Gulasz wieprzowy z pieczarkami 304pieprz do smaku. Wszystko dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie, jeśli podczas duszenia płyn za bardzo odparuje to podlać wodą. Gdy mięso będzie już miękkie zagęścić sos. Mąkę dokładnie wymieszać z odrobiną wywaru i dodać do sosu, dodać też natkę pietruszki i zagotować. Gulasz podałam z kaszą jęczmienną
Monia miesza i gotuje
Szynka duszona w sosie własnym z warzywami 235Przyprawa Cygańska Rafex Marynata Staropolska Skworcu olej 2 op. mieszanki warzywnej marchew-brokuł-kalafior* 1 l bulionu 2 łyżki mąki 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego *jest to jeszcze wersja zimowa, w letniej zastępujemy oczywiście świeżymi warzywami 1. Szynkę oczyścić z błonek, pokroić w kawałki (ja robię takie bardziej plastry żeby się szybciej(...)przykryciem na małym ogniu do miękkości (u mnie ok 45 min). 4. Gdy mięso będzie gotowe, zimną śmietankę wymieszać z mąką, dodać do bulionu i ciągle mieszając zagotować. Gdyby sos był za gęsty - dolać wody. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać ugotowane warzywa, potrzymać na ogniu jeszcze chwilę żeby się zagrzały i gotowe
Kto ugości moich gości?
Lody śmietankowo-czekoladowe 203żółtka - 8 szt cukier - 120 g Lody czekoladowe śmietana 36% -250 ml mleko -0,5 l żółtka - 8 szt cukier - 50 g czekolada gorzka - 100 g DODATKOWO sos tiramisu gotowy do polania lodów Sposób przygotowania Lody śmietankowe: Do rondla wlać pół litra mleka, zagotować. Żółtka jaj przełożyć do miski, utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mleko do naczynia z żółtkami(...)zamrażaniem powtórzyć , co najmniej 4 razy do uzyskania kremowej konsystencji. Lody czekoladowe: Przygotować lody czekoladowe według przepisu, na lody śmietankowe, dodając rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Gotowe lody polać , sosem tiramisu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusi
Pieczarkowe bułki 179Składniki: 0,5 kg pieczarek 3 cebule 7 grahamek kilka plasterków wędzonego boczku tarty ser sól, pieprz, papryka kilka kropli sosu sojowego Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z drobno posiekaną cebulą i obranymi pieczarkami w ćwiartki.. Doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką i sosem sojowym. Z bułek wydrążyć środek, nafaszerować - posypać serem i zapiec
Gaździnka warzy
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 211Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie(...)minutę. Wlej bulion i gotuj pod częściowym przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym, wraz z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą do dekoracji. Smacznego! Spring chicken curry (6 servings
karmelowy
Kluseczki z kaszy jaglanej 199wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina bardzo lubimy wszelkie kluseczki, kopytka itp. Córcia zajada prosto z wody z masełkiem, mąż obowiązkowo przysmażone z sosem. A żeby nie było nudno - tym razem zrobiłam kluseczki z kaszy jaglanej z dodatkiem twarogu. Dla mnie - dużo lepsze niż tradycyjne leniwe. Wyszły bardzo smaczne, o idealnej konsystencji, pięknie się później przysmażyły. Na pewno(...)wałeczek i kroić jak kopytka. 4. Kluseczki wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok 1 minutę od wypłynięcia. Podawać np. z masłem i bułką tartą lub dowolnym sosem. Inspiracja: Olga Smile
Kto ugości moich gości?
Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem 261upieczony schab wieprzowy to smakowita zimna wędlina do kanapek, albo imprezowy składnik przekąskowego zestawu. Schab może być też podany w wersji obiadowej pokrojony w grube plastry, podany z sosem na ciepło. Sos można przygotować na bazie tego co zostało z pieczenia schabu, czyli. Smacznego! The post Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron ze szparagami, pomidorem i piersią kurczaka w sosie śmietanowym 180Obiad idealny - makaron w sosie śmietanowym podany ze szparagami, pomidorem i mięsem z kurczaka. Poniższe danie świetnie się prezentuje na talerzu - jasny makaron, zielone szparagi i czerwony pomidor ♥ Na samo wspomnienie - leci mi ślinka :) Zachęcam Was do przygotowania poniższego dania, ponieważ szparagi w tym wydaniu pysznie smakują. Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka pęczek zielonych(...)będzie gorący - dodać piersi z kurczaka. Mięso przesmażyć. Na sam koniec wlać śmietanę i całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy sos lekko się zredukuje, to dodać do niego ugotowane szparagi, posiekany koperek i pociętego na mniejsze kawałki pomidora. Całość jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Podawać z ugotowanym al dente makaronem, np. rurkami
Ugotować
Wołowina w sosie własnym 243Dzisiaj zapraszam na wołowinę w sosie własnym z przyprawami Rafex . Składniki : Około 1 kg wołowiny 1 łyżka Przyprawy do steków firmy Rafex http://rafex.eu/ 1 łyżka Przyprawy Greckiej firmy Rafex http://rafex.eu/ wegeta, pieprz do smaku 3 , 4 szklanki bulionu 1 łyżka mąki 5 łyżek oliwy do rondla oliwa(...)małym ogniu około 20 minut , następnie wlać bulion i dusić aż mięso zmięknie . Jeśli bulion wyparuje można dolać wody . W niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić sos. Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem . Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego :) Zapraszam na zakupy do sklepu http://rafex.eu
Sama słodycz i szczypta chili
Szaragi zapiekane w boczku z sosem holenderskim 223porcje) szparagi zielone- po 4-5 sztuk na osobę. Ja użyłam 4 sztuk plastry boczku- po 1 plaster na 1 szparag zielony; użyłam 4 plastry na 4 sztuki szparagów Sos holenderski z przepisu poniżej: (po przepis kliknij w banerek) Przygotowanie: 1. Szparagi umyć i osuszyć 2. Zawijać boczek naokoło szparagów po linii skosu, tak by całe szparagi były owinięte boczkiem(...)Piec: W temperaturze 180-200 stopni przez 15-25 minut, w połowie pieczenia przewracamy szparagi na drugą stronę by boczek podpiekł się równomiernie. Podajemy na ciepło z sosem holenderskim. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePiny
Tradycyjne udka pieczone 225foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków - po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe! W pojemniczkach możemy zamrozić jako bazę do zup. Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż
Kolorowy Przepisownik
Potrawka z kurczaka z papryką 158marchewka) 1 mała śmietana 30% (Zott) 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1,5 łyżeczki szałwii 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek do smaku: sól i pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy w głębokiej patelni na oliwie z oliwek(...)pół talarki. Następnie wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i mrożonki. Podlewamy 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody i dusimy razem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy i sos sojowy, mieszamy i smażymy około 5 minut. Wlewamy śmietanę, mieszając gotujemy jeszcze minutę. Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą :) pasuje do wszystkiego :) Rady: Można dodać również posiekaną natkę pietruszki
Kolorowy Przepisownik
Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną 171równie pyszne. I z wielką przyjemnością ogryzałam kosteczki :) Składniki: 4 pałki kurczaka 2 łyżki powideł śliwkowych (przepis tutaj ) 1 torebka kaszy gryczanej 1 papryka czerwona 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka szałwii 2 łyżki(...)przygotowania: Pałki myjemy i zanurzamy w wodzie z solą na minimum 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Powidła, sos sojowy i przyprawy mieszamy. Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec - dno smarujemy 1,5 łyżki marynaty. Pałki odsączamy z wody, układamy na marynacie w naczyniu, pokrywamy pozostałą marynatą i posypujemy
Kolorowy Przepisownik
Naleśniki nadziane 159słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sos: 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby powstało(...)dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Farsz lekko studzimy. Na każdy naleśnik kładziemy czubatą łyżkę farszu, rozprowadzamy, zwijamy w rulon i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: ubijamy jajko, mieszamy ze śmietaną i pokrojonym serem. Zalewamy naleśniki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy około 20-25 minut (do rozpuszczenia sera). Z tych proporcji wyszło
Kolorowy Przepisownik
Sałatka gyros 402wszyscy się nią zajadają :) smaki fajnie połączone, z kurczakową wkładką - sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak i zwykłą kolację czy przekąskę do pracy :) Składniki: 1 duża pierś kurczaka sos słodko-kwaśny lub keczup (najlepiej pikantny) ogórki kiszone lub konserwowe (0,5 litrowy słoik) 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu kapusta pekińska (1 mała lub 1/3 dużej główki(...)będzie prawie gotowa wsypujemy przyprawę do gyrosa i dokładnie mieszamy - tak aby każdy kawałek był idealnie obtoczony w przyprawie. Studzimy. Podsmażone kąski układamy na dnie salaterki, polewamy sosem słodko-kwaśnym lub keczupem. Następnie układamy posiekane ogórki i odsączoną kukurydzę, Smarujemy majonezem, a wierzch posypujemy drobno poszatkowaną pekinką
Kolorowy Przepisownik