sosy - 72234 przepisów (strona:2320/4816)

SAŁATKA TELEWIZYJNA 329

środek z ziarnami w tym przypadku jest nam zbędny, ponieważ zrobi się ciapa a tego nie chcemy. Szczypiorek posiekać. Z oleju u musztardy i odrobinę ciepłej wody zrobić sos. Wszystkie składniki, czyli soczewicę i warzywa dokładnie wymieszać, polać przygotowanym sosem. Przyprawić solą i dużą ilością pieprzu.  Smacznego

pieprzny smaczek
Kurczak w grejpfrucie 179

cebulę w piórka i czosnek w talarki. Przełożyć do głębokiego naczynia posypać papryką, cebulą, czosnkiem, zalać miąższem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Mięso przełożyć na talerz, do sosu dolać śmietankę, zredukować, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, mięso ponownie przełożyć do sosu, i podgrzewać jeszcze 5 minut

Garnkowe fanaberie
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem 252

pieprzu, którego smak świetnie współgra ze słodką śmietanką i delikatnym mięsem polędwiczek. Zielony pieprz to najbardziej łagodna odmiana pieprzu, jednak nic nie traci na wyrazistości. Doskonale nadaje się do sosów. Przy przygotowywaniu polędwicy, by była miękka i soczysta, trzeba ją najpierw obsmażyć  z każdej strony, później dopiec w piekarniku, licząc na 500 g około 15 minut. Składniki : polędwiczka wieprzowa(...)ustawić na ogniu, wlać śmietanę kremówkę, dodać zielony pieprz. Wymieszać dokładnie zawartość patelni z zeskrobanymi resztkami ze smażenia i pogotować kilka minut do zagęszczenia śmietanki podawć polędwiczki z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieróg z kurczakiem i grzybami 157

przygotować ciasto tak jak na kruszonkę. Dodać sól, wodę i  zagnieść miękkie ciasto. Zrobić z niego kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować sos beszamel. Roztopić masło, dodać mąkę, rozetrzeć, żeby nie było grudek i wlać cieniutką stróżką mleko. Dokładnie wymieszać, dodać sól, pieprz,gałkę. Doprowadzić do wrzenia. Ostudzić.Następnie podsmażyć cebulę i grzyby(...)wymieszać. Ciasto rozdzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować na płasko, wyłożyć do nasmarowanej formy i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć farsz z grzybów i mięsa i polać sosem. Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski. Rozłożyć na cieście.(kratka). Posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec ok. 40 – 45 min.Po upieczeniu zostawić na parę

kulinarnajamka.blogspot.com
Śledzie z truskawkami i sosem koperkowym 495

odcinamy “ogonki”, kroimy na ćwiartki. W miseczce mieszamy śmietanę z cukrem, sokiem cytryny, posiekanym koperkiem, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Na półmisku układamy śledzie i truskawki, całość polewamy sosem koperkowym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

W kuchni Katie
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 212

przestanie być różowe. Dodajemy przecier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Gdy sos z makaronem przestygnie dodajemy do nich jajka, natkę i starty ser. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Zapiekankę przekładamy do wysmarowanego oliwa naczynia. Wyrównujemy i pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ekspresowe spaghetti / Spaghetti very fast 188

soli / pinch of salt  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos spaghetti Łowicz / spaghetti sauce Łowicz   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, smażenie: ok. 25 min, ilość porcji: 6   Makaron gotujemy al dente. Mięso mielone smażymy na oliwie(...)rozgrzanej patelni. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Potem dodajemy przyprawy, sos i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Ser ścieramy na tarce. Na talerzu układamy makaron, mięso i posypujemy startym serem, gotowe :)! ***** We cook pasta al dente. We fry the minced meat in olive oil to hot pan. We add pinch of salt

Projekty ze smakiem
Sypane ciasto z kaszy manny z pięcioma owocami. 178

coś na deser. Postawiłem na sprawdzone. Robiłem już jakiś czas temu podobne ciasto, a tak na prawdę chyba takie samo, tylko owoce inne były, a i dodałem tym razem sosu czekoladowego, więc będzie na bogato...i pysznie! Składniki: -kasza manna 1,5 szklanki -cukier 1 szklanka -mąka pszenna TYP500 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżka -cukier waniliowy domowy -cukier(...)jabłka i banany, dodajemy drugą warstwę i nanosimy na nią truskawki i śliwki; zasypujemy trzecią częścią ciasta i delikatnie ugniatamy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Sos: -kilka łyżek mleka -łyżka masła -tabliczka czekolady gorzkiej -skórka pomarańczy -cukier waniliowy -śmietanka 30% Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło, topimy i intensywnie mieszamy. Dodajemy cukier, łączymy. Zdejmujemy z ognia

BaRepas
Sałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym 289

osuszamy z nadmiaru wody. Łososia dzielimy/ rozrywamy na kawałki. Pomidorki kroimy na połówki, a cebulę w piórka. Wszystko wrzucamy do miski lub rozkładamy na talerze. Delikatnie mieszamy, lekko polewamy sosem i gotowe. Sos: 3 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżeczki miodu 5-6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku cytryny sól i pieprz - tu trzeba uważać

Pełny talerz
Naleśniki zapiekane z jarmużem, bryndzą i boczkiem 255

widelcem (lub po prostu palcami) na mniejsze kawałki i wymieszać z farszem. Doprawić pieprzem* Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulonik. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy. *ser i boczek są słone, więc ja nie dodaję już soli Sos beszamelowy (mornay) 20g masła 20g mąki 1 szklanka mleka 75g drobno startego żółtego sera np. tylżyckiego sól

Pełny talerz
Mocno rozgrzewająca zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i makaronem 265

porcji: 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 400 g piersi kurczaka 1 łyżka sosu sojowego sok z 1/2 limonki 300 ml mleka kokosowego 200 g wstążek makaronu ryżowego 2 małe listki kaffiru 1 l bulionu drobiowego szczypta soli do dekoracji kilka cząstek limonki nitki chilli natka pietruszki(...)kolendry Pierś kurczaka oczyścić, umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Pokroić w kostkę, przełożyć do miski, zalać sosem sojowym i sokiem z limonki. Odstawić. Chilli opłukać, usunąć pestki, drobno pokroić. Czosnek obrać i rozetrzeć w moździerzu ze szczyptą soli i chilli. Dodać imbir,kurkumę, pastę curry i utrzeć razem. Bulion z kurczaka zagotować z listkami limonki. Gotować 10 minut

Pełny talerz
Pstrąg z warzywami i białym winem 181

miski, wymieszać z mąką, żeby przykryła warzywa. Warzywa dołożyć na patelnię, wymieszać, dolać nieco oleju. Podsmażyć, aż się zrumienią. Dolać wino, 2 łyżki wody, wymieszać i poczekać aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeżeli sos za mocno się zredukował można dolać jeszcze odrobinę wody. Warzywa przełożyć do foliowej torebki do pieczenia, dołożyć ryby. Woreczek tak zamknąć

Pełny talerz
Pasztet warzywny 181

marchewki podsmażyć z każdej strony na 1 łyżce masła, lekko posolić. Dodać ½ szklanki wywaru z gotowania warzyw, białe wino. Dusić na małym ogniu, aż marchewki będą miękkie, a większość sosu wyparuje. Odstawić do ostudzenia. Odcedzone warzywa zmielić w maszynce na przemian z masłem. Doprawić gałką, papryką solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, pozostały sos po duszeniu marchewek, jajka. Dobrze wyrobić

Pełny talerz
Ryba z Veracruz (Pescado a la Veracruzana) 166

obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na rozgrzanej połowie oliwy. Dodać pomidory, jalapeno i oregano. Dusić aż pomidory zmiękną, a sos zgęstnieje (ok. 30 minut). Następnie dodać oliwki i kapary, dusić jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę obtoczyć w mące, nadmiar otrząsnąć. Na patelni rozgrzać pozostałą(...)oliwę, obsmażyć chwilę filety z obu stron. Rybę ułożyć skórą do dołu, przykryć sosem, dusić razem ok. 6-8 minut. Posypać natka pietruszki. Od razu podawać z ryżem. Smacznego

Pełny talerz
Zielone tajskie curry z kaczki 166

średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka sosu rybnego 100 ml bulionu drobiowego sok z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru Mięso umyć,osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki(...)podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką curry. Smażyć aż ze wszystkich stron zmieni kolor. Trawę cytrynową rozgnieść (np.wałkiem), dodać razem z sosem rybnym, bulionem i pozostałym mlekiem kokosowym do woka. Całość, często mieszając, zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut (aż kaczka będzie miękka

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania