Mój mąż po zjedzeniu tego mięska powiedział, że to jeden z najlepszych obiadów jakie jadł. Pałki są bardzo delikatne w smaku, mięciutkie, lekko słodkawe. Najlepszy jest sos. Ja podałam je z frytkami i surówkę a ten sosik idealnie sprawdził się, żeby pomoczyć w nim frytkę, taki ketchup w ciepłej wersji. Wkrótce szykuje mi się rodzinny obiad, na pewno zrobię(...)pieprz Mięso oczyścić, natrzeć czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć na oleju. Dodać powidła i ketchup, wymieszać na ogniu i wystudzić. Mięso wymieszać z ketchupowym sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Następnego dnia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 2 kromki chleba żytniego 2-3 listki sałaty strzępa kilka czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych 2 grube plastry pieczeni 2 ogórki konserwowe 2-3 łyżki sosu tatarskiego Pomidorki pokroić w połówki, ogórki w plastry. Z chleba odciąć skórkę, kromki posmarować sosem tatarskim i pokroić w kwadraciki. na każdym ułożyć po kawałku sałaty. Pieczeń pokroić na kwadraciki wielkości
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWątróbka, która ma tyle samo smakoszy co i przeciwników, w mojej rodzinie jest bardzo lubiana. Z reguły jadamy ją na ciepło z sosem ale dziś dla odmiany podałam ją jako składnik sałatki. Nadchodzą cieplejsze dni i taka sałatka będzie doskonałym lekkim obiadem lub kolacją. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, jest też bombą witaminową a kolorowy wygląd zachęca do zjedzenia(...)krążki cebuli a następnie usmażyć wątróbkę. Warzywa pokroić w dowolne kształty, ser w trójkąty. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać. Na talerzu ułożyć sałatę, ser, warzywa i kawałki wątróbki. Polać sosem chrzanowym. Podawać z pieczywem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDodać ziele angielskie i liść laurowy i przykryć rondel pokrywką. Dusić około godziny na wolnym ogniu. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i śmietaną. Kiedy mięso będzie miękkie zagęścić sos. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Przełożyć je do miski i wyrównać, podzielić ręką na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjąć i w to miejsce nasypać(...)Pozostałe ziemniaki oczywiście dodać także. Wszystko razem wymieszać i rękami oprószonymi mąką formować kluseczki z dziurką. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 2 minut od wypłynięcia. Kluseczki polać sosem. Podawać z karczkiem i surówką lub buraczkami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzpinak w tym roku w moim ogródku wyjątkowo obrodził, dlatego często jadamy go na różne sposoby. Bardzo lubimy go w sałatce z pomidorkami i sosem czosnkowym, którą przeważnie podaję do mięs i kiełbasek z grilla. Oprócz tego, że jest smaczna to także jest bardzo zdrowa. Idealna na lato. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych zielony ogórek czerwona cebula 3-4 garście(...)Cebulę posiekać. Ogórka pokroić w niewielkie kawałki, szpinak także drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawić. Warzywa posolić, posypać pieprzem i tuż przed podaniem polać sosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiekarnika były z wierzchu chrupiące a w środku bardzo pulchne, kilka zjedliśmy jeszcze gorących bo tak pachniały, że nie dało się powstrzymać. Ja osobiście lubię takie bułeczki maczać w sosie czosnkowym, ale to już takie moje zboczenie, że prawie wszystko jadam z sosem czosnkowym. Składniki na 10 sztuk: na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 30 g drożdży
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia dowolne sosy Domowe Nuggetsy w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki(...)fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Gotowe nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami, np. czosnkowym , chili , meksykańskim lub ketchupem. Moje posty
Słodka Stronalaską waniliową. Dodać cukier i likier. Łatwo go można podpalić co dodatkowo karmelizuje jabłka. Pod koniec laskę wyjąć, przekroić, wyciągnąć z niej całą zawartość i dodać do jabłek. SOS: 1/2 opakowania Vanilla Fudge ( dostałam kiedyś od kolegi ) lub kilka krówek :) 1 mała łyżeczka masła 1/2 szklanki mleka sok z ćwiartki cytryny Krówki lub Vanilla Fudge rozpuścić na odrobinie masła(...)się roztopi i zacznie bomblować dodać ostrożnie i stopniowo mleko. Naleśniki napełnić jabłkami, polać łyżeczką sosu i zawiązać w sakiewkę przy pomocy wykrojonych z cytryny wstążek. Obsypać cukrem pudrem i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika. Zapiekać tyle aby cukier się zkarmelizował :) Podawać np z lodami ale same też są przepyszne :) Mam nadzieję, że narobiłam choć
Jemy Pijemyliście kafiru 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 cebula 1 jabłko 1 papryczka chilli 700 ml wody 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) sok z 1/2 limonki 2 łyżki sosu sojowego sól dodatkowo: 250 g makaronu ryżowego 1 papryczka chilli pęczek kolendry Papryki ułożyć na blasze. Piec w 200 st. C. przez 30-40 minut, aż skórka zrobi się czarna(...)wodą, gotować 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu. Zupę przed podaniem podgrzać (ale nie gotować). Podawać z makaronem ryżowym, pokrojonym w plasterki chilli i kolendrą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRoladki układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Roladki piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Do przygotowania roladek użyłam żurawiny suszonej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni(...)powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Połączenie mięsa z żurawiną było strzałem w dziesiątkę. Wytrawne roladki z nutką słodyczy to jedna z moich ulubionych potraw mięsnych. Żurawina suszona spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi na bazarku w sklepie Auchan
Tradycyjna kuchnia Kasikawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 kłącze trawki cytrynowej (gdyby nie była dostępna można ominąć) 1-2 czerwone papryczki chili 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1 limonki świeża kolendra 2-3 woreczki ryżu jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy pastę curry i gotujemy(...)gotujemy około 7 minut. Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do curry. Wrzucamy papryczkę pokrojoną w cienkie paski (bez pestek). Doprawiamy sokiem z limonki,cukrem i sosem rybnym. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym i posypujemy kolendrą. Mega pyszne :) Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeDziś przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami(...)kolejną minutę. Wlej bulion i gotuj przez minutę zdrapując wszelkie drobinki z dna patelni. Zmniejsz ogień do małego i powoli wmieszaj śmietankę. Gotuj przez około 6-8 minut, aż sos lekko zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczne Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj fasolkę. Posyp startym serem, włóż do piekarnika i zapiekaj
karmelowyidealnie leżąca w ręce nigdy nie zawiedzie nas w przygotowywaniu naleśników. Grube dno patelni pozwoli wysmażyć idealnego steka. Wysokie krawędzie pozwolą na przygotowanie jeszcze większej ilości naszego ulubionego sosu do makaronu. Moim ulubionym jest sos carbonara. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsmażenia mięs, konfitowania (gotowaniu w tłuszczu). 3 figi pokroić w grube plastry. Do garnka wlać wino, dodać miód, zagotować. Włożyć plastry fig, zagotować, gotować 2 minuty. Figi wyjąć, osączyć. Sos, w którym się gotowały zagęścić przez gotowanie. Dodać masło, mieszając zagotować. Zdjąć z ognia. Ciasto francuskie podzielić na pół, lekko rozwałkować obie połówki (tak, aby można było dokładnie zawinąć pierś(...)stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Podawać z sosem i świeżymi figami. *jeżeli nie mamy orzechów włoskich w miodzie trzeba wziąć 1,5 łyżki orzechów włoskich grubo posiekanych i o,5 łyżki miodu, **Używałam naleśniki lub papier ryżowy, jednak nie byłam
królestwo garówmąki pszennej szczypta soli 3-4 łyżki wody 125 g masła zimnego cukinia żółta, zielona pierś kurczaka natka pietruszki ser do zapiekania sól, pieprz ząbek czosnku kilka kropel sosu sojowego cebula 2 jajka 3/4 szkl śmietany 1/2 szkl mleka ostra papryka Przygotowanie: Mąkę, sól, masło i wodę zagnieść i wsadzić do zamrażarki na ok 10 min. Następnie rozwałkować, przełożyć(...)kolejne 10 min. Podpiec w 200 st C przez ok 15 min. Cukinię, kurczaka pokroić w mniejsze kawałki. Podsmażyć z pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu sojowego i rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Posypać poszatkowaną natką. Przełożyć wszystkie składniki na podpieczony spód, zalać rozbełtanymi jajkami ze śmietaną i mlekiem posypać ostrą papryką i startym serem. Piec
Gaździnka warzy