dodać wraz z powstałą zalewą do mięsa. Dusić do miękkości mięsa i grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Wyciągnąć mięso. Z masła i mąki wykonać zasmażkę, wymieszać dokładnie z sosem. Mięso podawać np. czeskimi knedlikami polane sosem
Konrad Gotujeplasterki, dodać do boczku, smażyć około 15 minut. Makaron ugotować. Do boczku z pieczarkami wlać śmietanę i mleko, dusić około 5-10 minut, dodać 4 łyżki pietruszki. Dorzuć do sosu makaron, wszystko smażyć razem około 5 minut, tak, żeby makaron cały pokrył się sosem. Doprawić solą i pieprzem, posypać pozostałą pietruszką. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
dom-agi.plkiedy polubiłam szpinak, często dodaję go do mięs. Tym razem były to pulpeciki w kremowym sosie koperkowym. 250 g mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 250 g szpinaku (mrożonego) 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy pulpeciki, gotujemy około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczana i koperkiem. Wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu
VioletoweKucharzeniesłoika też nie były złe, słoik duży, liści było ok 22 - 24. Tak więc polecam, jeżeli nie macie czasu czy ochoty na kiszenie. Gołąbki podałam z sosem zrobionym z greckiego jogurtu, wymieszanego z harissą i pasta paprykową. proporcje dowolne - jak komu smakuje. składniki ok 20 liści kiszonej kapusty szklanka soku z kapusty bulion do zalania gołąbków farsz 300 g wieprzowiny(...)obok drugiego, zalać wrzącym rosołem, dodać sok z kapusty. Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 2 godzin. Podawać z sosem z jogurtu wymieszanego z pastą paprykową o harissą. Smacznego
Stare Garypatelni). Odstawiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Generalnie roladki są gotowe i tylko jedna sprawa. Z czym to podać ? My podaliśmy to z surówką i sosem jogurtowym, który przygotowaliśmy w prosty sposób. Jogurt w typie greckim rozmieszaliśmy z dużą łyżką mango chutney. Wyszedł wspaniały sos, który idealnie pasował do roladek. Mamy nadzieję, że wypróbujecie naszą wersję
vegetaniePożywna, smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Składniki: 1 szklanka żółtego grochu (połówki) 2 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe lubczyk 1 łyżka sosu sojowego kurkuma sól, pieprz Zalej groch wodą nieco ponad powierzchnię, wrzuć ziele angielski, liście laurowe i lubczyk. Gotuj do miękkości. Wyjmij ziele i liście. Zblenduj, jeśli zupa jest za gęsta, dolej trochę więcej wody, ponownie zagotuj(...)zblenduj. Dopraw sosem sojowym, kurkumą, solą i pieprzem. Zblenduj lub dokładnie wymieszaj. Przepis bierze udział w akcjach: Po raz kolejny w Long Phung . To jedna z nielicznych restauracji w Rzeszowie, której menu zawiera oddzielną sekcję wegetariańską z kilkunastoma daniami (!). Long Phung serwuje wyśmienitą kuchnię wietnamską w przystępnych cenach. Na zdjęciach: smażony makaron chiński z warzywami i smażone lody
Qlinarnie i Qlinarnieteż w szafce paczkę grochu, więc będzie delikatna grochówka. Czego użyłem? -bulion na kościach wędzonych ok 1,5l; jak go zrobić tutaj -350 gram grochu łuskanego żółtego -cebula -łyżeczka sosu sojowego -mała garść cukru -sól, pieprz, majeranek -ząbek czosnku -kawałek czerstwej bułki pszennej Groch bez soli gotujemy do miękkości, przecedzamy. Bulion z marchewką i pietruszką, które zostały po jego ugotowaniu(...)Miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy soli, pieprzu i majeranku oraz ząbek przeciśniętego czosnku. Raz jeszcze miksujemy. Cebulę kroimy w krążki, wrzucamy na olej rzepakowy z łyżeczką masła, pieprzymy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i garść cukru. Podsmażamy kilka minut. Zupę wlewamy do miseczki, dodajemy pokrojoną bułkę, i na górze układamy krążki cebuli
BaRepasJeśli nie macie pomysłu na obiad to zapraszam do wypróbowania takich oto pysznych placuszków z kukurydzą i chilli można je podawać z dowolnymi sosami lub ketchupem. Zapraszam również na zakupy do sklepu Piątnica , posiadają szeroki asortyment wyśmienitych produktów , przypraw , bakali(...)ziarenkach dodać chilli w proszku.Placuszki maja być ostrawe. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z dowolnymi sosami . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliokresie przejściowym ratuję się takimi oto zamiennikami :) Składniki: - 1 opakowanie sałaty mix - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 ogórek gruntowy - 1/2 puszki zielonego groszku - garść orzechów włoskich sos - 200 ml śmietany 18 % - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Orzechy siekamy i mieszamy z sałatą, groszkiem(...)ogórkiem pokrojonym w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę mieszamy z podsmażonym kurczakiem i polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę podajemy z chrupiącym pieczywem
Zainspirowana w kuchniOswajania jarmużu ciąg dalszy.. dzisiaj w połączeniu z makaronem, brokułem i sosem serowym z trzech serów. To zresztą doskonały pomysł na szybki obiad, bez użycia gotowców, bo przecież taki sos to bardzo prosta sprawa jakich użyjecie serów to już wasza dowolna inwencja. Warto połączyć delikatne z ostrymi by smak były ciekawszy. Danie jest pyszne, wiosenne, jarmuż świetnie się
Bernika - moj kulinarny pamietnikniezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i bogactwo antyoksydantów z awokado. Składniki: - pół szklanki suchej kaszy jaglanej - 4 małe pomidory - 6 pomidorów suszonych z zalewy - około 10 pieczarek - sos sojowy - kurkuma - pieprz, sól Przygotowanie: Podsmażyć na łyżce oleju pieczarki dodać pokrojone suszone i zwykłe pomidory i chwile dusić, doprawić do smaku przyprawami i sosem sojowym polać na ugotowaną kaszę
zdrowa vege kuchniapamięć i koncentrację, a także nasze samopoczucie. SKŁADNIKI: Danie dla 2 osób. 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 2 cząstki cytryny 2 ząbki czosnku 2 gałązki natki pietruszki 2 łyżki jasnego sosu sojowego 100 ml białego wina biała część pora 1 marchewka 1 cebula kawałek buraka ½ kalarepy 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pstrągi płuczemy(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut. 4. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy przykrywkę, układamy na nie pstrągi, które polewamy sosem sojowym i białym winem. 5. Wkładamy naczynie z powrotem do piekarnika (już bez przykrycia) i pieczemy w temperaturze 160°C przez 15 minut. Gotowego pstrąga podajemy na warzywach skropionego odrobiną soku
W kuchni KatiePrzynajmniej raz w tygodniu powinno się zjeść rybę. Przygotowałam ją na patelni grillowej z dodatkiem sosu cebulowo-szpinakowego. Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna? 300 g okonia morskiego Przyprawa do ryb Sok z cytryny Pieprz Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sos cebulowo-szpinakowy: 1 cebula 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku
VioletoweKucharzenieNajprostsza na świecie!, rekordowo szybka, cieszy oczy, podniebienie, cóż więcej oczekiwać? Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 opakowanie sałaty roszponki 10 pomidorów koktajlowych Sos 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka wody łyżka octu winnego łyżeczka bazylii łyżeczka oregano sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki, wkładamy do miski dodajemy roszponkę oraz pokrojone(...)części pomidory koktajlowe, lekko posolić. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w miseczce, polewamy po sałacie delikatnie ją mieszamy. Podajemy jako przystawkę do każdego rodzaju wędlin. Smacznego
kgwjanczewoszybki obiad. Zajrzałam do mojej lodówki oraz szafek kuchennych i do głowy wpadł mi pomysł na bardzo smaczny obiad Ugotowałam makaron, przygotowałam do niego sos na bazie słodkiej śmietanki z dodatkiem kurczaka, brokuła, suszonych pomidorów i kaparów. Całość wyszła super. Polecam dla zapracowanych. Post Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie śmietanowym
Marta Gotuje