sosy - 72734 przepisów (strona:2305/4849)

Barcelona 242

całych udźców wieprzowych. JEDZENIE W Barcelonie niemal w każdej knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie to jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków jest symboliczna. Jednak po kilku dniach, pomimo różnorodności, może się znudzić ;) Paella(...)owocami morza, groszkiem i sosem pomidorowym Paella z owocami morza i atramentem z kałamarnicy Paella z makaronem i owocami morza Co dla nas było dużym zaskoczeniem, we wszystkich restauracjach typu fast-food była możliwość wyboru piwa w miejsce coca-coli. Dla miłośników fast-foodów obowiązkowym punktem na mapie powinna być miejscowa sieciówka PANS, która serwuje pyszne (mówię to jako zagorzała

Taste Of My Day
Kurczak w sosie curry 300

Kolejna propozycja na kurczaka, tym razem w sosie curry.     Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -czerwona papryka -cebula -por -garść orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs, słodka papryka, sól, curry -olej -ok. 1/2 l wody - łyżka mąki kukurydzianej Mięso kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką i oczywiście curry. Kroimy pora, cebulę i paprykę(...)wrzucamy orzeszki i smażymy ok. 1 minutę. Dokładamy mięso i podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę wymieszaną z mąką kukurydzianą i smażymy wszystko do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku. Idealny do ryżu, makaronu lub kaszy. Smacznego

Maminek kulinarny
Dania obiadowe - mięso 251

Pieczeń z sosem żurawinowym       Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym     Bitki z karkówki z esencją Knorr     Sznycel z fileta z piersi indyka     Kaczka z piekarnika po poznańsku

Passions hobbies life
SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, PAPAJĄ I AWOKADO 216

Łono natury, słonko, grill = lenistwo, relaks i dobre jedzenie. Zostawiam Wam pomysł, który możecie wykorzystać właśnie podczas takich dni. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka ocet balsamiczny (u mnie gruszkowy) sos sojowy pieprz kilka listków sałaty rzymskiej lub innej ulubionej 1/2 awokado 1/2 papai 1/2 strąka czerwonej papryki 1 młoda dymka pestki dyni (uprażone) oliwa sok z cytryny  1 łyżeczka(...)miodu sól  pieprz kolorowy A jak to zrobić: Mięso umyć, oczyścić z błonek i zamarynować w occie, sosie sojowym i pieprzu. Odstawić na 1-2 godziny. Gdy mięso się zamarynuje, grillować je na tradycyjnym grillu, ale równie dobrze można użyć patelni. Na talerzu układamy porwane liście sałaty, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, papaję, paski papryki i grillowanego kurczaka, oraz

Kuchnia w opałach
Wątróbka drobiowa z ogórkiem małosolnym 204

Składniki: ok 250 g wątróbki z indyka 1 większy ogórek małosolny cebula żółta i czerwona 2 ząbki czosnku groszek konserwowy jabłko kwaśne sól, pieprz kilka kropel sosu sojowego kilka gałązek koperku Przygotowanie: Na maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażyć po kilka minut z każdej strony.  Zgasić ogień dodać pokrojonego ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone(...)kostkę jabłko i odsączony groszek konserwowy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu sojowego. Na końcu wmieszać posiekany koperek i gotowe... Smacznego

Gaździnka warzy
SAŁATKA Z GROSZKU, CEBULI, Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM 264

łasny;/ puszka groszku konserwowego (polecam zamienić na zwykły, świeży groszek) pęczek natki pietruszki 1 mała czerwona cebula 200g wędzonego filetu z pstrąga sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego Natkę pietruszki siekam, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę, rybę rozparcelowuję palcami na drobne kawałki. Wszystko to mieszam z groszkiem odcedzonym groszkiem(...)blanszowanym, w przypadku świeżego). Sok z cytryny, sos sojowy, pieprz mieszam razem, dodaję do pozostałych składników i łączę za pomocą łyżki.  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jajko w cieście filo 201

chrupiące ciasto. Zresztą zerknij na zdjęcie myślę, że nic dodawać nie trzeba. Składniki: ciasto filo olej rzepakowy lub ten ze słoiczka po suszonych pomidorach jajko kremowa baza do jasnych sosów 50 ml śmietanki 12% woda  Sposób przygotowania: Ciasto filo przytnij odpowiednio do foremki (najlepiej użyj do tego celu nożyczek). Następnie każdy płatek przesmaruj olejem. Ukłądaj jeden na drugim(...)potem umieść je w naczyniu do zapiekania. Sos przygotuj według receptury z opakowania i zalej nim środek ciasta. Następnie wbij jajko. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut, aż wierzch się zetnie a ciasto zrumieni. Podawaj na ciepło. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Krem ze smażonych borowików z suszoną śliwką. 247

śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem? -200 gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część biała i przechodząca w zieloną -łyżka masła -1,5 l bulionu drobiowego Na maśle klarowanym szklimy cebulę posiekaną w wiórki, solimy i pieprzymy,  wrzucamy borowiki podsmażamy(...)łyżkę przecieru pomidorowego i na dużym ogniu mieszamy intensywnie. Odstawiamy. Takie borowiki wkładam do słoików i pasteryzuje. W rondelku na maśle podsmażmy posiekany por, dorzucamy pieczarki, podsmażamy, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy, łączymy z grzybami ze śliwką i podsmażamy 2-3 minuty. Zalewamy bulionem, gotujemy 4-6 minut. Miksujemy blenderem. Opcjonalnie dodajemy kleks śmietany 12% i posiekaną pietruszkę zieloną

BaRepas
Indyk w sosie czekoladowym z truskawkami, podany z marchewkowym makaronem 185

ogniu. 2. Czekoladę łamię na kostki i dodaję do mięsa. Truskawki obieram z szypułek i kroję w ćwiartki. Owoce dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą.  3. Marchewkę obieram i kroję w cienkie podłużne plastry. Na osolony wrzątek wrzucam marchewkę. Gotuję około 7 minut. Wyjmuję i układam na talerzu. Na środku(...)układam porcje indyka i polewam go sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
skrzydełka marynowane w sosie sojowym 141

Polecam przepis na skrzydełka marynowane w sosie sojowym z miodem Produkty: 10 skrzydełek 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki słodkiej papryki papryka ostra

Ugotujmy Coś
Hamburger wegetariański z kotletem serowym 215

Następnie usmażyć na patelni i powycinać szklanką kółka odpowiednie do bułek. Bułki przekroić na pół, smarować obie części pastą pietruszkową, następnie dodawać kolejno: -plastry sera w sezamie, -zieloną sałatę, -sos pietruszkowy, -plastry pomidora, -sałatę, -plaster omletu z oliwką, -sałatę, -sos. Czynność powtarzać w kolejnych bułkach do wyczerpania składników. Zamiast oliwek proponuję również kiełki rzodkiewki lub słonecznika

Tradycyjna Kuchnia
Karaś w śmietanie- alternatywa wigilijnego karpia cz. 2 149

zimnym bulionem na godzinę, po czym gotować przez 20 minut. Masło utrzeć z mąka i śmietaną, wycisnąć sok z cytryny do smaku i rozprowadzić z wywarem rybnym, uważając aby sos był zawiesisty. Zagotować razem i polać tym sosem ułożone na półmisku karasie. Ozdobić plastrami cytryny. Polecam również: Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia Filety rybne w piwnej panierce Pijany karaś Karp

Tradycyjna Kuchnia
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 209

zastąpić te tłuste składniki innymi zdrowszymi, lekkimi i co najważniejsze równie smacznymi zakąskami! W ten sposób powstały np. chipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły się m.in. chlebek żytni, chuda szyneczka, ogórek i pieczarka marynowana, pomidorki koktajlowe oraz lekki ser feta. Dodatkowo przyrządziłam smaczne mini kanapeczki(...)łososiem, puszystym i lekkim serkiem- posypane pachnącym koperkiem. Dopełnieniem były sosy na bazie jogurtu naturalnego (a nie tłustego majonezu)! Jak widać diecie też można smacznie zjeść!! :) Chipsy z cukinii Składniki: - 1 cukinia - sól, pieprz, zioła prowansalskie - ewentualnie łyżka oliwy Cukinię umyć, pokroić w plastry (razem z łupką). Dodać przyprawy (opcjonalnie oliwę) i wymieszać.  Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Tradycyjna Kuchnia
Filet w musztardowej skorupie 168

Musztarda zwana "zimnym sosem" jest moim ulubionym dodatkiem do mięs. Dzięki niej mięso staje się bardziej kruche (ale nie suche).  Składniki: 1 kg filetów z kurczaka 1 słoiczek musztardy francuskiej 1 jajo ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki bulionu drobiowego z kostki olej sól, pieprz Wykonanie: Filety natrzeć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny i podlać bulionem. Piec w temperaturze(...)stopni około 30 minut polewając co jakiś czas wytworzonym sosem. Musztardę, jajo, bułkę tartą dokładnie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć, przestudzić posmarować pastą musztardową, skropić olejem i zapiec jeszcze 15 minut w takiej samej temperaturze (aż powstanie rumiana skórka

Tradycyjna Kuchnia
Pizza domowa 197

chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy (sos neapolitański) Jednak pierwsza współczesna pizza powstała w 1889, kiedy do Neapolu przyjechała w odwiedziny królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Ówczesny piekarz

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania