obróbki. Można z niego wyczarować tysiące przepysznych dań :) Dziś będzie klasycznie. Bo filet w sosie pieczarkowym to swoista klasyka ... ale jakże pyszna klasyka prawda? Filety przyrządzone w ten sposób są soczyste, a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak. Składniki: 1 podwójna pierś
Walijskie Pichceniesmaczną parę. Składniki 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 250 g boczniaków 2 małe czerwone cebule 1 pęczek cienkiego szczypioru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub według własnego uznania. Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka, a szczypior(...)Czosnek siekamy lub ściermay na tarce na drobnych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i szczypior. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy boczniaki oraz czosnek, sos sojowy, zioła prowansalskie i solimy do smaku. Całość dokładne mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Można dolać trochę wody. Następnie dodajemy kaszę jęczmienną i dokładnie mieszamy. Jeszcze kilka minut dusimy
My Chcemy Jeść