sosy - 72734 przepisów (strona:2310/4849)

Sałatka z kiełkami i ziarnami 215

Składniki : pomidorki koktajlowe mix sałat ser feta kiełki brokuła papryka czerwona ziarna słonecznika i dyni Składniki na sos : miód cytryna oliwa musztarda Przygotowanie : Umyte pomidorki pokroić na mniejsze, fetę i paprykę również pokroić Sałaty można lekko rozdrobnić Składniki połączyć, posypać ziarnami, oraz kiełkami, polać sosem i wymieszać

Proste Potrawy
Pieczony boczek. 209

Składniki: Boczek wieprzowy ok. 1 kg 2 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Łyżeczka granulowanego czosnku Łyżka majeranku 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie:  Boczek wieprzowy dokładnie myjemy i osuszamy. Po tym w dużej misie łączymy wszystkie przyprawy, oliwę, sos sojowy, mieszamy i następnie do misy wkładamy boczek. Obtaczamy boczek bardzo

Kuchnia Łukasza
Qurrito 395

łyżeczki soli 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka mąka do panierki olej do smażenia dodatkowo: Tortille 4 szt. (kupuje w Biedronce) Sos barbecue Ser (najlepiej kilka rodzajów) kukurydza lub papryczki jalapeno lub inne warzywo, które lubimy. Pierś pokroić na cieniutkie paseczki. Pokrojone piersi przełożyć do miseczki, posypać solą, słodką papryką i pieprzem(...)dobrze obtoczone w mące, Na patelni rozgrzać olej. Kurczaka smażyć kilka minut aż będzie złocisty. Następnie zabieramy się za tortille. Na połowie tortilli układamy kurczaczki i warzywa, następnie polewamy sosem, posypujemy serem. Przykrywamy pozostałą częścią tortilli i zapiekamy, ja zapiekam na grillu elektrycznym, można to też zrobić w piekarniku. A Wy jakie domowe fast foody lubicie ? :) Smacznego

Ptasia Kuchnia
KALMARY NA TAJSKĄ MODŁĘ Z CHRUPIĄCĄ BAZYLIĄ 199

przystawkę lub danie główne z jakąś zieleniną. Ja zielonego nie lubię, więc podałam przystawkę :) SKŁADNIKI DLA DWÓCH GŁODNYCH OSÓB: - 500 g oczyszczonych kalmarów - sok z połówki limonki - 50 ml sosu sojowego - 2 łyżki oleju arachidowego - 100 ml oleju z czosnkiem i bazylią - 200 ml oleju rzepakowego - 10 listków mięty - butelka białego schłodzonego wina PONACINAJ KALMARY od wewnętrznej strony, może być(...)kratka, paseczki, mi się wydaje, że najładniej wygląda kratka, ale zrób jak chcesz. Wrzuć je do miski dodaj sos sojowy, sok z limonki, olej arachidowy, marynuj chwilę. ROZGRZEJ WOKA LUB  DUŻĄ PATELNIĘ , wlej olej kujawski z czosnkiem i bazylia, rozgrzej mocno, kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor cedzakiem wyłów czosnek i bazylię. NA GORĄCY OLEJ wrzuć kalmary, pamiętaj

Kuchnia bezglutenowa Loli
Naleśniki z mięsem (z rosołu) 235

patelni. Dopiero po jakimś czasie zdałam sobie sprawę, że za słabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką i sosem jogurtowym. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 duże jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli co najmniej 0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego, np. piersi z kurczaka(...)odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso z cebulką (dodatkowo farsz możecie posypać startym żółtym serem). Naleśniki zwinąć, formułując trójkąty. Podawać z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym

Ugotować
Farfalle i spółka 176

przygotowane bez namysłu i zrobione dosłownie w kilka chwil. Po obiedzie zostało pieczone udko z kurczaka, dodałam co nie co, ugotowałam makaron i wyszło smaczne danie. Do dania wykorzystałam sos cygański, który świetnie się sprawdził w daniu na ciepło. Do tej pory sos ten zajadaliśmy przeważnie do kanapek z wędliną. A tu takie miłe zaskoczenie i okazało się, że można

Ewa w kuchni
Wołowina w ciemnym sosie 220

ziemniaczkami i surówką.     Składniki: -mięso wołowe - ok. 0,7 kg -sól, pieprz -płatki słodkiej czerwonej papryki -czosnek niedźwiedzi -świeża lub mielona kolendra -olej -łyżka masła -2 łyżki sosu sojowego -łyżeczka mąki kukurydzianej -woda Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. i rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim, skrapiamy olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i masła, układamy mięso i na małym ogniu delikatnie podsmażamy z obu stron. Dolewamy szklankę wody i sos sojowy, przykrywamy i dusimy ok. 45 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki wody, dolewamy do mięsa, mieszamy, dodajemy kolendrę, przyprawiamy do smaku  i dusimy jeszcze przez chwilę. Smacznego

Maminek kulinarny
Przepis na… – Piccata, włoskie schabowe 414

cytryny, natkę pietruszki i dodajemy resztę masła. Trzymamy wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Podając filety możemy udekorować plasterkami cytryny. Znana jest także wersja piccaty bez panierki, w samym sosie, ale z dodatkiem kaparów. W wersji z kurczakiem dobrze smakuje dodane do sosu kilka łyżek bulionu. Najlepiej podawać z purée lub ryżem polewanym tłuszczem z rondla. Smacznego

Bon Ton Italia
Faszerowana Kalarepka 294

miękkie, najlepiej sprawdzać widelcem ;) Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso mielone i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu, ale nie jest to konieczne. Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu i mieszamy(...)mięsnym sosem. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy. Kalarepki obieramy i wydrążamy środek. Nakładamy farsz i układamy na blasze.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem na wierzchu można ułożyć plasterki  żółtego sera. GOTOWE!:) Rozliczenie: Kalarepki- 8zł ryż- 0,75zł mięso- 5zł papryka- 3zł przyprawy 2zł cebula- 0,30zł przecier 2,50zł ser żółty

Czerwona Porzeczka
„Carpaccio” z buraka 178

sól, pieprz, Sok z cytryny wymieszać z miodem i octem. Następnie mieszając wlać oliwę (lub olej), doprawić solą i pieprzem. Buraki umyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, zalać sosem i zostawić, na maksymalnie 1,5 godziny pod przykryciem. Pozostawione na dłużej buraki stracą swój śliczny kolor. Plasterki buraków ułożyć na płaskim talerzu, skropić sosem. Podałam z młodym szpinakiem

królestwo garów
BURGERY Z BATATÓW I KASZY JAGLANEJ 220

ząbek czosnku  2 łyżki oleju kokosowego do smażenia  2 łyżki mąki kukurydzianej  Poza tym : 5  okrągłych grahamek  rukola, pomidor, ogórek świeży, kiełki lucerny  sos jogurtowo- ziołowy  Sposób przyrządzenia: Batata upiec w piekarniku lub ugotować, po przestygnięciu zmiksować blenderem. Dodać do kaszy jaglanej, dokładnie wymieszać. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Kiedy składniki już będą(...)zgnieciony czosnek. Wymieszać. Formować kotlety i delikatnie je zgnieść w dłoniach  żeby przybrały formę burgera. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać w bułce z warzywami i sosem ewentualnie przy diecie bezglutenowej jako kotlet z sałatką warzywną

pieprzny smaczek
Szparagi z truskawkowym sosem balsamicznym 197

Szparagi z sosem holenderskim - majowy klasyk, nieziemsko smaczny, ale bardzo kaloryczny lepiej zostawić na wyjątkowe okazje. Na co dzień proponuję lekki, dietetyczny owocowy sos truskawkowy do szparagów. Błyskawiczny do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje nie tylko do szparagów, wspaniale komponuje się z rybą i delikatnym białym mięsem drobiowym. Polecam do wypróbowania! Składniki: pęczek ugotowanych szparagów 150-200 g truskawek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hamburgery wołowe z czereśniami w domowej bułce z ketchupem czereśniowym 255

kotlety. Mocno ubijamy i oklepujemy. Kładziemy na grilla na 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć dwie minutki. Spodnią część bułki smarujemy solidnie sosem czereśniowym, układamy sałatę, na nią mięso. Na mięso dajemy warzywa, znów łyżeczkę sosu (opcjonalnie tradycyjny ketchup z majonezem w stosunku 1:1, tj. łyżka ketchupu i łyżka majonezu), przykrywamy bułką

BaRepas
Pieczone udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym 299

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe, jedno z moich ulubionych. Musicie koniecznie wypróbować przepis Jak dla mnie rewelacja! Ja podałam kurczaka z kaszą bulgur, ale możecie podać go również z ziemniakami czy ryżem. Post Pieczone udka(...)kurczaka w sosie miodowo – musztardowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard 211

tego co aktualnie mamy w lodówce. W mojej akurat miałam resztki pieczonego kurczaka i szparagi, to wystarczyło, żeby stworzyć pyszny obiad. Przedstawiam więc tagliatelle, z pieczonym kurczakiem, szparagami w sosie śmietankowo-musztardowym z posypką parmezanową. Polecam na szybki obiad w tygodniu. Scroll down for recipe in English Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym (4 porcje) Składniki

karmelowy

Proponowane wyszukiwania