sosy - 72234 przepisów (strona:2316/4816)

937. Kasza jęczmienna trochę inaczej & Kilka pomysłów na.. 209

kaszy jęczmiennej, z pieczonym indykiem, fasolą czerwoną, camembertem i orzeszkami ziemnymi, podana na rukoli  potrawka z kurczaka zaprawiona kremówką, z marchewką i groszkiem; kasza jęczmienna  kurczak w sosie dyniowo-śmietanowym z pieczarkami; kasza jęczmienna (Kurczaka w ten sposób robiłam już kilka razy i nadal go uwielbiam, w ogóle sosy z dodatkiem pure dyniowym

More food, love and dreams
Pasztet lub babeczki jaglano-grzybowe 192

zamrażarce wciąż spory zapas. Do tego ciut pachnących przypraw, trochę pracy i potrawa gotowa :) Okazuje się, że jest świetna zarówno na kanapki, jak podana na ciepło z sosem owocowo-chrzanowym . A ewentualny nadmiar masy na pasztet można przełożyć do foremek i upiec wytrawne babeczki. Składniki : 300 ml kaszy jaglanej ok. 200 g mrożonych grzybów 3 jajka cebula ćwierć żółtej papryki(...)wyłożyć do foremek na muffiny. Mi wyszło 6 babeczek. Piec w piekarniku razem z pasztetem. Pasztet można wykorzystać na kanapki lub podać jako danie obiadowe z surówką i ciepłym sosem, np. owocowo-chrzanowym

Weekendy w domu i ogrodzie
Ostry słodki dip z mango - Spicy Mango Chutney z serii przepisy Dinesh'a :) 198

kostkę mango , cukier, kurkumę, sól i ocet, dokładnie wy mieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia.  Po około 2 minutach zmniejszyć płomień i gotować przez 1 godzinę , aż sos   będzie miał gęstą konsystencję .   Jeśli sos będzie zbyt płynny można go zagęścić odrobiną mąki z iemniaczanej.   Można przechowywać w lodówce, zamrażalniku lub pasteryzować w słoikach.  Autor

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 187

wzbogaciła :). Dziś przepis prosto od   Futrzaka z Argentyny . Składniki 500 gramów wołowiny 1 duża cebula 2 duże mięsiste pomidory albo trzy mniejsze 1 - 2 papryczki chilii natka kolendry sos sojowy do smaku sól i pieprz wg uznania oliwa do smażenia kilka liści sałaty do dekoracji muszle do tacos lub placki do tortilli Wołowinę kroimy na maleńkie kawałki (im cieńsze(...)paski tym lepiej), podsmażamy na patelni, a potem podduszamy do miękkości. Ja czasami dodaje sosu sojowego do tego duszenia, fajny smak potem wychodzi.  Cebulę, pomidora, papryczki chili i cilantro (liście kolendry) siekamy na drobno. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy cebulę, kolendrę i pomidor zmieszany z chili. Muszle do tacos podgrzewamy na suchej patelni. Ładujemy do tacos w/w składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Japońskie jedzenie Madame Wu 173

kapustą)   ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka)   mięsko (my miałyśmy polędwicę, ale jadłam już z piersią kurczaka, indyka i kiełbasą – wedle fantazji)   sos sojowy   pieprz   jajka (2-3)   cebula 1. Gotujemy ryż... Jak się ugotuje to niech odcieknie i czeka w miseczce.  2. Kroimy w kostkę(...)mieszać trzeba szybko, żeby jajko się rozprowadziło dobrze wśród ryżu i dopiero wtedy zaczęło ścinać.  5. Wrzucamy mięso i mieszamy 6. Pieprzymy, polewamy sosem sojowym (słony jest więc nie solimy) 7. No i teraz, jak już uznamy, że się ryż zarumienił ładnie i jajko przestało być płynne to należy się skupić i wrzucić sałatę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos orientalny 201

ziarenka ziela angielskiego  3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam)  duża szczypta gałki muszkatołowej  sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego) Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć(...)kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą z nich dodać do kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, kardamon, miód, gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tahini - pasta sezamowa 198

tahina jest produktem niezastąpionym w kuchni każdej arabskiej gospodyni (chociaż w Arabii Saudyjskiej , zwłaszcza w miastach, kuchnia to raczej królestwo maidy :D ) Tahini wykorzystywana jest m.in. do przygotowania chałwy , sosu sezamowego , sosu tahini , czy bardzo tutaj popularnego dipu baba ghanoush serwowanego zarówno do chleba pita jak i dań mięsnych lub grillowanych warzyw. O właściwościach zdrowotnych sezamu możecie przeczytać np. tutaj

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka na ostro - dla Dominiki 305

łyżeczka cukru (cukier podbija nieco smak) 1/2 łyżeczki przyprawy 5 pieprzy lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól do smaku ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego    Przygotowanie Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski. W małej miseczce rozetrzeć olej kokosowy z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół mojej Żony 197

naciowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarenka kardamonu lub duża szczypta kardamonu mielonego lub około 1 cm obranego świeżego imbiru 2- 3 liście laurowe sos sojowy do smaku (opcjonalnie) sól do smaku + 1,5 łyżeczki soli do namoczenia mięsa Przygotowanie W zimnej wodzie  rozpuszczamy 1,5 łyżeczki soli, a następnie umieszczamy w niej mięso(...)rosół tylko " mruga "). Mięso powinno być zanurzone w rosole, niedobór wody uzupełniamy niewielkimi porcjami (maksymalnie 1/2 szklanki) zimnej wody Ugotowany rosół przecedzamy przez gęste sitko. Przed podaniem można doprawić sosem sojowym Nadmiar rosołu możemy zamrozić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tofu z fasolką, pak choi i mlekiem kokosowym 179

Dzisiaj zdrowo, wegetariańsko (prawie, jak chcecie 100% to omińcie sos rybny w przepisie i dodajcie więcej sojowego) i – jak zawsze u nas – smacznie. Jeśli nie jedliście pak choi to dobra okazja, żeby spróbować. Te małe kapustki coraz częściej pojawiają w … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Sałatka: świeży szpinak, feta, suszone pomidory 376

mozzarellą... ja przedstawiam Wam moją wersję na tą pyszną i prostą sałatkę :) Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku, 2-3 suszone pomidory, 1/4 fety, słonecznik łuskany, żurawina suszona. sos: 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie:    Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Odrywamy łodygi od liści. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory(...)fetę w kosteczkę. Posypujemy żurawiną i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Na koniec polewamy sosem zrobionym z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek

Aga w kuchni
Kasza jęczmienna po meksykańsku 193

strony  kaszomania  jeśli lubicie smaki meksykańskie to na pewno ten przepis przypadnie Wam do gustu! Składniki: cebula puszka pomidorów 1 papryka puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy łyżka sosu sojowego  2 piersi z kurczaka (może być bez!) 2 szklanki soku pomidorowego - ja dałam w sumie cały litr sól, pieprz, chilli, oregano, kurkuma przyprawa meksykańska  oliwa Odsączamy fasolę(...)papryki i cebuli wlewamy 2 szklanki  soku pomidorowego i dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dodajemy do smaku przyprawy: sól,  przyprawę meksykańską,  pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy. W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy  3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej i przykrywamy pokrywką.  Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem

Cukier&Puder
Surówka wiosenna 289

sałatka. Kusi kolorem i przepysznym połączeniem smaków. Składniki ½ główki białej kapusty Pęczek rzodkiewki Średnia cukinia ½ pęczka natki pietruszki 100g sera lazur 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy extra virgin Sos sałatkowy z koperkiem Sposób przygotowania Kapustę szatkujemy w jak najcieńsze plasterki. Cukinie kroimy w słupku a rzodkiewki w ćwiartki. Z natki obrywamy listki. Ser kroimy w małą kostkę. Z wody(...)oliwy i sosu przygotowujemy dresing. Całość mieszamy. Dekorujemy natką

Pyry na Gaz
Camembert ze słodkim kleksem 188

Zapraszam na przygotowanie szybkiej przekąski - sera Camembert ze słodką nutką. Zazwyczaj jest on podawany z borówkami, u mnie w wersji z pysznym sosem winogronowym. ser camembert dżem z winogron (można go zastąpić, np. żurawiną) odrobina oleju jajko bułka tarta Ser obtaczamy w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy z obydwu stron. Podajemy na ciepło z dodatkiem(...)słodko-cierpkiego sosu

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania