Afrykańska zupa ziemniaczana 291krojonych pomidorów bez skórki (może być przecier z kartonu lub z puszki) odrobina skórki z cytryny łyżka soku z cytryny sól, pieprz, papryka słodka, od siebie dodałam łyżkę słodkiego sosu chili posiekana bazylia grzanki usmażona na oliwie Do dzieła!!! Cebulę, paprykę i czosnek poddusić na oleju ok 10 minut. Następnie dodać wodę i resztę składników. Gotować aż ziemniaki zmiękną - przyprawić(...)smaku i dokładnie zmiksować na krem. Przyprawić ulubionymi przyprawami - u mnie to poza solą i pieprzem, słodka papryka i sos chili - smakuje wyśmienicie! Podawać z grzankami usmażonymi na oliwie i posypane bazylią lub natką pietruszki. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni
Chrupiąca sałatka z selera naciowego i żurawiny 245sałatka cudownie chrupie i jest naprawdę przepyszna! Sałatka z selera naciowego i żurawiny Składniki: Pęczek selera naciowego 100 g żurawiny suszonej (kandyzowanej) podwójna pierś z kurczaka pół pęczka szczypiorku Sos 2 łyżki majonezu łyżka śmietany łyżeczka musztardy Do dzieła!!! Seler kroimy w ok 5 mm kawałeczki - powstają z niego takie fajne zielone robaczki - solimy i odstawiamy na ok 10 minut(...)dość drobną kostkę i smażymy z solą i pieprzem (jak ktoś lubi można dodać vegety). Szczypiorek drobno kroimy. Mieszamy ze sobą kurczaka, selera, szczypiorek i żurawinę i zalewamy sosem powstałym z majonezu, śmietany i musztardy. Gotowe! Smacznego
sierotka maRysia w kuchni
Ryba z warzywami sezonowymi według Pascala 258rozpadną wlewamy pól szklanki wody. Do rondla wkładamy ryby i dusimy je ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając - aż ryba całkowicie się ,,zetnie", wtedy wyjmujemy je z sosu pomidorowego i odstawiamy. Do sosu pomidorowego dolewamy pół litra wody i wrzucamy resztę warzyw. Dusimy często mieszając. Gdy marchewka zmięknie według przepisu powinniśmy dodać szklankę wody i 600 g ryżu
sierotka maRysia w kuchni
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 298polędwica zrobiona metodą sous vide była tak miękka, że dała się jeść łyżeczką bo traktowanie jej nawet najtępszym nożem było by profanacją!!! (polędwica sous vide to ta różowiutka wyżej) Sosy jakie Pan Adam przygotował nam jako dodatek do podkreślenia smaku były czysta poezją... Jednak i tak największe wrażenie zrobiła na mnie polędwica z prawdziwkami w sosie z domowej żubrówki - tego
sierotka maRysia w kuchni
Udziec koźlęcia pieczony z młodymi warzywami w śmietanie 317zamkniętym naczyniu jeszcze ok godziny w tej samej temperaturze. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy mięso aby ,,odpoczęło" na ok 20 minut. Po tym czasie odlewamy na patelnię powstały sos (połączenie tłuszczyku z mięsa i śmietanki )i delikatnie zaprawiamy go masłem wymieszanym z mąką - gdy sos zgęstnieje przyprawiamy go świeżym tymiankiem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni
Calzone w wersji mini 291takie proste i oczywiste wszystko w ich składzie a wychodzą takie dobre, że ho ho " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam jeść na ciepło z sosem czosnkowym - MNIAM!!! Pierożki mini Calzone Składniki na ok 20 sztuk Ciasto: 45 dag mąki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży 2 łyżki oleju 250 ml ciepłego mleka łyżeczka soli można dodać(...)pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni do zarumienienia - pierożki nie wyrastają więc można je układać w 2 cm odstępach. Idealnie smakują na ciepło podane z sosem czosnkowym
sierotka maRysia w kuchni
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 336tego warzywa kiszone na modłę Ormiańską przez panią Emmę, sałatka z cebuli i pietruszki (nie lubię surowej cebuli ale takie połączenie idealnie podkreśliło smak mięsa) i ten pyszny, pikantny sos którym polano mój kawałek karkówki - jestem w niebie... W ostatni wtorek ponownie udałam się tam z Przyjaciółmi Oksaną i Felixem (jestem tymczasowo słomianą wdową więc niech Ryszard czyta i niech(...)ząbek czosnku Do dzieła!!! Pomidora kroimy w dość grube plastry. Do rozdrabniacza wrzucamy wszystkie zioła, czosnek, 5 łyżek oliwy i jedną łyżkę octu i wszystko razem miksujemy na gładki sos. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i układamy na niej - dosłownie na 3 sekundy z każdej strony - grubo pokrojony czanach - czekamy tylko aby delikatnie zaczął się topić i układamy
sierotka maRysia w kuchni
Mini quiche z burakiem ćwikłowym, kozim serem i orzechami czyli Lublin gotuje buraki 267Buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie pół księżyce. Dokładnie mieszamy ze sobą śmietanę i jajka - przyprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone tartaletki wykładamy: cebulę, kurczaka i buraczki - zalewamy do sosem śmietanowo - jajecznym i posypujemy serem i orzechami. zapiekamy ok 20 minut w 180 stopniach - aż ładnie się zarumienią. Podajemy z sosem: Vinaigrette z octem balsamicznym Składniki: 4 łyżki octu balsamicznego
sierotka maRysia w kuchni
Carpaccio z buraka ćwikłowego z vinaigrette z octem balsamicznym 268obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, układamy na talerzu i posypujemy pokruszonym serem i orzechami. Olej, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą i tak powstałym sosem suto polewamy buraki. Talerz owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny aby buraki przeszły sosem. Podajemy jako przystawkę lub lekkie danie Smacznego
sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka z kaszą kuskus i baklażanem 414ilość rozgrzany olej - chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu. Posypujemy solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy warzywa i mięso z kaszą kuskus (wrzucamy całą zawartość patelni razem z sosem powstałym z oleju i mięsa i sokami z warzyw) - przekładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy śmietanę z pietruszką - polewamy tak powstałym sosem kaszę z warzywami. Na wierzch zapiekanki układamy pokrojoną
sierotka maRysia w kuchni
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 303danie było bardzo smaczne i ... ładne Jako danie główne Szefowie kuchni przygotowali dla nas golonkę glazurowaną w piwie Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim. Sama golonka była genialna a muszę się przyznać, że jadałam golonkę... pierwszy raz... Zawsze się bałam, że będzie to tłuste gumowe mięso a tu naprawdę super zaskoczenie. Pyszne rozpływające(...)się w ustach mięsko pod chrupiącą skorupką. Super... brakowało mi jednak w daniu czegoś ostrego... kapusta była bardzo dobra ale delikatnie przyprawiona. Pyszny był sos na bazie piwa koźlak jednak i on nie nadał pikanterii całemu daniu. Deser to było dosłownie królewskie zakończenie posiłku i dla moich kubków smakowych strzał w dziesiątkę. ,,Kawa z pączkiem" nie była zwykłą kawą
sierotka maRysia w kuchni
Domowe sushi – najprostsze i najlepsze 322kawałków szklanka ryżu do sushi 2 arkusze wodorostów nori ok 20 dag wędzonego łososia pół ogórka pokrojone w cienkie słupki pół papryki pokrojonej w cienkie słupki ocet ryżowy sos sojowy Do dzieła!!! Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (najpierw dokładnie płuczemy w zimnej wodzie - minimum 3 razy, następnie gotujemy pod przykryciem ok 10 minut- na szklankę ryżu dajemy szklankę wody(...)brzegu układamy łososia, paprykę i ogórka. Całość zawijamy pomagając sobie bambusową podkładką. Dociskamy aby się nie rozkleił. Tak powstałą ,,roladkę" kroimy w 2 cm plasterki. Podajemy z sosem sojowym i wasabi. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni
Sos paprykowo-czosnkowy do słoików 248Działajcie póki papryka jest w dobrej cenie bo naprawdę warto! Ten sos zachwycił mnie podany na pierogach! Jest genialny do wszystkiego... idealny na kanapki np zamiast ketchupu, super do spaghetti gdy chcemy je zrobić na szybko, wspaniale pasuje do dań z grilla. Jeśli ktoś lubi można go podkręcić np bazylią lub tymiankiem. Ja wolę je dodać świeże już w daniu(...)Polecam bo pracy jest niewiele a smak wspaniały. Idealna propozycja do zimowych dań aby przynajmniej delikatnie przypomnieć sobie smaki lata Sos paprykowo-czosnkowy do słoików Składniki: 3 kg papryki 1 cebula 3-4 główki czosnku (zależy jak lubimy można dodać mniej albo więcej) 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (słoiczek 200g) 2 szklanki cukru (ja dodałam 1 i 1/2) 1 szklanka octu
sierotka maRysia w kuchni
Surówka z selera naciowego 196dodać odrobinę majonezu (jeśli ktoś woli w ten sposób). 5 łodyg selera naciowego 1 jabłko 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 0,5 czerwonej papryki 3 ogórki kiszone natka pietruszki Sos: kilka łyżek oliwy z oliwek sól pieprz czarny 1 łyżeczka musztardy odrobina soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łodygi selera umyć, obrać z grubszych włókien i pokroić w cienkie plasterki(...)Resztę składników również pokroić w cienkie plasterki (lub słupki) i wymieszać z łodygami selera. Składniki sosu wymieszać dokładnie i połączyć z warzywami. Na wierzchu posypać prażonymi nasionami słonecznika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka Reni 219zawsze dobrze smakują, choćby ta wersja przez nas proponowana! Składniki: 1 puszka zielonego groszku 2 garście świeżej rukoli 2 parówki z szynki 1 jabłko 100 g drobnego makaronu sos 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta tymianku sol i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, jabłko i parówkę kroimy(...)kostkę. Groszek opłukujemy i odcedzamy, wsypujemy do miski dodajemy makaron, jabłko, parówkę oraz opłukaną i porwaną w kawałki rukolę. Podane składniki na sos przełożyć do miseczki dokładnie mieszamy, polewamy po sałatce. Delikatnie połączyć wszystko razem, dekorujemy rukolą i pomidorami koktajlowymi. Smacznego
kgwjanczewo