sosy - 72234 przepisów (strona:2328/4816)

Małe serniczki z karmelizowanymi gruszkami 222

garnuszka wraz z brązowym cukrem i sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dolać likier gruszkowy. Wszystko razem lekko przesmażyć do odparowania wody, powinna pozostać niewielka ilość gęstego sosu. Odstawić do wystudzenia. (Odłożyć kilka kawałków do dekoracji.) W malakserze (lub przy użyciu miksera) zmiksować masło, dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i jaja. Ponownie zmiksować(...)foremek. Piec w temperaturze 140 stopni przez około godzinę. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piecyka i postawić do przestudzenia. Serniczki podawać udekorowane kawałkami gruszek i dowolnym sosem, ja użyłam roztopionej białej i ciemnej czekolady. Sernik nie jedno ma imię :) Lubicie serniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekany camembert 353

danie pamiętam jeszcze z czasów studenckich. Dietetyczne to ono nie jest, ale za to warto chociaż spróbować. Zrobiłam wersję podstawową, ale smacznym dodatkiem będzie sos żurawinowy. Najlepiej podawać z frytkami i sałatą lodową z sosem winegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 sery typu camembert (np. Turek 120 g) 1 jajko bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia WYKONANIE Jajko

Passions hobbies life
SAŁATKA BROKUŁOWA Z JAJEM 1296

również na Wielkanocnym stole, wszak jajo rządzi w ten dzień!   Składniki: 3 jajka 1/2 brokuła kilka pomidorków koktajlowych tymianek, rozmaryn, bazylia po pół łyżeczki łyżka prażonych pestek słonecznika sos czosnkowy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na połówki. Brokuła gotujemy al dente w  osolonej wodzie. Pomidorki przekrawamy na połówki. Na talerzu układamy połówki jajek,  pomiędzy układamy(...)różyczki brokuła oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy prażonymi  pestkami słonecznika, oprószamy przyprawami, polewamy sosem czosnkowym. Jeśli lubimy  do sałatki możemy też dodać ugotowanego al dente kalafiora

Z Majeczką w kuchni
Bezglutenowe naleśniki z pieczoną marchewką 199

miarka mąki kukurydzianej - 1/2 mąki ziemniaczanej lub z tapioki ( można pominąć) - 2 miarki mleka - 1/2 miarki wody - olej do smażenia 2. Pieczone marchewki  - 3/4 duże marchewki  - sos sojowy - olej rzepakowy lub ryżowy (rafinowany) - pieprz, bazylia, słodka papryka 3. Warzywa do farszu  - 4 rzodkiewki - ogórek zieonu - 3 ogórki kiszone - pęczek szczypiorku - kilka listków sałaty  lub inne ulubione(...)warzywa  Przygotowanie: 1.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, ułożyć marchewki pokrojone w paski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropić olejem i sosem sojowym, posypać przyprawami przemieszać i piec aż będą zarumienione. 2.Wymieszać składniki na na naleśniki odstawić na ok 15 minut, a następnie usmażyć z obu stron. 3.Ułożyć na upieczonych naleśnikach świeże warzywa i upieczoną marchewkę

zdrowa vege kuchnia
Pstąg pieczony podany na sałatce z roszpunki i gruszki. 233

minut w temperaturze 180 stopni funkcja termoobieg + grill, lub 20 minut w 200 stopniach góra-dół. Opłukaną roszponkę układamy na talerzu, dodajemy gruszkę, posypujemy serem i podlewamy sosem. Sos: łyżkę oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego, sok z mandarynki oraz sól i pieprz łączymy mieszając

BaRepas
Jajka sadzone na boczku w chlebie posypane serem z sosem curry 205

Produkty Potrzebne; jajko  2Sztuki boczek  2Plastry ser żółty  50Gramów só1  Szczypta pieprz  1Szczypta papryczka chili  1Szczypta sos curry  2Łyżeczki chleb  2Kromki masło  2Łyżeczki oregano  1Łyżeczka Sposób przygotowania; 1.  Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy boczek. 2.  Robimy dwie dziurki w chlebie i kładziemy na nasz boczek. 3.  rozgrzewamy(...)dół jajka i chleba Nam doszedł to wyciągamy i wkładamy do piekarnika, posypując startym serem. 6.  Gdy Nam wszystko dojdzie posypujemy oregano i podajemy z sosem curry

pichciszto
Zapiekanka z żółtym ryżem, kurczakiem i brokułami 990

czosnku                         3 marchewki 3 łyżki sosu sojowego 1 brokuł 3 małe piersi kurczaka sól pieprz tymianek oliwa z oliwek 150 g tartej mozzarelli  lub sera żółtego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu(...)mieszamy z curry. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy starte na grubych oczkach marchewki. Wlewamy sos sojowy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Brokuły dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na wrzącą,osoloną wodę na 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na dużym ogniu

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort z kuskusu, tuńczyka i pesto 252

jest nietypowy, to jest bardzo zdrowy. Więc torty takie przygotowujcie i nim się na obiad lub przystawkę delektujcie.  Składniki: 120 g kuskusu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (180 g), 1 marchew w plasterkach, 50 g   brokułu, 50 g kalafiora, świeży tymianek, pieprz zielony świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, pesto: 2 łyżki pestek(...)części. Jedną mieszamy z rozdrobnioną  marchewką, drugą z kalafiorem. Do brokułów dodajemy posiekany świeży tymianek, doprawiamy zielonym pieprzem i mieszamy z trzecią częścią kuskusu. Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru sosu. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus z brokułami i kuskus z marchewką. Następnie nakładamy tuńczyka i dokładamy kuskus z kalafiorem. Na samą górę nakładamy pesto. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sałatka z kurczakiem grillowanym i garanatem. 354

Proponuję Wam kolejną odsłonę pysznej sałaty lodowej w sałatce. SKŁADNIKI: 1 szt. sałaty lodowej 3 jajka 5-6 ogórków kiszonych 8-10 pomidorków koktajlowych granat szczypiorek SOS: mały jogurt naturalny  łyżka ketchupu  sól, grubo mielony pieprz WYKONANIE: sałatę porwać na małe kawałki ogórki kroimy w półkrążki, pomidorki w ćwiartki, wkładamy na sałatę, kurczaka kroimy w dużą kostkę(...)paski, układamy na warzywach następnie jajka kroimy na ćwiartki, dodajemy do sałatki, posypujemy szczypiorkiem, polewamy sosem, posypujemy granatem i gotowe

Kuchnia Beaty
PRL od kuchni: Zraziki ze schabu 238

wrzenia. Zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 30 minut. 3. Zraziki wyławiamy, a sos redukujemy - ustawiamy ogień na najwyższy poziom i wygotowujemy do pożądanej konsystencji (ok. 20 minut). Wkładamy zraziki do sosu, podgrzewamy jeszcze chwilę i podajemy. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi. Smacznego

My Culinary Art
Faszerowane bakłażany z komosą ryżową, tofu i warzywami 164

drobną kostkę 0,5 kg pieczarek, 1 czerwona papryka i 1 żółta papryka, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku, Odrobina oliwy lub bulionu Do smaku: sól, pieprz, sos sojowy, bazylia, oregano, tymianek lub inne dowolne zioła. ·     Komosę ryżową opłucz, przełóż do garnka, zalej ok. 2 szklankami wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez(...)tofu. Całość pogotować jeszcze kilka minut, odparować ewentualny nadmiar wody. ·     Na koniec przyprawiamy do smaku: dodajemy przeciśnięte ząbki czosku, w dłoniach przecieramy aromatyczne zioła, odrobinę soli , sosu sojowego, pieprzu bądź chili. Co kto lubi :) ·    Gotowy i ciepły farsz przekładamy do miski z komosą i całość delikatnie mieszamy. ·     Wszystkie wcześniej przygotowane połówki bakłażana wypełniamy

Roślinna - blog wegański
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese 225

prawdę rewelacyjne danie jednogarnkowe, które dzięki dodatkowi sera pleśniowego i orzechów nabiera niebanalnego charakteru. Proponuję też podać je ze świeżym pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam! Bardzo lubię takie dania, które robią się same, szczególnie za szybkość jego wykonania. Bardzo duże znaczenie mają dobrej jakości pomocnicy kuchenni, które dodatkowo dbają o delikatną powierzchnię patelni i naczyń do zapiekania(...)miseczce wymieszaj sok i skórkę pomarańczową, wraz z miodem i cynamonem. Do naczynia z kiełbasą dodaj orzechy, listki tymianku i dopraw solą i pieprzem, po czym polej całość sosem pomarańczowym. Piecz o kolejne 20 minut lub do miękkości batatów, po czym wyłóż ser i zapiekaj kolejne 5 minut do jego rozpuszczenia. Podawaj z opieczonym chlebkiem i lekką sałatką. Smacznego! English

karmelowy
Karkówka pieczona w serku kremowym. 176

wieprzowa 2,5 kg opakowanie serka kremowego Apetina (u mnie o smaku pomidora i bazylii) łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżka gorczycy (opcjonalnie) Przygotowanie:  W misie łączymy serek kremowy, sól, pieprz, paprykę w proszku, sos sojowy, oliwę i gorczycę, dokładnie mieszamy.  W karkówce robimy

Kuchnia Łukasza
Chlebek Naan z dodatkami. 223

więc najpierw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180 C włożyliśmy frytki. Po tym czasie dołożyliśmy chlebki Naan i wszystko zapiekaliśmy jeszcze 10 min. Na dodatek zrobiliśmy sos jogurtowy. Wymieszaliśmy w miseczce 3 duże łyżki jogurtu, 1 łyżkę mango chutney i 1/2 łyżeczki angielskiego sosu miętowego. Gotowe i pyszne danie na obiad czy ciepłą kolację. Pozdrawiamy i polecamy

vegetanie
Klopsy w sosie pieczarkowym 194

dzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 30 dag pieczarek, 5 łyżek śmietany 30%, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą(...)litra wody. Gotuję. Do klopsów dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Gotuję na małym ogniu 30 minut. Śmietanę mieszam z mąką i wlewam do klopsów. Mieszam i gotuję 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania