kroimy w plasterki. Dzielimy na trzy części. Pierwszą częścią wykładamy dno naczynia do zapiekania. Na to układamy połowę wędliny z cebulą, papryki i kilka plasterków pomidora. Zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Czynność powtarzamy z druga warstwą. Na ostatnią warstwę ziemniaków układamy pomidory, wylewamy resztę sosu i posypujemy serem żółtym. Całość zapiekamy przez około 25 min w temp
e-PrzepisyKulinarnemarynować przez noc, ale 1-2 godzin też dadzą już efekt smakowy. Do przygotowania marynaty I potrzebujemy: – 1 butelkę (0,29 l) Guinness Extra Stout – 4 cl sosu sojowego – 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego (rozdrobnionego w moździerzu) – 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich – 1 łyżeczka soli Do przygotowania marynaty II potrzebujemy: – 0,25 l piwa Tyskie(...)sosu Worcester – 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego (rozdrobnionego w moździerzu) – 1 łyżeczkę ziół dalmatyńskich – 1 łyżeczkę soli W obu przypadkach składniki marynaty umieszczamy w miseczce, mieszamy i wkładamy kawałki mięsa, które chcemy marynować. Marynujemy prze 1-2 godziny (minimum) a najlepiej przez noc. Życzymy Wam smacznego! Dajcie znać czy nasze marynaty przypadły Wam do gustu
Szybko Tanio Smaczniewody - pół szklanki zimnej wody i cztery czubate widelce mąki. Roztrzepać widelcem by nie było grudek. Powoli dolewać do garnka cały czas mieszając. Wlewać do momentu gdy sos będzie gęsty - nie zawsze trzeba dać całą zawiesinę. Chwilkę jeszcze pogotować. Ja z moją rodziną najbardziej lubimy mięso mielone w sosie podane z kaszą gryczaną. Smacznego
W kuchni u MonikiPulpety w sosie pomidorowym są zapisane do mojego domowego menu. Dzieci je lubią, a i my dorośli również z chęcią je jemy. Składniki: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 jajko, bułka tarta, niecałe pół szklanki mleka, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, mąka, przecier pomidorowy lub puszka pomidorów. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać drobno(...)wodę z mąką (pół szklanki wody i 4 czubate widelce mąki wymieszane, by nie było grudek - może nie być konieczności dodania całej zawiesiny, także wlewać powoli do momentu aż sos będzie wystarczająco gęsty). Zagotować i zdjąć z palnika. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 600g łososia - 6kawałków, przyprawa do ryb lub tradycyjnie sól, pieprz i majeranek, czosnek granulowany, 2 cytryny. Składniki na sos i jego przygotowanie jest tu kliknij . Przygotowanie: Rybę umyć i osuszyć, doprawić przyprawą do ryb (lub solą, pieprzem i majerankiem). Lekko posypać czosnkiem granulowanym i pokropić sokiem z cytryny. Na każdy kawałek położyć plasterek cytryny. Zawinąć w folię(...)aluminiową. Piec w 200stopniach przez 25min. Po wyjęciu ryby z folii na talerz, polać sosem koperkowo śmietanowym. Smacznego
W kuchni u Monikifaszerowane ziemniaki. Składniki: jedna, pojedyncza pierś kurczaka, 4 ziemniaki, dwie cebule, przyprawa do kurczaka, sól lub przyprawa uniwersalna, 4 plasterki sera żółtego. Gotowe ziemniaki bardzo dobrze smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajduje się kliknij tu . Przygotowanie: Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Razem podsmażyć na małej ilości tłuszczu z przyprawą do kurczaka - nie dawać dużo
W kuchni u Monikikilka łyżek majonezu, śmietana lub woda do rozrzedzenia troszkę majonezu. Przygotowanie: Ozory ugotować w wodzie do momentu aż będą miękkie - ok.1h30min. Obrać i odkroić śliniankę. Pokroić na kawałki. Przygotować sos majonezowo czosnkowy: kilka łyżek majonezu wymieszać ze śmietaną lub wodą, z posiekanym czosnkiem (można wycisnąć) i pieprzem. Sos majonezowo czosnkowy połączyć z ozorami. Smacznego
W kuchni u MonikiPuszkę po pomidorach zalać do połowy wodą, opłukać ją i wlać do reszty składników. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy (lub sok pomidorowy - wtedy nie wlewać wody z puszki). Gdy sos się zagotuje spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze przypraw. Ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować makaron do spaghetti w osolonej wodzie, z łyżką oleju. Makaron podawać z sosem, na wierzchu posypanym startym
W kuchni u MonikiNareszcie udało mi się zrobić sałatkę, której przepis ciągle wpadał mi w ręce. Ostatnio dość często robiłam sosy, a do sosów uwielbiam kaszę gryczaną. I jak tylko w ręce brałam karton z kaszą, to moje oczy przykuwało zdjęcie sałatki, a z drugiej strony przepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne
W kuchni u Monikipomysł na pomidory na przystawkę wędrują prosto od mojej siostry. Składniki: 2 duże pomidory, starty ser żółty - do posypania, 5 ząbków czosnku, łyżka majonezu, łyżka śmietany, sól, pieprz. Przygotowanie: Sos: Łyżkę majonezu i śmietany wymieszać do smaku z solą, pieprzem oraz starannie rozgniecionym i posiekanym czosnkiem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na plastry 0,5cm. Pozbyć się(...)zielonych, twardych części. Plastry pomidorów rozłożyć na dużym talerzu lub półmisku, lekko posolić i popieprzyć . Następnie polać wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec posypać startym serem żółtym. Polecane wraz z ciepłym pieczywem (Można na chwilę włożyć do rozgrzanego piekarnika - samo pieczywo) posmarowanym masłem. Smacznego
W kuchni u Monikiwyrośnięcia, można od razu piec. Włożyć do rozgrzanego piekarnika ( 200stopni) i piec ok.25min. Kilka minut przed końcem pieczenia sprawdzić czy nie ma konieczności wyjęcia ciut wcześniej. Można podawać z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajduje się tu kliknij . Smacznego
W kuchni u Monikifaszerować je różnym farszem i próbować różnych smaków. Tym razem koleżanka powiedziała mi o takim połączeniu. Oczywiście musiałam spróbować. By roladki nie były suche można dodatkowo zrobić np. sos pieczarkowy i gotowe już roladki włożyć do niego i chwilę razem poddusić. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka, 250 g świeżego szpinaku (może być również mrożony). 60g suszonych pomidorów, 110g(...)roladkę i owinąć dość mocno ściskając folią spożywczą. Końce folii zawiązać. Zagotować wodę i włożyć do niej roladki. Gotować ok.30min. Tak przygotowane roladki można podać same lub w sosie np. pieczarkowym. Smacznego
W kuchni u Monikiwiększą kostkę, 90 g zielonych oliwek - przekrojone na pół, 125 g kulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella), 140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę, garść listków świeżej bazylii. sos: 50ml oliwy extra virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać. Dodatkowo: grzanki, np. czosnkowe. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem wymieszać (dodatkowo można dodać czerwoną cebulę pokrojoną(...)cienkie paski). Sałatkę z sosem wymieszać najlepiej tuż przed podaniem. Grzankami posypać gdy sałatka jest już podzielona na porcje. Smacznego
W kuchni u Monikiformować pulpety (w trakcie dłonie najlepiej delikatnie oprószać mąką). Pulpety wrzucać do bulionu. Gotować 25-30minut. Po tym czasie wrzucić serki topione, wymieszać tak by się roztopiły. Spróbować sos, w razie potrzeby doprawić. Dodać zawiesinę zrobioną z mąki i wody. Podczas wlewania cały czas mieszać. Gdy sos się zagotuje zdjąć z ognia i dodać koperek. Smacznego
W kuchni u Moniki50min. W międzyczasie w drugiej połowie bulionu wymieszać przecier i czubatą łyżkę mąki. Wlać do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się papryki. Przykryć i pozostawić do momentu gdy sos zacznie bulgotać. UWAGA!!! Każde naczynie jest różnej wielkości, także jeżeli uznasz, że podczas wlewania bulionu z przecierem będzie go za dużo, to lepiej jest odlać najpierw sam bulion. Sosu wychodzi bardzo
W kuchni u Moniki