sosy - 72734 przepisów (strona:2240/4849)

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 224

drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki(...)smak, a potrawy na nim smażone zachowują swój naturalny smak. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dorzucamy bakłażana i cukinię. Dodajemy sos sojowy i przyprawę garam masala. Dusimy kilka minut do miękkości warzyw. Dodajemy napęczniałą kaszę bulgur i jeszcze kilka minut dusimy.  Na koniec posypujemy serem żółtym i mieszamy. Podajemy

My Chcemy Jeść
Sos z dyni do makaronu 182

poprzednim wpisie wykorzystałam połowę dyni piżmowej.  Teraz opowiem co zrobiłam z drugą połówką. Sos. Sos z dyni. Lekki, pyszny.  Wykorzystajcie makaron jaki lubicie- u mnie bezglutenowy. U mnie wersja wegetariańska. pół dyni piżmowej 2 ząbki czosnku parmezan woda ok szklanki natka z pietruszki czerwona papryka w proszku szalotka  olej sól Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę

AZgotuj!
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 204

muszą zjeść coś, co chociaż w małym procencie imituje smak sera, mięsa, jajek.. Nie inaczej było w tym przypadku. Taka potrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych(...)wraz z cebulami gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ugotowane warzywa odcedzamy, umieszczamy w misie blendera i miksujemy wraz z resztą składników (oczywiście prócz makaronu). Makaron polewamy sosem lub mieszamy go z nim w misce.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Słodko - kwaśny kurczak z makaronem i papryką 224

smażyć aż zmięknie, w trakcie smażenia można dolewać wody, aby warzywa się nie przypalały. Pod koniec smażenia papryki, na drugiej patelni, usmażyć kurczaka. Nie odlewać wydzielającego się z kurczaka sosu. Do usmażonej papryki dodać ugotowany makaron i przesmażonego kurczaka wraz z sosem.   Wszystko wymieszać i przez chwilę podgrzewać. Podawać na ciepłych talerzach lub miseczkach, popruszone parmezanem

Codzienne Gotowanie
Kurczak ala tajski 166

azjatycką, dziś moja własna koncepcja tajskiego curry. 2 piersi z kurczaka 1 limonka - otarta skórka i sok 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 cebula, drobno posiekana 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru 1 mała papryczka chili 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren sezamu 200ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka mini kukurydza - pół opakowania garść groszku cukrowego(...)makaron jajeczny Przygotować marynatę do kurczaka: W misce wymieszać sok i skórkę z limonki, , czosnek, cebulę, sos rybny, cukier, chili, olej sezamowy, dodać kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na około 2 godziny. W międzyczasie: Przygotować makaron jajeczny wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, przesmażyć kurczaka wraz z marynatą

Codzienne Gotowanie
Kurczak z morelami 164

patelni lub woku, przesmażyć cynamon i kmin aż ten zacznie "strzelać", należy uważać, aby przypraw nie przypalić. Dodać kurczaka i smażyć go przez kilkka minut. Kurczaka wraz z wydzielonym sosem przełożyć do miski. Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać kurczaka, podlać bulionem i dusić przez 15 minut(...)kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać jogurt, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak w sosie z nerkowców 116

Kolejny przykład prostego i szybkiego dania kuchni indyjskiej, tym razem z sosem z orzechów nerkowca. 2 średnie cebule  2 łyżki koncentratu pomidorowego 50g orzechów nerkowca 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżka soku z cytryny 0,25 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 2 łyżki rodzynek 200 pieczarek pokrojonych(...)dodać zmiksowaną masę i smażyć przez kilka minut.  Dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka. Smażyć przez kilka minut.  Dodać pieczarki wodę i jogurt, w takich proporcjach aby sos nie był za rzadki ani zbyt gęsty, gotować na wolnym ogniu aż kurczak będzie usmażony (około 10 minut). Posypać pozostałą kolendrą i podawać z chlebkiem naan lub ryżem

Codzienne Gotowanie
Zielona sałatka z pomarańczą 174

jako samodzielne danie. paczka mieszanych warzyw liściastych (szpinak, rukola, rukwia wodna) mała pomarańcza marchewka 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu balsamicznego  pół łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz Przgotować sos: w miseczce wymieszać miód, ocet, musztardę i odrobinę soku z pomarańczy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa umyć, osuszyć, przebrać, ja odrywam ogonki i łodyżki, aby zostały tylko liście(...)dodać cząstki pomarańczy, zalać sosem i delikanie wymieszać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi 198

swoim gościom;) którzy z pewnościa będą zachwyceni tym daniem). 1 pierś z kaczki przyprawa "pięć smaków" 4 gałązki grubego szczypioru 4 małe pak choi 100ml bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gruszka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego 2 gwiazdki anyżu Przygotowanie gruszki: Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrązyć gniazda nasienne. W rondelku(...)minut (lub dłużej w zależności czy chcemy pierś krwistą czy dobrze wypieczoną). W międzyczasie na patelnię dodać gwiazdkę anyżu, pokrojony w plasterki szczypior i pak choi. Podlać bulionem i sosem sojowym, dodać miód. Smażyć aż pierś będzie usmażona wg naszych preferencji, gdy będzie gotowa - podawać. Smacznego! * pak choi - kapusta chinska (nie mylić z kapustą pekińską

Codzienne Gotowanie
Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem 169

piersi z indyka (kurczaka) 1 słodki ziemniak (średniej wielkości) szczypta tymianku 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżeczki przyprawy curry 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki sosu rybnego puszka (400ml) mleczka kokosowego 2 kłącza trawy cytrynowej sól cytryna czerwona papryczka chili dymka olej  chlebek nan/ryż Drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażyć(...)kostkę wielkości kęsa. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości.  Mięso dodać do przesmażonej cebuli, smażyć aż zmieni kolor, następnie dodać curry, sól i cuker, dolać sosu rybnego i dokładnie wymieszać. Wlać mleko kokosowe, dodać trawę cytrynową, wymieszać i gotować na małym ogniu około 10-15 minut.  W międzyczasie na drugiej patelni przesmażyć ziemniaka, (można delikatnie posypać

Codzienne Gotowanie
Pasta z wędzonej makreli 145

kwaskowym ogórkiem. Pasta ta idealnie nadaje się do kanapek, lecz można jątakże podawać jako sałatkę.  wędzona makrela 1 czerwona cebula 2-3 ogórki konserwowane 3-4 łyżki sosu tatarskiego pieprz Rybę wyfiletować i rozdrobnić. Cebulkę i ogórka drobniutko posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać, dodać sos tatarski do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na swierzym

Codzienne Gotowanie
Fritata z wędzonym łososiem 158

dodatków i... efekt przeszedł moje oczekiwania! Wyśmienita  frittata z delikatnym aromatem wędzonej ryby i kwaskowych kaparów - rewelacja! 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 100g wędzonego łososia 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka kaparów 2-3 łyżki mleka sól, pieprz zioła masło Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i przesmażyć na maśle. Gdy się lekko zrumieni dodać łososia(...)smażyć aż nabierze różowego koloru, podlać sosem sojowym, dodać kapary i jescze chwilę smażyć. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać, dodać mleko popieprzyć, dodać zioła, dokładnie wymieszać. Przesmażoną rybę zalać jajeczną masą i równomiernie rozprowadzić po patelni. Gdy brzegi podeschną odchylać je delikatnie łopatką i przechylając patelnię przelewać tam nie ścięte jajko z wierzchu. Przykryć i smażyć na małym ogniu

Codzienne Gotowanie
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 185

duży, ryż będzie sie przypalał i przyklejał do dna naczynia, jeżeli będzie zbyt mały bulion będzie wchłaniany zbyt wolno, co wydłuży czas gotowania, przez co ryż straci jędrność, a sos nie będzie kremowy.   Risotto nalezy często próbować podczas czasie gotowania, szczególnie w końcowej fazie. Można dodać wrzącej wody, jeśli skończy się bulion, a ryż wciąż będzie wymagał(...)wchłonie, przed dolaniem kolejnej porcji, chodzi o stopniowe podlewanie ryżu. Często i delikatnie mieszać, aby ryż się nie przyklejał. Stopniowo z ziarenek ryzu bedzie wydzielala sie skrobia tworzac kremowy sos - podstawa dobrego risotto.  Po około 20 minutach  ryż powinien być miękki, ale jednocześnie jędrny (al dente) i kremowy (należy próbować, ponieważ bardzo istotne jest aby ryż się

Codzienne Gotowanie
Wegańskie curry z bakłażana i papryki 179

Siankoo ,  Panna Mawinna ,  Wojtek  i  Bartoldzik . Curry, jak każde indyjska potrawa, jest dla mnie po prostu wspaniałe. Warzywa i niesamowita ilość przypraw, oraz gęsty pomidorowy sos sprawiały, że dokładałam go sobie kilka razy;) Polecam! Składniki: 1 cebula 1 średni bakłażan 3 kolorowe papryki (żółta, zielona, czerwona) 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka(...)pokrojonego w kostkę wielkości kęsa, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory z puszki oraz pozostałe przyprawy: garam masala, paprykę, kolendrę  kardamon. Gotować aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby, jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać wody. Natychmiast podawać. Danie jest tak sycące, że nie potrzeba do niego żadnego pieczywa, ryżu czy innych dodatków.  Smacznego

Codzienne Gotowanie