sosy - 72734 przepisów (strona:2230/4849)

Kostki nadziane 223

wody 5 g drożdży 400 g mąki pszennej 30 g oliwy 10 g soli [ 1 łyżeczka] 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich dodatkowo kawałek kiełbasy 1-2 łyżeczki sosu cygańskiego Drożdże rozpuścić w wodzie., dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiać przez 5-7 minut.Włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią i wstawić(...)miski na blat, zagnieść i odstawić na 1,5 godziny, aby ciasto się ogrzało.Rozwałkować, pokroić na paski.Na każdym pasku ułożyć nadzienie [ kiełbaska drobno pokrojona i wymieszana z sosem] uformować ruloniki i na każdym końcu zawiązać supełek.Kostki u kładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi  odstępy, przykryć folią spożywczą.Odstawić w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Makaron z pulpecikami i brukselką- z 'jednej patelni' 206

świeżymi pomidorami koktajlowymi, podlane bulionem i odrobiną wina. Makaron w tym daniu chłonie wszystkie smaki niczym gąbka, a dodane na końcu wino, masło i pomidorki tworzą bardzo smaczny sos, dzięki któremu cała potrawa dodatkowo zyskuje na smaku. Z mięsem trochę się pobawiłam i uformowałam je na kształt klopsików (by wizualnie pasowało do okrągłej brukselki i pomidorków:)), jeżeli jednak nie chcecie(...)minut przed zaleconym na opakowaniu czasem ugotowania się makaronu wlać wino, dodać masło, pomidorki koktajlowe, i bez przykrycia 'smażyć' do momentu odparowania płynu, jednak zostawiając odrobinę- by powstałym sosem skropić potrawę. Posypać koperkiem. Smacznego! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie:  www.sklep.dajar.pl

Kraina Miodem Płynąca
Zrazy wołowe tradycyjne 168

wywaru można dolać tylko wodę. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Trwa to dosyć długo, to wszystko zależy jak jest wołowina. Podczas gotowania trzeba kilkakrotnie podlać wodą i zamieszać.Sos można zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszanej w małej ilości wody i dodanej do gotującego się sosu, dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Mielone a’la strgonow 185

Lubimy często eksperymentować, dlatego też postanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne. Przepis Składniki: 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe) 750 g pieczarek(...)drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Śmietanę mieszamy z musztardą, dwoma łyżkami octu z ogórków, cukrem, solą i pieprzem. Wlewamy to powoli do naszego sosu, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy ogórki z cebulą, całość jeszcze raz mieszamy i danie gotowe do podania. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Sałatka 414

zwykle...prosto i szybko..ilość dowolna...a składniki też można dać wedle własnego gustu.. pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa makaron ogórek pomidory papryka  sałata sól, pieprz sos czosnkowy Kielecki Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej strony(...)ostudzić.Sałatę porwać , cebulę , ogórek i pomidor pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do miski dodając usmażonego kurczaka, dodać sos czosnkowy.Wymieszać i doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim 182

miękkości. Kroimy szynkę na większe kawałki i dodajemy do dyni. Makaron gotujemy w osobnym garnku. Ugotowany al dente odcedzamy zachowując szklankę wody z gotowania makaronu. Wrzucamy makaron do sosu i podlewamy wodą z makaronu wedle uznania dla rozcieńczenia. Wrzucamy pokrojony w kosteczkę ser kozi i posypujemy bazylią. Chwilkę podgrzewamy całość i podajemy na talerze. Ja dla ładniejszego efektu wizualnego(...)zdjęć) nałożyłam makaron na talerz a na środek dałam warzywa w sosie :) Smacznego :) Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim

Pyza i Surówka
Włoski smak warzyw z kurczakiem, makaronem i chipsami z jarmużu 192

porcje: 450 g mrożonych warzyw na patelnię,  1 filet z kurczaka, 100 g makaronu muszelek małych, 3 łyżki oliwek zielonych bez pestek, 16 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka sosu worcester,  pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska różowa do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy włoskie do smaku, świeże oregano, chipsy serowe z jarmużu: 150 g jarmużu(...)jednocześnie z mięsem. W tym samym czasie makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Gdy warzywa i kurczak będą wysmażone doprawiamy je przyprawą włoską. Dolewamy sosu worcester, dodajemy  oliwek  i całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron i doprawiamy pieprzem do smaku. Włoskie warzywa z makaronem i kurczakiem podajemy z świeżymi pomidorkami koktajlowymi

Moniki Smakołyki
Kilka pomysłów na... 183

więc wybaczcie, że bez kombinacji większych  Potrawka pomidorowa z ciecierzycą, cukinią, pieczarkami i zieloną fasolką, z masłem z nerkowców  pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3  Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy  Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami

More food, love and dreams
Kurczak w kurkumie 159

Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki rybnego sosu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy olej  sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, kostka lub paski jak kto woli. Do miski wrzucamy mięso dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, sos rybny oraz 2 łyżki oleju. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 177

rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i  smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego

potrawyregionalne
GRILLOWANE CEVAPCICI 159

czosnku,   trochę więcej niż pół paczki przyprawy do cevapcici, sól, pieprz, słodką paprykę i ze trzy łyżki oleju. jajko Można również dodać kilka kropel magii i sosu Tabasco. Wszystko dobrze wymieszałam przez około 15 minut i odstawiłam na godzinę do lodówki. Z mięsa uformowałam nieduże,podłużne kotleciki,  które nadziałam na patyczki do szaszłyków. Układałam(...)patelni grillowej i smażyłam  około 10 minut często obracając aż przybrały piękną złotobrązową barwę. Te typowo bałkańskie danie jest szybie w wykonaniu. Można je podawać z surówkami i sosem typu tzatziki. Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA WARZYWNA Z FETĄ 196

kolorowo. Skład dowolny ;-) Ja preferuję: sałata lodowa, obrane ze skórki pomidory czerwone i żółte ,papryka,  oliwki,czerwona cebula, dymka,ogórek zielony,ogórek kiszony. Pokrojony ser feta bądź mozzarella. SOS oliwa z oliwek  ocet winny łyżka musztardy francuskiej  łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona papryka Sos mieszam aż uzyska gęstą konsystencję. Polewam nim sałatkę przed samym

potrawyregionalne
MULE W BIAŁYM WINIE 176

wyrzucić. Składniki: kilogram muli 250-300 ml białego wytrawnego wina ( w zależności od ilości muli) 1 szt.cebuli kawałek białej części pora 10 g masła (można więcej jeśli chcemy więcej sosu) pieprz biały/cytrynowy do smaku natka pietruszki (opcjonalnie) listek laurowy Dokładnie umyłam i wyszorowałam muszle. Pokroiłam drobno cebulę i pora. Zeszkliłam warzywa na maśle. Można je trochę posolić. Wlałam białe(...)gotowe. Oczywiście można je przyrządzać na wiele sposobów  dusić, marynować, zapiekać. Pyszne są z pomidorami,makaronem,chilli. Ten przepis  jest szybki, prosty i pyszny. W sosie można maczać grzanki! Pychota! Smacznego!  Polecam również ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

potrawyregionalne
NUGETSY Z KURCZAKA 228

Lekko skropiłam oliwką i piekłam około 20-30 minut w temp.200 stopni. Można też usmażyć nugetsy na rozgrzanym oleju. Ale są wtedy bardziej kaloryczne ;-) Do nugetsów można zrobić różne sosy w zależności od smaków. Ja podałam je z sosem majonezowo-jogurtowo-ketchupowym z dodatkiem czosnku. Do tego sałatka... i obiad albo kolacja gotowe! Polecam pyszną sałatkę z rukoli (klik

potrawyregionalne
MAKARON Z SOSEM PESTO 143

pyszny zielony sos pochodzi z Włoch  a głównym jego składnikiem jest bazylia. Ja niestety po bazylię nie pojechałam aż do tego pięknego kraju lecz kupiłam  zieloną i świeżą w sklepie. Zmiksowałam ją razem z orzeszkami włoskimi.  (w oryginale powinno się dodać orzeszków piniowych)  ząbkiem czosnku,parmezanem   i oliwą z oliwek. Przyprawiłam solą i pieprzem(...)gotować al dente w lekko osolonej wodzie  z dodatkiem oleju, który zapobiega jego sklejaniu. Na patelni podsmażyłam na oliwie z oliwek starte trzy ząbki czosnku. Dodałam makaron i sos. Wszystko wymieszałam. Po nałożeniu na talerz  posypałam danie parmezanem. Można go zastąpić innym drobno startym i twardym serem. Smacznego

potrawyregionalne