sosy - 72734 przepisów (strona:2291/4849)

Makaron z warzywami po Azjatycku 313

jajka ok 20 grzybów shitake 1 duża marchewka pokrojona w słupki 1/2 papryczki chilli drobno posiekana 1 mały posiekany pęczek szczypiorku olej do woka ząbek czosnku drobno posiekany sos sojowy szczypta brązowego cukru Grzyby moczyć kilka minut we wrzątku. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Najczęściej jego również należy zalać wrzątkiem. Do woka wlać kilka 2-3 łyżki oleju(...)dobrze go rozgrzać. Na olej wrzucić kolejno, marchew, kalafiora, grzyby. Wszystko krótko przysmażać. Dodać sos sojowy, cukier i czosnek . Wbić jajka. Energicznie mieszać. Na koniec dodać chilli i szczypiorek. Bardzo proste w przygotowaniu danie :) Polecam :) Można dodać kilka kiełki fasoli mung i świeżą kolendrę ale akurat nie miałam pod ręką

Jemy Pijemy
Curry warzywne z tofu na czarnym ryżu podane 212

bakłażana 1 małe opakowanie tofu 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki curry w proszku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szklanka czarnego ryżu 2-3 łyżki oleju  3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż opłukać pod zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ),  cebulę(...)kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę, następnie dodawać po kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie zbyt suche dolać odrobinę wody. Na osobnej patelni podsmażyć tofu i dodać do warzyw. Można je też dodać bez podsmażania, na sam koniec

Jemy Pijemy
Curry z kurczakiem i warzywami na czarnym ryżu podane 248

kurczaka 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki curry w proszku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szklanka czarnego ryżu 2-3 łyżki oleju  2-3 łyżki masła 3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż opłukać pod zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ),  cebulę(...)kostkę, paprykę w grube kawałki, cukinię w pół plastry, tofu w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę, następnie dodawać po kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie zbyt suche dolać odrobinę wody. Na osobnej patelni usmażyć na maśle pałki z kurczaka. Podlewać delikatnie mlekiem kokosowym. Wcześniej obtoczyłam je delikatnie w curry

Jemy Pijemy
Carpaccio z jabłka i cukinii z orzechami 249

opakowania orzechów ( koktajl orzechowy Felix bez tłuszczu i soli ) kilka kostek bułgarskiego owczego sera 3 kwiaty nasturcji 4 listki nasturcji oliwa z oliwek  świeżo mielony pieprz truskawkowy sos balsamiczny ( w niewielkiej ilości ) ćwiartka cytryny Jabłko oczyścić z nasion i pokroić w cieniutkie plasterki. Cukinię pokroić pod skosem również w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć naprzemiennie na talerzu.Skropić delikatnie sokiem(...)cytryny aby jabłko nie ściemniało. Na wierzchu ułożyć kostki sera i nasturcję. Orzechy uprażyć na suchej patelni i ułożyć na carpaccio. Delikatnie polać oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. Oprószyć mielonym pieprzem. Niebo w gębie

Jemy Pijemy
Warzywa po chińsku z czarnym i brązowym ryżem 248

brokuła podzielić na mniejsze różyczki. Chilli drobno posiekać a cebulę pokroić w piórka.  Wrzucać na rozgrzany olej od najtwardszych do najmiększych.  Podsmażać 10-15 min max. Doprawić sosem sojowym, rybnym i octem ryżowym.  Dodać kukurydzę. Posypać sezamem. Na koniec dodać kiełki. Podawać z ugotowanym ryżem i surowymi kiełkami soi.  Mniam

Jemy Pijemy
Carpaccio z buraka z wędzonym kurczakiem i suszoną śliwką 357

kurczaka lub 1/2 wędzonej piersi z kurczaka garść rukoli kilka kaparów 3-4 suszone sliwki 3-4 suszone pomidory w oleju 1 łyżka oleju z orzechów ( lidl ) sól pieprz sos balsamiczny Buraka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na płaskim talerzu tak aby przykryć nimi całą powierzchnię. Ułożyć umytą rukolę, pokrojone w plasterki mięso kurczaka, pokrojone śliwki i pomidory. Dodać(...)kapary. Polać olejem z orzechów i sosem balsamicznym. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. SMACZNEGO BURAKOŻERCY

Jemy Pijemy
Carpaccio z buraka z marynowanymi rydzami i oliwą truflową 290

płaty grilowanej papryki 1/2 małej cebulki  oliwa truflowa w spryskiwaczu ( lidl ) oliwa chilli w spryskiwaczu ( lidl ) 1/2 opakowania wędzonego sera twarogowego Pilos (lidl ) pieprz świeżo zmielony sos balsamiczny Buraka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na płaskim talerzu tak aby przykryć nimi całą powierzchnię. Ułożyć umytą sałatę, pokruszony ser, pokrojoną w plasterki paprykę i cebulkę. Na wierzchu ułożyć rydze(...)Spryskać oliwą truflową, chilli i sosem balsamicznym. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. REWELACJA

Jemy Pijemy
Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 278

ojjj czego tam nie było :) Tom Kha Mniam ! Kurczak na słodko z orzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się nazywało ale było w gęstym sosie i z owocami morza. Kolejna pyszna zupa Tom  Kha z mlekiem kokosowym. Przysmak Królewicza ;) Pad Thai można zjeść dosłownie wszędzie i za grosze. Jest wyśmienity. Kolejna wersja Pad Thai(...)tutaj krewetki z nerkowcem w sosie z tamaryndowca.  Nieeebo w gębie !!! Danie wegetariańskie. Wszystko pysznie chrupiące. Nigdy nie rozgotowane ! :) Moja ukochana Morning Glory czyli w tłumaczeniu na polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało, nawet kucharka przybiegła i zakazała mi ją jeść ;) To sałatka z papai ale z marynowanym krabem i rybą. Spróbowałam

Jemy Pijemy
Warstwowa zapiekanka makaronowa 216

wieprzowego  100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku) 1/4 bakłażana 1/2 małego batata 2 plastry sera żółtego light  przyprawa gyros sól suszona bazylia oliwa z oliwek Sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego ketchup czosnek granulowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso mielone na odrobinie oliwy z oliwek(...)Posypujemy suszoną bazylią. W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy batata, skrapiamy go oliwą z oliwek i bazylią. Następnie dodajemy bakłażana. Kolejną warstwą jest makaron zmieszany z warzywami, mięsem i sosem. Na wierzch układamy plastry sera żółtego. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Gofry 165

świeże lub z puszki czekolada w płatkach, pocięta na kawałki, lub starta na tarce bita śmietana - Śnieżka albo tradycyjna 30 lub 36% + fix do śmietany + cukier puder do smaku sos czekoladowy, toffii, owocowy  - wedle gustu (opcjonalnie) Wykonanie dekoracji: Bitą śmietanę ubić na sztywno wg przepisu. Śmietana tradycyjna będzie trochę lepsza, bo mniej się rozpuszcza pod wpływem ciepła gofrów(...)opakowaniu - można dodać trochę mniej mleka, by była sztywniejsza. Można użyć także śmietany z syfonu lub śmietany w sprayu. Gofra pokryć śmietaną i posypać owocami i czekoladą. Polać sosem wedle uznania. Przepis pochodzi z mojego zeszytu z zapiskami i jest wybrany spośród wielu wcześniej wypróbowanych przepisów

Mania Wypiekania
Tartaletki z rabarbarem i budyniem 162

rozpuścić w szklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru. Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować sos-krem budyniowo-śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej pozostałą część budyniu. Całość zmiksować. Gotowe tartaletki podawać z kleksem sosu-kremu budyniowego.  Z przepisu można wykonać

Mania Wypiekania
Łopatka w sosie z kaszą gryczaną 258

mięsa, wkładamy listek laurowy, dusić pod przykryciem około 20 minut podlewając wodą. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy mięso będzie miękkie zaprawiamy mąką roztrzepaną w szklance wody zagotowujemy, sos przyprawiamy solą i pieprzem. Łopatkę podajemy z ugotowaną kaszą polewając sosem i surówką z młodej kapusty.  Smacznego

kgwjanczewo
Śledzie po kaszubsku 214

minut, do miękkości. Po odparowaniu wody dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy. Dusimy 5-10 minut. Studzimy. 3. Śledzie kroimy na kawałki. Na dnie miseczki układamy warstwę sosu, warstwę śledzi - do wyczerpania składników. Na górze powinien znajdować się sos.  4. Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakują na drugi dzień

Szefowa kuchni
Sałatka z młodego bobu 187

ostudzić i obrać z łupinek. Pomidory umyć i razem z cebulą i jajkami pokroić w kostkę. Wymieszać z koperkiem i przygotowanym bobem. Przełożyć do salaterki wyłożonej sałatą i polać sosem. Wykonanie sosu: Żółtko rozetrzeć z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i przyprawić do smaku, solą , pieprzem, cukrem i ostrą papryka

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania