sosy - 72734 przepisów (strona:2285/4849)

Roladki z białej kiełbasy 184

bułka tarta (około 3/4 szklanki) łyżka majeranku 150 g żółtego sera 200 g pieczarek por (biała część) łyżka masła sól ziołowa pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sos: duża cebula łyżka masła łyżka mąki 600 ml bulionu wołowego liść laurowy ziele angielskie (5-6 sztuk) Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę obieramy i razem(...)każdej strony na rozgrzanym oleju. W rondelku szklimy cebulę na maśle ,oprószamy mąką (chwilę podsmażamy) i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wkładamy roladki do sosu i dusimy na wolnym ogniu 20 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Zupa z karkówki wieprzowej 249

karkówki wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści selera naciowego Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy(...)piórka ,karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Surówka z ogórków gruntowych 180

Bardzo smaczna ,lekko octowo pikantna surówka. Składniki 500 g ogórków gruntowych pęczek koperku cebula Sos: 4 łyżki czerwonego octu winnego łyżka miodu 2 łyżki oliwy szczypta soli tabasco Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki i cebulę obieramy ,kroimy w cienkie plasterki. Koperek siekamy i dodajemy do ogórków. Ocet ,miód ,oliwę ,szczyptę soli i kilka kropel tabasco mieszamy(...)Ogórki ,cebulę i sos dokładnie ze sobą mieszamy. Miskę zakrywamy i odstawiamy na godzinę (temperatura pokojowa). Przed podaniem ponownie mieszamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin

R'n'G Kitchen
Jajka przepiórcze na sałatce 186

Propozycja na sałatkę Wielkanocną. Składniki 18 przepiórczych jajek 200 g sera feta 1 słoik białych szparagów 2 małe cebule 1 ogórek sałatkowy 150 g białej rzodkwi Sos : 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 3 łyżki gęstej śmietany 18 % sól cukier pieprz Przygotowanie   Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, a następnie obrałem. Ser feta pokroiłem w kostkę(...)Szparagi po osaczeniu pokroiłem na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Rzodkiew i obrany ogórek starłem na tarce o grubych oczkach. Przygotowałem sos, z którym wymieszałem warzywa. Sałatkę wyłożyłem do salaterki, na nich ułożyłem kostki fety i przepiórcze jajka

R'n'G Kitchen
Fusilloni z boczkiem w pomidorach 191

kroimy w drobną kostkę ,smażymy na rumiano (bez tłuszczu). Do boczku dodajemy pomidory wraz z zalewą ,dusimy na wolnym ogniu 20 min. Bazylię ,natkę i szczypiorek siekamy. Dodajemy do sosu ,do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Do sosu wkładamy makaron ,dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Awokado z łososiem 192

cytryny ( awokado nie ciemnieje ). Cebule obrałem, opłukałem, pokroiłem w cienkie krążki. Wędzonego łososia pokroiłem w cienkie plasterki, a te na jeszcze mniejsze kawałki. Pomarańczę sparzyłem, obrałem, wyciąłem fileciki miąższu. Sos : oliwę, 2 łyżki wody, miód oraz musztardę wymieszałem. Doprawiłem solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ułożyłem w metalowych obręczach plastry awokado, czerwoną cebulę, łososia, pomarańczę. Każdą porcję skropiłem sosem. Udekorowałem

R'n'G Kitchen
Makaron castellane z tuńczykiem 137

Makaron zawsze można przygotować na różne sposoby. Sos z wykorzystaniem tuńczyka wyszedł bardzo smacznie. Warto spróbować. Składniki 400 g makaronu 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 fileciki anchois pół szklanki białego wina półsłodkiego 3 dojrzałe malinowe pomidory 150 g tuńczyka w oleju 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 łyżeczka świeżego oregano sól pieprz Przygotowanie   W rondelku podsmażyłem(...)gotowania dodałem rozdrobnionego tuńczyka, zioła i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotowałem szerokim garnku. Wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem ok. 9 minut, odcedziłem, przełożyłem do ogrzanej miski, polałem sosem, wymieszałem. Podałem w głębokich talerzach

R'n'G Kitchen
Boczek po tajsku 198

jako dodatek do ryżu ,jak i do kanapek. Składniki 1 kg boczku 80 g świeżego imbiru kilka ząbków czosnku 1 papryczka chili 4 łyżki oleju sezamowego 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 5 łyżek miodu wielokwiatowego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Imbir ,czosnek i chili drobno kroimy. Mieszamy z olejem sezamowym(...)miodem ,sosem sojowym i kolendrą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Boczek przekładamy do worka ,wlewamy marynatę ,dokładnie go w niej obtaczamy. Workiem owijamy boczek (szczelnie ,żeby marynata nam się nie wydostała. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie boczek wyjmujemy ,przekładamy do brytfanki i zapiekamy 90 min w temperaturze 200°C bez termoobiegu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
Homar pieczony w maśle z przyprawami 156

masła 1 łyżka natki pietruszki 1 dymka 1 łyżka koperku 2 ząbki czosnku sól morska 1 cytryna : skórka z połowy i i sok czarny pieprz 1 łyżeczka sosu Worcestershire Przygotowanie   Przygotowałem masło : do miękkiego masła dodałem startą skórkę z cytryny ( dokładnie umytej i wyparzonej wcześniej ), koperek drobno pokrojony, natkę pietruszki, dymkę - część zieloną i białą ,zmiażdżony czosnek, sos, sól

R'n'G Kitchen
Gulasz z warzywami 163

szynki wieprzowej 500 g cukinii 500 g pomidorów 4 dymki ze szczypiorkiem 1 papryka żółta 3 młode marchewki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zielonej pasty curry 700 ml gorącej wody 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki i czosnek drobno siekamy ,razem z pokrojonym w dużą kostkę mięsem podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Oprószamy solą i pieprzem ,wlewamy sos sojowy. Następnie dodajemy pokrojone na talarki marchewki ,paprykę (paski) ,cukinię (kostka) ,pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) ,smażymy 5 min z pastą curry. Całość zalewamy gorącą wodą ,wrzucamy ziele i liść laurowy ,gotujemy

R'n'G Kitchen
Ryż z mięsem i fasolką 181

ryżu 250 mielonego mięsa z szynki 1 cebula słodka pęczek szczypiorku 250 g pieczarek 250 g mrożonej fasolki szparagowej (u nas zielona) mała puszka kukurydzy 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,pokrojone w plasterki pieczarki ,fasolkę szparagową ,smażymy 5 min. Następnie dodajemy(...)mięso mielone ,rozdrabniamy je widelcem ,oprószamy solą i pieprzem ,dodajemy sos ,smażymy 10-15 min. Do całości dodajemy ryż i osączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy jeszcze kilka minut ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem ,mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Duszony filet z kaczki 167

połączeniu z kaczką ,rewelacyjne. Składniki 600 g filetów z kaczki (bez skóry) 250 g pieczarek 1 łyżka masła pęczek dymek ze szczypiorem 600 ml bulionu z kury 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 g klusek ziemniaczanych  Chicche Tricolore sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dymki siekamy ,podsmażamy na maśle razem z pokrojonymi w kostkę filetami ,wlewamy sos ,oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na plasterki ,dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,kozieradkę ,zmniejszamy płomień ,dusimy

R'n'G Kitchen
Fusilli ze szpinakiem 154

bulionu warzywnego i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, chwilę razem dusimy, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy z sosem. Podajemy ciepłe. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Udka w miodowej glazurze z chilli 205

krążki, posypujemy z jednej strony ziołami i odrobiną soli. Wstawiamy do piekarnika i skrapiamy oliwą. Pieczemy kolejne 25 minut. Gotowe cukinię i kurczaka wykładamy na talerze. Można podać z sosem z pieczenia: resztki marynaty przelewamy do garnuszka, odlewamy 3-4 łyżki, które łączymy z mąką, po czym tak zagęszczoną część sosu mieszamy z resztą i gotujemy mieszając do zgęstnienia całości

W poszukiwaniu inspiracji
Sushi: hosomaki i futomaki 229

Składniki: 2 listki nori 100 g ryżu do sushi 1 łyżka octu ryżowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego warzywa/owoce: wedle życzenia (u mnie: awokado, czerwona papryka, marchewka) sól dodatkowo: sos sojowy chrzan wasabi mata bambusowa marynowany imbir Przygotowanie:      Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu: dokładnie go płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy go w niej(...)zbyt "ubogie". Przed każdym krojeniem maczamy nóż w zimnej wodzie. Futomaki kroimy na 8-10 części po ok. 1-2 cm długości.      Sushi podajemy z sosem sojowym, który mieszamy z osobno podanym wasabi przed zamoczeniem w nim naszych rolek i włożeniem ich do buziek. Imbir spożywamy po zjedzeniu jednej rolki, aby oczyścić kubki smakowe. Jest

Weganizm infantylny