sosy - 72234 przepisów (strona:2305/4816)

Rabarbar – sałatka z rabarbaru 99

wrzucić cynamon oraz rabarbar. Dokładnie mieszając chwilę przesmażyć. Wlać wino, dusić około 5 minut – rabarbar ma zmięknąć ale nie rozpaść się. Rabarbar zdjąć z patelni przy użyciu cedzaka a sos smażyć do zagęszczenia. Gdy będzie gęsty, zdjąć patelnię z ognia, dodać miód (do smaku), wymieszać. Polać sosem rabarbar. Podawać do dań z drobiu.   zastawa

królestwo garów
Noc Restauracji - Białystok 133

miłość. Jak widać pokochał również smaki regionu, co udowodnił swoim daniem. Kolejnym przystankiem była Trattoria Czarna Owca , gdzie Szef Grzegorz Chlebowicz przygotował delikatne pierogi z ogonem wołowym, skąpane w sosie z lekko palonym masłem. Tu zgodnie przyznaliśmy iż mięso powinno być siekane a nie mielone. Przez zmielenie ogon wołowy stracił nieco swój charakter . Zamiast rukoli zdobiącej danie podałabym przesmażoną(...)chrupko szałwię zamiast topić ją w sosie maślanym. Po niewielkiej korekcie to danie może być jednym z lepszych dań Nocy Restauracji. Biorę również pod uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli

królestwo garów
Szparagi i wino 136

okazję spróbować trzech dań ze zielonymi szparagami w roli głównej. Przygotował je szef kuchni restauracji Oliva Łukasz Żuchowski Zaproponował nam: - zielone szparagi w oliwie cytrynowej, soli morskiej z pikantnym sosem rouille; - szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami; - tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili. My również czynnie uczestniczyliśmy w ich powstawaniu. Jan Czyż zaproponował nam sześć bardzo różnych win. - Vilacetinho Vinho(...)każdego dania. I oczywiście jednomyślności nie było. W sobotni upalny poranek (godzina 10) zimne Prosecco smakuje zawsze i do wszystkiego, do szparagów również. Do szparagów w oliwie cytrynowej z sosem rouille pasowało nam połączenie z barberą oraz różową garnachą a i Prosecco dało radę. Do szparagów z flambirowaną wątróbką i truskawkami chętnie wypilibyśmy barberę , garnachę chociaż chenin blanc również znalazł

królestwo garów
Tatar z tuńczyka 112

świeżego tuńczyka, 1/2 dużego, winnego jabłka, 2 szalotki, 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1 limonki, sok z limonki, 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 250 g truskawek, kilka listków melisy, pieprz świeżo zmielony, sól Tuńczyka pokroić w cienkie plastry a następnie paseczki. Szalotki drobno posiekać. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Truskawki pokroić w plasterki a następnie(...)paski. Odłożyć 2 truskawki do przybrania. Większe liście melisy pokroić w paski, małe zostawić w całości. Na talerzu ułożyć truskawki. Do miski wlać sos sojowy, sok z 1/2 limonki, olej i dokładnie wymieszać. Dodać jabłko, szalotkę, skórkę z limonki oraz tuńczyka, delikatnie wymieszać. Spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki. Na truskawkach ułożyć tuńczyka, oprószyć pieprzem, solą, posypać

królestwo garów
La Rotisserie 125

jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach Esporao Reserva 2011. Po dorszu sorbet rabarbarowy,  po którym pierś kaczki w buraczkach, komosa ryżowa, sos z wiśni i czarnego pieprzu i Emiliana Signos De Origen Syrah

królestwo garów
Chłodnik ogórkowy z przepiórczymi jajami i pieczonymi burakami 140

Tbabasco 330ml jogurtu naturalnego, 330ml maślanki naturalnej , 330ml kefiru, 1 ogórek szklarniowy, 1 pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, jaja przepiórcze ugotowane na twardo, 2 średnie buraki, 3 łyżki oliwy, sos TABASCO Garlic, sól, pieprz Umyte buraki (my użyliśmy żółte buraki) piecz w piekarniku, aż będą miękkie, przez około 1godzinę. Upieczone, przestudzone, obierz ze skóry i posiekaj w równą, kosteczkę(...)rozgnieć, obierz z łupiny i drobno posiekaj, następnie brzegiem noża rozetrzyj na pastę. Nabiał połącz w jednej misce, dodaj przygotowane wcześniej ogórki, rzodkiewki, czosnek, oliwę, dopraw solą, kilkoma kroplami sosu Tabasco Garlic i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Chłodnik najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, aby się schłodził. Podawaj z ugotowanym na twardo przepiórczym jajem i tatarem z buraka

królestwo garów
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 141

miękko, dodatki Meurette Consommé z ogonów wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka Ozór cielęcy, smardze, pilaw ryżowy Kasztany, jabłko, karmel

królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 162

jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam z burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone,  soczyste, sosu akurat, sałata krucha

królestwo garów
„pączki” z oliwkami 162

oraz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę(...)zaproszenie Hiszpańkich Oliwek , miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach, prowadzonych właśnie przez Jarosława Uścińskiego, podczas których przygotowaliśmy kilka dań z oliwką w roli głównej. śledzie w tapenadzie z oliwkowym sosem tatarskim potrawka z indyka z oliwkami kozi ser z karmelizowanymi figami i oliwkami zupa z dyni z oliwkami  zastawa

królestwo garów
Nogi gęsi w winie, w kadarce 90

będzie przegotowane. Nogi przełożyć do garnka z grubym dnem, wlać wino, dodać rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli i gotować, pod przykryciem, na małym ogniu. Gotować aż mięso będzie miękkie a sos się zagęści. Powinniśmy otrzymać niecałe 100 ml sosu. Mięso od czasu do czasu obracać. Podałam nogi gęsie z podsmażanymi ziemniakami. Podsmażyłam oczywiście na tłuszczu gęsim, który się wytopił podczas smażenia

królestwo garów
Pierogi z ogononami wołowymi 172

przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby mięso było tylko przykryte). Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Około 3 godzin. Mięso wyjąć a sos przecedzić. Mięso „obrać” z kości, pokroić, wymieszać z sosem i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać

królestwo garów
Istenić - Slovenian Bubbles 136

niego, do wyboru: - grillowaną pierś z kaczki podaną na puree dyniowym z burakami karmelizowanymi w miodzie z tymiankiem - pieczonego sandacza podanego na musie z zielonego groszku z cieciorką i sosem ostrygowym Ja wybrałam kaczkę – wybór bardzo dobry, chociaż słyszałam głosy, że sandacz też był dobry. Desirée - 50% chardonnay, 35% żółty plavec, 15% laški rizling. ( 49 zł.) Jest to aromatyzowany napój(...)bazie wina musującego. Aromatyzowany brzoskwiniami więc nimi pachnie i smakuje. Półwytrawny. Dobrze schłodzony na imprezie będzie „smakował wszystkim”. A mieliśmy przyjemność połączyć je z musem z mascarpone z sosem śliwkowym i lodami pistacjowymi. Vila Rose - 100% pinot noir. ( 64 zł.) Polecane do picia latem z kostkami lodu. Będzie dobrze smakowało z truskawkami, świeżym lub kandyzowanym imbirem lub kwiatem hibiskusa

królestwo garów
Kaczka duszona, z czerwoną kapustą i jabłkami 142

Dusić do miękkości – około 3 godzin. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gotową kaczkę wyjąć z gęsiarki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżkę miodu wymieszać z łyżką sosu z duszenia i posmarować nim kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.    W tym czasie odcedzić sos, doprawić do smaku miodem. Podawać z kluskami

królestwo garów
Vol-au-vent z perliczką / kurczakiem 142

vent, czyli potrawka z drobiu w cieście francuskim. mięso gotowane z perliczki lub kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko, sos: 30 g masła, 30 g mąki pszennej, 250 ml śmietany 22% płynnej, 2 żółtka, sól, 1 łyżeczka chrzanu, sok z cytryny, cukier Perliczkę lub kurczaka obrać z kości, mięso pokroić w niewielkie kawałki. Z ciasta wyciąć krążki – wielkość zależy(...)rosole. Złożyć Vol-au-vent: Ciasto powinno być ciepłe (podgrzać w piekarniku o ile jest zimne). Ułożyć krążek ciasta na nim dwa pierścienie, do środka włożyć mięso i polać sosem. Podawać. *Oczywiście można w domu zrobić ciasto francuskie... tylko trzeba mieć dużo czasu...ja zrobiłam ze trzy razy i teraz kupuje gotowe. Zwracam jednak uwagę aby było z masłem

królestwo garów
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 178

stali częściowo w dużych drewnianych beczkach. W nosie dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów i lekkiej wanilii. W ustach jest rześkie i owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz do drobiu. Cantina Terlano - Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2012 Grona dojrzewają na wysokości 250 – 500 m n.p.m., nachylenie stoku dochodzi do 35 stopni. Wino dojrzewa 9 miesięcy na osadzie(...)alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica w Południowym Tyrolu

królestwo garów