przygotowane bez namysłu i zrobione dosłownie w kilka chwil. Po obiedzie zostało pieczone udko z kurczaka, dodałam co nie co, ugotowałam makaron i wyszło smaczne danie. Do dania wykorzystałam sos cygański, który świetnie się sprawdził w daniu na ciepło. Do tej pory sos ten zajadaliśmy przeważnie do kanapek z wędliną. A tu takie miłe zaskoczenie i okazało się, że można
Ewa w kuchniziemniaczkami i surówką. Składniki: -mięso wołowe - ok. 0,7 kg -sól, pieprz -płatki słodkiej czerwonej papryki -czosnek niedźwiedzi -świeża lub mielona kolendra -olej -łyżka masła -2 łyżki sosu sojowego -łyżeczka mąki kukurydzianej -woda Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. i rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim, skrapiamy olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i masła, układamy mięso i na małym ogniu delikatnie podsmażamy z obu stron. Dolewamy szklankę wody i sos sojowy, przykrywamy i dusimy ok. 45 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki wody, dolewamy do mięsa, mieszamy, dodajemy kolendrę, przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez chwilę. Smacznego
Maminek kulinarnycytryny, natkę pietruszki i dodajemy resztę masła. Trzymamy wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Podając filety możemy udekorować plasterkami cytryny. Znana jest także wersja piccaty bez panierki, w samym sosie, ale z dodatkiem kaparów. W wersji z kurczakiem dobrze smakuje dodane do sosu kilka łyżek bulionu. Najlepiej podawać z purée lub ryżem polewanym tłuszczem z rondla. Smacznego
Bon Ton Italiamiękkie, najlepiej sprawdzać widelcem ;) Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso mielone i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu, ale nie jest to konieczne. Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu i mieszamy(...)mięsnym sosem. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy. Kalarepki obieramy i wydrążamy środek. Nakładamy farsz i układamy na blasze. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem na wierzchu można ułożyć plasterki żółtego sera. GOTOWE!:) Rozliczenie: Kalarepki- 8zł ryż- 0,75zł mięso- 5zł papryka- 3zł przyprawy 2zł cebula- 0,30zł przecier 2,50zł ser żółty
Czerwona Porzeczkasól, pieprz, Sok z cytryny wymieszać z miodem i octem. Następnie mieszając wlać oliwę (lub olej), doprawić solą i pieprzem. Buraki umyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, zalać sosem i zostawić, na maksymalnie 1,5 godziny pod przykryciem. Pozostawione na dłużej buraki stracą swój śliczny kolor. Plasterki buraków ułożyć na płaskim talerzu, skropić sosem. Podałam z młodym szpinakiem
królestwo garówząbek czosnku 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżki mąki kukurydzianej Poza tym : 5 okrągłych grahamek rukola, pomidor, ogórek świeży, kiełki lucerny sos jogurtowo- ziołowy Sposób przyrządzenia: Batata upiec w piekarniku lub ugotować, po przestygnięciu zmiksować blenderem. Dodać do kaszy jaglanej, dokładnie wymieszać. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Kiedy składniki już będą(...)zgnieciony czosnek. Wymieszać. Formować kotlety i delikatnie je zgnieść w dłoniach żeby przybrały formę burgera. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać w bułce z warzywami i sosem ewentualnie przy diecie bezglutenowej jako kotlet z sałatką warzywną
pieprzny smaczekSzparagi z sosem holenderskim - majowy klasyk, nieziemsko smaczny, ale bardzo kaloryczny lepiej zostawić na wyjątkowe okazje. Na co dzień proponuję lekki, dietetyczny owocowy sos truskawkowy do szparagów. Błyskawiczny do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje nie tylko do szparagów, wspaniale komponuje się z rybą i delikatnym białym mięsem drobiowym. Polecam do wypróbowania! Składniki: pęczek ugotowanych szparagów 150-200 g truskawek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kotlety. Mocno ubijamy i oklepujemy. Kładziemy na grilla na 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć dwie minutki. Spodnią część bułki smarujemy solidnie sosem czereśniowym, układamy sałatę, na nią mięso. Na mięso dajemy warzywa, znów łyżeczkę sosu (opcjonalnie tradycyjny ketchup z majonezem w stosunku 1:1, tj. łyżka ketchupu i łyżka majonezu), przykrywamy bułką
BaRepasWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe, jedno z moich ulubionych. Musicie koniecznie wypróbować przepis Jak dla mnie rewelacja! Ja podałam kurczaka z kaszą bulgur, ale możecie podać go również z ziemniakami czy ryżem. Post Pieczone udka(...)kurczaka w sosie miodowo – musztardowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujetego co aktualnie mamy w lodówce. W mojej akurat miałam resztki pieczonego kurczaka i szparagi, to wystarczyło, żeby stworzyć pyszny obiad. Przedstawiam więc tagliatelle, z pieczonym kurczakiem, szparagami w sosie śmietankowo-musztardowym z posypką parmezanową. Polecam na szybki obiad w tygodniu. Scroll down for recipe in English Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym (4 porcje) Składniki
karmelowymniej więcej 1 godzina i 20 minut, powiększony o ewentualne 10 minut na nagrzanie się brytfanny. Co 20-30 minut warto zajrzeć do garnka w celu polania mięsa sosem z pieczenia oraz weryfikacji jego aktualnego stanu. Gotowa perliczka będzie miękka i będzie miała zrumienioną skórkę, ale nie może zostać np. przesuszona na skutek zbyt długiego pieczenia. Puree ziemniaczane przygotowujemy(...)ziemniaków, po czym stopniowo dodajemy masło i śmietanę ugniatając całość na jednolitą masę. Perliczkę podajemy z cebulą, boczkiem i grzybami oraz puree – udekorowane posiekanym świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki (na zdjęciu) lub rydze, ale np. podgrzybki lub maślaki, które
Kulinarna Pokusakilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna jałowca drobno rozbijamy w moździerzu. Następnie przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając ze sobą musztardę, 2 łyżki oleju, pieprz, czosnek, jałowiec(...)moczenia grzybów, przy czym należy się upewnić, że nie zawiera np. piasku (polecam przepuszczenie jej przez filtr do kawy). Pod koniec duszenia nie dolewamy już niczego, aby sos się zredukował. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-24 {margin: auto;} #gallery-24 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-24 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery
Kulinarna Pokusaobieramy ziemniaki i podgotowujemy je przez 15 minut w dobrze osolonej wodzie. Po odlaniu wody przykrywamy je, aby całkowicie nie wystygły. 20 minut przed końcem pieczenia mięsa oblewamy ziemniaki sosem z pieczenia i układamy na dnie brytfanny. Ostatnie 10 minut pieczenia może odbywać się bez przykrycia – spowoduje to, że skórka na kurczaku bardziej się zarumieni. Jeśli jednak postępujemy(...)sposób, oblejmy najpierw dokładnie kurczaka sosem z pieczenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-37 {margin: auto;} #gallery-37 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-37 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-37 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kurczaka najpierw obsmażamy na maśle Wstępnie obrobione składniki gotowe do pieczenia Kurczak
Kulinarna Pokusamnie osobiście danie to ma w sobie jeszcze coś, co stawowi o jego swoistej unikalności. Jest nim połączenie smaków papryki, pomidorów, zielonych oliwek, kurczaka i szynki w postaci sosu, w którym wszystkie te składniki się duszą. Jego smak jest tak specyficzny, że nie występuje w żadnym innym daniu z mojego „repertuaru”, który, umówmy się, wcale taki mały nie jest. Dlatego(...)brytfannie pod przykryciem, powoli na małym ogniu przez 90 minut. Co jakiś czas potrząsamy lekko zawartością brytfanny, aby składniki się wymieszały. Mięso z warzywami podajemy z białym ryżem i sosem z duszenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-46 {margin: auto;} #gallery-46 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-46 img {border: 2px solid
Kulinarna Pokusamrożone, obrane z samymi ogonkami) 1-2 źdźbła trawy cytrynowej 1 średnia papryczka chili 1 duży ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek sosu rybnego dolna i środkowa część szczypioru z cebuli dymki 100g makaronu ryżowego typu wstążki Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach), zachowując(...)wrzucamy zachowane skorupki z krewetek, trawę cytrynową, imbir, czosnek i papryczkę chili. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Dodajemy sos rybny oraz sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Jeśli podczas gotowania krewetek pojawi się na powierzchni szum, należy
Kulinarna Pokusa