Sałatka z tortellini i szynką 435opakowanie makaronu tortellini z serem 200g szynki w kawałku 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 3 łyżki majonezu sos sałatkowy włoski 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Szynkę, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 3. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy(...)majonez, wsypujemy sos sałatkowy, mieszamy. Przed podaniem chłodzimy
Szefowa kuchni
Sałatka z truskawkami i mozzarellą 218przygotowań! Składniki dla 2 osób: 4 liście sałaty lodowej, poszarpane 2 garści liści świeżego szpinaku 125 g małych kulek mozzarelli (waga po odsączeniu) 16 małych truskawek bez szypułek sos balsamiczny oliwa z oliwek 20 g płatków migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W dwóch miseczkach rozkładamy kawałki sałaty lodowej, po jednej garści liści szpinaku, kulki mozzarelli(...)truskawki. Całość polewamy sosem balsamicznym i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Migdały prażymy do zarumienienia na suchej patelni, posypujemy przygotowane sałatki. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Smacznego
My Culinary Art
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem - podwójnie pomidorowe 257Gołąbki w nowej odsłonie - zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule(...)której obgotowywały się liście dodaję kostki rosołowe) tak aby wszystkie były przykryte . Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Jeśli wolicie bardziej tradycyjną wersję zapraszam na Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą Do przygotowania gołąbków użyłam keczupu, który dostałam od firmy WSP Społem Kielce wraz
Kto ugości moich gości?
Szaszłyki z cukinią, papryką i szalotką 224szaszłyki to danie idealne dla osób, które mają już dość mięsnych potraw. Połączenie cukinii, kolorowej papryki i słodkiej szalotki - trio doskonałe. Całość zamarynowałam w marynacie z dodatkiem ketchupu i sosu balsamicznego, dzięki temu warzywa nie były mdłe. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia połowa papryki czerwonej, zielonej i żółtej kilka szalotek sól, pieprz patyki szaszłykowe marynata 5 łyżek oleju(...)łyżki ketchupu 1 łyżka sosu balsamicznego Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Szalotki obrać i przekroić na pół. Na patyki szaszłykowe nabijać: szalotkę, cukinię, paprykę itp. Na sam koniec warzywa lekko posolić, popieprzyć i polać marynatą (składniki na marynatę wymieszać ze sobą). Przygotowane szaszłyki odstawić na kilka
Ugotować
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Elvis Burger, Bella Vita, Kawelin (Białystok) 258okazało pizza bezglutenowa jest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego i grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety, po raz drugi kelnerka oznajmiła nam, że pizze bezglutenowe są mniejsze. Jak mniejsze spytacie? Tak małe, że pizza(...)miała typowo wegańskich dań, ale w której również coś się znalazło. Obsługa lokalu doradziła nam risotto z prawdziwkiem (normalnie podawane jest z tartym parmezanem) i warzywami z warzywami w sosie winegret i pieczywem czosnkowym - w karcie oznaczone jest jako opcja wege. Całość kosztowała 18 zł. Było smacznie i jedzenie zdecydowanie zaspokoiło głód w środku nocy i dodało energii. Poza dobrym
Bananowe Pole
Sałatka kalafiorowa z kokosowym kurczakiem. 227porcje ): filet z kurczaka - 2szt cebula czerwona - 1szt kalafior - 1szt Przyprawa Maggi - 1łyżka wiórki kokosowe - 2łyżki mąka - 1łyżka jajko - 1szt olej - 5łyżek sałata - 1szt pomidor - 1szt sól , imbir Sos Majonezowy: majonez - 3łyżki jogurt naturalny - 3łyżki musztarda - 1łyżka miód - 1łyżeczka Sposób przygotowania: Filety z kurczaka kroimy na większe kawałki , solimy , oprószamy imbirem i mąką. Jajko rozbijamy do miseczki i dodajemy przyprawy(...)minut. Sałatę myjemy , odsączamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidora kroimy w cząstki. W misce układamy kolejno - sałatę , cebulę , kalafior , mięso i pomidory. Sładniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. SMACZNEGO
Bazylia kontra Rozmaryn
Papryki faszerowane kaszą pszenną 283łyżki koperku 2 łyżki bazylii 1/2 łyżeczki sus zonego oregano 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów kilka oliwek 1/3 kulki (ok 40 g) mozzarelli - opcjonalnie sos: 1/2 puszki pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 2 -3 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek 1/2 - 1 szklanka bulionu przygotowanie Papryki umyć, przekroić wzdłuż na połowy. Usunąć pestki(...)pokrojoną mozzarellę. Doprawić do smaku. Farszem nadziać połówki papryk. Pozostałe pomidory przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz, oregano, pokrojony czosnek, bulion. Wymieszać. Na sosie ułożyć papryki. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 1,5 h. Smacznego
Stare Gary
Sałatka z truskawkami i komosą ryżową 191ziarenek komosy i wlać 2 szklanki wody, posolić. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu około 10-15 minut. Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej 2 szklanki truskawek 2 garście roszponki Sos 3/4 szklanki truskawek 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego Wykonanie: Komosę ugotować tak jak napisałam wyżej. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyć roszponkę, komosę i truskawki. Przygotować(...)sos. Truskawki zmiksować, wymieszać z miodem i pieprzem. Polać sałatkę. Smacznego
O kuchni z uczuciem
Kandyzowana skórka pomarańczowa 193ugotowaniu wodę zlewamy, a cały proces powtarzamy dwukrotnie. Na koniec – zalewamy szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Podgrzewamy, często mieszając do czasu aż woda odparuje i otrzymamy gęsty sos. Skórkę w sosie przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Artykuł Kandyzowana skórka pomarańczowa pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...
Fit- Wraps! 287moja ostatnia propozycja w konkursie Arla Apetina. Tym razem zapraszam na szybki lunch tych, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę! Przepyszne wrapy z kurczakiem w obłędnym sosie na bazie serka TAPAS z grillowaną papryką i oliwkami, duża dawka zdrowia w postaci, najwyżej cenionej pod względem odżywczym, sałaty endywii, świeżej botwinki, bazylii, awokado, ogórka i bogatej w witaminę C papryki! Łatwo(...)pokrojonego kurczaka. Posyp przyprawą i ciągle mieszając smaż równomiernie z każdej strony po 3 minuty. Dodaj serek Tapas. Wymieszaj dokładnie, smaż 3-5 minut. Rozłóż tortillę, posmaruj sosem z patelni. Ułóż sałaty, ogórka, awokado, paprykę zioła, na sam wierzch kurczaka. Zroluj lub złóż wrapa "na kopertę". Pyszne! Jeśli lubisz pikantne wykończenie dodaj odrobinę chili! Smakuje!!! ;-) Pięknego
SMYKWKUCHNI
Deser budyniowy z sosem truskawkowym 194ciastem? Przecież wypiek należał do jak najbardziej udanych, szkoda aby się zmarnował. W ten oto sposób zrodził się pomysł na ten deser. Ciasto przełożone budyniem i podane z gorącym sosem truskawkowym. W zasadzie możecie użyć do tego herbatników, biszkoptów czy właśnie resztek ciasta. Czasami z niczego można wyczarować "coś" :) Podobny deser z budyniem w roli głównej przedstawiałam już kiedyś(...)zalać resztą budyniu. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Całość odłożyć w chłodne miejsce. Truskawki rozmrozić i zmiksować na puree. Posłodzić wedle uznania. Całość zagotować. Gotowy deser polać gorącym sosem truskawkowym
My simple kitchen
Śledzie w sosie tatarskim 702się efektem końcowym ;) Dlatego chwilowo nie jestem w stanie dotrzeć do Was wszystkich, nie mniej zawsze gdzieś tam buszuję po blogosferze i sobie zaglądam w różne zakamarki ;) Śledzie w sosie tatarskim to w moim domu jeden z wielu przysmaków, za którym przepadamy. Miały być na święta ale "wszamaliśmy" je jeszcze przed Wigilią :P Korzystam z okazji i zamieszczam przepis teraz(...)Możecie również całość doprawić wg własnego gustu, jednak w tym przypadku sól jest zbędna, bo śledzie są słone. Dodaję zawsze tylko pieprz i ewentualnie trochę soku z cytryny. Przygotowanym sosem pokrywam równomiernie kawałki śledzia i odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin, aby składniki nieco się przegryzły. Dzisiaj ostatni dzień roku, dlatego z tej okazji przyjmijcie ode mnie najcieplejsze życzenia
My simple kitchen
Sałatka meksykańska 1621mięso będzie miękkie i również odstawiamy do przestygnięcia. W misce układamy kolejno: - sałatę porwaną na kawałki - pomidory pokrojone w kostkę - podsmażone mięso z kurczaka - podsmażone pieczarki - kukurydza - fasola - sos przygotowany z majonezu, keczupu i musztardy - starty na drobnych oczkach żółty ser - pokruszone chipsy (tuż przed podaniem aby nie zmiękły od sosu
My simple kitchen
Faszerowane cukinie zapiekane w sosie pomidorowym 198urok :) Składniki: 4 okrągłe cukinie 1/3 puszki kukurydzy 1/3 puszki czerwonej fasoli kilka plasterków szynki 5 dag startego żółtego sera mały ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: kubek śmietany 18% (330 g) pół kubka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, vegeta 1 łyżka mąki 5 dag startego żółtego sera Cukinie umyć i odkroić górę aby powstały(...)czosnku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie, lekko dociskając nadzienie. Warzywa ułożyć w żaroodpornej formie i każdą posypać odrobiną żółtego sera. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i zalać nim cukinię. Naczynie przykryć przykrywką (jeśli mamy naczynie dwuczęściowe) lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny
My simple kitchen
Sałatka ziemniaczana do grilla 18819greckiego 1 ząbek czosnku szczypiorek sól, pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy aż do miękkości. Gdy wystygną kroimy je na plasterki lub ćwiartki. Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotowujemy sos. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu, po czym zalewamy nim sałatkę. Dosypujemy posiekany szczypiorek. Sałatkę dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około
My simple kitchen