sałatka - 51333 przepisów (strona:2320/3423)

Kołpaki z papryką w pomidorach 257

Kolejne słoiki z przetworami grzybowymi w mojej spiżarni to coś co można zjeść zarówno na zimno jak i na gorąco. To pyszna sałatka z płachetką zwyczajną , kołpakowata, którą można podgrzać i podać jak leczo. Malutkie kołpaki nadają się idealnie do marynowania! Płachetki to bardzo smaczne grzyby, które można wykorzystywać na wiele sposobów. Niedługo pokażę Wam, że można je tez zakisić

Smaczna Pyza
Przetwory - słoiki i ich przygotowanie do użycia 285

Może się wydawać, że domowe przetwory to temat odchodzący w zapomnienie, ale nic bardziej mylnego. Mimo, że mamy dzisiaj w sklepach mnóstwo gotowych dżemów, sałatek czy marynat to wiele gospodyń woli zrobić własne zapasy na zimę. Przetwory robiły nasze Babcie i Mamy, i to najczęściej od nich przejmujemy przepisy i kuchenne triki. Dobrze jeśli zdążymy nauczyć się choćby podstaw zanim

Smaczna Pyza
Ziołowe grzanki do zupy 185

zwykłej bułki wrocławskiej (dla glutenowców) jak i pieczywa bezglutenowego (najlepiej jasnego).  Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zup kremów, w szczególności do kremu pomidorowego jak również do sałatek. Składniki: bułka wrocławska lub chleb bezglutenowy czosnek granulowany bazylia szuszona oregano suszone oliwa z oliwek Pieczywo pokroić na drobną kostkę - najlepiej żeby to było pieczywo czerstwe, będzie się lepiej kroiło. Wrzucić

Ze smakiem bez glutenu
Placki z batata i marchewki z sosem pietruszkowym 215

już wspominałam w poście o sałatce z kurczkiem i batatem placuszki były kolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu.  Składniki (na 2 porcje) -batat -2 średnie marchewki (albo 1 duża) -pół małej cebuli -pół pęczka natki pietruszki -jajko -6 łyżek mąki pszennej -mały jogurt naturalny

Zielona Kuchnia
Super sok z botwinki 231

kompletnym niedoczasie powiem krótko: botwina jest super! :) A sok z botwinki to prawdziwa bomba witaminowa. Jestem wielką fanką botwinki, zarówno w wersji wyciskanej jak i w chłodniku czy sałatce. Zawiera dużo witaminy A , która wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Jest źródłem witaminy C , która chroni organizm przed infekcjami oraz B2 , która wspomaga układ nerwowy w prawidłowym funkcjonowaniu

Book of spells
Sałatka z sałaty lodowej 200

Sałatka z salaty lodowej ( fajnie to brzmi :D ) jest u mnie często podawana na imprezach rodzinnych. Sałata, Papryka czerwona,  ogórek zielony i ser kanapkowo-sałatkowy idealnie razem współgrają .  Jest prosta i nie potrzebuje zbyt wielu przypraw . Ser jest słonawy, więc użycie soli (jak dla mnie) jest zbędne . :) Składniki : 1 sałata lodowa 1 kartonik półtłustego sera kanapkowo-sałatkowy

Domowa Kuchnia u Mamy
Wątróbka z karmelizowanymi brzoskwiniami i jabłkami 183

dużo za dużo), żelaza, solidna dawka cynku i bogactwo witaminy B oraz wysokiej jakości białka. Kompozycja wątróbki z jabłkiem i brzoskwinią jest doskonała. Nie potrzebujesz już dodatku surówki lub sałatki do obiadu. Jak smakuje? Po prostu ją przygotuj! Składniki na 2 porcje: 400-500 g kurzej wątróbki 2 łyżki mąki majeranek 1 duża cebula 2 brzoskwienie 1 duże jabłko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BURACZKI DO KOTLETA 201

oraz czosnek (ewentualnie paprykę) - gotowałam około 5 - 7 minut. Krok 2. Następnie do garnka wlałam ocet i dodałam starte buraczki, doprawiłam mielonym czarnym pieprzem doprowadziłam do wrzenia - gorącą sałatkę nałożyłam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręciłam i odstawiłam do góry dnem przykryte czystą ściereczką do wystudzenia. Gotowe przeniosłam w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Można zapasteryzować. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Sałatka z ogórków i papryki w zalewie miodowej 239

Kolejne słoiczki do zimowej kolekcji, zrobione. Tym razem w zalewie miodowej, dokładnie takiej samej, jakiej użyłam do marynowanej papryki. Zimą taka sałatka jest niezastąpiona do hamburgerów czy kanapek. Składniki; ogórki papryka żółta i czerwona marchewka cebula Zalewa: 1 szklanka octu 10% 4 szklanki wody 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 4 listki laurowe 3-4 goździki

Gosia gotuje
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 186

kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie sprawdzi się do osypania jajecznicy, jajek w koszulce lub otoczenia jajek na twardo. Bardzo lubię ją z naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką

Karo in the Kitchen
Spaghetti z buraka 219

ludzie – bo kosztują grosze, są zdrowe i można z nich zrobić naprawdę wiele ciekawych rzeczy. Dla mnie hitem ostatnich miesięcy były kopytka z buraka , koktajl z buraka oraz sałatka z pieczonym burakiem . Dzisiaj natomiast mam dla Was coś niecodziennego, pysznego i równie prostego w przygotowaniu, jak powyższe propozycje… spaghetti z buraka ! Nawet powiedziałbym, że makaron z buraka wymaga

Blendman
Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym 338

dalej podgrzewamy przez ok. 10 minut.  Sos doprawiamy niewielką ilością pieprzu, soli oraz oregano.  Gotowe klopsiki w sosie pomidorowym podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Jak przygotować wyśmienity stek? 237

sposób cukry, które zawarte są w mięsie rozpuszczają strukturę białka przez co polędwica taje się krucha. Mięso przygotowuj 30 minut przed podaniem jej na stół. SPRAWDŹ przepis na sałatkę do steka Kwadrans przed smażeniem bądź grillowaniem natrzyj mięso solą i zmielonym pieprzem, w ten sposób mięso uzyska doskonały smak. Gdybyś przyprawiła mięso po usmażeniu to tak naprawdę przyprawiasz tylko jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
GRZANKI Z FIGAMI, KOZIM SERKIEM I MIODEM 134

Zawsze z utęsknieniem czekam na sezon figowy 🤗 Za każdym razem tak samo zachwycają mnie te piękne, słodkie kulki... Najczęściej przygotowuję z nich sałatki albo dodaję do dań miesnych, z którymi świetnie się komponują, a już obowiązkowo robię z nich kanapeczki lub grzanki, takie malutkie, na dwa - trzy kęsy 😋  Dzisiejsza propozycja to chrupiące grzanki posmarowane grubą warstwą aksamitnego koziego serka

Słodko-Słony Świat Ilony
domowy wegetariański majonez z ciecierzycy 147

razem coś dla chcących nowego smaku majonezu. Jak dla mnie idealne odzwierciedlenie smaku dla zwykłego majonezu, tylko w zdrowszej wersji. Majonez ten idealnie nadaje się na kanapki czy do sałatek.  Składniki: ok 1/2 szklanki soczewicy z puszki (odsączonej) 1/4 szklanki oleju 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy (sarepska) odrobina pieprzu Przygotowanie: wszystkie składniki przekładamy do blendera

Gotowanie z pasją