humus: 300 g ugotowanej ciecierzycy 5 łyżek białego sezamu 3 łyżki oliwy pół limonki ząbek czosnku sól pieprz dodatkowo: 5 kiszonych ogórków ,sos czosnkowo - jogurtowy Sposób wykonania: Składniki na ciasto wymieszać mikserem, odstawić na pół godziny do pooddychania i po tym czasie smażyć placki. Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając(...)kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Każdy naleśnik smarować grubą warstwą pasty a następnie 2 łyżki ogórków. Zawinąć w rulon, przekroić na pół. Podawać na zimno z sosem czosnkowo -jogurtowym
pieprzny smaczekPrzygotowuje się ją bardzo szybko i wystarczy tylko kilka składników, by przygotować ją na przyjazd niespodziewanych gości. Lekka i świeża sałatka z roszponką i granatem doskonale komponuje się z sosem miodowo-musztardowym. Składniki: opakowanie roszponki 2 granaty 400 g boczku Sos miodowo-musztardowy: 3 łyżeczki musztardy kremskiej łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli 1 łyżka miodu szczypta
Pasja SmakuSkładniki: -0,8 kg ziemniaków -0,3 kg kaszanki -1 duża cebula -2 jajka -ok. szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej, łyżeczka masła -bułka tarta -sos grzybowy Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną(...)brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Zapiekanki gotowe. Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym, ulubionym sosem grzybowym i delektujemy się smakiem. Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi. Smacznego
Maminek kulinarnyfajny zbliżony do kapusty smak, figa -to nuta egzotycznej słodyczy, do tego awokado -uważam, że zawsze pasuje do figi a poza tym dojrzałe ma świetną konsystencję, do tego sos z miodu z odrobiną soku z limonki. To musi być dobre. Po powrocie do domu pozostało mi tylko zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet(...)niej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Kuba Gotujeodpowiadający za intensywnie serowy smak dania F ix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr z zimną wodą i śmietaną, tak by nie było grudek. Sos zagotuj . Wrzuć do niego umyte i podzielone na różyczki brokuły. Brokuły z sosem przełóż do żaroodpornego naczynia . Tarty żółty ser pomieszaj z bułką tartą
SzczyptaSmaQporcję dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 250 g fasolki szparagowej zielonej 3 średniej wielkości marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek jasny sezam do dekoracji Piersi umyć, osuszyć, pociąć na paski i przyprawić solą oraz pieprzem. Marchewkę obrać, umyć i pokroić(...)talerz. Na dno woka ponownie wlać trochę oliwy z oliwek. Przesmażyć czosnek i marchewkę. Gdy marchewka zmieni kolor i zmięknie to dodać fasolkę szparagową oraz przesmażone mięso. Całość polać sosem sojowym i sokiem z cytryny. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem. Przed podaniem całość można posypać jasnym sezamem
Ugotowaćzawartości patelni. Dodajemy suszone zioła, chili i wędzoną paprykę, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i rozkruszamy tofu do powstałego sosu. Mieszamy i trzymamy na patelni 5 minut. Upieczoną dynię "szarpiemy" widelcem (jej miąższ) tak, by powstał dyniowy makaron. Taki makaron nakładamy na talerz, przykrywamy sosem i posypujemy np. wegańskim parmezanem. Smacznego
Be Fit Be Strongklusków. :) Proste i szybkie w przygotowaniu, są ciekawą alternatywą dla klasycznych obiadowych dodatków. Można oczywiście także podawać je solo, czego jestem gorącą zwolenniczką. Dziś w mojej wersji polane są sosem z oliwy z oliwek i przypraw. Wykraja się je w różne kształty, od tradycyjnego kopytkowego, po nieco bardziej płaskie i większe kluski z odznaczonym na nich widelcem. 2-3 małe(...)Powstałe grudki wrzucamy na wrzątek z odrobiną soli i czekamy aż wypłyną. Oliwę z oliwek mieszamy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, odrobiną soku z cytryny i większą szczyptą soli. Powstałym sosem (niezbyt gęstym, należy odpowiednio dobrać ilość oliwy do wielkości ząbka czosnku) polewamy gorące kluseczki, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyakwaśnych ogórków z słodkim winogronem Składniki • 1 cukinia 20 cm żółta • biała część pora • 1 jabłko ze skórką • 2 mniejsze ogórki kiszone • 15 kulek winogrona • 2 łyżki śmietany • sos sałatkowy grecki Sposób przygotowania 1. Cukinię jabłko i ogórki zetrzeć na grubej tarce.Dodać pokrojony w paski por i połówki winogrona bez pestek Surówkę posypać sosem sałatkowym dodać
W królestwie smaków Beatydrożdży, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, pozostałe składniki: 50 g startego sera żółtego, 1 słoiczek golonki ok. 300 g lub ugotowanej 200 g, 1 kopiasta łyżka kapary, 1 łyżka sosu chili, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy w wodzie drożdże z dodatkiem cukru, dodajemy połowę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)średnicy ok. 30 cm i przekładamy na podsypana mąką blachę do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 220°C. Golonkę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, galarety i dzielimy na kawałeczki. Ciasto smarujemy sosem chili za pomocą np. sylikonowego pędzla, bardzo cienką warstwę, żeby nie przesadzić z ostrością. Na całe ciasto nakładamy ser, dodajemy golonkę i kapary. Doprawiamy mieloną papryczką. Pizze wkładamy do gorącego
Moniki Smakołykiścieramy na tarce o małych oczkach parmezan i gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy groszek zmięknie dodajemy śmietanę. Po 5 minutach dodajemy szynkę. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, a następnie dorzucamy starty parmezan i mieszamy. Sos doprawiamy solą. Gotowe danie przekładamy na talerz Niniejsza propozycja to szybkie, sycące i smaczne danie Smacznego
Kuchenne Wariacjewino z marynaty oraz miód. Wymieszaj, odparuj alkohol. Następnie zalej całość gorącą wodą tak, aby przykryła mięso. Przykryj pokrywką i duś mięso do miękkości. Wyjmij mięso z garnka, sos przelej przez sitko, przetrzyj. Następnie dodaj masło i zredukuj sos (jeśli jest taka potrzeba), aż zrobi się gęsty i zawiesisty. Podawaj najlepiej z kaszą gryczaną prażoną. Smacznego
Garniec Magaliepołączą się składniki. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Jeżeli całość się już podgotowała dodajemy soli i pieprzu do smaku. Rozkładamy makaron z serem na talerzu i zalewamy sosem - GOTOWE. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wygniatamy praską lub bardzo drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę Dodajemy mięso i przyprawy Gdy mięso już dojdzie dodajemy bazylię mieszamy całość(...)Dodajemy przecier pomidorowy mieszamy Gotowy sos próbujemy i doprawiamy jeszcze do smaku Wykładamy makaron i posypujemy serkiem
Sprawdzone przepisy kulinarneżółtego żeby była bardziej ścisła. Jeśli wybierzecie ziemniaki o mączystym miąższu to nie trzeba niczym masy zagęszczać a kotlety wyjdą delikatne i mięciutkie. My najbardziej lubimy je właśnie z sosem grzybowym, ale bez sos albo z innym też są smaczne. Więcej o odmianach ziemniaków pisałam w poście z przepisem na Gnocci z borowikami - poczytajcie bo to istotne jakich ziemniaków użyć
Smaczna Pyzajuż tylko chwila. Składniki: Naleśniki ( 2 jajka, 1 ½ szklanki mleka, ok. 2 szklanki mąki, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli ) Dodatkowo: 1 pierś z kurczaka 1 mała cukinia Sos paprykowy ( publikowany na blogu ) Vegeta Sól Pieprz Drobno tarty ser Wykonanie: Usmażone naleśniki kroimy w cienkie paski. Pierś z kurczaka na małe podłużne kawałki a cukinię kroimy w słupki. Do cukinii(...)najlepiej wyłożyć na sito ). Pierś przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez kilka minut na oleju. Do przesmażonej piersi dodajemy cukinię. Całość jeszcze chwilę smażymy ( krótko ). Następnie dodajemy sos paprykowy ( mały słoik ) i na koniec pokrojone naleśniki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy. Wykładamy na talerze i posypujemy drobno startym serem. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy