sosy - 72234 przepisów (strona:2314/4816)

naleśniki z nadzieniem orzechowym i bitą śmietaną 207

patelni. składniki na nadzienie orzechowe: 250 g zmielonych orzechów włoskich 200 ml mleka 3 łyżki cukru wykonanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy orzechy i gotujemy, aż powstanie gęsta masa. sos do zapiekania: 250 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżeczki miodu dodatkowo do podanie: bita śmietana grubo posiekane orzechy włoskie wykonanie: Śmietanę mieszamy z miodem. Placki naleśnikowe smarujemy nadzieniem, zwijamy(...)rulon. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem śmietanowym i zapiekamy pod przykryciem przez ok. 20 min. w 180 st. C. Gotowe naleśniki podajemy z bitą śmietaną i posiekanymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka makaronowa z tego co jest w lodówce;) 236

oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby mógł dostać się

Kulinarne Inspiracje
Tarteletki z kurkami, tymiankiem i parmezanem 168

Uwielbiam grzyby! A kurki po prostu kocham - zwłaszcza w śmietanowym sosie z makaronem i odrobiną koperku. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego - tarteletki z kurkami na cieście francuskim. Połączenie tych żółciutkich grzybów, tymianku, śmietany i parmezanu zaowocowało pyszną i bardzo efektową przekąską - u nas wczoraj w roli obiadu;) Składniki na 6 tarteletek ciasto francuskie (mrożone(...)zeszklić cebulę. Dodać kurki i smażyć 10-15 minut. Zalać śmietaną, posolić, popieprzyć. Dodać łyżkę startego parmezanu i łyżeczkę listków tymianku. Gotować razem 3-5 minut na wolnym ogdniu. Sosem napełniać tarteletki. Na wierzchu ułożyć po gałązce tymianku i posypać pozostałym parmezanem. Roztopić pozostałe masło i posmarować nim brzegi ciasta, aby w piekarniku ładnie się zrumieniły. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Kulinarne Inspiracje
Wegetariański placek po węgiersku. 182

czerwonej 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 passata  ok. 250 ml oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, słodka papryka, oregano, bazylia, sos sojowy, sos chili Składniki kroimy w grubszą kostkę, soczewicę opłukujemy z zalewy pod bieżącą wodą. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy

vegetanie
Domowa „chińszczyzna” 451

wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały(...)łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę kroimy w cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju

Bullio
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 219

tłuszczu. Nie jest to zbyt zdrowe jedzenie, ale bardzo smakowało mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)kawałki kurczaka. Rozgrzać patelnię z olejem i usmażyć kawałki kurczaka. Wyjąć kurczaka na papierowy ręcznik i odsączyć tłuszcz. W drugiej patelni przysmażyć czosnek następnie dodać kurczaka i całość polać sosem chilli . Po usmażeniu poruszyć sezamem. Na wierzch można położyć kilka listków kolendry. Należy serwować na ciepło

Kulinarna rozmowa
TAGLIATELLE Z CUKINIOWYM SOSEM ŚMIETANOWYM 199

zaczną "puszczać wodę" wsypać startą na grubych oczkach tarki cukinię. Całość smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Wlać śmietankę i zagotować, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, nie zapominając o mieszaniu. Dodać ugotowany makaron, który bardzo dokładnie wymieszać, aby pokrył się sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypując startym parmezanem

Kuchnia w opałach
Spaghetti bolognese- najprostsze i najlepsze! :) 206

być pewna że zjem smacznie ;-) Dodatkowo świetnie przechowuje się w zamrażarce, także jeśli obawiacie się, że nie zjecie całej porcji, można je spokojnie zamrozić, będzie na później ;) Klasycznie robiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym z "Zakochanego Kundla" ;) Polecam!:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 marchewki 20-30dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki(...)bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy.   Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy na oleju.  Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, układamy na talerzu, polewamy sosem, a na wierzchu układamy mięsne kuleczki. Wierzch można posypać startym żółtym serem. mięso- 6zł marchewka- 0,50zł cebula- 0,40zł pieczarki- 1,80zł jajko 0,50zł pomidory w puszce 6zł

Czerwona Porzeczka
Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy 264

Przepis na klopsiki i sałatkę znalazłam w książce " Jerozolima. Książka kucharska ". Ponoć kotleciki z porem i wołowiną w pysznym sosie cytrynowym są typowe dla Żydów z Izmiru, czyli z Turcji. Ottolenghi zastrzegał, żeby ściśle trzymać się przepisu, ale pozwoliłam sobie na minimalne modyfikacje. Wzięłam trochę więcej wołowiny i połowę wskazanego soku z cytryny. Jak dla mnie wyszło rewelacyjnie. Klopsiki(...)delikatne i rozpływają się w ustach. Czuć wyraźny smak duszonych porów. Jako dodatek zrobiłam prostą sałatkę z kalarepy i jarmużu. Finalnie wyszło świetne danie obiadowe, okraszone kwaśnym i miętowym sosem śmietanowo-jogurtowym. Z tego przepisu wychodzi 16 kotlecików, więc spokojnie możecie użyć połowy składników. W przeciwnym razie nakarmicie całą rodziną i to przez 2 dni :)  Składniki klopsiki 400g mielonego

W kuchni wieczorem
Parówki w cieście francuskim 266

okazji obiadu i nie mając żadnego pomysłu, zaczęliśmy żartować, że parówki. No i jak to w naszej kuchni, przeszliśmy od żartów do czynów - parówki, ciasto francuskie, ser i sos trafiły do mojego zakupowego koszyka, a następnie na kuchenny blat. I w ten oto sposób powstała smaczna i sycąca przekąska, która z powodzeniem zastąpiła obiadek. Parówki możecie zastąpić mini kabanosami, wtedy(...)wszerz. Smarujemy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Analogicznie postępujemy z resztą składników. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. na 12-15 minut. Gotowe można podawać z dodatkowym sosem lub bez, zależnie od preferencji.  Jutro zapraszam na rosół warmiński z groszkiem - będzie pysznie

W poszukiwaniu inspiracji
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 203

mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnuszku do bulionu dodajemy pomidory z puszki, blendujemy. Doprawiamy Przyprawą Gajowego.Kiedy sos zawrzy wkładamy do niego pulpeciki, gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, wykładamy na talerze, polewamy sosem, wykładamy pulpeciki. Do przygotowania dania użyłam makaronu razowego

Z Majeczką w kuchni
Pizza chlebowa czyli utylizacja starego chleba 177

sera do ciasta (nie jest konieczny jak mi zostaje jeden to wrzucam) - jajko - mleko (parę łyżek do zalania chleba aby nasiąkł) - góra wedle uznania tak jak na pizzę ser + sos + pieczarki , jednym słowem ulubione dodatki Wykonanie: Pieczywo kroimy w kostkę. Wbijamy w niego jajko i dodajemy mleko do namoczenia (od paru łyżek do pól kubka, jak okaże się za dużo(...)pół godziny aby się rozmoczył. Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy chleb do formy (ja używam papieru do pieczenia) cienką warstwą tak jak na pizzę. Ugniatamy trochę łyżką. Nakładamy sos i dodatki. Zapiekamy w 200 stopniach 25 minut (grzanie z obu stron). Ostatnie 5 - 10 minut można przełączyć na grill jeśli ktoś lubi zarumieniony ser. Bajecznie proste i dobre. Smacznego

Lubczyk i Wanilia
Pieczone rolady z kurczaka z kiełbasą węgierską podane z pieczonymi ziemniakami i dynią 184

czasu i dziś postanowiłam wypróbować w konkretnym daniu. Według mnie kiełbasa świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc zadbałam o takie zestawienie. Dla ewentualnego złagodzenia smaku podałam z wiosennym jogurtowym sosem-sałatką . Składniki : Roladki podwójna pierś kurczaka (na 4 roladki) czubryca czerwona kiełbasa węgierska (ok. 10 cm) marynowana papryka cebula sól Piersi przekroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem. Posolić i posypać(...)pieczenia odwrócić warzywa i posolić. Zacieśnić je na blasze i położyć obok nich roladki, by mogły się razem piec dalej. Podawać roladki z ziemniakami i/lub dynią oraz wiosennym jogurtowym sosem-sałatką

Weekendy w domu i ogrodzie
Pałki kurczaka na cytrynowym ryżu 213

mięska jak i ryż mają ten fajny i delikatny posmak cytrynki. składniki: 6 pałek z kurczaka sok z połówki cytryny 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 woreczki ryżu 3 łyżki oleju sezamowego skórka otarta z jednej cytryny Przygotować marynatę do pałek. Wymieszać olej, sok z cytryny, miód i sos sojowy. Gotową marynatą nasmarować kawałki

Monia miesza i gotuje
Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem 393

lekkie wiosenne dni. :) PS: Dziękuje za miłe słowa pod ostatnim wpisem dotyczącym pierwszych urodzin bloga! :) Składniki: Sałatka 1 średni brokuł 1 średni pomidor 2 jajka na twardo Sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku  Sposób przygotowania: Brokuł wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 4-6 minut, następnie przerzucamy go do durszlaku i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy(...)samo postępujemy z jajkami.  W miseczce mieszamy jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.  Brokuł, pomidora i jajka układamy stopniowo polewając sosem. Odstawiamy do lodówki, aby "się przegryzła". Smacznego

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania