sosy - 72234 przepisów (strona:2268/4816)

PSTRĄG Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 209

chyba najdziwniejszy sos, jaki w życiu robiłam. Słodko-wytrawny, owocowy na bulionie warzywnym. Totalna improwizacja, która naprawdę się opłaciła. Odważne połączenie, bardzo kontrowersyjne i nieliczni zdobyli się na jego spróbowanie. W sumie, nawet się nie dziwię - sama miałam opory, gdyż bardzo nie lubię mięs/ryb na słodko.     Choć od razu dopowiem, zdecydowanie lepiej pasowałby łosoś. Klasyczny, elegancki(...)surowy od niedosmażenia (serio, tak się da). Świetnie będzie smakować z ryżem lub młodymi ziemniaczkami.    Zapraszam więc na wędrówkę po zakamarkach moich dziwnych upodobań kulinarnych. PSTRĄG W SOSIE TRUSKAWKOWYM /własny;/ dla 2 osób 300g filetu z pstrąga sok z cytryny sól, pieprz 350g truskawek 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru przyprawy: gałka

W kuchni Karmel-itki
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 237

żeby go zbytnio nie rozdrobnić. Wsypujemy do śmietany razem z pieprzem czarnym, cytrynowym, solą i odrobiną przyprawy do ryb. Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny jako ciepłą przystawkę lub danie główne

W poszukiwaniu inspiracji
Łosoś w glazurze w azjatyckim stylu | W sojowo-miodowo-imbirowej marynacie 267

jest, bo już kilka razy robiłam łososia tym sposobem i za każdym razem słyszałam głosy zachwytu (chwilo trwaj:) SKŁADNIKI na 4 filety łosoś (użyłam 400g) 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki sosu ostrygowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki miodu 1/2 łyżki startego imbiru (lub w proszku) 2-3 łyżki

Zofiana
Sałatka z krewetkami w kokosowej panierce. 186

pistacji, u mnie od Gospodarstwo Rolne Pliczko Sałatę kroimy, bądź rwiemy na kawałki.  Pistacje lekko siekamy nożem.  Na sałacie układamy plastry ogórka i posypujemy pistacjami po polaniu sosem z opisu poniżej.  Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu, u mnie majonez kielecki od WSP  Społem szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich, bądź ziół przeznaczonych typowo

MamaOskarka
WEGAŃSKI KRAKÓW: Momo - bar wegetariański 203

curry z dipem ostrym z chilli i drugim z kawałkami cytryn. Danie było przeciętnie, a o ile warzywa w curry były dość smaczne, o tyle było ich mało, a sosy nie rekompensowały smaku. Ostry całkiem całkiem, ale cytrynowy, to już wyłącznie ciekawostka i trochę żalu było, że w ramach oszczędności nie wzięło się czegoś innego. Za to Maugo wzięła masalę(...)dosę z sosem orzechowym i był to wybór znacznie lepszy i ciekawszy smakowo. Na tyle interesujący, że po konsumpcji curry Paszko zajął się wyjadaniem dania z cudzego talerza. Świetny dip, i nieco ostry farsz, a przede wszystkim ciekawe doznanie smakowe. Czy się najedliśmy? Tak, zupa i dania były wystarczające. Rozczarowaniem było danie dnia, ale sambar i masala dosa, a przede

Bananowe Pole
PULPETY WIEPRZOWE Z BAZYLIĄ 171

szczęście dziś przyszła pora i zrobiłam pulpety z bazylią. W sumie, to do takiego mięska można dodać wszystko, więc wymyśliłam po włosku. Bardzo dobrze smakuje na gorąco z  SOS POMIDOROWY    lub na zimno z  SOS TYSIĄCA WYSP  . Pulpety gotowałam w samej wodzie bez wcześniejszego podsmażania, co daję nam miejsce na kalorie z deseru :-)  Składniki

pieprzny smaczek
Łopatka duszona w sosie barbecue 180

nasze lato - u mnie deszcz za oknem niestety. Także zajadamy się tak przygotowanym obiadem i uciekamy do pracy. Składniki : * 0,5kg chudej łopatki * 2 cebule * ząbek czosnku * 4 łyżki sosu barbecue Folwark  * łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry, dodać sos barbecue, olej i drobno posiekany czosnek. Odstawić na pół godziny do lodówki. Przesmażyć mięso, dodać

Magiczne Życie Marty
Makaron ryżowy z kurczakiem i pieczarkami 317

Makaron jest gotowy w kilka minut i jeszcze kilka minut smażenia. składniki: 200 g makaronu ryżowego z tapioką 500 g piersi z kurczaka 250 g pieczarek olej do smażenia sos grzybowo-sojowy Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, pieczarki pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pieczarki. Wszystko razem smażyć(...)pieczarki zmiękną. Doprawić do smaku sosem sojowo-grzybowym.  Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu i dobrze osączyć. Wrzucić do usmażonego kurczaka z pieczarkami, wymieszać i podawać. Danie podane na talerzu z kolekcji Daria Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
pizza szpinakowo-jajeczna... 204

łyżki NADZIENIE: szpinak świeży 2 pęczki, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sos pomidorowy 6 łyżek/ostry, oregano 2 łyżki, ser feta 200 gram, jajka 6 sztuk do misy robota wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wsypać mąki, wlać olej(...)wyrośnięcia blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano wcześniej przygotować szpinak : na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać z 3 minuty, wsypać mąkę i szybko

W Mojej Kuchni Lubię
Conchiglie rigate con la salsa 237

Dziś na obiad muszelki! Pasta con la salsa. Jak za dawnych czasów. Sos bardzo łatwo przygotować, makaron sam sie gotuje.Do dania użyłam muszelek Malma. Tradycyjną salsę włoską ubogacimy nieco,zrobimy trochę "po naszemu". Niestety muszę zaufać butelce przecieru pomidorowego, gdyż "takich jak ja chcę" pomidorów na włoską salsę, niestety tutaj nie znajdę , nigdy. Ponad 15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło(...)Pokrój szynkę w paski, dodaj do całości. Dodaj przecier pomidorowy. Dużo listków bazylii. Dosmacz pieprzem i solą. Zagotuj, duś pod przykryciem. Muszelki ugotuj al dente. Odcedz. Wlej do makaronu sos. Wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp parmezanem, dodaj listków bazylii jeśli lubisz. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 251

suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Smacznego! A po jedzeniu znowu

GRUBY WAŁEK
Łosoś w ziołach prowansalskich 236

komentarza:  "Jaki on jest pyszny".  Pyszny, soczysty, rozpływający się w ustach.  Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami.  W tej odsłonie łosoś, ziemniaki pieczone z koperkiem , sos czosnkowy i surówka z kiszonych ogórków. Składniki: 0,4 kg świeżego łososia norweskiego 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 czubatej łyżeczki ziół(...)wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut, licząc czas razem z nagrzewaniem się piekarnika. Zobacz również: Ziemniaki pieczone z koperkiem. Sos czosnkowy. Surówka z kiszonych ogórków. Smacznego

Smak mojego domu
Pieczone ziemniaki z koperkiem 259

Aromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs.  Ziemniaki tak podane mogą stanowić samodzielne danie.  Wspaniale smakują z sosem czosnkowym.  Składniki: 1 kg małych młodych ziemniaków Składniki marynaty: 1/4 pęczka koperku pół płaskiej łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków Prymat 4 łyżki oliwy Wykonanie: Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki(...)mieszamy. Pieczemy około 45 minut w 190 stopniach. Ziemniaki powinny być miękkie i się zrumienić. Pod koniec pieczenia miękkość ziemniaków sprawdzamy widelcem. Zawsze sprawdzamy na tym największym. Zobacz również: Sos czosnkowy Smacznego

Smak mojego domu
Sos czosnkowy 1023

Sos czosnkowy jest wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych i do pieczonych ziemniaków. Składniki: mały jogurt naturalny (190 g) 3  ząbki czosnku 1/4 pęczka świeżego koperku szczypta soli pieprz Wykonanie: Koperek siekamy, dodajemy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu. Solimy, pieprzymy. Całość mieszamy. Przykład podania: Pieczone ziemniaki z koperkiem Smacznego

Smak mojego domu
LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3 233

bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 . Składniki: 1 młoda kapusta średniej wielkości 2 laski chudej kiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy(...)kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojoną paprykę i  pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie  przekładamy do kapusty dodajemy pomidory w sosie własnym i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.szczyptę cukru. Dla zaostrzenia smaku dodaję też trochę pikantnego ketchupu. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania