sosy - 72234 przepisów (strona:2317/4816)

Krewetki w sosie pomidorowym z makaronem Soba 165

sól i pieprz. Dusić aż pomidory mocno zmiękną i puszczą sok 4. Dolać wino, wymieszać by smaki się połączyły 5.Po 2 minutach od wlania wina dodać krewetki, Gotować w sosie po 1,5-2 minuty z każdej strony- pamiętać by robić to na małym ogniu 6. Dodać serek mascarpone oraz szczyptę cukru, gotować jeszcze około 20-25 sekund(...)garnuszku ugotować makaron Soba- 3-4 minuty, 8. Makaron podawać z wymieszanym sosem, ozdobić startym ogórkiem i liśćmi świeżej bazylii, oprószyć  odrobiną pieprzu cayenne Smacznego

KreatywnePiny
Wątróbka drobiowa z jarmużem w sosie malinowym 211

przygotowania: 15 minut Porcje: 2-4 Składniki: 500 g wątróbki drobiowej, 1 duża cebula, 3 liście jarmużu, mąka do obtoczenia wątróbki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sos malinowy: 350 g mrożonych malin (w sezonie świeżych owoców), 200 ml białego wytrawnego wina, ocet balsamiczny, 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Jarmuż blanszować 2 minuty(...)obsmażyć na gorącym oleju po kilka minut z każdej strony. Wątróbka powinna być miękka i soczysta w środku, ale nie krwista! Podawać na ciepło z cebulką, jarmużem i sosem malinowym. Tkaniny Kardelen by Mira design

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z pesto z rukoli 284

łyżek wody z gotowania (nie przelewamy zimną wodą!) i z powrotem wrzucamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy pesto z rukoli i mieszamy, aż gorący makaron oblepi się sosem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody z gotowania makaronu i ponownie mieszamy. Post Spaghetti z pesto z rukoli pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers 327

Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszne spaghetti z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i pachnącą bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:) Scroll down for recipe in English Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką(...)pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion i gotuj aż sos lekko zgęstnieje, przez około 3 do 4 minut. Wmieszaj do kurczaka z warzywami spaghetti wraz z 1/2 szklanki parmezanu i dokładnie wymieszaj. Przełóż danie na talerze i posyp pozostałym parmezanem

karmelowy
Sałatka Cezar 255

grillowane, pieczone) - grzanki czosnkowe ( według tego przepisu ) - różowa cebula (opcjonalnie – kilka krążków, bardziej do dekoracji) - parmezan Dresssing: - 2 żółtka - 2 łyżeczki musztardy Dijon - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki sosu Worcester - sok z ½ cytryny - ok. ½ szklanki oleju z pestek winogron - sól himalajska - świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowujemy grzanki . Wszystkie składniki na dressing miksujemy w blenderze na gładki sos. Umytą

mojewypiekiinietylko
Sałatka z jajkiem i sosem chrzanowym 285

Moje kolejna zielona propozycja. Jajko i chrupiące rzodkiewki na sałacie łączy delikatny sos jogurtowo-chrzanowy. składniki: 4 jajka ugotowane na twardo ok 15 listków sałaty dębowej lub 2 garście mieszanki sałat 6 rzodkiewek 6 łyżek jogurtu odrobina soli i pieprzu kilka kropel soku z cytryny 1/2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka Na talerzach ułożyć liście sałaty dębowej. Jajka pokroić(...)kawałki i ułożyć między jajkami. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i chrzanem ( ilość chrzanu wedle uznania w zależności jak lubimy), do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę i podawać

Monia miesza i gotuje
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 190

talerzu i - jak dla mnie - jest smaczniejsza. Tym razem do standardowego farszu z mięsa i ryżu dodałam więcej niż zwykle warzyw - cebulkę, marchewkę, paprykę, kukurydzę, koperek. Całość polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej 1 szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie(...)obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym

Kto ugości moich gości?
Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym 146

przepis. Składniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1’4 szklanki ciepłej wody łyżeczka cukru 3 łyżki mąki 2 szczypty soli 2 szklanki mąki 1 jajko mleko, olej Dodatki: sos pomidorowy/ ketchup 10-20 dkg pieczarek 20dkg żółtego sera 1 serek topiony 1 filet z kurczaka 1 mała cebula przyprawy Przygotowanie: Ciasto: W ciepłej wodze wymieszać drożdże, cukier, 3 łyżki mąki(...)brzegach ciasta zapiekałam serek topiony. Najfajniej wygląda, gdy pokrojona na 6 kawałków, przypomina serca. Kurczaka pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na patelni z przyprawą kebab/gyros. Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, rozłożyć pieczarki (można je wcześniej poddusić na patelni). Na pieczarki wykładamy kawałki kurczaka. Zanim przykryjemy pizzę żółtym serem, wkładamy w brzegi ciasta kawałki serka topionego i rozkładamy cebulę

Za drzwiami kuchni
Filet z kurczaka w kolorowym warkoczu 164

osób, które potrafią zaplatać warkocze Składniki (na 2 osoby): 2 filety z kurczaka (pojedyncze) 6 ziemniaków Przyprawy: curry, ostra papryka mielona, sól, przyprawa do ziemniaków olej (3 małe łyżeczki) sos Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na dość płaskie pasy (6szt.). Paski rozdzielić na 3 porcje (po dwa paski) i mocno przyprawić – jedną część przyprawą curry , drugą ostrą papryką(...)Warkocze razem z ziemniakami pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż mięso będzie gotowe. Warto podłożyć pod mięso papier do pieczenia, by nie przywierało. Świetnie smakuje z sosem pieczeniowym i surówką z sałaty lodowej. Smacznego! Post Filet z kurczaka w kolorowym warkoczu pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Pesto z rukoli i pietruszki 249

tajskiej, z tej o wielkich sałatowych liściach, a nawet cytrynowej. Kupne też mi nie podpasowały. Aż w którymś z programów kulinarnych dowiedziałam się, że pesto jest tak naprawdę zielonym sosem z tego, co mamy pod ręką. I zaczęłam eksperymentować :) Dzisiaj wydanie z rukoli, bo akurat w pobliskim sklepie rukola za połowę ceny. W przepisie podaję czosnek niedźwiedzi, ale może być(...)blendera wrzucić rukolę, natkę pietruszki, czosnek, orzechy, olej i sól. Oliwę dodawać stopniowo i zmiksować całość. Trzeba wykazać się cierpliwością, żeby zmiksować dobrze rukolę. W przeciwnym razie będziemy mieć sos z ciągnącymi się włóknami. Pod koniec blenderowania dodać sok z cytryny. Moje pesto jest gęste, bo miało być dodatkiem do placków. Jeśli przeznaczamy je do makaronu, trzeba dodać więcej oliwy

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladka ze śledziem - oszukane sushi po polsku 188

warsztatów w jednej z warszawskich suszarni. Składniki: pół szklanki ryżu do sushi 2 płaty śledziowe awokado imbir marynowany 3 płatki nori kiełki gorczycy  ewentualnie przyprawy do doprawienia ryżu sos sojowy  Sposobów na gotowanie ryżu jest kilka. Ja najpierw kilka razy ryż płuczę. Zalewam wodą w proporcji 1 porcja ryżu : 2 porcje wody. Odstawiam na ok. pół godziny(...)zwijamy roladkę. Po sklejeniu formujemy matą wybrany kształt roladki (np. okrągły lub kwadratowy w przekroju). Roladki kroimy ostrym nożem na kawałki ok. 1,5 cm wysokości. Podajemy np. z sosem sojowym do maczania. Dla wprawionych możemy dodać wasabi

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 146

klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam do piekarnika przy okazji pieczenia np. chleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół litra wody łyżka masła sól, pieprz ziołowy Grzyby gotować ok. godziny. Od momentu zawrzenia gotować(...)zagotowania. Jeśli robimy ich więcej, żeby zostały na później, po odcedzeniu polewamy zimną wodą (nie będą się kleić). Jeśli robimy w sam raz na obiad, wystarczy odcedzić. Podawać z sosem borowikowym (lub masłem roztopionym na patelni i podgrzanymi w nim listkami szałwii) i surówką, np. z pora

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak z selerem w tempurze i surówką marchewkową 224

młodymi listkami. Aż któregoś dnia wpadłam na pomysł wykorzystania ich w tempurze. To był strzał w dziesiątkę. Dziś podałam ją na obiad z aromatycznymi kotlecikami z piersi kurczaka w sosie pomarańczowym. Dopiero gdy wykładałam danie na talerze, zdałam sobie sprawę, że w walentynki podaję afrodyzjak (seler) z pomarańczą, której zapach i smak zawsze kojarzą mi się z miłością ;) Składniki(...)lodówce nie rozchodził się zapach kozieradki). Po kilku godzinach smażyć na patelni z obu stron, po czym wycisnąć na patelnię sok z pomarańczy. Trzymać na ogniu do zredukowania sosu. Chrzanowa surówka z marchwi: kilka marchewek 3 czubate łyżeczki jogurtu typu greckiego (można oliwę; chodzi o dodatek tłustego składnika, by witamina A z marchwi mogła się rozpuścić) 2-3 czubate łyżeczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z wątróbką indyczą 179

patelnię sama się obtoczy). Rozgrzać olej na patelni i wrzucać wątróbkę. Smażyć z dwóch stron aż skórka z mąki zmieni kolor na złotobrązowy. W czasie smażenia wątróbki przygotować sos: do szklanki dodać ketchup, ocet balsamiczny, sok malinowy i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać. Sos można przygotować w zamykanym słoiczku lub w szejkerze do dipów. Wtedy znacznie lepiej się wymiesza

Weekendy w domu i ogrodzie
Sajgonki z warzywami 146

Czasami sałatki warzywne stają się nudne, a dodany sos sprawia, że warzywa nasiąkają oliwą i tracą chrupkość. Stąd moja przekręcona sałatka schowana w pakieciki z papieru ryżowego. Oto zimowa odsłona sajgonek. Składniki (porcja na 6 sajgonek): ćwiartka awokado (niezbyt miękkiego) pokrojona w słupki ćwiartka papryki pokrojona w słupki tarta marchew starta połówka kalarepki 6 płatów papieru ryżowego przegotowana zimna woda(...)pół łyżeczki oleju sezamowego sok z ćwiartki cytryny łyżka oleju arachidowego łyżka oliwy 2 łyżki sosu sojowego Moczyć płat papieru ryżowego w wodzie aż zmięknie. Osączyć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Przełożyć na deskę. Na jednym z końców układać warzywa, a potem zwijać w rulonik zamykany po bokach, by warzywa nie wypadały podczas moczenia w dipie. Gotowe sajgonki układać

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania