miało dodawać energii na cały dzień górnikom, według jednej z wersji na genezę tego dania. Druga wywodzi się od dodatku czarnego pieprzu, który ma przypominać pył węglowy. Klasycznie w sosie carborara znajdują się: boczek, czosnek, żółtka, ser długodojrzewający, sól i czarny pieprz, choć teraz wariacji na ten sos jest mnóstwo. Podaje się go ze spaghetti, co dziś zmieniłam, by łatwiej
Weekendy w domu i ogrodziepiwnicy wciąż dużo dyń, więc trzeba zużywać, zanim się zepsują. Dziś kolej na jej połączenie z ciecierzycą. Do tego ulubiony sos pomidorowy, jakaś surówka i mamy obiad, jeszcze zimowy na pożegnanie zimy i przywitanie astronomicznej wiosny, która przyjdzie tuż przed północą :) Obiad szybki, bo jednak przed południem siedziałam na balkonie, obserwując zaćmienie Słońca ;) Składniki: 4 czubate łyżki zmiksowanej ciecierzycy (używałam(...)muszkatołowa sól, pieprz olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy i łączymy. W wilgotnych rękach formujemy kulki, które smażymy na rozgrzanym oleju z różnych stron. Proponuję podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam latem do słoików. Do tego wióry z marchewki i kiełki gorczycy. I jeszcze fotka dzisiejszego zaćmienia, na deser
Weekendy w domu i ogrodziewyłożyć na papier do odsączenia tłuszczu i pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy boczek) rozpuścić gorgonzolę z odrobiną wody. Wylać tak uzyskany sos na naleśniki. Pora i kiełbasę jałowcową pokroić na półtalarki. Rozdrobnić natkę pietruszki i jarmuż. Wymieszać warzywa z kiełbasą, boczkiem i pieprzem, a potem wyłożyć wszystko na sos z gorgonzoli
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 1 sałata, 2 łyżki zielonego pieprzu, pół puszki zielonego groszku konserwowanego, 1 cebula, 1 pomidor, 1 - 2 jajka na twardo, sos czosnkowy, majonez, pół łyżeczki chrzanu, parę suszonych owoców żurawiny Przygotowanie: Sałatę porwać na małe kawałki. Groszek odcedzić z zalewy.Dodać do sałaty.Dodać zielony pieprz,cebulę pokrojoną w cienkie talarki,pomidor w plasterki. Wszystko wymieszać z majonezem zmieszanym(...)sosem czosnkowym. Na końcu dodać chrzan. Wymieszać. Ozdobić plastrami jajka i żurawiną
kulinarnajamka.blogspot.comobieramy ze skórki. Kiszonego ogórka, jabłko oraz jedno jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostałe jajko wykładamy na wierzch sosu
Domowy Smak Jedzeniajakości lub domowej roboty) - pestki dyni - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki octu balsamicznego Z miodu, musztardy, oliwy i octu zrobić sos (wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić zakrętką i porządnie wstrząsnąć). Szpinak opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć. Pomidory pokroić na małe kawałki, mozzarellę na ćwiartki. Wszystkie składniki umieścić w misce(...)Pestki dyni uprażyć na patelni. Przed podaniem sałatkę zalać sosem i obsypać uprażonymi pestkami dyni. Smacznego
CookYourselfspięłam i w niedzielę na naszym stole obiadowym, razem z tą piersią z kurczaka i z tą sałatką, pojawiły się ziemniaki. Jednym słowem - są przepyszne. U nas podane z sosem czosnkowym. Mój Poślubiony jadł je nawet na zimno. Jedyny minus tych ziemniaków, to to, że niestety trzeba przeznaczyć na ich przygotowanie ponad godzinę. 'nacinane ziemniaki z pieca' Składniki(...)nagrzanego do 200°C i piec 1h. Podczas pieczenia delikatnie posmarować je oliwą. Po godzinie, wyjąć je z piekarnika i obsypać przyprawami. Wsadzić na kolejne 15 minut. Podawać z sosem czosnkowym i ulubionym mięsem. Smacznego
CookYourselfoleju. Dodać oregano, pieprz i sól. Przesmażyć. Dodać oliwki i kapary. Przesmażyć 1 minutę. Następnie dodać przecier pomidorowy i dokładnie wszystko przesmażyć, aż składniki i smaki się połączą. Jeżeli sos będzie się rozwarstwiał, dodać kilka łyżek wody. Na sam koniec dodać miód. Przestudzić. Śledzie pokroić w paski i wymieszać z ostudzonym sosem. Odstawić na 2-3 dni do lodówki
CookYourselfpodane jest na opakowaniu. Beszamel: Masło rozpuścić w małym garnuszku. Dodać mąkę i zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Mieszać aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - sos zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia). Na dno żaroodpornej formy wylać sos. Układać na nim nadziane muszle. Na wierzch zetrzeć ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C
CookYourselfcebula - 1/4 szklanki octu winnego - 0,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu - 2 łyżeczki suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka oleju - ser żółty do posypania - sól, pieprz W blenderze zmiksować ze sobą cebulę, czosnek, ocet, kmin rzymski, papryczkę chilli/habanero. Pastę wymieszać(...)mięsem i odstawić w chłodne miejsce - najlepiej na całą noc. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Doprawić cukrem, cynamonem, sosem sojowym, oregano i bazylią. Pod koniec smażenia dodać ryż i puszkę pomidorów. Smażyć na średnim ogniu. Doprawić do smaku. Papryki dokładnie umyć. Ściąć górę papryk, środek wydrążyć, oczyścić i delikatnie posolić
CookYourselfnastępnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego
Pyry na Gazsmażymy z każdej ze stron na rozgrzanym oleju. W garnku lub rondlu zagotowujemy około 1,5 szklanki wody i przyprawiamy ją kostką rosołową (jeśli nie chcesz zbyt słonego sosu wystarczy 1/2 kostki) lub przyprawą typu vegeta. Podsmażone zrazy drobiowe umieszczamy w gotującej się wodzie z przyprawą, na pozostałym tłuszczu podsmażamy poszatkowaną drugą z cebul i dodajemy do gotującego się mięsa(...)Gotujemy około 30 minut, aż wyparuje nadmiar wody, a sos zacznie gęstnieć. Co jakiś czas obracamy gotujące się zrazy . Smacznego
Moje Qulinariabiała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego
Smaczne Zdroweszynkę faszerowaną kremem chrzanowym Wielkanocna szynka zawijana z jajkiem, ogórkiem, rzodkiewką i rzeżuchą: 10 plastrów szynki 1 ogórek rzodkiewki kiełki rzeżuchy szczypiorek 5 jajek pieprz do smaku 10 łyżeczek sosu wiosennego z koperkiem Winiary Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w ćwiartki. Ogórek kroimy w słupki długości plastra szynki. Rzodkiewki kroimy w podłużne słupki Każdy plaster szynki smarujemy delikatnie sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaczynia do pieczenia. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu obsmażyć szalotki. Dołożyć do cielęciny. Polać ⅓ wina. Piec przez 70 - 90 minut. W trakcie pieczenia podlać pieczeń winem i sosem z pieczenia jeszcze 2-3 razy. Po upieczeniu mięso wystudzić, schłodzić w lodówce. Pokroić na plastry. Serwować np. z żurawiną do mięs lub lekkim sosem chrzanowym. Smacznego! Już niedługo ten przepis
Pełny talerz