wody 5 g drożdży 400 g mąki pszennej 30 g oliwy 10 g soli [ 1 łyżeczka] 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich dodatkowo kawałek kiełbasy 1-2 łyżeczki sosu cygańskiego Drożdże rozpuścić w wodzie., dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiać przez 5-7 minut.Włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią i wstawić(...)miski na blat, zagnieść i odstawić na 1,5 godziny, aby ciasto się ogrzało.Rozwałkować, pokroić na paski.Na każdym pasku ułożyć nadzienie [ kiełbaska drobno pokrojona i wymieszana z sosem] uformować ruloniki i na każdym końcu zawiązać supełek.Kostki u kładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy, przykryć folią spożywczą.Odstawić w ciepłe miejsce
Moje domowe kucharzenieświeżymi pomidorami koktajlowymi, podlane bulionem i odrobiną wina. Makaron w tym daniu chłonie wszystkie smaki niczym gąbka, a dodane na końcu wino, masło i pomidorki tworzą bardzo smaczny sos, dzięki któremu cała potrawa dodatkowo zyskuje na smaku. Z mięsem trochę się pobawiłam i uformowałam je na kształt klopsików (by wizualnie pasowało do okrągłej brukselki i pomidorków:)), jeżeli jednak nie chcecie(...)minut przed zaleconym na opakowaniu czasem ugotowania się makaronu wlać wino, dodać masło, pomidorki koktajlowe, i bez przykrycia 'smażyć' do momentu odparowania płynu, jednak zostawiając odrobinę- by powstałym sosem skropić potrawę. Posypać koperkiem. Smacznego! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl
Kraina Miodem Płynącawywaru można dolać tylko wodę. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Trwa to dosyć długo, to wszystko zależy jak jest wołowina. Podczas gotowania trzeba kilkakrotnie podlać wodą i zamieszać.Sos można zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszanej w małej ilości wody i dodanej do gotującego się sosu, dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego
Kuchnia PokoleńLubimy często eksperymentować, dlatego też postanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne. Przepis Składniki: 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe) 750 g pieczarek(...)drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Śmietanę mieszamy z musztardą, dwoma łyżkami octu z ogórków, cukrem, solą i pieprzem. Wlewamy to powoli do naszego sosu, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy ogórki z cebulą, całość jeszcze raz mieszamy i danie gotowe do podania. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plzwykle...prosto i szybko..ilość dowolna...a składniki też można dać wedle własnego gustu.. pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa makaron ogórek pomidory papryka sałata sól, pieprz sos czosnkowy Kielecki Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej strony(...)ostudzić.Sałatę porwać , cebulę , ogórek i pomidor pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do miski dodając usmażonego kurczaka, dodać sos czosnkowy.Wymieszać i doprawić do smaku
Moje domowe kucharzeniemiękkości. Kroimy szynkę na większe kawałki i dodajemy do dyni. Makaron gotujemy w osobnym garnku. Ugotowany al dente odcedzamy zachowując szklankę wody z gotowania makaronu. Wrzucamy makaron do sosu i podlewamy wodą z makaronu wedle uznania dla rozcieńczenia. Wrzucamy pokrojony w kosteczkę ser kozi i posypujemy bazylią. Chwilkę podgrzewamy całość i podajemy na talerze. Ja dla ładniejszego efektu wizualnego(...)zdjęć) nałożyłam makaron na talerz a na środek dałam warzywa w sosie :) Smacznego :) Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim
Pyza i Surówkaporcje: 450 g mrożonych warzyw na patelnię, 1 filet z kurczaka, 100 g makaronu muszelek małych, 3 łyżki oliwek zielonych bez pestek, 16 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka sosu worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska różowa do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy włoskie do smaku, świeże oregano, chipsy serowe z jarmużu: 150 g jarmużu(...)jednocześnie z mięsem. W tym samym czasie makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Gdy warzywa i kurczak będą wysmażone doprawiamy je przyprawą włoską. Dolewamy sosu worcester, dodajemy oliwek i całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron i doprawiamy pieprzem do smaku. Włoskie warzywa z makaronem i kurczakiem podajemy z świeżymi pomidorkami koktajlowymi
Moniki Smakołykiwięc wybaczcie, że bez kombinacji większych Potrawka pomidorowa z ciecierzycą, cukinią, pieczarkami i zieloną fasolką, z masłem z nerkowców pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3 Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami
More food, love and dreamsSkładniki: 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki rybnego sosu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy olej sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, kostka lub paski jak kto woli. Do miski wrzucamy mięso dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, sos rybny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut do lodówki
magiczna kuchnia Kasirulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego
potrawyregionalneczosnku, trochę więcej niż pół paczki przyprawy do cevapcici, sól, pieprz, słodką paprykę i ze trzy łyżki oleju. jajko Można również dodać kilka kropel magii i sosu Tabasco. Wszystko dobrze wymieszałam przez około 15 minut i odstawiłam na godzinę do lodówki. Z mięsa uformowałam nieduże,podłużne kotleciki, które nadziałam na patyczki do szaszłyków. Układałam(...)patelni grillowej i smażyłam około 10 minut często obracając aż przybrały piękną złotobrązową barwę. Te typowo bałkańskie danie jest szybie w wykonaniu. Można je podawać z surówkami i sosem typu tzatziki. Smacznego
potrawyregionalnekolorowo. Skład dowolny ;-) Ja preferuję: sałata lodowa, obrane ze skórki pomidory czerwone i żółte ,papryka, oliwki,czerwona cebula, dymka,ogórek zielony,ogórek kiszony. Pokrojony ser feta bądź mozzarella. SOS oliwa z oliwek ocet winny łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona papryka Sos mieszam aż uzyska gęstą konsystencję. Polewam nim sałatkę przed samym
potrawyregionalnewyrzucić. Składniki: kilogram muli 250-300 ml białego wytrawnego wina ( w zależności od ilości muli) 1 szt.cebuli kawałek białej części pora 10 g masła (można więcej jeśli chcemy więcej sosu) pieprz biały/cytrynowy do smaku natka pietruszki (opcjonalnie) listek laurowy Dokładnie umyłam i wyszorowałam muszle. Pokroiłam drobno cebulę i pora. Zeszkliłam warzywa na maśle. Można je trochę posolić. Wlałam białe(...)gotowe. Oczywiście można je przyrządzać na wiele sposobów dusić, marynować, zapiekać. Pyszne są z pomidorami,makaronem,chilli. Ten przepis jest szybki, prosty i pyszny. W sosie można maczać grzanki! Pychota! Smacznego! Polecam również ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM
potrawyregionalneLekko skropiłam oliwką i piekłam około 20-30 minut w temp.200 stopni. Można też usmażyć nugetsy na rozgrzanym oleju. Ale są wtedy bardziej kaloryczne ;-) Do nugetsów można zrobić różne sosy w zależności od smaków. Ja podałam je z sosem majonezowo-jogurtowo-ketchupowym z dodatkiem czosnku. Do tego sałatka... i obiad albo kolacja gotowe! Polecam pyszną sałatkę z rukoli (klik
potrawyregionalnepyszny zielony sos pochodzi z Włoch a głównym jego składnikiem jest bazylia. Ja niestety po bazylię nie pojechałam aż do tego pięknego kraju lecz kupiłam zieloną i świeżą w sklepie. Zmiksowałam ją razem z orzeszkami włoskimi. (w oryginale powinno się dodać orzeszków piniowych) ząbkiem czosnku,parmezanem i oliwą z oliwek. Przyprawiłam solą i pieprzem(...)gotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, który zapobiega jego sklejaniu. Na patelni podsmażyłam na oliwie z oliwek starte trzy ząbki czosnku. Dodałam makaron i sos. Wszystko wymieszałam. Po nałożeniu na talerz posypałam danie parmezanem. Można go zastąpić innym drobno startym i twardym serem. Smacznego
potrawyregionalne