francuską i zioła prowansalskie. Zapewniam, że efekt jest pyszny. Składniki (na dwa obiady dla 2+1): 3 udka kurczaka (ćwiartki) 2 małe marchewki 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego sól pieprz kolorowy pieprz biały zioła prowansalskie Przygotowanie: Umyte udka natarłam solą i odstawiłam na jakiś czas by sól się rozpuściła. Oprószyłam pieprzem kolorowym Pokropiłam sosem sojowym, który
Kuchnia po mojemudobry początek np. tygodnia - rzecz ważna ;) Przejdę do szczegółów kolejnego przepisu obiadowego z kurczakiem w roli głównej. Składniki (na jeden obiad): 2 ćwiartki kurczaka sól, pieprz kilka kropli ciemnego sosu sojowego papryka słodka mielona chili mielone majeranek 1 spora marchew Przygotowanie: Umyte udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego dla uzyskania ładnej barwy mięsa. Każde udko
Kuchnia po mojemuwyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak, że mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli oliwy szczypta szafranu dla koloru szczypta płatków chili dla pikanterii szczypta suszonej mięty dla kontrastu sól, pieprz Przygotowanie: Umytą pierś kroję w poprzek (po grubości(...)możliwości równe części. Każdą z nich lekko rozbijam - tak by lepiej chłonęła przyprawy. Nie robimy cienkich kotletów - bo wyjdą suche. Powstałe połówki nacieram solą i posypuję pieprzem. Skrapiam sosem sojowym i oliwą. Wcieram w mięso musztardę francuską. Na koniec posypuję płatkami chili, odrobiną szafranu i suszonej mięty. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Patelnię grillową rozgrzewam. Kładę
Kuchnia po mojemumięsko było soczyste delikatnie podlewamy wodą i wrzucamy kilka wiórków masła. Gdy skrzydełka są miękkie, a skórka chrupiąca, do wypieczonego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i rozprowadzamy na jednolity sos. Dopiekamy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem. Aby dodać daniu pikanterii bez pozbawiania dziecka obiadu ryż polewamy słodko pikantnym sosem chili, który doskonale komponuje się także z mięsem. Niestety ostatecznie Syncio
Kuchnia po mojemuzdjęcia były super... a jaki smak!) ale także bardzo smaczne było. Składniki: 3-4 kotlety ze schabu środkowego o grubości ok 1 cm 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego kilka kropli oliwy sól, pieprz płatki chili (szczypta) Przygotowanie: Umyte i osuszone kotlety schabowe delikatnie rozbijamy. Solimy, posypujemy pieprzem. Skrapiamy oliwą i sosem sojowym. Z każdej strony cienko smarujemy
Kuchnia po mojemurostbefu (równej grubości) 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta soli morskiej 1/4 startej cebuli kilka kropli octu winnego kilka kropli sosu Worcester 2 małe kostki masła czosnkowego Przygotowanie: Nasze steki były pakowane próżniowo, gotowe do przyprawienia. Mąż przygotował do nich marynatę z musztardy, oliwy, cebuli pieprzu i rozmarynu. Doprawił ją odrobiną(...)octu winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy
Kuchnia po mojemumiękki odsączamy i blendujemy na gładką masę wraz ze startym ząbkiem czosnku i łyżką serka topionego. Na koniec gotujemy makaron. Masę brokułową podgrzewamy. Podlewamy wodą z gotowania makaronu by sos trochę rozrzedzić. Dodajemy odrobinę masła dla smaku. Roladki podpiekamy bez przykrycia w piekarniku. Podajemy na makaronie pokrytym sosem brokułowym. Posypujemy odrobiną startego drobno sera Mi i Mężowi bardzo smakuje
Kuchnia po mojemuprodukcji kurczaka w sosie słodko - kwaśnym został mi ananas. Postanowiłam wykorzystać go do kolejnego dania obiadowego. Wiadomo, że osoby starsze mają ograniczone odczuwanie głodu. Wiadomo też, że preferują smaki słodkie. Często rezygnują z ciepłego obiadu czy innego wartościowego posiłku na rzecz zachomikowanych ciastek i innych łakoci. Doprowadza to do zmartwień, nerw, a w skrajnych przypadkach nawet szału opiekunów, którzy(...)ananasa w kostkę i układamy w folii do pieczenia. Obsypujemy lekko pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na to układamy nasze ćwiartki. Nie podlewamy wodą - ananas i mięso puszczą wystarczająco dużo sosu. Pieczemy w temp 180 - 190 stopni przez około godzinę. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną, Kuskusem lub kaszą jęczmienną. Smaczne, proste i trafia w gust "słodyczowych" Łasuchów - zarówno tych najmłodszych
Kuchnia po mojemuktóre przybliżą nas do następnej weekendowej odsapki. Najlepiej obiad też przygotować prosty, szybki i taki co każdemu humor poprawi. Pomysł, który przedstawię idealnie się do tego nadaje. Świderki w sosie Carbonara w wykonaniu mojej Siostry. Przepis wypróbowany podczas wyprawy wołomińskiej oczywiście. Pyszności. Do przygotowania w 30 minut. Sprawdźcie sami. Składniki (na 6-7 osób): 4 żółtka 200-250 ml śmietany(...)smak boczku, więc w codziennej kuchni nie przejdzie. Choć próbę przekonania go choć raz - ze smakiem podejmę. A nóż - widelec się uda ;) P.S. My użyłyśmy zbyt gęstej śmietany i sos odrobinę za mocno zgęstniał. Warto dlatego użyć śmietany płynnej - niekoniecznie aż 30 % :) co by figury nie rujnować
Kuchnia po mojemuliście kapusty w pomidorach. 1-2 łyżki skwarek z chudego podgardla 3-4 ziemniaki Przygotowanie: Każdy kto już je robił wie, że zawsze zostają liście kapusty w sosie pomidorowym. By zjeść tę pyszną zupę wystarczy pociąć liście na drobniejsze kawałki, dolać odrobinę wody (tylko jeśli sos był bardzo gęsty) i zagotować. W oddzielnym garnku gotujemy grubo pokrojone ziemniaki
Kuchnia po mojemupierwszy raz w sam raz - pomyślałam. Pozostało przepis wprowadzić w życie: Składniki: pęczek zielonych szparagów (12 sztuk) 6 cienkich plastrów szynki dojrzewającej (np. Szwardzwaldzkiej) 1 kulka mozzarelli 400 ml sosu beszamelowego (o którym w następnym wpisie) sól, cukier Przygotowanie: Szparagi płuczemy - szczególnie zwracając uwagę na końcówki, by dobrze usunąć ziarna piasku. Odcinamy zdrewniałą część łodygi. Podgotowujemy "na stojąco" w posłodzonym(...)uważać by nie rozgotować końcówek. Są najdelikatniejsze, zawierają najwięcej smaku i wartości odżywczych. Lekko przestudzone szparagi zawijamy parami w plastry szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy kawałkami mozzarelli. Zalewamy sosem beszamelowym. Szparagi wyglądają przepięknie wg mnie w tym wydaniu. Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. My zjedliśmy je wraz z młodymi ziemniaczkami w koperku. ... A niektórzy
Kuchnia po mojemutartego sera żółtego 1 kulka mozarelli kilkanaście plastrów sera wędzonego dobrego gatunku (najlepiej prosto od górala) konfitura z żurawiny 1-2 laski kabanosa (opcjonalnie) pasta pomidorowa sos czosnkowy Przygotowanie: Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i solą. Dodajemy olej i mieszamy dokładnie z ciepłą (niegorącą wodą). Wlewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dosypujemy stopniowo mąkę - w takiej ilości(...)mięsa się nie obejdzie ;) Pieczemy ok 12 minut w temperaturze 215 stopni. Sposób pieczenia dostosowujemy do możliwości własnego piekarnika. Gorąca, aromatyczna uczta dla podniebienia gotowa. Pizza smakuje nawet bez sosu, choć ten czosnkowy doskonale przegryzie się z lekko kwaskowatą słodyczą serowej żurawiny. Mniam, mniam Przepis na to ciasto "sprzedali" nam stali towarzysze naszych spotkań. Od tamtej pory przyrządzamy pizzę tylko
Kuchnia po mojemuodmiany w majeranku i z jabłkiem. Mniam. Znowu prosto szybko, smacznie i kurczakowo. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 1 twarde, słodkie jabłko garść majeranku dużo pieprzu kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli soku z cytryny sól Przygotowanie: Umyte ćwiartki nacieramy solą, dużą ilością pieprzu i majeranku. Skrapiamy cytryną i sosem sojowym. Odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w rękawie
Kuchnia po mojemuzmielenia 1/2 cebuli 1/3 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 15 dag sera żółtego tartego 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta płatków chili sól, pieprz szczypta ziół tureckich do mięs sos czosnkowy Przygotowanie: Cebulę szklimy na oleju. Dorzucamy do niej mięso mielone. Dusimy do miękkości - nie zasmażając. Dodajemy zioła do mięsa, sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany(...)serem, kładziemy warstwę farszu, znów oprószamy serem. Przykrywamy drugim plackiem. Za pomocą talerza przekręcamy na drugą stronę. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z patelni. Kroimy w trójkąty. Maczane w domowej produkcji sosie czosnkowym smakują bosko. Oj teraz już takiej długiej przerwy nie będzie i niebawem znów je zrobimy
Kuchnia po mojemulanguage:EN-US;} Składniki: 400 ml mleczka kokosowego filet z kurczaka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki imbiru ½ cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki curry 1 łyżka sosu sojowego 4 czubate łyżki masła orzechowego Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Następnie dodać imbir i curry, ciągle mieszając smażyć przez kilka minut. Filet pokroić w kostkę, posolić(...)dodać na patelnię. Gdy mięso nie będzie już surowe dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać. Kolejno dodawać mleczko kokosowe (tylko śmietanka), sos sojowy, sok z cytryny, cukier. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z ryżem (u mnie ryż brązowy). SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi