Polak zjada niewiele ponad 12 kg ryb rocznie. Warto wzbogacić dietę o ryby. Można zacząć od tuńczyka. Oto przepis na łatwą i pyszną sałatkę. Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ogórki kiszone 2 jajka na twardo 1 opakowanie białego serka np. Bieluch sól pieprz Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Tuńczyka(...)odcedzamy z sosu, a kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Zajdziemy w nim też witaminy z grupy
My Chcemy Jeśćbiałko, witaminy i pierwiastki. Składniki 500 g filetu z podudzia kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 50 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz szczypta tymianku Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie solimy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki(...)cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i dusimy kilka minut. Dodajemy pieczarki, sos sojowy i zioła prowansalskie. Dolewamy bulion warzywny i chwilę dusimy. Dodajemy mięso i świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i dusimy z lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut. Potrawkę nakładamy do misek lub głębokich talerzy. Można podawać z ulubionym pieczywem. Gotowanie mięsa ma swoje
My Chcemy Jeśćpizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo. Składniki 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Wstawiamy bakłażana i pieczemy 5 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie
My Chcemy JeśćDzięki pewnej uroczej fance Fiata 125p brukselkę poznałam jeszcze raz i to nie będzie przelotna znajomość. Składniki 500 g brukselki ½ żółtej papryki 3 łyżki oleju arachidowego 2 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka miodu ½ cm świeżego imbiru sól pieprz Brukselkę myjemy i osuszamy. Obieramy z brzydkich listków i przycinamy łodygi. Paprykę myjemy i kroimy w krążki(...)cienkie paski. W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy olej arachidowy, sos sojowy, miód, imbir i przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę i paprykę. Następnie zalewamy marynatą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ojczyzną brukselki jest Belgia. Ta mała kapusta zawiera dużo witamin - z grupy
My Chcemy Jeśćmąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie(...)roztop masło i wrzuć pieczarki. Smaż grzyby w wysokiej temperaturze potrząsając patelnią. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła. Smaż jeszcze przez minutę po czym dodaj ocet balsamiczny. Sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy gnocchi i smaż przez chwilę. Podawaj gnocchi na gorąco z pokruszoną feta
codojedzeniaUwielbiam sezon na kalarepki ! :) u mnie dziś w sosie ze świeżą bazylią. Składniki: 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 4 łyżki gęstej śmietany Pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku 4 kalarepki 5 łyżek oleju z bazylią 2 łyżki posiekanej bazyli Wykonanie: Bulion zagotować, dodać śmietanę cały czas mieszając. Doprawić pieprzem i wymieszać z posiekaną bazylią. Kalarepkę obrać(...)pokroić w grube plastry i smażyć na oleju z dodatkiem soli z obu stron na ciemne złoto. Następnie gotowe kalarepki włożyć do sosu i gotować przez 2 minuty
Tradycyjna KuchniaWraz z nadejściem nowego tygodnia witamy na blogu nowe warzywo. Tym razem postawiłyśmy na cukinię. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji z jej udziałem. Na początek prezentujemy fantastyczny sos do makaronu. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 duża cukinia (o wadze około 350-400g) 300g boczku(...)się zarumieni. Dodajemy startą cukinię i smażymy kilka minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy żółtka, mascarpone, 2 łyżki miękkiego masła i oliwę. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Po minusie wyłączamy gaz i nakładamy makaron na talerze. Podajemy koniecznie na ciepło, posypane żółtym serem. Smacznego
Kolizje Smakówpublikując dużo przepisów z młodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z kiełbasą i pieczarkami. Podana z koperkiem pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z pieczarkami (4-5 porcji) Składniki: 4 plastry boczku(...)minut. Dodaj więcej wody jeżeli patelnia stanie się zbyt sucha. Wmieszaj mąkę, smaż przez 1 minutę i wlej mleko. Gotuj przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj boczek lub kiełbasę. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Posyp danie koperkiem i podawaj. Smacznego! English version Creamed young cabbage with mushrooms
karmelowypieczone bez skóry, która zawiera dużo złego cholesterolu, no i oczywiście tłuszczu. Składniki: 4 udka z kurczaka czosnek granulowany, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, papryka wędzona Sos: 150 ml koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu łyżka oliwy (nieobowiązkowo) łyżeczka octu winnego 100 ml wody sól, pieprz Przygotowanie Udka z kurczaka myjemy i ściągamy z nich skórę. Następnie posypujemy(...)przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim udka. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia i dokładnie spinamy go z obu stron. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min. Po tym czasie odcinamy górną część rękawa i podpiekamy jeszcze 10-15 minut
e-PrzepisyKulinarnesmaku. Produkt w praktycznym 150 g plastrze, łatwy do pokrojenia w kawałki lub kostki.Idealny składnik ciepłych i zimnych potraw. garść truskawek pokrojonych na ćwiartki garść prażonych płatków migdałów sos (4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczka nasion chilli, 1 łyżka miodu wielokwiatowego, 1 łyżeczka prażonych płatków czosnku) PRZYGOTOWANIE: Sałatę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Truskawki(...)pokroić na ćwiartki, ser w kostkę. Na patelni uprażyć płatki migdałów. Na głębokim talerzu lub półmisku ułożyć sałatę, truskawki, ser, oprószyć migdałami. Polać sosem
ClauditteMissCookingjest Wam obce! Może dzięki dzisiejszemu menu zafundujecie sobie wspomnienia z cudownych, greckich wakacji ... Koniecznie pooglądajcie zdjęcia, usiądźcie na chwilę i powspominajcie, zajadając oczywiście kurczaka z cudownym szałwiowym sosem ... Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 duża cebula 100 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 1 gałązka świeżej szałwii sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek(...)przypadku użycia plastrów cytryny - dusić do czasu, aż cytryna puści sok. Bon appetit! P/s. My lubimy makarony, zatem znalazłam wiosenne tulipanki na talerz ... A do makaronu koniecznie sos, więc przecedziłam całość i dodałam słodkiej śmietanki oraz kilka listków świeżej szałwii ... Mmmm ... Danie można również podać ze świeżym pieczywem
Garniec Magaliewolę takiego. Czosnek posiekać drobno. W miseczce wymieszać jajko, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty (wcześniej wysmarowaną olejem), posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół bez termoobiegu. Układać kompozycję z warzyw, zaczynając od środka. Skończywszy każdy "okrąg" smarować boki warzyw sosem. Jako ostatnią warstwę zewnętrzną proponuję
Garniec MagalieSkładniki: 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 mała papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 mango 1 łyżeczka czerwonej papryki 250 g pieczarek 2 łyżki sosu Teriyaki sól morska olej do smażenia Wykonanie: Pierś myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Solimy i pieprzymy, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Mięso odkładamy(...)drobniutko siekamy. Wszystko przesmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie obieramy mango i kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelnię z warzywami wkładamy smażonego kurczaka, dodajemy przyprawy i sos, wrzucamy mango i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż wszystkie smaki się połączą
Kulinarne przygody GatityDziś publikuję przepis na pyszne pałki z kurczaka w sosie. Kurczaka w ten sposób robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że zrobił wrażenie na moich domownikach i na mnie. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało. Polecam! Pałki po cygańsku Składniki: 10 nóżek z kurczaka, 2 cebule, 1/4 szklanki ketchupu, 190 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki octu(...)obsmażamy cebulę a następnie dodajemy śliwki. Całość smażymy 3 minuty a następnie dodajemy ketchup, koncentrat, cukier, ocet, powidła śliwkowe i wodę i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Udka zalewamy sosem i naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni i pozostawiamy kurczaka na 1,5 godziny. Smacznego
paapilotkaaproces gotowania. Odsączamy na ręczniku papierowym, odstawiamy na bok. 2. Białko ubijamy z sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na bok. 3. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryły szparagi, rozgrzewamy. W jednej misce umieszczamy rozbełtane jajka, w drugiej(...)Wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko będzie dalej płynne. Wyciągamy cedzakiem na ręcznik papierowy. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem. 5. Szparagi polewamy przygotowanym sosem, na nie wykładamy po jednym jajku. Lekko nakłuwamy wykałaczką, żeby żółtko zaczęło wypływać i podajemy. Smacznego
My Culinary Art