Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami 312Koniecznie i obowiązkowo bo niedługo zapomnę jak drzewa wyglądają. Póki co postanowiłam sięgnąć po grzyby suszone i świeże, ale sklepowe. Kilka dni temu na obiad były znowu klopsiki w sosie grzybowym a dzisiaj proszę - pieczona ryba z pieczarkami i złotymi, pysznymi ziemniakami poleca się serdecznie. I ten zapach tymianku! Niedużo wysiłku przy przygotowaniu takiego obiadu i mało garów do mycia(...)upiekłam wszystko na jednej blasze. Zestaw uzupełniła sałatka z młodych liści, truskawek i ogórka, skropiona sosem winegret. A kiedy wreszcie ruszę w knieje i nazbieram grzybków leśnych to na pewno zrobię znowu Pstrąga smażonego z kurkami bo w takiej wersji też jest przepyszny! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Schab w sosie serowym 229Podsmażamy je na patelni po smażeniu mięsa, przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy pokrojone kawałki sery i śmietanę. Mieszamy do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do mięsa. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą (jeżeli sos jest za gęsty). Całość dusimy do miękkości mięsa. Mięso podałam z ugotowanym brązowym ryżem
VioletoweKucharzenie
Przepiórcze jajeczka zapiekane w kokilkach. 238Śniadania wcale nie muszą być nudne, wystarczy szczypta kreatywności, kilka minut w zanadrzu i można stworzyć coś prostego i naprawdę pysznego, np. przepiórcze jajeczka zapiekane z pieczarkami i sosem śmietanowym z dodatkiem parmezanu. SKŁADNIKI (1 porcja) 3 jajka przepiórcze 1 duża pieczarka 2-3 pomidorki koktajlowe dymka łyżka śmietany parmezan bazylia sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Pieczarki umyć(...)posiekać w niedużą kostkę, dymkę oraz bazylię drobno posiekać i wymieszać z pieczarkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem sola i pieprzem. Warzywa połączyć ze śmietaną. 2. Warzywa wymieszane z sosem ułożyć w kokilkach, wbić jajka, ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać parmezanem lub solą. 3. Zapiekać ok 10-12 minut w 180 °C, aż jajka się zetną
DefinicjaSmaku
Pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców 277łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka soli 1 łyżka cukru muscovado 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu barbecue 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy czosnkowej 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą. Powinna wyjść dość gęsta, błyszcząca
DefinicjaSmaku
Stek z rostbefu ze szparagami i cytrynowo - tymiankowym masełkiem 235sposób byłoby nudne, więc często eksperymentuję, a uzyskiwane smaki bardzo pozytywnie mnie zaskakują :) SKŁADNIKI (1 porcja) rostbef około 200g marynata: 1 łyżka oliwy z oliwek / oliwy truflowej 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka octu balsamicznego masło tymiankowo cytrynowe: kilka gałązek świeżego tymianku skórka otarta z połowy cytryny dwie duże łyżki masła sól dodatkowo: 10 szparagów ząbek czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso(...)wyjąć z lodówki na około 1h przed smażeniem. Oliwę, sos ostrygowy i ocet balsamiczny wymieszać i powstałą marynatą natrzeć mięso, odstawić. Umyć szparagi i pozbyć się zdrewniałych części. Na patelni wlać trochę oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego i mocno rozgrzać. Smażyć stek po 3-3,5 minuty z każdej strony, jeśli chcemy medium rare; 4-4,5 minuty jeśli chcemy
DefinicjaSmaku
Cytrynowa pierś z kurczaka z gruszką i karmelizowanymi orzeszkami pinii podana na sałacie. 272szczypta doli listki świeżej mięty 2-3 garści mieszanki sałat marynata: skórka otarta z 1/2 cytryny listki świeżej bazylii mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy truflowej sól biały pieprz sos: 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu 2 -3 łyżeczki oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Bazylię i czosnek posiekać(...)mięty posiekać. 6. Składniki dressingu umieścić w małym słoiczku i potrząsać do otrzymania jednolitej emulsji. 7. Na talerzu ułożyć: sałatę, pokrojone w plasterki kurczaka oraz gruszkę, ser. całość polać sosem i posypać karmelizowanymi orzeszkami oraz świeżą miętą. Smacznego
DefinicjaSmaku
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 239zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 1 zielona papryczka chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku sól olej kokosowy marynata do kurczaka sos sojowy 1 łyżeczka przyprawy shoarma ( lub innej ulubionej przyprawy) ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli do ugotowania groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)soli 1 łyżeczka cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego i przyprawie shoarma. Odstawić na 15-20 min. W garnku rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić ryż i chwilę smażyć, aż się lekko zeszkli. Zalać dwoma łyżkami wody. Dodać kurkumę i sól. Gotować, aż ryż wchłonie wodę, będzie miękki i żółty od kurkumy
DefinicjaSmaku
Biały, żółty, czerwony - czyli pierś z kurczaka w trzech marynatach 298płaska łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka oliwy truflowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej marynata żółta 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami) sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki przyprawy shoarma lub po 1 łyżeczce curry, kurkumy(...)łyżka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 papryczka chilli ( z pestkami lub bez w zależności od preferowanego stopnia ostrości) 2 łyżki ketchupu lub sosu barbecue SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Pozbyć się kostek. Każdą pierś z kurczaka przekroić na dwie mniejsze. Odkroić polędwiczki i pozostały kawałek mięsa podzielić na trzy
DefinicjaSmaku
Kurczak masala i czosnkowe chapati z czarnuszką. 286jogurcie i pieczone w piecu tandor mięso z kurczaka lub jagnięciny, czy ryż basmati z mnóstwem dodatków. W końcu wybrałam Maithy Chicken Masala- czyli kurczaka w delikatnym jogurtowym sosie z orzechami nerkowca i mnóstwem orientalnych przypraw, a do tego tradycyjny chlebek naan z dodatkiem czosnku. Smak tej potrawy tak bardzo zapadł mi w pamięć, że po powrocie postanowiłam ją odtworzyć(...)czasie przełożyć kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z całą marynatą. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10 minut, aż całość lekko się zarumieni. 7. Jogurt zahartować odrobiną sosu i dodać na patelnię. Dokładnie wymieszać. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do całości. 8. Na koniec dodać upieczonego kurczaka ( dzięki marynacie jogurtowej powinen być kruchutki i wręcz rozpływac
DefinicjaSmaku
Zupa kokosowa z krewetkami i makaronem z cukinii. 228bulionu drobiowego 30 krewetek tiger 1 cukinia 1 papryczka chilii 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczkii zielonej pasty curry 1 łyżeczka pasty z tamaryndowcka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju kokosowego 10 liści limonki kaffir sok z 1/2 limonki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinię dokładnie umyć i przy pomocy specjlanej obieraczki zetrzeć ją na "spaghetti". Jeżeli(...)takiej obieraczki wystarczy ją pokroić w cieniutkie słupki. 2. W woku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić posiekany w plasterki czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, krewetki, pastę z tamaryndowca oraz sos rybny. Smażyć aż krewetki się lekko zetną. Zdjąć z ognia. 3. Bulion podgrzać razem z liścmi kaffir. Gdy zacznie wrzeć, wyjąć liście i zmniejszyć ogień. Dodać całą zawartość woka
DefinicjaSmaku
Spaghetti Carbonara z czosnkiem i pietruszk 211jaka i przyprawy. Jednak przyrządzone w odpowiedni sposób, w połączeniu z idealnie ugotowanym makaronem sprawiają, że Carbonara stanowi istnty raj dla kubków smakowych, ach te nitki makaronu oblepione aksamitnym sosem... :) Jako, że nie byłabym sobą gdybym nie dorzuciła czegoś od siebie, moja Carbonara pełna jest również czosnku i natki pietruszki. Gorąco polecam! :) SKŁADNIKI ( 2-3 porcje) 200g wędzonego boczku(...)dodać boczek z cebulką i czosnkiem, parmezan oraz posiekaną pietruszkę i bazylię, wymieszać. W miseczce roztrzepać jajka i wlać do makaronu, szybko i energiczie wymieszać, tak aby uzyskać aksamitny sos obklejający makaron. Jeśli nie zrobimy tego szybko i sprawnie może wyjść jajecznica ;) Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Podawać od razu. Smacznego
DefinicjaSmaku
Orkiszowe chlebki pita 234Któż nie lubi pity nafaszerowanej dobrze przyprawionym mięsem, warzywami i sosem, dużą ilością sosu :) Kupić gotową pitę i ja nafaszerować to żadna sztuka. A poza tym nie oszukujmy się, te gotowe pity w smaku nie są najlepsze... Dlatego polecam przygotować pity samemu, wtedy po prostu wiemy co jemy. Swoje chlebki pita przygotowałam z mąki orkiszowej w proporcjach 2:1 jasnej
DefinicjaSmaku
Pasta z fasoli z jabłkiem i majerankiem 279puszka białej fasoli (ok. 1 szklanki ) 1 kwaśne jabłko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sos worchestershire pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę, czosnek drobniutko siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulkę(...)oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy czosnek i jabłko. Dodajemy 1 łyżke sosu worchestershire, majernaek oraz gałkę muskatałową i dusim dalej. Gdy jabłko będzie już miękkie ściągamy z ognia. Fasolę miksujemy na gładką pastę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i krótko miksujemy, tak aby kawałki jabłka i cebuli wciąż pozostały wyczuwalne. Podajemy z pajdą świeżego
DefinicjaSmaku
Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami 358cytryny. W misce mieszamy śmietanę, oliwę z suszonych pomidorów, kumin oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy filety i zalewamy je sosem. Całość posypujemy parmezanem oraz świeżymi ziołami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min ( kiedy sos zacznie bulgotać, danie jest gotowe, należy pamiętać że dorsz jest chudą
DefinicjaSmaku
Karp pieczony – najlepszy 250zadowolone, bo to prosty przepis, nie wymagający zbyt wielkiego zachodu i chyba nie prędko się znudzi. Składniki: 1 karp (waga około 2 kg ) 4 łyżki soku cytryny, 4 łyżki sosu sojowego, pieprz, 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki Wyczyszczoną, umytą i osuszoną rybę pokroić w dzwonka szerokości około 2 cm (powinno wyjść około 6 sztuk). Wszystkie składniki marynaty wymieszać(...)wyłożyć folią aluminiową z takim zapasem, żeby można było przykryć rybę. Dzwonka ułożyć na dnie i polać pozostałą marynatą. Nie zaszkodzi jeszcze je skropić sokiem z cytryny i odrobiną sosu sojowego. Piec w piekarniku w 180 stopniach 15 minut, a potem ściągnąć folią z wierzchu i zapiekać przez kolejne 5-10 minut. Mój dzisiejszy karp piekł się w towarzystwie leszcza
Trzeci talerz