pyszne warzywa i kruchy schabik,w sosie beszamelowym,z odrobiną sera i ziół-do tego makaron lub ryż i super pomysł na obiad SKŁADNIKI: Różne warzywa jakie akurat macie -ja dałam jak na zdjęciu do tego 500g schabu, ulubione zioła oliwa sól pieprz na beszamel: 50 g mąki 25 g masła 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól(...)utworzyły się grudki. Jeśli grudki się pojawią, dolać więcej mleka i wymieszać trzepaczką. Dodać ser, gałkę i doprawić solą i pieprzem dodajemy schabik do naszych warzyw i zalewamy sosem, i zapiekamy ok 45 min(żeby warzywa były miękkie) w 200 stopniach pyszne
Swojskie jedzonkoMakaron w sosie pomarańczowym. Składniki 350 g spaghetti 1 pomarańcza 6 filetów anchois 1 ząbek czosnku 70 ml oliwy z oliwek natka pietruszki parmezan sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Pomarańczę obieramy, usuwamy błonki i dzielimy na cząstki (najlepiej robić o nad miską, żeby zachować sok, który nam się przyda(...)sardele całkowicie się rozpadną. Następnie dodajemy pomarańcze razem z sokiem, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 10 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Makaron dodajemy do sosu, dodajemy posiekaną natką, dokładnie mieszamy. Podajemy z tartym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenCzasami mamy ochotę na coś innego, zdrowego. Moja propozycja to połączenie świeżego ananasa z melonem. Sam melon jest raczej nijaki w smaku, ale złammy winnością ananasa i sosem jogurtowo cynamonowym, nabiera zupełnie innego smaku. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1/2 świeżego ananasa 1/2 świeżego melona 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 1/2 łyżki cynamonu pół łyżeczki świeżego, strategu imbiru WYKONANIE. Ananasa(...)kroimy w kostkę, to samo robimy z melonem. Mieszamy ze sobą w salaterce. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Polewamy sałatkę mieszamy. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewykromką świeżego pieczywa, kaszą kuskus jak i domowymi frytkami . Składniki na porcję dla 2 osób: co najmniej 0,5 kg skrzydełek z kurczaka 1 mała cytryna 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu sól, pieprz odrobina oliwy z oliwek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki(...)lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać miód, sok z połowy cytryny i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać. Pozostałą połówkę cytryny pokroić na mniejsze kawałki i poukładać przy skrzydełkach. Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte) i całość oprószyć solą oraz polać odrobiną oliwy z oliwek. Naczynie żaroodporne przykryć
UgotowaćMakaron w dość nietypowym sosie, bo ze świeżych ogórków. Danie bardzo smaczne i orzeźwiające, a do tego proste i szybkie w wykonaniu. Składniki: por 3 świeże ogórki gruntowe lub jeden długi szklarniowy pierś z kurczaka 200 g makaronu penne (albo innego ulubionego) garść oliwek zielonych 180 g śmietanki 30% sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka(...)ścieramy na grubej tarce. Dodajemy na patelnię, kiedy por się delikatnie podsmaży. Kiedy ogórki odparują większość wody, dodajemy oliwki pokrojone w paski i zalewamy śmietaną. Przyprawiamy i dusimy aż sos zgęstnie. Wsypujemy wtedy makaron i mieszamy
e-PrzepisyKulinarnezagotuj. Dodaj 1 łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do małego. Dodaj pomidory wraz z sokami, które wydzieliły się z nich w czasie pieczenia. Gotuj przez 15-20 minut, aż sos zredukuje się o 1/4. W międzyczasie, rozłóż pokrojonego bakłażana w naczyniu żaroodpornym i polej 100 ml oliwy (właśnie tak, bakłażan chłodnie dużo oliwy). Wstaw do piekarnika na 15-20 minut(...)stanie się miękki. Wyjmij, ale nie wyłączaj piekarnika. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i upieczonego bakłażana do sosu pomidorowego i delikatnie wymieszaj. Weź chlebek pita (lub tortillę) i zwiń w rulon. Pokrój na paski szerokości centymetra, ułóż na blasze po bakłażanie i skrop oliwą. Piecz przez ok. 5 minut, mieszając w międzyczasie, aż chlebek się zezłoci i stanie się chrupiący. Nałóż
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki : 50 dkg karkówki 2 średnie cebule 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki keczupu 1 łyżka sosu worcester olej sól 2-3 ząbki czosnku pieprz czarny mielony 4 gałązki kolendry papryka czerwona słodka papryka czerwona ostra Sposób wykonania : K arkówkę opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką(...)słodką i ostrą. Kolendrę opłucz, posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę , połącz z miodem, keczupem, sosem worcester, 3-4 łyżkami oleju i posiekaną kolendrą. Kawałki mięsa obtocz w przygotowanej marynacie, odstaw na co najmniej 3-4 godziny do lodówki. Paprykę opłucz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w dość szerokie plastry. Mięso odsącz
Przepisy i porady kulinarneboczek kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli smażymy ok 15 min. Dokładamy serek mascarpone, mieszamy do rozpuszczenia się, dolewamy śmietankę oraz przyprawiamy. Na bardzo wolnym ogniu dusimy grzyby z sosie ok 10 minut. Makaron mieszamy razem z gorącym sosem. Smacznego
kgwjanczewociasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Delikatnie nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni. Spód(...)drobną kostkę i smażymy na maśle. Następnie wrzucamy kurki oraz kukurydzę. Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
Podróż w kulinariaminerały. Składniki: filet z kurczaka przyprawa do złotego kurczaka Knorr świeżo mielony pieprz olej – 15 mililitrów 2 pomidory 1 brokuł 2 kulki sera mozzarela makaron Garofalo – rurki Sos: śmietana 5 ząbków czosnku Sposób wykonania: Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy pokrojoną pierś z kurczaka, którą przyprawiamy według uznania. Z brokułu wycinamy różyczki, następnie wrzucamy je do wrzącej(...)mozzarela kroimy w plasterki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na makaron układamy w odpowiedniej kolejności pomidor, kurczak, mozzarela, brokuł. Całość możemy zalać sosem czosnkowym. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 200 stopni
Podróż w kulinariasera żółtego Składniki na farsz: 50 dkg mięsa mielonego 20 dag pieczarek jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki na sos: 0,5 litry śmietany 1 litr wody 3 płaskie łyżki mąki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy(...)kulki. Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę dokładnie mieszamy przyprawiamy i zalewamy sosem makaronowe gniazda. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni
Podróż w kulinariałososiem splą tanych w warkoczu. Banalnie proste, a jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie idealne na kolację wigilijną, rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Warkocze podane z sosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe lub pieczone ziemniaczki. Gorąco polecam! Składniki: • filet z łososia • filet z halibuta • przyprawa(...)ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego • 1 łyżeczka soku z cytryny • pieprz świeżo mielony Sposób wykonania: Ryby myjemy i osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na około 20-centymetrowe paski, o szerokości około 2 cm każdy. Trzy paski
Podróż w kulinariaPaluszki surimi w cieście piwnym to pyszna przekąska lub element dania głównego. Ten wykwintny przysmak idealnie komponuje się z sosem słodko- ostrym. Pychotka Składniki: • 300 g paluszków surimi o smaku krabów • 125 g mąki + 3 dodatkowe łyżki do obtoczenia • 150 ml zimnego piwa • Chili, sól, pieprz ( kupione tutaj ) • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • Olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wsypujemy mąkę(...)następnie zanurzamy w ciście, delikatnie wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układamy na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu. Podajemy z sosem słodko- ostrym. Smacznego
Podróż w kulinariaKebaby świetnie smakują jako przekąski z sosem czosnkowym. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie placków tortilla, 4 sztuki Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej 1 ogórek Parę liści sałaty kręcona Przyprawa gyros Sól, pieprz Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do gyrosa. Mięsko smażymy(...)rozgrzanej patelni. Pomidory, paprykę kroimy w paski, ogórki kroimy w plastry. Tortillę podgrzewamy na patelni. Nakładamy wszystkie składniki zawijamy i przecinamy w pół. Najlepiej podawać ciepłe! Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku
Podróż w kulinariaKrewetki w cieście piwnym, delikatnie chrupiące ciasto, a w środku soczysta krewetka. Najlepiej smakują z sosem słodko- ostrym. Pychotka! Składniki: 300 g świeżych krewetek 140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek 150 ml zimnego piwa Chili, sól, pieprz ½ łyżeczki proszku do pieczenia Olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i mieszamy. Porcjami(...)następnie zanurzamy w ciście, delikatnie wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układamy na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu. Podajemy z sosem słodko- ostrym. Smacznego
Podróż w kulinaria