kurczaka lub 1/2 wędzonej piersi z kurczaka garść rukoli kilka kaparów 3-4 suszone sliwki 3-4 suszone pomidory w oleju 1 łyżka oleju z orzechów ( lidl ) sól pieprz sos balsamiczny Buraka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na płaskim talerzu tak aby przykryć nimi całą powierzchnię. Ułożyć umytą rukolę, pokrojone w plasterki mięso kurczaka, pokrojone śliwki i pomidory. Dodać(...)kapary. Polać olejem z orzechów i sosem balsamicznym. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. SMACZNEGO BURAKOŻERCY
Jemy Pijemypłaty grilowanej papryki 1/2 małej cebulki oliwa truflowa w spryskiwaczu ( lidl ) oliwa chilli w spryskiwaczu ( lidl ) 1/2 opakowania wędzonego sera twarogowego Pilos (lidl ) pieprz świeżo zmielony sos balsamiczny Buraka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na płaskim talerzu tak aby przykryć nimi całą powierzchnię. Ułożyć umytą sałatę, pokruszony ser, pokrojoną w plasterki paprykę i cebulkę. Na wierzchu ułożyć rydze(...)Spryskać oliwą truflową, chilli i sosem balsamicznym. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. REWELACJA
Jemy Pijemyojjj czego tam nie było :) Tom Kha Mniam ! Kurczak na słodko z orzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się nazywało ale było w gęstym sosie i z owocami morza. Kolejna pyszna zupa Tom Kha z mlekiem kokosowym. Przysmak Królewicza ;) Pad Thai można zjeść dosłownie wszędzie i za grosze. Jest wyśmienity. Kolejna wersja Pad Thai(...)tutaj krewetki z nerkowcem w sosie z tamaryndowca. Nieeebo w gębie !!! Danie wegetariańskie. Wszystko pysznie chrupiące. Nigdy nie rozgotowane ! :) Moja ukochana Morning Glory czyli w tłumaczeniu na polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało, nawet kucharka przybiegła i zakazała mi ją jeść ;) To sałatka z papai ale z marynowanym krabem i rybą. Spróbowałam
Jemy Pijemywieprzowego 100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku) 1/4 bakłażana 1/2 małego batata 2 plastry sera żółtego light przyprawa gyros sól suszona bazylia oliwa z oliwek Sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego ketchup czosnek granulowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso mielone na odrobinie oliwy z oliwek(...)Posypujemy suszoną bazylią. W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy batata, skrapiamy go oliwą z oliwek i bazylią. Następnie dodajemy bakłażana. Kolejną warstwą jest makaron zmieszany z warzywami, mięsem i sosem. Na wierzch układamy plastry sera żółtego. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaświeże lub z puszki czekolada w płatkach, pocięta na kawałki, lub starta na tarce bita śmietana - Śnieżka albo tradycyjna 30 lub 36% + fix do śmietany + cukier puder do smaku sos czekoladowy, toffii, owocowy - wedle gustu (opcjonalnie) Wykonanie dekoracji: Bitą śmietanę ubić na sztywno wg przepisu. Śmietana tradycyjna będzie trochę lepsza, bo mniej się rozpuszcza pod wpływem ciepła gofrów(...)opakowaniu - można dodać trochę mniej mleka, by była sztywniejsza. Można użyć także śmietany z syfonu lub śmietany w sprayu. Gofra pokryć śmietaną i posypać owocami i czekoladą. Polać sosem wedle uznania. Przepis pochodzi z mojego zeszytu z zapiskami i jest wybrany spośród wielu wcześniej wypróbowanych przepisów
Mania Wypiekaniarozpuścić w szklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru. Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować sos-krem budyniowo-śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej pozostałą część budyniu. Całość zmiksować. Gotowe tartaletki podawać z kleksem sosu-kremu budyniowego. Z przepisu można wykonać
Mania Wypiekaniamięsa, wkładamy listek laurowy, dusić pod przykryciem około 20 minut podlewając wodą. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy mięso będzie miękkie zaprawiamy mąką roztrzepaną w szklance wody zagotowujemy, sos przyprawiamy solą i pieprzem. Łopatkę podajemy z ugotowaną kaszą polewając sosem i surówką z młodej kapusty. Smacznego
kgwjanczewominut, do miękkości. Po odparowaniu wody dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy. Dusimy 5-10 minut. Studzimy. 3. Śledzie kroimy na kawałki. Na dnie miseczki układamy warstwę sosu, warstwę śledzi - do wyczerpania składników. Na górze powinien znajdować się sos. 4. Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakują na drugi dzień
Szefowa kuchniostudzić i obrać z łupinek. Pomidory umyć i razem z cebulą i jajkami pokroić w kostkę. Wymieszać z koperkiem i przygotowanym bobem. Przełożyć do salaterki wyłożonej sałatą i polać sosem. Wykonanie sosu: Żółtko rozetrzeć z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i przyprawić do smaku, solą , pieprzem, cukrem i ostrą papryka
Tradycyjna Kuchniaestrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Składniki: 50 dag młodej botwiny, 3 jaja, 3 ząbki czosnku, 1 puszka groszku konserwowego, 1 pęczek szczypiorku, 5 młodych ziemniaków, 1 słoiczek sosu tatarskiego 250 ml, sól, pieprz, cukier. Wykonanie: Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo. Botwinę dokładnie opłukać, pokroić i obgotować z dodatkiem(...)cukru i czosnku. Odcedzić botwinę dodać pokrojone ziemniaki, groszek, szczypiorek i pokrojone w ósemki ugotowane jaja. Następnie polać sosem tatarskim, doprawić do smaku i podawać z pieczywem lub jako dodatek do potraw
Tradycyjna Kuchniamniejsze kawałki. Pomarańcza, nektarynkę, banana i kiwi obieramy, i również kroimy na mniejsze kawałki. Czereśnie wypestkujemy. Wszystkie owoce delikatnie mieszamy i układamy w pucharkach. Dekorujemy świeżymi listkami. składniki na sos: 1 łyżeczka miodu płynnego 1 łyżka soku z cytryny wykonanie: Miód mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym sosem polewamy owoce. Podajemy od razu
Domowy Smak Jedzeniagrilla, możliwe to było z niechęci, albo po prostu z lenistwa... W końcu chęci nadeszły i na talerzu pojawiło się to... Składniki: 1 średni filet z piersi kurczaka sos Teriyaki maślanka jarzynka pierz cytrynowy bakłażan sól oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Filet z kurczaka dokładnie myjmy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy przyprawami; jarzynka, pieprz cytrynowy. Polewamy sosem Teriyaki, przekładamy
Truskawkowa Fiestaognia, miksuję i znów zagotowuję, odstawiam na 5 minut, następnie wlewam do małych słoiczków, np. po musztardzie albo po chrzanie. Robi się piana, ale to dobrze, bo dzięki temu sos jest puszysty, a jak już mam lekko wystudzone słoiczki, to potrząsam nimi i sos robi się pięknie aksamitny. Mus bierze udział w akcjach
Kuchnia Prezydentowejchili 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki łagodnego curry (np. KORMA) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól do smaku Ziemniaki i marchewkę kroję na duże kawałki, ok. 2x2cm. Wrzucam do garnka z wrzącą wodą, gotuję 10 minut, odcedzam i odstawiam. Kurczaka opłukuję o osuszam. Cukinię(...)oraz całe piersi kurczaka, posypuję mięso garam masalą, kolendrą, curry i kurkumą. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień i duszę ok.15-20 minut przewracając od czasu do czasu. Następnie polewam mięso sosem sojowym, wrzucam podgotowane ziemniaki i marchewkę i ponownie duszę 10 minut. Na koniec dodaję drugiego pomidora i podduszone plastry cukinii, doprawiam do smaku solą, delikatnie mieszam i zagotowuję. Zdejmuję
Kuchnia Prezydentowej