sosy - 72234 przepisów (strona:2228/4816)

Placki z marchewki i batata z bazyliowo-pietruszkowym sosem. Zdrowy lunch do pracy. 148

Proste i sycące danie, które świetnie nadaje się na wynos do pracy lub szkoły. Idealny posiłek na lunch lub obiad. Słodka marchewka i batat to zgrany duet, natomiast ziołowy sos nadaje całości wytrawnego charakteru. Całość jest lekka i pożywna a przede wszystkim zdrowa! Składniki (na 10 placków, 2 porcje): 100 gram Marwitek (marchewek marki Marwit) 1/2 średniego batata 2 łyżki(...)ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Bazylię i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy z jogurtem naturalnym i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Placki podajemy z porcją bazyliowo-pietruszkowego sosu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tom Yum Kung 141

średnich surowych, oczyszczonych ogonów krewetek*, 500 ml bulionu**, 10 grzybów straw (słomianych)***, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2-3 plasterki galangalu, 3 listki limonki, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 6 ostrych papryczek, 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry Jakiś czas temu, na zaproszenie Ambasady Królestwa Tajlandii, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach „KUCHNIA TAJSKA(...)ćwiartki. Zagotować bulion, wrzucić trawę cytrynową, rozerwane liście limonki, galangal.  Zagotować. Dodać krewetki.  Gdy krewetki zrobią się różowe, dodać grzyby i sól. Zagotować. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i papryczkami. Na talerzach, zupę posypać kolendrą. Oprócz Tom Yum Kung, przygotowaliśmy również Krathong Thong – siekany kurczak ze słodką kukurydzą, w chrupkiej złotej miseczce z ciasta

królestwo garów
Winny sos kurkowo-szczypiorkowy 125

Sosy grzybowe są świetnie do makaronów, ryżu, ale przede wszystkim stanowią doskonały dodatek do dobrych mięs. W sezonie na kurki, ten sos naprawdę warto wypróbować w swojej kuchni. Ma dominujący smak kurek, wyraźną nutę wina i odpowiednią konsystencją, by ładnie rozlać się po mięsie, ale z niego nie spłynąć za szybko

Milion Smaków
Schab duszony w sosie ogórkowym 227

miękkie przełożyć je na talerz. Do płynu na patelni dodać starte ogórki. Mąkę i śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru. Wlać na patelnię i całość zagotować, do smaku doprawić solą. Sos gotować ok 2-3 minut. Do gotowego sosu włożyć kawałki mięsa aby się odgrzały. Sosik z mięskiem podałam z ziemniaczkami

Monia miesza i gotuje
Zrazy z bakłażana 188

Zrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :)   Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie   Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki(...)mniej więcej takiego samego kształtu, na to plasterki sera. Tak przygotowane bakłażany zwinąłem jak zrazy i spiąłem wykałaczkami. Do żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy z bazylią. Do środka włożyłem zrazy, posypałem resztą startego sera. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Podałem gorące

R'n'G Kitchen
befsztyk tatarski 216

danie, od dawna, takie serwuje się we Francji i w krajach Beneluksu, a jego nazwę wywodzi się od łacińskiego tartarus ( dno piekła), co miało odnosić się do pikantnego sosu z jakim befsztyk początkowo był podawany.  Na koniec tylko krótkie podsumowanie.  Jeżeli mamy potrzebę wiary we wschodni, dziki rodowód tatara, to dobrze. Jeżeli zaś, bardziej pasuje nam wersja rodowodu(...)układamy na  środku półmiska. Jeżeli lubimy tatara z żółtkiem jajka ( ma tylu samych zwolenników co przeciwników),   podajemy je  oddzielnie na stołowej łyżce lub miseczce  do sosów

Miód i pieprz
Chaczapuri "3 sery" z miętą 192

układamy placki i podgrzewamy po dwie minuty z każdej strony, delikatnie je z wierzchu dociskając do patelni. Przewracamy kilkukrotnie, od czasu do czasu nacierając lekko oliwą.  Podałam z sosem czosnkowym i sałatą.  - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/02/chaczapuri-z-ziemniakami-i-cukinia.html#sthash.bwGXTHrv.dpuf Składniki na farsz: 100 g półtłustego twarogu  80 g mozzarelli 80 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią 1 łyżka(...)podgrzewamy po dwie minuty z każdej strony, delikatnie je z wierzchu dociskając do patelni.  Przewracamy kilkukrotnie, od czasu do czasu nacierając lekko oliwą.  Podajemy ciepłe, najlepiej z sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego

bistro mama
Burgery ryżowo-serowe ze szpinakiem 206

liściach - ten także świetnie się sprawdził. Placuszki bardzo pożywne, zdrowe i lekkie - pieczone w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. A do podania polecam lekki sos jogurtowy i sałatkę z ulubionych warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie(...)450g) mrożonego szpinaku w liściach cebula 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta łyżka masła  łyżka oleju sól i pieprz sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać odrobinę oleju i masła, podsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wrzucić

Kuchnia Ellie
Gnocchi z marynowanymi karczochami, pomidorkami i zielonym groszkiem 220

Pyszne gnocchi rozpływające się w ustach z dodatkiem zielonego groszku, marynowanych karczochów , pomidorków i dojrzewającej szynki! Rany jakie to było pyszne! My dla jeszcze większej dekadencji dodaliśmy do sosu śmietany kremówki, comfort food w najlepszej odsłonie! Musicie spróbować! Składniki: ok. 600 g ziemniaków, 1 żółtko, 6 łyżek mąki, sól 200 g zielonego groszku - u nas mrożony, olej z marynowanych karczochów(...)następnie dodajemy szynkę podzieloną na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Dla większej rozpusty dodajcie śmietankę kremówkę - ze 150 ml i przegotujcie kilka minut do czasu, aż sos się lekko zredukuje. Następnie należy wrzucić gnocchi i podgrzać całość. Na koniec posypujemy świeżą bazylią i startym parmezanem! Smacznego

Plate of Joy
Makaron w sosie ogórkowo – porowym 427

Makaronowe muszelki z kurczakiem w sosie śmietankowym przygotowanym na bazie świeżych ogórków i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania. SKŁADNIKI: 1 por 3 świeże ogórki 1 pierś z kurczaka 150g makaronu muszelek 1 łyżka koperku 1 szklanka śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz kolorowy masło do smażenia Makaron ugotować(...)Smażyć, aż warzywa zdecydowanie zmiękną. Zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość śmietanką dodając koperek i przyprawy. Na końcu, kiedy sos będzie wystarczająco gęsty, wrzucić ugotowane muszelki i wszystko wymieszać. Chwilę smażyć, aż wszystko będzie gorące. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z patelni , Makarony

https:KKuchniaMniam
Ostry Makaron z Woka 186

Składniki:  Makaron Chow Mein Noodles- Makaron z mąki pszennej 2 piersi z kurczaka pędy fasoli- ja użyłam świeżych 1 zielona papryka 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Słodki sos chilli Fix Smażony Makaron po Chińsku Pasta pikantna do dań Chińskich   Olej do smażenia Kucharek przyprawy:sól, pieprz,czosnek  250 ml zimnej wody Sposób Przygotowania Makaron(...)Pozostawiam na cedzaku.  Kurczaka kroje w paski. Wrzucam kurczaka do plastikowej miski, dodaję olej ok 3 łyżki, pieprz, sól, kucharek. Mieszam. Całość wrzucam do rozgrzanego Woka. Dodaję słodki sos chilli, ok 4 łyżki.Smażę na dużym ogniu.  Cebulę, paprykę, kroję w paski. Pędy wysypuję do miski. Czosnek przeciskam przez praskę. Do upieczonego kurczaka dodaję czosnek oraz pastę

Gotowanie Patki
Makaron z sosem śmietanowym z tuńczykiem. 170

zapracowanych ten obiad będzie jak znalazł. Bardzo lubię tuńczyka  w sałatkach i w daniach obiadowych, dlatego kolejna jego odsłona. SKŁADNIKI: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebulka 100 ml śmietanki 18% 1 łyżka mąki  kilka kropel cytryny, sól, pieprz do smaku natka pietruszki ulubiony makaron WYKONANIE: tuńczyka odsączyć, podsmażyć(...)maśle z cebulką posiekaną w drobną kostkę, następnie dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i cytryną, ugotować makaron al dente, polać sosem, posypać posiekaną drobno pietruszką i gotowe

Kuchnia Beaty
Kwiaty cukinii zapiekane z serem pleśniowym 167

kwiatów cukinii nie próbował, to polecam! Składniki : * 8 - 10 kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki * pół szklanki mleka lub wody gazowanej * 2 jajka * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia  Sos : 100g sera pleśniowego np. Lazur, pół szklanki śmietany kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Przygotowanie : Kwiaty cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami i przyprawami na ciasto(...)Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Zagrzać kremówkę, rozpuścić w niej ser, przyprawić i polać kwiaty tak przygotowanym sosem. Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut, podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Czy figi są zdrowe? Jak je jeść? Prosta sałatka z figami i jarmużem. 171

orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też młody szpinak, rukola czy roszponka 30 g orzechów włoskich 50 g borówek amerykańskich 2 figi sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1. Na dnie talerza/miski ułóż jarmuż, na to połóż pokrojone w ćwiartki figi (ze skórką). 2. Posyp borówkami(...)orzechami. 3. Przygotuj sos - składniki wymieszaj dokładnie łyżeczką lub w małym słoiczku. W razie potrzeby modyfikuj ilość miodu i soku z cytryny. 4. Polej sałatkę. Smacznego! Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 509 kcal 7,5 g 28,7 g 60 g 8,8 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal

Powiedz dietom nie
Kotleciki z kalafiora 205

można je doprawić także papryczką chili, aby nadać im charakteru. Moje są łagodne, bo przygotowane także dla dzieci. Dorośli mogą je zjeść z jakimś pikantnym sosem - świetnie sprawdza się z nimi ajwar domowej roboty  i jogurtem naturalnym.         Składniki: 1/2 średniego kalafiora 4 nieduże ziemniaki (objętościowo powinno być mniej więcej tyle co kalafiora(...)będą się rozpadały podczas smażenia. Spłaszczyć na kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na oleju na złoto z obu stron. Podawać z gęstym jogurtem i ostrym sosem pomidorowym, albo ajwarem

Kulinarne Inspiracje