Czarna rzodkiew to bomba witaminowa. Z uwagi na jej ostry smak, proponuję podać ją w sosie curry, który złagodzi jej ostrość. Rzodkiew wystarczy zetrzeć na tarce. Sos curry przygotowujemy z 2 łyżek majonezu i 2 łyżek jogurtu, dodajemy pieprz i curry. Taką surówkę podaję do obiadu lub zjadam z pieczywem
Jadło i czytadłoposmarowania tortilli 3/4 opakowania ogórki kiszone 3-4 sztuki szynka lub boczek ok 8-9 plastrów kapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb) pomidor - 2 sztuki opcjonalnie sos czosnkowy W gorącej wodzie rozpuścić smalczyk, sól i stopniowo dodawać do mąki, mieszając i zagniatając ciasto ręką. Dokładnie wyrobić ciasto na gładko i uformować kulę. Przykryć folią(...)tortille wkładamy ulubiony farsz. Mnie do smalczyku roślinnego najbardziej pasował ogórek kiszony, pomidor, szynka i głąb kapusty pekińskiej (pokroiłam go w paski i delikatnie przyprawiłam). Tortille można polać ulubionym sosem
Jadło i czytadłochoć chińszczyzna źle się nam kojarzy, na talerzu często mi się marzy ;-))) 1 duża pierś z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 mała łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 marchew 1 słodka papryka 1/2 szklanki groszku, świeżego lub z puszki 1/2 pora grzybki mun - garść makaron olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić(...)cienkie paski, posolić, popieprzyć, polać sosem sojowym, dodać imbir i zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut Marchew i pora pokroić w cienkie długie paski, makaron ugotować. Grzybki namoczyć w wodzie. Kurczaka smażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać marchew, paprykę, groszek i namoczone grzybki. Dusić około 15-20 minut. Dodać wcześniej ugotowany
Jadło i czytadłoWystudzić. Groszek odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać. Przygotować sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Natkę pokroić i dodać do sałatki razem z sosem. Wymieszać dokładnie
Jadło i czytadłoowsianych 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika i dyni 2-3 łyżki mąki 2 jajka 250 - 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia sos: 200 ml gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto było gęste na tyle, aby racuchy(...)pomocą łyżki i smażyć z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia, poszatkować natkę pietruszki, dodać do jogurtu i wymieszać. Ciepłe racuchy podawać z sosem pietruszkowym wraz ze szklaną soku pomidorowego Tymbark. Przepis bierze udział w konkursie Śniadanie TYMBARK
Jadło i czytadłotowarzystwie serka fety i innych warzyw bardzo zyskuje na smaku. 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 melona 1/2 długiego ogórka zielonego 1 kostka serka feta 1 pomidor sos ziołowy + oliwa Sałatę poszatkować, warzywa i ser pokroić w kostkę, przygotować sos na bazie oliwy, polać nim sałatkę i wymieszać. Sałatka raczej nie nadaję się na długie przechowywanie
Jadło i czytadłomiał być sos frutti di mare, ale że miałam tylko krewetki postanowiłam dodać do nich (dla kontrastu) coś zielonego. Tak więc padło na zielony, mrożony groszek i wybór okazał się bardzo pyszny. Słodki groszek doskonale zgrał się z krewetkami a obowiązkowy czosnek do krewetek, postawił kropkę nad i. Na dwie porcje sosu: 200 g krewetek 3/4 szklanki groszku, świeżego
Jadło i czytadłozłoty kolor. Następnie skrzydełka wyjąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do oleju i tłuszczu jaki wytopił się ze skrzydełek dodajemy, musztardę, miód, przecier, imbir, sól i pieprz do smaku. Sos należy zagotować i polać nim skrzydełka, następnie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie pieczenia jeden raz skrzydełka należy odwrócić i polać sosem
Jadło i czytadłoPrzygotowanie kurczaka w sosie sojowo - miodowym jest banalnie proste, a efekt to niebo w gębie. 500 g kurczaka w cząstkach Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki miodu wielokwiatowego W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Kurczaka lekko posolić i popieprzyć, włożyć do worka do pieczenia, wlać marynatę, wymieszać
Jadło i czytadłoskładniki na jedną porcję, możecie dodać mąki i mleka, by zrobić tego więcej. Masa: -starta połówka jabłka -cukier -pół łyżeczki masła Jabłka podsmażamy na maśle, zasypujemy cukrem, karmelizujemy. Sos: -dwie kostki czekolady -1/2 małej łyżeczki masła Czekoladę roztapiamy z masłem, mieszamy. Z ciastka wykrawamy równe okrągłe placuszki, przekładamy jabłkami, posypujemy cukrem puderem i polewamy sosem. Nie zdążyłem bąblowi życzyć
BaRepasSkładniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 cebula 8 pomidorów koktajlowych 6 pieczarek 0,5 czerwonej papryki 100 g szynki pieczonej albo salami 150 g sera (użyłam goudy) sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki wody 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka bazylii, tymianku sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj i tutaj :) Przygotowanie(...)szklance albo miseczce przecier pomidorowy łączymy z wodą, sprasowanym czosnkiem i przyprawiamy, dobrze mieszając. Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy połową sosu, układamy na nim co tylko chcemy pamiętając o podzieleniu składników na dwie części. Ja użyłam, pieczarek, pomidorków przeciętych na ćwiartki, papryki pociętej w paski, szynki pieczonej, cebuli pociętej w piórka i startego sera. Następnie rolujemy ciasto
Niezły Młyneknagły głód" Bardzo lubię ciasto francuskie, za to że szybko można z niego wyczarować smaczne jedzonko. Składniki - gotowe ciasto francuskie - cienkie kiełbaski drobiowe 6 szt. - garść startego sera żółtego - sos czosnkowy - keczup - przyprawa do pizzy Wykonanie Ciasto francuskie rozwijam,smaruję sosem czosnkowym. Kiełbaski układam po trzy wzdłuż siebie na każdym z dłuższych boków ciasta, posypuję je potartym serem. Ciasto wraz
Kuchnia z widokiem na ogródgorącej wody, obkładam pokrojoną cebulką i jabłkiem. Piekę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni ok. półtorej godziny. W międzyczasie mniej więcej co pół godziny obracam mięso i polewam wytworzonym sosem. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy mięso jest już miękkie, jeśli tak to wyłączam piekarnik i zostawiam mięsko w przykrytym naczyniu do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu będzie soczyste, bo dojdzie(...)wyjmuję z pieca, obsuszam z nadmiaru tłuszczu papierowymi ręczniczkami i kroję w cieńkie plasterki. Jeśli ma być spożywany na ciepło, wyjmuję mięso z naczynia, kroję w grubsze plastry. Pozostały sos z naczynia żąroodpornego ( jabłko,cebula) miksuję na gładko. Podgrzewam i wkładam do niego mięso. Podaję z ziemniakami, kluskami, ryżem itp. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródminut. Smakuje zarówno jako danie obiadowe np.z ziemniakami i surówką, lub jako kolacja podana z pajdą świeżego chleba. Składniki - wątróbka z indyka 60 dkg. - duża cebula - olej - domowa wegeta - sos sojowy Wykonanie Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam.Kroję na mniejsze podłużne kawałki.Cebulę kroję w półplasterki.Na patelni rozgrzewam niewielka ilość(...)minut, mieszając. Aż wątróbka straci różowy kolor a tłuszcz na którym się smaży będzie przejrzysty. Patelnie ściągam z ognia i dopiero wtedy danie doprawiam wegetą i kropię sosem sojowym. Mieszam i wykładam na talerze. Podaje oczywiście na ciepło :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródrzodkiewek - śmietana 12 % - sól,cukier - ocet jabłkowy Wykonanie Sałatę porwałam na małe kawałki, dodałam do niej pokrojonego w plasterki ogórka i pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę. W małej miseczce przygotowałam sos: 3-4 łyżki śmietany zmieszałam z odrobiną soli,cukru i kilkoma kroplami octu jabłkowego. Powstałym sosem polałam sałatę i przed podaniem wymieszałam. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród