wrzucić cynamon oraz rabarbar. Dokładnie mieszając chwilę przesmażyć. Wlać wino, dusić około 5 minut – rabarbar ma zmięknąć ale nie rozpaść się. Rabarbar zdjąć z patelni przy użyciu cedzaka a sos smażyć do zagęszczenia. Gdy będzie gęsty, zdjąć patelnię z ognia, dodać miód (do smaku), wymieszać. Polać sosem rabarbar. Podawać do dań z drobiu. zastawa
królestwo garówmiłość. Jak widać pokochał również smaki regionu, co udowodnił swoim daniem. Kolejnym przystankiem była Trattoria Czarna Owca , gdzie Szef Grzegorz Chlebowicz przygotował delikatne pierogi z ogonem wołowym, skąpane w sosie z lekko palonym masłem. Tu zgodnie przyznaliśmy iż mięso powinno być siekane a nie mielone. Przez zmielenie ogon wołowy stracił nieco swój charakter . Zamiast rukoli zdobiącej danie podałabym przesmażoną(...)chrupko szałwię zamiast topić ją w sosie maślanym. Po niewielkiej korekcie to danie może być jednym z lepszych dań Nocy Restauracji. Biorę również pod uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli
królestwo garówokazję spróbować trzech dań ze zielonymi szparagami w roli głównej. Przygotował je szef kuchni restauracji Oliva Łukasz Żuchowski Zaproponował nam: - zielone szparagi w oliwie cytrynowej, soli morskiej z pikantnym sosem rouille; - szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami; - tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili. My również czynnie uczestniczyliśmy w ich powstawaniu. Jan Czyż zaproponował nam sześć bardzo różnych win. - Vilacetinho Vinho(...)każdego dania. I oczywiście jednomyślności nie było. W sobotni upalny poranek (godzina 10) zimne Prosecco smakuje zawsze i do wszystkiego, do szparagów również. Do szparagów w oliwie cytrynowej z sosem rouille pasowało nam połączenie z barberą oraz różową garnachą a i Prosecco dało radę. Do szparagów z flambirowaną wątróbką i truskawkami chętnie wypilibyśmy barberę , garnachę chociaż chenin blanc również znalazł
królestwo garówświeżego tuńczyka, 1/2 dużego, winnego jabłka, 2 szalotki, 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1 limonki, sok z limonki, 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 250 g truskawek, kilka listków melisy, pieprz świeżo zmielony, sól Tuńczyka pokroić w cienkie plastry a następnie paseczki. Szalotki drobno posiekać. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Truskawki pokroić w plasterki a następnie(...)paski. Odłożyć 2 truskawki do przybrania. Większe liście melisy pokroić w paski, małe zostawić w całości. Na talerzu ułożyć truskawki. Do miski wlać sos sojowy, sok z 1/2 limonki, olej i dokładnie wymieszać. Dodać jabłko, szalotkę, skórkę z limonki oraz tuńczyka, delikatnie wymieszać. Spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki. Na truskawkach ułożyć tuńczyka, oprószyć pieprzem, solą, posypać
królestwo garówjabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach Esporao Reserva 2011. Po dorszu sorbet rabarbarowy, po którym pierś kaczki w buraczkach, komosa ryżowa, sos z wiśni i czarnego pieprzu i Emiliana Signos De Origen Syrah
królestwo garówTbabasco 330ml jogurtu naturalnego, 330ml maślanki naturalnej , 330ml kefiru, 1 ogórek szklarniowy, 1 pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, jaja przepiórcze ugotowane na twardo, 2 średnie buraki, 3 łyżki oliwy, sos TABASCO Garlic, sól, pieprz Umyte buraki (my użyliśmy żółte buraki) piecz w piekarniku, aż będą miękkie, przez około 1godzinę. Upieczone, przestudzone, obierz ze skóry i posiekaj w równą, kosteczkę(...)rozgnieć, obierz z łupiny i drobno posiekaj, następnie brzegiem noża rozetrzyj na pastę. Nabiał połącz w jednej misce, dodaj przygotowane wcześniej ogórki, rzodkiewki, czosnek, oliwę, dopraw solą, kilkoma kroplami sosu Tabasco Garlic i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Chłodnik najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, aby się schłodził. Podawaj z ugotowanym na twardo przepiórczym jajem i tatarem z buraka
królestwo garówmiękko, dodatki Meurette Consommé z ogonów wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka Ozór cielęcy, smardze, pilaw ryżowy Kasztany, jabłko, karmel
królestwo garówjest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam z burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone, soczyste, sosu akurat, sałata krucha
królestwo garóworaz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę(...)zaproszenie Hiszpańkich Oliwek , miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach, prowadzonych właśnie przez Jarosława Uścińskiego, podczas których przygotowaliśmy kilka dań z oliwką w roli głównej. śledzie w tapenadzie z oliwkowym sosem tatarskim potrawka z indyka z oliwkami kozi ser z karmelizowanymi figami i oliwkami zupa z dyni z oliwkami zastawa
królestwo garówbędzie przegotowane. Nogi przełożyć do garnka z grubym dnem, wlać wino, dodać rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli i gotować, pod przykryciem, na małym ogniu. Gotować aż mięso będzie miękkie a sos się zagęści. Powinniśmy otrzymać niecałe 100 ml sosu. Mięso od czasu do czasu obracać. Podałam nogi gęsie z podsmażanymi ziemniakami. Podsmażyłam oczywiście na tłuszczu gęsim, który się wytopił podczas smażenia
królestwo garówprzesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby mięso było tylko przykryte). Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Około 3 godzin. Mięso wyjąć a sos przecedzić. Mięso „obrać” z kości, pokroić, wymieszać z sosem i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać
królestwo garówniego, do wyboru: - grillowaną pierś z kaczki podaną na puree dyniowym z burakami karmelizowanymi w miodzie z tymiankiem - pieczonego sandacza podanego na musie z zielonego groszku z cieciorką i sosem ostrygowym Ja wybrałam kaczkę – wybór bardzo dobry, chociaż słyszałam głosy, że sandacz też był dobry. Desirée - 50% chardonnay, 35% żółty plavec, 15% laški rizling. ( 49 zł.) Jest to aromatyzowany napój(...)bazie wina musującego. Aromatyzowany brzoskwiniami więc nimi pachnie i smakuje. Półwytrawny. Dobrze schłodzony na imprezie będzie „smakował wszystkim”. A mieliśmy przyjemność połączyć je z musem z mascarpone z sosem śliwkowym i lodami pistacjowymi. Vila Rose - 100% pinot noir. ( 64 zł.) Polecane do picia latem z kostkami lodu. Będzie dobrze smakowało z truskawkami, świeżym lub kandyzowanym imbirem lub kwiatem hibiskusa
królestwo garówDusić do miękkości – około 3 godzin. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gotową kaczkę wyjąć z gęsiarki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżkę miodu wymieszać z łyżką sosu z duszenia i posmarować nim kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. W tym czasie odcedzić sos, doprawić do smaku miodem. Podawać z kluskami
królestwo garówvent, czyli potrawka z drobiu w cieście francuskim. mięso gotowane z perliczki lub kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko, sos: 30 g masła, 30 g mąki pszennej, 250 ml śmietany 22% płynnej, 2 żółtka, sól, 1 łyżeczka chrzanu, sok z cytryny, cukier Perliczkę lub kurczaka obrać z kości, mięso pokroić w niewielkie kawałki. Z ciasta wyciąć krążki – wielkość zależy(...)rosole. Złożyć Vol-au-vent: Ciasto powinno być ciepłe (podgrzać w piekarniku o ile jest zimne). Ułożyć krążek ciasta na nim dwa pierścienie, do środka włożyć mięso i polać sosem. Podawać. *Oczywiście można w domu zrobić ciasto francuskie... tylko trzeba mieć dużo czasu...ja zrobiłam ze trzy razy i teraz kupuje gotowe. Zwracam jednak uwagę aby było z masłem
królestwo garówstali częściowo w dużych drewnianych beczkach. W nosie dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów i lekkiej wanilii. W ustach jest rześkie i owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz do drobiu. Cantina Terlano - Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2012 Grona dojrzewają na wysokości 250 – 500 m n.p.m., nachylenie stoku dochodzi do 35 stopni. Wino dojrzewa 9 miesięcy na osadzie(...)alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica w Południowym Tyrolu
królestwo garów