Składniki: 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 szklanka bulionu 1/4 młodej kapusty 5-6 szparagów 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, oregano, wędzona papryka koper do ozdoby(...)ryż i smażymy całość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego
Mango PapajaSzybka potrawa z wykorzystaniem czerwonej soczewicy. Można potraktować ją jako sos do makaronu spaghetti, mnie zupełnie nie przeszkadza, że nie ma tam mięsa :-) Dziś wezmę pomidory pod lupę. Są bogactwem witaminy C-duży ważący 180 gram pokrywa 60 % dziennego spożycia, witaminy E oraz beta-karotenu. Zawiera również dobrze znany każdemu likopen-przeciwutleniacz, który(...)Potrawę nie solę, ponieważ dodałam suszone pomidory (kupione na wagę, nie te w słoiczku z olejem) z dodatkiem soli, której naprawdę było bardzo dużo. Sos wykładam na ugotowany makaron i posypuję startym serem długodojrzewającym. Podane powyżej wartości odżywcze i kaloryczność dotyczą samej potrawki ! Smacznego
Życie na widelcuPodczas smażenia obrać cebulę i pokroić w piórka. Czosnek posiekać, Natkę posiekać. W słoiczku wymieszać 4 łyżki oliwy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i pieprz. Będzie to super aromatyczny sos. Gdy ziemniaki będą już gotowe przekładamy je na talerz, posypujemy cebulą, oliwkami, skrapiamy sosem i na sam koniec dodajemy posiekaną natkę oraz ser. Szybko, prosto i niebywale smacznie
ClauditteMissCookingupieczonej piersi z kurczaka 2 ogórki korniszony 1 cebula 2 , 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta Kminu rzymskiego Rafex 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs i sosów Rafex pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta chilli 2 łyżki suszonego szczypiorku Wykonanie: Mięso z kurczaka , cebulę , ogórki , zmielić przez maszynkę
Sama słodycz i szczypta chilimoim domu często robię kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie z dziurką Składniki: ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg jajko - 1 szt mąka ziemniaczana sól Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę, dokładnie ugnieść w misce. Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko(...)Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane sosem . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiSchabowe w innej wersji. Wystarczy kilka składników aby wyczarować tak pyszny obiad. Idealnie smakują z sosem, ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. 1 kg schabu 300 g pieczarek 3 cebule 100 g sera feta 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej Piątnica ( (kupisz tutaj) 1 łyżeczka mąki pszennej + 50 ml wody Schab dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy(...)płasko farsz oraz kawałki sera feta. Zwijamy w rulon. Mięso panierujemy w jaku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu. Z reszty pozostałego farszu możemy przygotować sos. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy ok. 300 ml wody. Dokładamy farsz i gotujemy. Zaciągamy mąką rozmieszaną w wodą. Polewamy roladki. Zapraszam wszystkich do sklepu Piątnica
VioletoweKucharzenieGrillowana gruszka w sosie borówkowym dodatkowo podana z lodami, jak myślicie do kogo w dużej mierze skierowany jest ten pyszny deser z grilla ? Składniki : 5 gruszek (twardsze typu "Konferencja") opakowanie borówki amerykańskiej ( 125g ) miód łyżeczka cynamonu łyżeczka mąki ziemniaczanej lody (opcjonalnie) Przygotowanie : Opłukane bokówki wrzucam do rondla z dwoma łyżkami miodu, zagotowuję je dodając cynamon i gotuję jeszcze przez(...)Zaczynam od strony ze skórką (10-15 minut) po czym oba boki na rumiano. Na sam koniec znowu na stronie ze skórką smarując pędzelkiem górę każdego kawałka gruszki miodem. Sos, a właściwie taki półpłynny kisiel borówkowy przyniosłem w międzyczasie z domu i podgrzewałem go w rogu na grillu. Ps.: Smakuje nie tylko dzieciom ... dziadkom też
Mechanik grillujekolendrę. Dodać do sałat. Pomidorki opłukać, podzielić na ćwiartki i dodać do sałat.. Cebulę obrać i pokroić na cieniutkie piórka. Dodać do salaterki Całość posypać mielonym pieprzem. Przygotować sos: do szklanki dodać keczup, oliwę, sok malinowy, ocet jabłkowy i nasiona babki płesznik. Wymieszać łyżeczką. Odstawić, by nasiona napęczniały. Wątróbkę pokroić na kawałki (wielkości na jeden kęs) i obsypać mąką(...)Podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na chrupko. Uwaga - wątróbka mocno strzela z patelni podczas smażenia! Trzeba zatem smażyć pod przykryciem. Wątróbkę wyłożyć na sałatę i polać sosem. Podawać, gdy wątróbka jest gorąca. ----------- Podobne: Sałatka z mango i cykorią Sałatka z makrelą i kolendrą Sałatka z wątróbką
Weekendy w domu i ogrodzieeksperymentować w kuchni. Zjadam wszelkie chwasty. I teraz testuję iglaki w kuchni. Do tej pory gałęzie i szyszki drzew iglastych dodawałam do marynowania mięs, do duszenia i do gotowania sosów. By nadały aromatu. Nie nadawały się do jedzenia bo były zbyt stare i kujące. Ale maj jest miesiącem porostu iglaków! I teraz można jeść nawet na surowo młode pędy sosny(...)rybę z obu stron po ok. 5 min z każdej strony. Na półmisku układamy liście i kwiaty jarmużu oraz smażone pędy sosny. Polewamy tłuszczem ze smażenia lub innym ulubionym sosem. Wykładamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego ! Rybę smażyłam na nowej patelni. Moja opinia testu poniżej: O patelni Ballarinii lini Lucca Ma granitową powłokę, która pod żadnym pozorem
Bon Appetit Małgorzatypomidorów suszonych z zalewy, posiekanych w kosteczkę 5 plasterków szynki lub innej wędliny, pokrojonej w kosteczkę pół kulki mozzarelli lub kilka plastrów sera żółtego łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego sól, pieprz, czosnek granulowany 1 jajko olej do smażenia Przygotowanie : Z oczyszczonych pieczarek usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę i przesmażyłam z cebulką, szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym
Kulinarny Pamiętniksposobów: gotowane we wodzie, pieczone w folii aluminiowej, ugotowane a potem smażone na maśle lub gotowane worku do pieczenia oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też
Ostra na Słodkopaprykę. Obsmażamy mięso. Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień aby sos nabrał gęstości. W następnym kroku bierzemy naczynie żaroodporne i wkładamy mięso polewając sosem. Wstawiamy do piekarnika na 180C na 30 minut. Gotowe
Smaki Brazyliisię że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco jeśli ktoś ma) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla mieszając. Sos redukuję do momentu jego półpłynnej konsystencji. Grillowaną wątróbkę indyczą podałem na grillowanym jabłku polanym słodko pikantnym sosem z granata
Mechanik grillujesiekamy i dusimy na maśle. Wlewamy wino i czekamy aż część odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy całość 2-3 minuty. Dodajemy mascarpone. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze kilka łyżek wody. Na koniec dodajemy część posiekanego koperku. Ziemniaczki doprawiamy solą tuż po ugotowaniu i posypujemy koperkiem. Podajemy z filetem indyka, marchewką duszoną(...)groszkiem. Całość polewamy sosem i posypujemy koperkiem
Mango Papajamiodowy posmak z nutą wyrazistego imbiru i ostrej czerwonej papryki. 1 kg skrzydełek Przyprawa do kurczaka Marynata: 100 ml miodu 0,5 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka matki pietruszki Skrzydełka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę. Dokładnie mieszamy(...)sobą miód, oliwę z oliwek, sos sojowy i przyprawy. Zalewamy skrzydełka i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (po to aby mięso nasiąknęło marynatą). Następnie grillujemy na rumiano
VioletoweKucharzenie