łyżeczki cukru malinoweg o (ilość wg gustu) 1 budyń malinowy (bez cukru) 450 ml mleka 2 łyżki cukru 20g masła 2 łyżki mleka w proszku (płaskie) Dodatkowo: sos malinowy Ryż ugotować wg przepisu (lepszy jest lekko rozgotowany). Ugotować budyń. 3/4 mleka zagotować a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Połączyć z gotującym się mlekiem. Całość energicznie(...)budyniem. Dodać mleko w proszku i całość zmiksować na puszystą masę. Deser przełożyć do miseczek. Można już go bezpośrednio spożywać lub dodatkowo schłodzić w lodówce. Przed podaniem polać sosem malinowym
Di gotujeszczęście, że moja rodzinka bardzo lubi wszelkie podroby... więc często to wykorzystuję :) Zapraszam :) Składniki - 60 dkg serc indyczych - 1 cebula - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek mielony, sól, sos sojowy, papryka czerwona mielona - olej - 3 łyżeczki mąki - śmietana 18% Wykonanie Serca moczę w zimnej wodzie, dokładnie oczyszczam, wycinam zbędne żyłki i tłuszczyk, kroję na połówki i w paseczki(...)tylko przykryła mięso ), przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu. Kiedy serca są już na wpół miękkie dodaję cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym i papryką. W małym garnuszku rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobina wody, wlewam do gulaszu , mieszam gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Gotowe danie podaje z pieczywem, ziemniakami
Kuchnia z widokiem na ogródtortillę można zawinąć wszystko, dosłownie. Dzisiaj wersja z kurczakiem i awokado - chyba jedno z moich ulubionych połączeń. Koniecznie musicie spróbować! Składniki : * 2 tortille pełnoziarniste * 2 łyżki sosu czosnkowego Folwark * usmażona albo u gotowana pierś z kurczaka * pół aw oka do * kilka li ści ulubionej sałaty * paseczki papryk i słodkiej Przygotowanie : Tortillę pogrzać na suchej(...)patelni, posmarować sosem. Uło żyć sałatę, kawałki kurczaka , paseczki papryki i awoka do. Zwinąć i podawać na ciepło, choć na zimno też smakuje wyśmienicie
Magiczne Życie Martybyło u mnie kaszy jaglanej, aż zatęskniłam ;) Obiad w wersji bezmięsnej w niecodziennym, różowym wydaniu. Do kotletów dodałam małego, czerwonego buraka, stąd ten piękny kolor. Podałam je z sosem pieczarkowym, polecam bardzo :) Składniki (na 7-8 małych kotlecików): torebka kaszy jaglanej (100g) 1/2 cebuli mały, czerwony burak 2 jajka 1-2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej sól, pieprz natka pietruszki Kaszę(...)natkę. Mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. Z masy formujemy niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki oleju, smażymy na rumiano z obu stron. Przepis na sos pieczarkowy znajdziecie tutaj [LINK] . Życzę Smacznego
Czerwona Porzeczkakaszą i mięsem może się okazać, że nasz region to gołąbkowo-kaszowe zagłębie :) I właściwie nie ma się czemu dziwić. Dobrze doprawione i odpowiednio przygotowane gołąbki, podane z sosem śmietanowym, duszonymi porami lub cebulą, albo sosem grzybowym są doskonałym daniem, godnym regularnej obecności na naszych talerzach. Składniki na około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu
Trzeci talerztakie, które zrobi się w 5 minut, jeśli trzyma się w szafce produkty "na czarną godzinę". Składniki : puszka ciecierzycy fenkuł biała rzodkiew (połowa korzenia) puszka makreli w sosie pomidorowym ewentualnie: chili sól świeżo mielony pieprz Ciecierzycę odcedzić. Wodę można zostawić i wykorzystać do zrobienia wegańskich bez. Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy. Z fenkułu usunąć głąb
Weekendy w domu i ogrodziepapryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot
Martyna Cooksróżyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Filet kroimy w małe paseczki, podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Jajka miksujemy, dodajemy śmietanki, doprawiamy. Na końcu wrzucamy do sosu ser, mieszamy. Brokuły i mięso wykładamy na podpieczone ciasto, zalewamy sosem. Pieczemy około 40-45 minut
Gotowanie moimi oczamitego jak duże mamy naczynie do zapiekania). Do każdego gniazda wkładamy po jednej kulce lekko dociskając. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany, wodę, majonez, przecier pomidorowy, mąkę, doprawiamy. Zalewamy sosem klopsiki. Zalewy musi być tyle, żeby makaron był przykryty. Wierzch posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200st. Pieczemy(...)przykryciem około 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy tak długo, aż wierzch będzie zrumieniony, a sos gęsty
Gotowanie moimi oczamiSkładniki brokuł, 1 sztuka około 500g szpinak świeży, 250g makaron kokardki, 300g Składniki na sos masło, 80g mąka, mleko, 800ml ser żółty, 200g sok z cytryny, 1 łyżka musztarda, 2 łyżeczki sól, pieprz, oliwa Składniki na posypkę białe pieczywo, 5 kromek orzechy włoskie, 80g ser żółty, 100g czosnek granulowany, 1 łyżeczka sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie W garnku zagotowujemy wodę(...)wraz z chlebem. Miksujemy, aż do momentu kiedy z chleba będą drobne okruszki. Dodajemy czosnek, sól i starty bardzo drobno żółty ser, mieszamy. Makaron mieszamy z brokułem, szpinakiem i sosem serowym. Przekładamy do żaroodpornego naczynia lub formy silikonowej. Na wierzch wykładamy posypkę chlebową. Zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczamiSkładniki fasolka czerwona, 1 puszka pieczarki marynowane, 1 mały słoiczek cebula, 1 średnia sztuka sos do sałatek Knorr paprykowo-ziołowy, 1 opak woda, 2 łyżki olej, 2 łyżki Przygotowanie Fasolkę odsączamy na sitku. Pieczarki odsączamy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Mieszamy wszystko razem. Do wody dodajemy olej i sos sałatkowy, zalewamy fasolkę i dokładnie wszystko mieszamy
Gotowanie moimi oczamizostawić do dekoracji. Do gotującej się śmietanki wrzucamy brokuły, dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż śmietanka się zredukuje i sos będzie gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron zalewamy sosem, delikatnie mieszamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: 1,20-1,50 karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać i odstawić(...)plasterki a cebulę w półksiężyce – pieczarek i cebuli nie smażymy układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki, cebula, karkówka ) 2. Z podanych składników w osobnym garnku przygotować sos, zalać nim karkówkę piec w temp. 180 stopni
Darcia w kuchniminuty od zagotowania, żeby nie był za miękki ) Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą Ser feta pokroić w kostkę Słonecznik podsmażyć na suchej patelni Przygotować sos czosnkowy: Do jogurtu naturalnego dodać 2 - 3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu Sałatkę układamy warstwowo. Na dno naczynia kładziemy(...)brokuł, na niego fasolę czerwoną, na koniec pokrojony ser feta. Wszystko polewamy sosem czosnkowym. i posypujemy uprażonym słonecznikiem
Darcia w kuchni