Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Witajcie kochani, Ostatnio mało mnie na blogu, ale mam całkowite urwanie głowy. Konkurs z sosami Folwark już dawno dobiegł końca więc dzisiaj chciałabym nareszcie ogłosić zwycięzców Dziękuję wszystkim za nadesłanie zgłoszeń, wszystkie były świetne jednak musiałam wybrać tylko 3 osoby. Pierwsze miejsce zajmuje pani Wioleta Szczepańska z przepisem na roladki schabowe(...)wszystkie przesłane przepisy, wygrane osoby poproszę o przesłanie na mój adres mail: marta@mgotuje.pl swoich danych w celu wysłania nagrody. Pozdrawiam, Marta Post Rozwiązanie konkursu z sosami Folwark pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujedelikatnie odrobiną tłuszczu mięso, zakryć naczynie i piec w temperaturze 180 stopni ok 15 minut. Następnie wyjąć kaczkę z piekarnika. Odstawić jeszcze pod przykryciem ok 5 minut. KROK 4: SOS ŻURAWINOWY : na patelni, na której była smażona kaczka zostawić odrobinę tłuszczu. Wlać wino i na bardzo małym ogniu zredukować jego ilość. Dodać żurawiny (od 4 czubate łyżki). Kaczkę pokroić(...)grube paski i polać gotowym sosem. Podawać (opcjonalnie z puree ziemniaczanym oraz burakami) SMACZNEGO
smacznieinatematoraz Syrah. Tatar potrzebuje wina tęgiego, dlatego też mile widziane były szczepy bardziej pełne niż Sangiovese- bardziej mięsne. Pierwszym daniem mięsnym było tagliatelle, oczywiście własnego wyrobu, z kaczką z sosem z czerwonego wina. Tu niestety żal mi było kaczki, która została zmielona.... wolałabym kawałki mięsa. Wiem, że danie ma wymogi, że mięso zmielone... ale … pozostanę przy swoim. A i lepiej(...)jest dumą rodziny Frescobaldi. Kaczka uwielbia szczepy taniczne oraz w miarę delikatne – dlatego też, to starzone w beczkach dębowych wino, idealnie pasuje do ciemnego mięsa kaczki, szczególnie w towarzystwie sosu winnego. Drugim daniem mięsnym była polędwica cielęca, orzeszki piniowe, warzywa duszone. Smaczna, delikatna cielęcina, dobrze przyprawiona. Do cielęciny wino najbardziej elitarne – Brunello di Montalcino należy do kategorii win szlachetnych
królestwo garówplasterki jak są duże lub na 4 części jak są mniejsze. Pieczarki dodajemy do dyni i dorzucamy tymianek. Jak wszystkie warzywa mamy miękkie dodajemy śmietankę i chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do sosu z dynią i pieczarkami, mieszamy i podajemy Smacznego
Kuchenne WariacjeSpaghetti z mięsem w sosie szpinakowym Mój szpinak z jesiennego siewu długo czekał na zbiory. Przez suszę powschodził bardzo marnie, długo nie chciał rosnąć, a to co rosło, z ledwością starczyło na jeden obiad. Suma Sumarą cały szpinak z grządki trafił na talerz ze spaghetti. Nazbierałam go aż dwie garści. No ale starczyło na aromatyczny sos szpinakowo-śmietanowy, z dużą
na moim stole...like Mondays , czyli piosenka dzięki której polubiłam poniedziałki. Żeby dobrze zrozumieć tą piosenkę (i jej 'lekko' specyficzny teledysk) trzeba koniecznie przeczytać to - sekcja history . Placki owsiane z dynią, polane sosem karmelowym Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 50 g zmielonych płatków owsianych 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej (lub ciut więcej proszku do pieczenia) 1/5 łyżeczki cynamonu po dwie szczypty zmielonych(...)przykryć talerzykiem, wstawić do lodówki na noc. Rano ciasto wymieszać z 2-3 łyżkami mleka/wody, usmażyć placki, podawać z ulubionymi dodatkami - najlepiej sprawdzi się tu syrop klonowy, miód lub sos karmelowy
tost z dżememjogurtem naturalnym i syropem z ananasa. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. W przezroczystej misce ułożyć sałatkę warstwowo w następującej kolejności: połowa pora, seler konserwowy, kukurydza i szynka. Polać połową sosu. Następnie wyłożyć ananasa, jajka i pozostały por. Polać resztą sosu. Posypać żółtym serem. Smacznego! The post Warstwowa sałatka z szynką i ananasem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemałe winne jabłka ( czyli soczyste , nie kwaśne , ale i nie zupełnie słodkie ) 2 średnie cebulki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 płaska łyżka cukru sól , pieprz do smaku odrobina masła Cebulkę siekamy drobno i rozsypujemy na dnie naczynia do zapiekania , delikatnie solimy . Na cebulce, układamy, cieniutko ,pocięte plasterki czosnku ( takie naprawdę(...)pergamin ) , a następnie lecimy z kawałkami karkówki . Każdy kawałek przy układaniu , solimy i pieprzymy . Kładziemy na zakładkę , czyli plastry powinny na siebie nachodzić . Z sosu sojowego , cukru i octu balsamicznego robimy marynatę , którą smarujemy ułożone plastry po wierzchu . Jabłka myjemy , przekrawamy na ćwiartki i pozbawiamy komór nasiennych . Układamy na samym wierzchu , lekko przecierając skórkę odrobiną masła ( wtedy nie wyschną , tylko
Ogrodnik w podróżymleku 1 sztuka, bułka pszenna 1 kromka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 6 średnie, 3 cebule duże, przecier pomidorowy 3 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki(...)zeszklić pokrojoną w piórka cebulę posypaną cukrem, dodać startą na grubszych oczkach marchew, przecier pomidorowy, pozostałe dodatki i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając podać kotlety z sosem i na ciepło i na zimno są również pyszne..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlubczyku 1 łyżka klarowanego masła sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Na dużej patelni podsmażamy czosnek i pomidora, następnie jak powstanie konsystencja sosu dodajemy posiekaną dymkę razem ze szczypiorkiem i posiekaną papryczka chilli. Wszystko delikatnie doprawiamy, soli ja daję ok 1 płaską łyżeczkę. Dopiero na końcu dodajemy wino i gotujemy(...)jeszcze ok 4 minut. Do gotowego sosu dodajemy świeże umyte mule gotujemy przez 8 minut pod przykryciem co jakiś czas potrząsając patelnią. Na sam koniec wszystko posypujemy świeżym lubczykiem. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: 1 świeży brokuł ok. 450 g, 1 batat ok. 250 g, 3 ząbki czosnku, 1 biała cebula, 1 marchew, 0,7 l bulionu warzywnego, 1-2 łyżki sosu sojowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, przyprawa garam masala do smaku. Przygotowanie: Cebulę, czosnek, kroimy w kostkę. Batat i marchew obieramy, kroimy w plastry(...)zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod pokrywką kolejne 5 min. Dodajemy różyczki brokuł, dolewamy pozostałą częścią gorącego bulionu i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy (do smaku !), doprawiamy pieprzem do smaku i miksujemy za pomocą blendera do uzyskania, gładkiej, jednolitej konsystencji. Krem z brokuł i batatów podajemy z różyczką brokułu doprawiamy szczyptą garam masala
Moniki Smakołykicebulę zeszklić, przekładamy do smażonych borowików. Mieszamy podlewamy wodą dusimy przez chwilę, przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą, pieprzem świeżo mielonym. W trakcie duszenia wlewamy śmietanę, pokrojony świeży koperek. Odstawiamy aby sos nabrał smaku. Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części, przekładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy sól.Po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania wsypujemy mrożony groszek, gotujemy(...)jeszcze przez chwilę aż groszek zmięknie. Po ugotowaniu odlewamy wodę dodajemy obrany i pokrojony drobniutko czosnek oraz estragon. Wszystko ugniatamy za pomocą tłuczka. Podajemy gorące purre z podgrzanym sosem z borowików . Smacznego
kgwjanczewosobie niewiele składników. Oto składniki burak czerwony ogórek kiszony czerwona cebula marchewka sól himalajska różowa pieprz ziołowy SKWORCU majonez ROLESKI musztarda sarepska ROLESKI sos czosnkowy ROLESKI Umyj buraki i ugotuj w skórce. To samo zrób z marchewką. Odłóż do całkowitego wystygnięcia. Po czym obierz ze skóry. Pokrój w kosteczkę. Ogórki obierz ze skórki. Pokrój(...)kosteczkę, podobnie cebulę. Wymieszaj wszystko razem. Dosmacz pieprzem. Dodaj sosu czosnkowego. Musztardę oraz majonez. Wymieszaj. Sprawdz czy musisz dołożyć soli. Sałatka gotowa. Podałam ją na PORCELANA BOGUCICE Niezwykła sałatka potrzebuje niezwyklej oprawy. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKopytka to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych dodatków w polskiej kuchni. Często są zresztą spożywane jako skądinąd samodzielne danie, wówczas zwykle z dodatkiem skwarków lub sosu. Ich najbardziej charakterystycznym składnikiem są gotowane ziemniaki. Rozbite na gładką masę dodawane są do ciasta zawierającego również jajka i mąkę. Przygotowanie kopytek nie jest skomplikowane. Może być jednak wymagane nieco cierpliwości, gdyż ziemniaki(...)krojąc ciasto. Kopytka 2015-10-04 13:16:44 Przepis na tradycyjne polskie kopytka - popularny i uniwersalny dodatek do wielu dań, jednak spożywane również samodzielnie, np. ze skwarkami lub sosem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 2 duże szklanki mąki pszennej (600ml) 1/2 dużej szklanki wody (150ml) 1 duże (L) jako 1 średni ziemniak (200g) sól Instrukcje Ziemniaka dokładnie
Kulinarna Pokusa