sosy - 72734 przepisów (strona:2297/4849)

Zupa pomidorowa 158

przepisu) więc mieliśmy dwie pyszne rzeczy jednego dnia :) No po prostu rozpusta! 2 udka kurczaka kostka rosołowa 2 puszki pomidorów (całych, nie krojonych) 4 ząbki czosnku bazylia (najlepiej świeża) sos sojowy pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy i co tam jeszcze chcemy i lubimy włoszczyzna (sporo marchewki) śmietana Udka najpierw gotujemy w wodzie żeby oddały swój aromat i smak(...)trochę pogotują (w międzyczasie wyjmujmy z gara "szum", który będzie pewnie powstawał) to wrzucamy go gara włoszczyznę, kostkę rosołową, drobno posiekany czosnek, pieprz, sól i pozostałe przyprawy. Doprawiamy trochę sosem sojowym. Bazylię dodamy na samym końcu gotowania zupy. Gotujemy trochę, tak kilka minut i dodajemy pomidory. Nie kroimy ich, będą miło wyglądały w zupie tak w całości. Gotujemy dłuższy czas

Marder&Marder Manufacture
Co Magda zrobiła w sobotę na śniadanie? 160

podnieść, a tu już Magda z gotowym śniadaniem do pokoju wpada :) A oto owo śniadanie: świeży szpinak bakłażan pomidorki koktajlowe makaron wstążki ser żółty słonecznik, sezam pieprz, słodka papryka sos sojowy Gotujemy makaron. W międzyczasie myjemy świeży szpinak i dusimy na patelni w niewielkiej ilości oleju i sosu sojowego. Bakłażana kroimy na pół-plasterki i dusimy razem ze szpinakiem

Marder&Marder Manufacture
Kolorowy makaron ze szpinakiem w sosie pieczarkowym 197

psychicznie jestem. No i że mam w domu makaron, więc może warto by było wykorzystać. I tak zaczęliśmy wymyślać co by do tego makaronu dodać. No to może z sosem pieczarkowym? No może tak... Ale to tak nie z samym tylko jeszcze ze szpinakiem. No super! A jak szpinak to i czosnek przecież! Dużo! Nie zapominać o cebuli(...)feta! A feta pasuje do pieczarek? W sumie skąd mogę wiedzieć, okaże się jak zrobię ten makaron :) W sumie to ciekawe zagadnienie: czy ser feta zgra się z sosem  pieczarkowym. Tak w pierwszym odruchu bym powiedział, że raczej nie... Ale zobaczymy. No i oczywiście oliwki do tego! Czarne, żeby się ze szpinaku wybijały. I obficie zalać śmietaną! O taaaak

Marder&Marder Manufacture
Cebulowe paluszki grissini 200

odstawiamy na 30 minut. Potem dokładnie każdy wałek spryskujemy wodą i posypujemy solą morską gruboziarnistą. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Możemy podać z ulubionymi sosami. Ja użyłem sosu czosnkowego . Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory

Marder&Marder Manufacture
Pizza serowa 170

przez ok. 10-14 minut. No to tyle informacji z opakowania. Teraz trochę ode mnie. Jak już ciasto nam wyrośnie i ułożymy je na natłuszczonej blasze to smarujemy je sosem beszamelowym ( przepis tutaj ). A potem posypujemy drobno startym serem pecorino , na to pokrojony w plastry camembert i lazur wszystko posypane startym serem gouda . Po prostu genialna serowa uczta! Z początku(...)myśleliśmy, że taka ilość sera spowoduje, że pizza będzie mdła, ale wcale tak nie było. Polana sosem czosnkowym ( przepis tutaj ) smakowała doskonale. A, jeszcze mi się przypomniało. Te 10-14 minut pieczenia, co jest na opakowaniu napisane, to moim zdaniem za krótko. Ja piekłem 14 minut na grzałkach góra-dół i jeszcze kolejne 5 minut na podgrzewaniu od spodu

Marder&Marder Manufacture
Pizza pepperoni na ziołowym spodzie 154

gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wałkujemy na taki kształt jaki mamy formę, formę natłuszczamy i wykładamy ciastem. Ciasto smarujemy sosem jaki lubimy (u nas sos pomidorowy) i na górę kładziemy nasze składniki. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy pizzę przez około 20 minut. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Kotlety ziemniaczane 159

jakieś 1-1,5 cm grubości. Ostrym nożem na każdym kotlecie z obu stron nacinamy kratkę i smażymy na oleju aż będą rumiane. Dobrze jest podawać je z jakimś sosem. Ja z Madzią mieliśmy jakiś zamrożony sos grzybowy z jakiegoś obiadu. Nadał się idealnie. Do tego tak na szybko Madzia zrobiła jakąś suróweczkę. Pychota! Na samym początku Magda w ogóle

Marder&Marder Manufacture
Parówki zawijane w cieście 149

minut. Następnie na blacie oprószonym mąką wałkujemy ciasto. Winc z tego ciasta wycinał trójkąty i w te trójkąty zawijał parówki. Ja miałem inny pomysł. Ciasto posmarowałem ulubionym mazidłem, czyli sosami BBQ, które dostałem od AleDobre.pl ( miodowym i pikantnym ). A nieco dokładniej o tych sosach pisałem tutaj . Więc jak już posmarowałem to wycinałem z ciasta długie i wąskie (około

Marder&Marder Manufacture
Żeberka z ananasem po chińsku 206

powiedziała mi co i jak. Więc uzbrojony w chińską wiedzę zabrałem się do działania. 1 kg żeberek 3 marchewki 1 duża cebula kiełki stir-fry 1 puszka ananasa sos sojowy czerwony pieprz sól olej do smażenia Kiełki stir-fry to mieszanina różnych kiełków, chyba z cieciorki, soczewicy i fasoli mung - nie pamiętam dokładnie. W każdym razie to są takie kiełki(...)minut. Często mieszamy. Następnie dodajemy sok z ananasa i marchewkę pokrojoną w słupki. Znacznie zmniejszamy płomień i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki ananasa, 10 łyżek sosu sojowego i świeżo zmielony czerwony pieprz. Tak ze 2 łyżeczki. Ja swój pieprz rozgniotłem w moździerzu więc nie był tak drobno zmielony, tylko raczej zmiażdżony. Dusimy kolejne 15 minut. Dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Makaron pokrzywowy z pikantnym sosem pomidorowym 169

sobie wymyśliłem. I udało się, dopasowaliśmy z Madzią składniki idealnie. Lekko cierpki makaron idealnie zgrywał się z czymś ciężkim, jak na przykład suszone pomidory i czosnek. Do tego sos z pulpy pomidorowej złagodzony serkiem mascarpone. Całość wzmocniona chili, a na sam koniec smak wzbogacił ser pecorino. Każdy smak zgrał się z każdym doskonale, musicie tego spróbować, serio. Zero zbędnych rzeczy(...)Oddało już na patelni tyle pikantności, ile było trzeba. Pestki oczywiście zostawiamy na patelni. Dorzucamy pomidory z puszki, mieszamy i smażymy całość kilka minut. Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierz ścieramy trochę sera pecorino. Smacznego! I przypominam, że sponsorem naszej pysznej kolacji był sklep biozdrowie24 ;) A przypominam też, że dla czytelników naszego bloga sklep  biozdrowie24

Marder&Marder Manufacture
Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą 184

liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je szklanka wody z solą lub bulionem. Madzia użyła naszej domowej bulionetki . Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. A w międzyczasie robimy sos. Bo jak są gołąbki to i sos być musi. puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżeczka cukru pieprz, sól koper suszony (lub świeży, ale my akurat

Marder&Marder Manufacture
Burrito w kukurydzianej tortilli 202

zawinięte z trzech stron, żeby tylko góra była niezawinięta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 10 minut. Możemy podawać burrito samo, z kwaśną śmietaną lub jakimś sosem. U nas idealnie się sprawdził czosnkowy sos, który kiedyś robiliśmy do pizzerinek. Przepis TUTAJ . Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach 201

dużo, tyle żeby do duszenia było), wrzucamy ziele i listek, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy przez 1 godzinę (czyli mniej więcej do czasu aż prawie cały sos się zredukuje). Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i odcedzamy całość. W pozostałym sosie namaczamy bułkę. Mięso, cebulę i bułkę mielimy dwukrotnie na małych oczkach

Marder&Marder Manufacture
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 209

muszę. A trzeba się było nie żenić... :) Ale jak już kupiła to trzeba coś z tym zrobić. Na kanapki nie przejemy, zupy pomidorowej to by ze 250 litrów wyszło, sos do pizzy też odpada, bo to z 1200 pizz (tak właściwie się ten wyraz odmienia?) trzeba byłoby zjeść. Szkoda, żeby soczyste pomidory się zmarnowały więc kilogram przerobiliśmy na keczup(...)przecier pomidorowy. Czyli zagotować, zmiksować, zamknąć w słoikach, spasteryzować i zostawić na zimę :) Żeby potem można było przerobić na zupę, sos do spaghetti, czy na co będziemy mieli ochotę. Przepis na keczup dostaniecie innym razem, teraz opowiemy wam o przecierze pomidorowym. Sprawa jest właściwie banalna. Pomidory kroimy w kostkę, wkładamy do dużego garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu. Czas

Marder&Marder Manufacture
Pomidorowo-paprykowy przecier do słoików na zimę 185

temu zamieściliśmy przepis na taki zupełnie zwykły, podstawowy przecier pomidorowy ( KILK ). Same pomidory, nic więcej. Idealny do zup, czy sosów. A dzisiaj wersja nieco bardziej złożona, z papryką, cebulą, marchewką i innymi rzeczami. Właściwie to można go na dwa sposoby używać. Może być jako półprodukt do dalszego przerobienia, a może też być, w takiej formie jaka jest, wykorzystany np. jako(...)sos do pizzy. Dlatego też warto ten przecier zrobić, bo spektrum jego zastosowań zależy tylko od waszej wyobraźni. A warto mieć na zimę kilka takich pysznych słoiczków. Z tego przepisu wyszło nam 11 słoiczków po 0,5 litra. Zimę więc mamy zabezpieczoną. 2 kg pomidorów 1 kg cebuli 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 0,5 szklanki octu

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania