sosy - 72234 przepisów (strona:2315/4816)

Sałatka z jogurtową kapustą pekińską, pieczoną marchewką i jajkiem w koszulce 204

kapusty pekińskiej - 1 średniej wielkości ogórek zielony - kilka łyżek jogurtu greckiego - 2-3 łyżki majonezu (można pominąć) - ząbek czosnku ( średniej wielkości) - czosnek staropolski ( przyprawa w proszku) - 3 duże marchewki - sos sojowy - sól, pieprz, przyprawy - kilka łyżek oleju rafinowanego - 1 jajko Przygotowanie: Kapustę poszatkować, w miseczce wymieszać jogurt z majonezem ( jeśli używamy) dodać zmiażdżony ząbek z czosnku oraz czosnek w proszku(...)wymieszać z kapustą i pokrojonym w plasterki ogórkiem. Marchewkę pokroić w paski (dość cienkie) doprawić solą, pieprzem, przyprawami sosem sojowym oraz kilkoma łyżkami rafinowanego oleju, piec w temperaturze 200 stopni ok 40 minut, aż będzie miękka i pomarszczona, pilnować, żeby się nie przypaliła Jajko w koszulce - zagotować wodę w garnku, dodać trochę soku z cytryny oraz soli następnie mieszac intensywnie

zdrowa vege kuchnia
Sałatka z gruszką i rukolą na wynos 206

patelnia jest łatwa do czyszczenia. Patelnię można używać również w piekarniku w temp. 240 *C                       Składniki na sos :     miód, cytryna, oliwa z oliwek.    Sok z połowy cytryny mieszamy z łyżką miodu i oliwą z oliwek. Przygotowanie : Umyte mięso osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy(...)paprykę pokroiłam w kostkę Składniki sałatki układałam warstwami w pojemnikami szklanym; wpierw rukolę, potem mięso z gruszką, paprykę i kukurydzę. I tak do wyczerpania składników. Sałatkę polałam przygotowanym sosem dopiero w pracy tuż pod spożyciem. Nie dodawałam do niej soli ani pieprzu. Ale jeśli komuś potrzeba zaostrzenia smaku to można sobie tego dodać. Szklany pojemnik przydał mi się do zapakowania

Proste Potrawy
Gyros - sałatka warstwowa 205

pierś z kurczaka 3  czerwone cebule 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 ogórków konserwowych 1 puszka  czerwonej fasoli konserwowej 1/2 główki kapusty pekińskiej  przyprawa Gyros olej Sos: majonez musztarda ketchup Wykonanie: Pierś z kurczaka kroję w kostkę,posypuję przyprawą Gyros i odstawiam na ok 30 min do lodówki. Wrzucam na rozgrzany olej i podsmażam na złoto. Osączam(...)osączoną kukurydzę. Na kukurydzy układam pokrojone w kostkę  ogórki konserwowe, a na ogórki daję osączoną  fasolkę czerwoną. Kapustę szatkuję i układam na wierchu sałatki.   Składniki sosu mieszam, doprawiam solą i pieprzem i polewam sałatkę. Można ją zostawić w takiej postaci, jak również można wymieszać wszystko razem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sałatka śledziowa z kapustą pekińską 213

dodaję poszatkowaną kapustę pekińską i marynowany czosnek pokrojony w plasterki.Kukurydzę osączam na sicie, część dodaję do sałatki, a resztę wrzucam do blendera i miksuję z majonezem i śmietaną. Sos doprawiam do smaku, polewam sałatkę i mieszam by wszystkie składniki były dokładnie pokryte sosem.   Moja rada: jeśli używacie gotowych śledzi z czosnkiem, to nie ma potrzeby kupować czosnku marynowanego

Bea(u)ty kitchen
Jajka w potrawce 176

kostkę, podsmażam na maśle, oprószam mąką i zasmażam. Dodaję śmietanę, rozmieszam i powolutku wlewam rosół nie przerywając mieszania, by nie było grudek. Kukurydzę osączam z zalewy i dodaję do sosu i gotuję ok. 5 min. Dodaję posiekaną zieleninę, zagotowuję. Doprawiam solą i pieprzem i polewam sosem pokrojone jajka.  Można podawać z białym pieczywem,  ja zaś podałam z domowym

Bea(u)ty kitchen
Żeberka marynowane w chilli 136

Składniki: 1 kg żeberek Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 1 pełna łyżeczka chilli sól  pieprz 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół- moje były zbyt długie, więc(...)kilka łyżek oleju i obsmażam mięso z każdej strony na rumiano. Do obsmażonego mięsa dodaję marynatę, przykrywam przykrywką i duszę na niewielkim ogniu ok 1 godz, uważając by się sos nie przypalił. Podaję z ziemniakami z wody  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Łopatka marynowana w chilli 141

posmakowały :) Nie tylko, z resztą mi, ale całej mojej  rodzince. Każdy znalazł coś dla siebie :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek słodko-pikantnego sosu chilli 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Wykonanie: Mięso myję, osuszam i wykrawam białe włókna.  Składniki marynaty dokładnie mieszam ze sobą. Mięso wkładam

Bea(u)ty kitchen
Sweet Chilli Sauce 207

mixture whisk into the chili sauce and simmering for a 2-3 minutes. Remove from heat you can store in the glass jag. Store sauce in the fridge. Domowy sos chilli jest bardzo łatwy do zrobienie, świetnie pasuje do różnego rodzaju przekąsek.  Składniki 1 ząbek czosnku 10 czerwonych papryczek chilli 1/2 kubeczka miodu 3/4 kubeczka wody 1/4 kubeczka vinegar(...)składniki do małego garnka i na średnim ogniu gotować, że będzie wrzeć. Gotować około 5 minut.    Dwie łyżki mąki ziemniaczanej pomieszać z łyżką wody, i wlać do sosu chilli, mieszać aż wszystko będzie miało konsystencję rozwodnionego kiślu. Zdjąć z ognia przelać najlepiej do szklanego słoiczka, a kiedy wystygnie wsadzić do lodówki

Kulinarna rozmowa
Fasolka po bretońsku w stylu wegańskim. 168

fasolki szparagowej 3 szalotki 3 gałązki selera naciowego 1 ogórek konserwowy 5-6 patisonów z zalewy octowej 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy, majeranek, oregano, mielona ostra papryka, mielona słodka papryka Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie mrożonej fasolki szparagowej, ale tylko do kruchości. Kiedy gotujemy fasolkę należy pokroić w grubszą kostkę(...)nich 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wszystko wodą i dodajemy czerwoną soczewicę, dużo majeranku, oregano, słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz i sos sojowy. Dusimy aż soczewica zmięknie, ok. 10 min. Teraz czas na strączkowce. Dodajemy zatem wcześniej opłukane z zalewy czarną fasolę, fasolę czerwoną i ciecierzycę. Chwilę dusimy i na koniec dodajemy

vegetanie
Fit sałatka z nasionami chia i olejem z czarnuszki 229

SKŁADNIKI: 2 garści ruccoli 2 garści świeżego szpinaku baby 5 pomidorków koktajlowych 1 duży pomidor 2 szalotki ser kozi (głównie do smaku) 1 łyżeczka nasion chia sos: olej rzepakowy z octem jabłkowym i łyżeczką oleju z czarnuszki, doprawiony pieprzem i czosnkiem. CHIA co to jest? Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana(...)zawierające czarne nasionka. Z tych nasion jest później pozyskiwany cenny olej. Środek spożywczy - Wskazane jest picie oleju 2-3 łyżeczki dziennie. - Stosować na zimno jako dodatek do sałatek, zup, sosów, kasz, twarogu lub do smarowania pieczywa. Kto powinien spożywać: - powinny spożywać osoby z trądzikiem i egzemą - osoby, które uległy poparzeniom słonecznym - osoby mające problem z wypadaniem włosów lub łamliwością paznokci

ClauditteMissCooking
Sałatka z kalarepy z Jerozolimy 187

nawet nadziewają!  Wizja nadziewanej kalarepki brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną sałatkę. Mamy tu chrupiącą kalarepę, miękkie liście sałaty i pyszny sos jogurtowy z czosnkiem i odświeżająca miętą. Przepis Yotama lekko zmodyfikowałam, zastępując występujące w sosie kwaśną śmietaną i śmietanę kremówkę kefirem, a rukiew wodną (która w Polsce jest prawie nieosiągalna) listkami

Chilli Czosnek i Oliwa
Pulpety z fasoli z duszoną kalarepą z koperkiem 213

najważniejsze jest bardzo nisko kaloryczna 100g tego warzywa dostarcza zaledwie 27kcl  !! Składniki :  1. Na puplety : - paczka fasoli  - 2 jajka - kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub innej dowolnej) - sos sojowy, pieprz, sól, czosnek, papryka  2. Duszona kalarepa : - 1 średniej wielkości kalarepa - pęczek koperku - sos sojowy, sól, pieprz, przyprawy Przygotowanie : Ugotować fasolę, zmielić ją blenderem, lub w maszynce

zdrowa vege kuchnia
Chińskie bułeczki z pekińską 189

jajko; 30 g świeżych drożdży; Składniki na farsz: 1,5 główki niedużej kapusty pekińskiej; 300 g pieczarek; 1 cebula; olej do smażenia; 1 puszka kukurydzy; 2 łyżki grzybowego sosu sojowego; 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżeczki curry; 1 jajko;    Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę. Mąkę przesiać, dodać sól i margarynę, dobrze posiekać nożem, rozetrzeć palcami(...)gorącą wodą i dokładnie odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.  Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty o boku 10x10 cm. Farsz nakładać po przekątnej na kwadraty

In my kitchen
Smakowita sałatka 465

feta pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na patelni na lekko brązowy kolor.. Jogurt wymieszać z majonezem. W misce wymieszać sałatę, ser feta, szczypior i piersi z kurczaka z sosem majonezowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do salaterki. Wierzch sałatki posypać prażonym słonecznikiem. Przed podaniem sałatkę należy schłodzić. Uwagi: 1. Uważaj przy prażeniu słonecznika! Słonecznik prażymy na suchej(...)kiedy się nagrzewa to "strzela"). Ziarno prażymy do pożądanego koloru i od razu przekładamy na talerz. Pozostawione na patelni może się szybko przypalić i będzie gorzkie. 2. Ilość sosu majonezowego podałam w przybliżeniu, bo oczywiście dodajemy go według własnych upodobań:) Jeśli wolisz więcej, to dodaj tyle, ile Ci pasuje:) 3. Uważaj, aby sałatki nie przesolić! Pamiętaj, że ser feta

In my kitchen
Schab w sosie ogórkowym 185

Przyznam szczerze, że do ostatniej chwili bałam się efektu tego eksperymentu. Okazało się, że niepotrzebnie. Smak sosu jest oryginalny i niepowtarzalny, z pewnością warty wypróbowania, ale wyłącznie przez osoby nie bojące się nowych smaków. O wielbicieli zupy ogórkowej się nie martwię, na pewno pokochają jego smak. ;-) Skorzystałam z gotowego przecieru ogórkowego firmy Orzech. Polecam każdemu, kto nie chce tracić czasu(...)odparowania większości wody. 3. Ogórki ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do mięsa wraz z 1/2 szklanki wody. W odrobinie wody rozrabiamy łyżkę mąki, dodajemy do sosu, dusimy kilka minut aż zgęstnieje

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania