sosy - 72734 przepisów (strona:2279/4849)

Kasza bulgur z warzywami 242

wyłączonej płycie na 15-20 minut.  Doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy i gotowe.  Można jeść samo, można dać jako dodatek do mięsa. Ja jem samo bez sosu ale pewnie z jakimś mięsnym lub grzybowym sosem byłoby jeszcze lepsze

Snejkusiowe Przepisy
Caramelle z mozzarellą w pomidorach 159

oprószony blat kuchenny.  3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, czas gotowania ok. 2 minut, wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach, a następnie polewamy sosem pomidorowym. Podajemy na gorąco, aby mozzarella była ciągnąca. Nadzienie: 2 opakowania mozzarelli mini Dodatkowo: 1 rozmącone jajo do smarowania Sos pomidorowy: 4 średnie pomidory  2 ząbki czosnku 1 duża cebula

Apetyczna babeczka
Gulasz z białej kiełbasy 218

dodać ziele angielskie,liść laurowy, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz fasolę odsączoną na sicie. Dusić około 15 minut, dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze chwilę. W przypadku, gdy sos jest zbyt rzadki  to mąkę ziemniaczaną rozrobić z bardzo małą ilością wody i wlać do sosu., wymieszać i zagotować Na sam koniec dodać posiekany szczypiorek i wymieszać. Podawać gorące

O kuchni z uczuciem
Sałatka z zupek chińskich z sosem czosnkowym. 429

rosół  1-2 ogórki świeże  kawałek papryki żółtej lub czerwonej 2-3 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki wędzonej 3 jajka cebula szalotka lub czerwona sos czosnkowy WYKONANIE: zupki przygotowujemy wg. przepisu, zostawiamy do ostygnięcia, ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki, posypać solą odstawić na 1/2h, paprykę, ser, szynkę kroimy w słupki lub kostkę, szalotkę i jajka(...)kroimy w kostkę , wszystko razem mieszamy, dodajemy sos czosnkowy i gotowe

Kuchnia Beaty
Sałata z pestkami granata 269

Sałata rzymska sałata czerwona karbowana  ciemny sos vinegre  pestki granata  sól  pieprz  Oba rodzaje sałaty myjemy, suszymy i kroimy na drobniejsze listki  Dodajemy pestki granata  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem  Mieszamy  Dodajemy sos vinegre i znów mieszamy  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 248

ugotowanych, ostudzonych, młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 cebulka dymka ze szczypiorem, pokrojona w talarki mała garstka posiekanej natki pietruszki łosoś wędzony na ciepło, ok 150 g sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka oliwy 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu, ja użyłam takiego ze słoiczka sok z 1/4 cytryny skórka z połowy cytryny sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji(...)Ziemniaki pokrojone w dużą kostkę wkładamy do miski razem z pokrojona dymką, natką, łososiem podzielonym na kawałki. Składniki sosu mieszamy i zalewamy nim resztę składników. Mieszamy, doprawiamy i nakładamy do miseczek. Mi najbardziej smakowała lekko schłodzona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Skrzydła na ryżu 241

Skrzydełka myjemy i osuszamy. Do miski dajemy zmiażdżone 2 ząbki czosnku, olej, łyżeczkę Vegety i mieszamy ze skrzydełkami, zostawiamy na 1 godzinę przykryte folią. W tym czasie przygotowujemy sos. Margarynę roztapiamy na wolnym ogniu z posiekanym ząbkiem czosnku, dodajemy 6 szklanek wody, pieprz, 2 łyżeczki Vegety, słodką paprykę oraz keczup, zagotowujemy i odstawiamy.      Rozgrzewamy piekarnik(...)Surowy ryż sypiemy bezpośrednio na blaszkę (taką do ciast, ja używam takiej o wymiarach 40x25 cm), na ryżu układamy krążki cebuli, na nich skrzydełka i zlewamy to wszystko sosem. Teraz już tylko posypujemy skrzydełka przyprawą do drobiu i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 70 minut

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z boczniakami. 188

dwóch stron. Gdy już się ładnie zarumienią podlewamy wodą (około 100-200 ml) i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut i gotowe :-) Z pozostałego płynu można zrobić sos, zagęszczając go mąką i przyprawiając do smaku. Pycha!!!      Polecam jeszcze przepis na  pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są bardzo smakowite i soczyste

Rozpustne gotowanie
Fasolka po bretońsku. 217

Dzisiaj proponuję danie znane chyba każdemu, idealne w dni takie jak ten, gdy zmarznięci tulimy się do gorącej miski wypełnionej po brzegi mięciutką fasolą, skąpaną z aromatycznym sosie. W moim wydaniu oczywiście z mięskiem, ale zamiast niego pod koniec gotowania można dodać pokrojoną kiełbaskę, lub podsmażony na cebulce boczek. Dodatek ziół sprawia, że smak ma niesamowitą głębię, co podkreśla mój(...)łyżka papryki słodkiej 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry przyprawa uniwersalna typu vegeta śmietana 18% do zup i sosów- około 1/3 szklanki mąka do zagęszczenia 3-4 łyżki oleju      Fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (tak by była ciągle zanurzona). Zostawiamy by namokła minimum

Rozpustne gotowanie
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 208

poczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny

Rozpustne gotowanie
Sałatka z brokuła i kurczaka z jajkiem. 403

Jest to niesamowite połączenie chrupiących warzyw, kremowego jajka, aromatycznego kurczaka, a wszystko to skąpane w sosie jogurtowym z dodatkiem czosnku. Jest pyszna i rewelacyjnie się prezentuje, idealnie sprawdza się na każdej imprezie, jak również na kolację w domowym zaciszu. Jest zdrowa i pożywna, dlatego często ją przygotowuję. Polecam!!! Składniki na sałatkę z brokuła i kurczaka z jajkiem 1 brokuł(...)Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt i szczyptę soli, mieszamy. W sporej misce układamy połowę porcji kurczaka, następnie połowę cebuli, kukurydzy, jajek i brokułów, polewamy połową sosu i czynność powtarzamy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki. 299

grubym dnie rozgrzewamy, wlewamy porcję oleju i smażymy kotleciki z każdej strony do czasu, aż zbrązowieją. Podajemy od razu lub dopiekamy na grillu. Idealnym dodatkiem do takich kotlecików jest sos czosnkowy lub wiosenny sos do mięs . Pycha

Rozpustne gotowanie
Mini pizze. 216

margaryny lub 150 ml oleju 250 ml ciepłego mleka 1 duże jajko (lub 2 małe) 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku NADZIENIE: cebula 100 g pieczarek kilka plasterków szynki sos pomidorowy do posmarowania pizzy (ja tym razem użyłam keczupu) ser żółty olej sól pieprz oregano      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie. Przygotowujemy rozczyn (przy drożdżach instant(...)dzielimy na 8 części i każdą z nich jeszcze na 4, otrzymane kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdą pizzerkę smarujemy sosem, układamy na nim łyżkę smażonych pieczarek, szynkę i żółty ser.  Odkładamy na około 20 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte pizze posypujemy

Rozpustne gotowanie
Pierogi z botwinką. 200

tych wszystkich smakowitych dań, których podstawą są świeże warzywa. Jednym z nich są właśnie te pierogi. Są soczyste, zdrowe, ale przede wszystkim pyszne! Można je podać z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, choć ja uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego(...)tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na osolony wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 3 minut od momentu zagotowania. Podajemy z jogurtem, sosem czosnkowym lub ułożone na botwince w śmietanie . Polecam

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania