swoją hodowlę, więc nie ma problemu z mięskiem. Rosołek z królika też jest bardzo smaczny i chudy . Taki pasztecik bardzo dobrze smakuje z pieczywkiem, jak również możemy podawać z sosami takimi jak sos tatarski, czy chrzanowy. Zaletą są też przyprawy, które były użyte do wypieku pasztetu, takie jak liście laurowe , ziele angielskie , a przeważnie
Kuchnia DanusiGryczane dyniowe ricotta hotkes; z kokosowym sosem karmelowym* i gruszką *sos karmelowy z mleczkiem kokosowym, zamiast śmietanki, wegański :) W taka pogodę nie marzę o niczym więcej. Czasami wystarczy jedna osoba, kilka słów, to, że po prostu jest i od razu jakoś jest lepiej :) Przepis: 50g przesianej mąki gryczanej 100-120 ricotty 100g pure z dyni hokkaido ok.30-50ml mleka jajko
More food, love and dreamsdaniu jednogarnkowym. Składniki 500 g fasoli adzuki 600 g kiełbasy (dałam podwawelską) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła klarowanego płatki chilli sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby się namoczyła. Najlepiej na całą(...)półplasterki i chwilę smażyć. Dodać papryki pokrojone w kostkę smażyć około 5 minut. Całość zalać 1.5 szklanki wody, dodać ugotowaną fasolę, puszkę pomidorów, przecier doprawić solą, pieprzem chilli, sosem sojowym, papryką i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. U mnie trwało to około 15 minut. Na koniec posypać natką pietruszki. gulasz z kiełbasy i fasoli adzuki
O kuchni z uczuciemodstawiamy na bok. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Wlewamy pomidorowy sos, doprawiamy oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. 3. Na talerze wykładamy makaron(...)kładziemy gęsty mięsny sos. Całość posypujemy drobno posiekaną świeżą bazylią. Smacznego
My Culinary ArtUwielbiam Lekkie Sałatki taką właśnie jest Sałatka ze Świeżym Szpinakiem i Tuńczykiem, otulony lekkim sosem jogurtowo musztardowym. Idealna. Tuńczyk na Świeżym Liściu Szpinaku Składniki: 1 Papryka Zielona 10 dag sera żółtego tartego 1 puszka tuńczyka z wody 1/2 pora 2 jajka ugotowane na twardo 2 garście szpinaku świeżego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka majonezu pieprz(...)sól Sposób Przygotowania: Paprykę kroję w kostkę Pora kroję i dodaję do papryki Dodajemy tarty Ser Żółty Dodaje Jajko Dodaje Tuńczyka z Wody Dodajemy Sos Sałatkę Kładę na Liściach Szpinaku SMACZNEGO
Gotowanie Patkihumus: 300 g ugotowanej ciecierzycy 5 łyżek białego sezamu 3 łyżki oliwy pół limonki ząbek czosnku sól pieprz dodatkowo: 5 kiszonych ogórków ,sos czosnkowo - jogurtowy Sposób wykonania: Składniki na ciasto wymieszać mikserem, odstawić na pół godziny do pooddychania i po tym czasie smażyć placki. Cieciorkę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając(...)kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Każdy naleśnik smarować grubą warstwą pasty a następnie 2 łyżki ogórków. Zawinąć w rulon, przekroić na pół. Podawać na zimno z sosem czosnkowo -jogurtowym
pieprzny smaczekPrzygotowuje się ją bardzo szybko i wystarczy tylko kilka składników, by przygotować ją na przyjazd niespodziewanych gości. Lekka i świeża sałatka z roszponką i granatem doskonale komponuje się z sosem miodowo-musztardowym. Składniki: opakowanie roszponki 2 granaty 400 g boczku Sos miodowo-musztardowy: 3 łyżeczki musztardy kremskiej łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli 1 łyżka miodu szczypta
Pasja SmakuSkładniki: -0,8 kg ziemniaków -0,3 kg kaszanki -1 duża cebula -2 jajka -ok. szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej, łyżeczka masła -bułka tarta -sos grzybowy Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną(...)brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Zapiekanki gotowe. Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym, ulubionym sosem grzybowym i delektujemy się smakiem. Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi. Smacznego
Maminek kulinarnyfajny zbliżony do kapusty smak, figa -to nuta egzotycznej słodyczy, do tego awokado -uważam, że zawsze pasuje do figi a poza tym dojrzałe ma świetną konsystencję, do tego sos z miodu z odrobiną soku z limonki. To musi być dobre. Po powrocie do domu pozostało mi tylko zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet(...)niej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Kuba Gotujeodpowiadający za intensywnie serowy smak dania F ix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr z zimną wodą i śmietaną, tak by nie było grudek. Sos zagotuj . Wrzuć do niego umyte i podzielone na różyczki brokuły. Brokuły z sosem przełóż do żaroodpornego naczynia . Tarty żółty ser pomieszaj z bułką tartą
SzczyptaSmaQporcję dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 250 g fasolki szparagowej zielonej 3 średniej wielkości marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek jasny sezam do dekoracji Piersi umyć, osuszyć, pociąć na paski i przyprawić solą oraz pieprzem. Marchewkę obrać, umyć i pokroić(...)talerz. Na dno woka ponownie wlać trochę oliwy z oliwek. Przesmażyć czosnek i marchewkę. Gdy marchewka zmieni kolor i zmięknie to dodać fasolkę szparagową oraz przesmażone mięso. Całość polać sosem sojowym i sokiem z cytryny. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem. Przed podaniem całość można posypać jasnym sezamem
Ugotowaćzawartości patelni. Dodajemy suszone zioła, chili i wędzoną paprykę, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i rozkruszamy tofu do powstałego sosu. Mieszamy i trzymamy na patelni 5 minut. Upieczoną dynię "szarpiemy" widelcem (jej miąższ) tak, by powstał dyniowy makaron. Taki makaron nakładamy na talerz, przykrywamy sosem i posypujemy np. wegańskim parmezanem. Smacznego
Be Fit Be Strongklusków. :) Proste i szybkie w przygotowaniu, są ciekawą alternatywą dla klasycznych obiadowych dodatków. Można oczywiście także podawać je solo, czego jestem gorącą zwolenniczką. Dziś w mojej wersji polane są sosem z oliwy z oliwek i przypraw. Wykraja się je w różne kształty, od tradycyjnego kopytkowego, po nieco bardziej płaskie i większe kluski z odznaczonym na nich widelcem. 2-3 małe(...)Powstałe grudki wrzucamy na wrzątek z odrobiną soli i czekamy aż wypłyną. Oliwę z oliwek mieszamy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, odrobiną soku z cytryny i większą szczyptą soli. Powstałym sosem (niezbyt gęstym, należy odpowiednio dobrać ilość oliwy do wielkości ząbka czosnku) polewamy gorące kluseczki, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyakwaśnych ogórków z słodkim winogronem Składniki • 1 cukinia 20 cm żółta • biała część pora • 1 jabłko ze skórką • 2 mniejsze ogórki kiszone • 15 kulek winogrona • 2 łyżki śmietany • sos sałatkowy grecki Sposób przygotowania 1. Cukinię jabłko i ogórki zetrzeć na grubej tarce.Dodać pokrojony w paski por i połówki winogrona bez pestek Surówkę posypać sosem sałatkowym dodać
W królestwie smaków Beatydrożdży, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, pozostałe składniki: 50 g startego sera żółtego, 1 słoiczek golonki ok. 300 g lub ugotowanej 200 g, 1 kopiasta łyżka kapary, 1 łyżka sosu chili, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy w wodzie drożdże z dodatkiem cukru, dodajemy połowę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)średnicy ok. 30 cm i przekładamy na podsypana mąką blachę do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 220°C. Golonkę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, galarety i dzielimy na kawałeczki. Ciasto smarujemy sosem chili za pomocą np. sylikonowego pędzla, bardzo cienką warstwę, żeby nie przesadzić z ostrością. Na całe ciasto nakładamy ser, dodajemy golonkę i kapary. Doprawiamy mieloną papryczką. Pizze wkładamy do gorącego
Moniki Smakołyki