sosy - 72734 przepisów (strona:2290/4849)

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 272

suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Smacznego! A po jedzeniu znowu

GRUBY WAŁEK
Łosoś w ziołach prowansalskich 258

komentarza:  "Jaki on jest pyszny".  Pyszny, soczysty, rozpływający się w ustach.  Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami.  W tej odsłonie łosoś, ziemniaki pieczone z koperkiem , sos czosnkowy i surówka z kiszonych ogórków. Składniki: 0,4 kg świeżego łososia norweskiego 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 czubatej łyżeczki ziół(...)wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut, licząc czas razem z nagrzewaniem się piekarnika. Zobacz również: Ziemniaki pieczone z koperkiem. Sos czosnkowy. Surówka z kiszonych ogórków. Smacznego

Smak mojego domu
Pieczone ziemniaki z koperkiem 277

Aromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs.  Ziemniaki tak podane mogą stanowić samodzielne danie.  Wspaniale smakują z sosem czosnkowym.  Składniki: 1 kg małych młodych ziemniaków Składniki marynaty: 1/4 pęczka koperku pół płaskiej łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków Prymat 4 łyżki oliwy Wykonanie: Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki(...)mieszamy. Pieczemy około 45 minut w 190 stopniach. Ziemniaki powinny być miękkie i się zrumienić. Pod koniec pieczenia miękkość ziemniaków sprawdzamy widelcem. Zawsze sprawdzamy na tym największym. Zobacz również: Sos czosnkowy Smacznego

Smak mojego domu
Sos czosnkowy 1045

Sos czosnkowy jest wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych i do pieczonych ziemniaków. Składniki: mały jogurt naturalny (190 g) 3  ząbki czosnku 1/4 pęczka świeżego koperku szczypta soli pieprz Wykonanie: Koperek siekamy, dodajemy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu. Solimy, pieprzymy. Całość mieszamy. Przykład podania: Pieczone ziemniaki z koperkiem Smacznego

Smak mojego domu
LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3 258

bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 . Składniki: 1 młoda kapusta średniej wielkości 2 laski chudej kiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy(...)kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojoną paprykę i  pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie  przekładamy do kapusty dodajemy pomidory w sosie własnym i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.szczyptę cukru. Dla zaostrzenia smaku dodaję też trochę pikantnego ketchupu. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
Pierś z kaczki z kalafiorowym puree i sosem ze śliwek 211

przełożyłam do żaroodpornego naczynia ( bez wytopionego tłuszczu) i włożyłam na 15 min do nagrzanego na 190*C piekarnika.  Kiedy kaczka nam dochodzi w piekarniku, można wrócić do puree. SOS  Po wyjęciu piersi z piekarnika, należy ja na chwilę odłożyć na drewnianej desce, żeby odpoczęła. Wywar który został nam po piersi, przelać na patelnię, dodać do niego kilka śliwek(...)pieprz, i szczyptę cynamonu. Można dodać kilka wędzonych lub suszonych śliwek dla lepszego aromatu. Gotować aż nam ładnie zgęstnieje. Aby sosu było więcej można dodać do niego szklankę czerwonego wytrawnego wina. Całość zredukować. Niestety wczoraj wina było brak :/ Pierś pokroić w plastry. Smacznego. JA DO KACZUSZKI  Z PEWNOŚCIĄ JESZCZE WRÓCĘ :)  Czekam na komentarze

Jemy Pijemy
Młoda kapusta duszona z boczkiem 174

potrzebne są: główka młodej kapusty 20 dag boczku wędzonego 4-5 średnich marchewek ( najlepiej młodych) 1/2 kostki margaryny 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 szkl wody  sos sojowy łyżeczka brązowego cukru Boczek pokroić w drobne kawałki i podsmażyć w garnku. Jak już się zarumieni dodać pół kostki margaryny, następnie pokrojoną w cieńkie plastry marchew. Odczekać aż marchew(...)posiekaną kapustę ( nie za drobno, żeby się nie  rozgotowała).Wlać pół szklanki wody. Dusić około 30 min, od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia doprawić sosem sojowym i cukrem i dosypać posiekaną natkę i koperek

Jemy Pijemy
Zupa pomidorowa po mojemu 243

kurczaka 2 udka z kurczaka włoszczyzna ( por, cebula, ok 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera) 4-5 puszek pokrojonych pomidorów 1 duży koncentrat pomidorowy sól  pieprz  sos sojowy  natka pietruszki bazylia  prażone ziarna słonecznika ( lub makaron gotowany ) 1/2 małej papryczki chilli lub 2 łyżki słodkiego sosu chilli lub  szczypta chilli w proszku Porcję rosołową umyć

Jemy Pijemy
Tarta z botwiną 172

szczypiorem 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól pieprz sproszkowana ostra papryczka  Botwinę i szczypior dokładnie umyć i drobno pokroić. Poddusić do miękkości na maśle. Doprawić. Sos: 1 kostka twarogu półtłustego 1 mała śmietana 18% 1 jajko  2 białka ( pozostałe po cieście) 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki mleka sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku Wszystkie składniki(...)poza natką) dokładnie zblendować. Na sam koniec dodać posiekana natkę pietruszki. Zamieszać łyżka. Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć botwiną. Zalać sosem. Włożyć do piekarnika na 30-35 min max. Ja troszkę przedobrzyłam i zbyt mocno przyrumieniłam wierzch. Gotowe ! PS Zostało mi trochę ciasta więc przygotowałam z niego dwie malutkie tarty.  Przepis w kolejnym poście

Jemy Pijemy
Tarta z botwiną, szynką i młodą cebulą 169

Wszystko zależy od naszego piekarnika.  Farsz: 2 młode cebule 6 plasterków szynki pokrojonych w paski 1 łyżka masła lub łyżka oleju farsz z botwiny ( przepis w poprzednim poście ) sos ( również przepis w poprzednim poście ) Cebulkę zeszklić na łyżce masła lub oleju. Ciasto wyjąć z piekarnika. Spód wyłożyć farszem z botwiny. Na botwinie ułożyć szynkę. Ostatnia warstwą jest cebula(...)górę polać sos. Zapiekać przez kolejne

Jemy Pijemy
Bakłażan faszerowany warzywami i kaszą jaglaną ( wegetariańskie) 210

jedną połowę bez pomidorów, ale chyba smaczniejsza jest ta z pomidorami. Bakłażany włożyć ponownie na około 15 min do nagrzanego na 180*C piekarnika. Już po wyjęciu można polać sosem z pomidorów i dodać drobno posiekaną papryczkę chilli. Dobrze smakują  z sosem czosnkowo-jogurtowym. Samo zdrowie na talerzu :) Czekam na wszelkie komentarze i sugestie

Jemy Pijemy
Caprese na bogato :) 212

średnie pomidory malinowe 2 kulki mozzarelli duża garść świeżej siekanej bazylii pół średniej czerwonej cebuli 8 czarnych oliwek z zalewy bez pestek kilka listków nasturcji 2 kwiaty nasturcji sos balsamiczny oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz Pomidory, mozzarellę, cebulę i oliwki pokroić w plasterki. Bazylię posiekać. Pomidory i mozzarellę ułożyć na talerzu, przekładając jedno na drugim. Posypać całość bazylią(...)wierzchu ułożyć cebulę i oliwki.Udekorować nasturcją. Polać oliwą z oliwek i sosem balsamicznym.  Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ja dodatkowo spryskuję swoje caprese oliwą chilli :) lub zamiast bazylii dodaję pesto. SMACZNEGO

Jemy Pijemy
Bakłażan zapiekany z pomidorami, cukinią i cieciorką 202

można je wcześniej obrać ze skórki ale mi ona nie przeszkadza ). Na sam koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz przyprawę.  Ma się s tego zrobić dosyć gęsty sos. Bakłażana pokroić w około 0,5 cm plastry. Delikatnie posolić i ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć na 10 min do nagrzanego do 180*C piekarnika. W tum czasie(...)pomidora i cukinię pokroić w plastry mnw. tej samej grubości. Wyjąć bakłażana z piekarnika ( powinien już lekko ale nie całkiem zmięknąć). Na spód do zapiekania przelać cały sos i równomiernie go rozłożyć. Na tym poukładać naprzemiennie pomidory, cukinię i bakłażany. Delikatnie polać oliwą z oliwek i oprószyć solą czosnkową i pieprzem. Wierzch obsypać cieciorką. Włożyć do nagrzanego

Jemy Pijemy
Carpaccio z buraka w kolejnej odsłonie 255

botwiny kilka kwiatów i młodych listków nasturcji( w tym momencie jest ich wysyp na moim ukochanym balkonie ) polski twardy ser "Rubin Old Poland" kilka dużych kaparów marynowanych ulubiony gęsty sos balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Buraki należy ugotować w skórce, tak aby były miękkie. Można też kupić ugotowane.  Pokroić je w cieniutkie , niemal przeźroczyste(...)nachodzić. Na burakach rozsypać rukolę i botwinkę, dodać kilka cieniutkich plastrów sera ( ja do tego używam obieraczki do warzyw ).Na wierzchu ułożyć kapary, kwiaty i listki nasturcji. Doprawić oliwą, sosem balsamicznym, solą i pieprzem

Jemy Pijemy
Wątróbka ze śliwkami 182

Wątróbkę oczyścić i namoczyć kilka minut w mleku. Cebulę pokroić w grube plastry i podsmażyć na oleju, dodać śliwki bez pestek. Wszystko razem dusić kilka minut, aż powstanie ładny sos. Doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę osuszyć papierowym ręcznikiem i  podsmażać na osobnej patelni ok 5 min na maśle ( ja lubię jak jest delikatnie ścięta ).  Na koniec doprawić solą(...)pieprzem. Przełożyć na talerz i polać sosem ze śliwkami. Można podać z kaszą jaglaną

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania