Placki z kaszy jaglanej 244słodko. Tym razem zdecydowałam się na wersję wytrawną, podpatrzoną u ChilliJemy . Nawet nie spodziewałam się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej. SKŁADNIKI: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka(...)kaszę, uduszone warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem. 4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dowolnym sosem - u mnie z pieczarkowym. Inspiracja: ChilliJemy
Kto ugości moich gości?
NALEŚNIKI Z MARYNOWANYM W ROZMARYNIE KURCZAKIEM ,GORGONZOLĄ I BORÓWKAMI 229szczęścia nie potrzeba, tylko dzisiejszy obiad. Nadzienie do naleśników zrobiłam z zamarynowanych w rozmarynie i cytrynie filetów z kurczaka oraz borówek z dodatkiem gorgonzoli.Całość podałam z sosem tysiąca wysp .Połączenie dwóch różnych smaków jest niesamowite. Kochani, to jest przepyszne.Nie żałujcie czasu poświęconego w kuchni.Ja usprawniłam sobie robotę smażąc naleśniki na dwie patelnie :-) Składniki(...)duży filet z kurczaka (ok. pół kg) czubata łyżka suszonego rozmarynu sok z połówki cytryny sól pół słoika borówek 200 g sera gorgonzola sos tysiąca wysp przepis 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Pierś kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie pokroić w kostkę i przełożyć do szklanego naczynia. Dodać rozmaryn, ciut soli, oliwę
pieprzny smaczek
Kurczak sosie grzybowym 165się nam) smażyć chwilę bez rumienienia drobno posiekaną szalotkę. Dodać czosnek drobno pokrojony i pieczarki pokrojone w plasterki. Podsmażyć do odparowania wody. Zalać śmietaną i smażyć aż otrzymamy gęsty sos. Doprawić solą , pieprzem oraz dodać posiekany koperek. Mięso kroimy na plastry i polewamy gorącym sosem. Smacznego
O kuchni z uczuciem
Burgery wołowe z jalapeno i wasabi 237każdej patelni trochę inaczej się smaży. Tym razem smażyłam na patelni teflonowej. A tutaj linki do przepisów na inne burgery Mini burgery wieprzowe Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym Burger wołowy z bekonem, serem i szybkim sosem pomidorowym Burger wołowy III składniki na 6 burgerów ok 700 g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 2 łyżeczki startego czosnku 2 papryczki
Stare Gary
Penne z pesto i cukinią zapiekaną w pomidorach z mozzarellą 249makaronu, aromatycznego pesto z cukinią zapieczoną w pomidorach i mozzarelli. Szczerze mówiąc, nie znam smaczniejszej propozycji podania cukinii i pesto. W internecie znajdziemy wiele przepisów na zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które razem cudownie się uzupełniają :) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 słoiczek zielonego
Chocolate Muffin Blog
Pulpety z kalafiora i kaszy perłowej z wołowiną z sosem żurawinowo - wiśniowym. 212użyłem (chyba)? -200 gram wołowiny mielonej -pół kalafiora ugotowanego na parze -woreczek kaszy jęczmiennej ugotowanej z solą i kroplą oliwy -kilka pieczarek drobno posiekanych, na maśle klarowanym, z łyżeczką sosu sojowego, podsmażonych ze szczyptą pieprzy czarnego -bułka tarta -jajko -zimna woda -olej rzepakowy -cebula -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi Wołowinę smażymy z solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim na zeszklonej na maśle(...)kaszą, pieczarkami. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i posiekanego kalafiora. Mieszamy i zwilżając ręce zimną wodą wyrabiamy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju do zrumienienia. Sos: -jogurt naturalny -żurawina namoczona w soku z wiśni -ząbek czosnku, przeciśnięty -łyżeczka majonezu -odrobina soli -szczypta pieprzu Odsączoną żurawinę siekamy drobno, łączymy z pozostałymi składnikami. Mieszamy. Udało się, smacznego
BaRepas
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM, BROKUŁAMI, FETĄ I SOSEM CZOSNKOWYM 387Gotowany kurczak, brokuły i sos czosnkowy to na prawdę zgrany duet. Smaki komponuję się tu idealnie przynajmniej dla moich kubków smakowych. Taką sałatkę można dodatkowo wzbogacić np. jajkiem, kukurydzą, selerem naciowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika. Jak przy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki(...)Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy na kawałki. Jogurt mieszamy z odrobiną majonezu. Dodajemy roztarty czosnek. Mieszamy. W salaterce układamy wszystko w dowolnej kolejności, na wierzchu robimy kleksy z sosu czosnkowego lub polewamy nim wierzch sałatki. Pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i chłodzimy w lodówce ok 1h. Do sałatki nie używam soli, ponieważ zawiera słoną fetę
Walijskie Pichcenie
pizza florencka 215Odstawiamy na ok. 60 min do wyrośnięcia. składniki na wierzch: 3 pomidory 3 cebule 40 g kaparów 4 łyżki oleju 120 g sera żółtego bazylia, tymianek sól, pieprz opcjonalnie: sos lub koncentrat pomidorowy wykonanie : Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy(...)średnicy 32 cm, opcjonalnie smarujemy sosem pomidorowy i układamy na nim cebulę oraz pomidory, posypujemy opłukanymi kaparami i przyprawami. Całość polewamy pozostałym olejem. Pizzę pieczemy piekarniku nagrzanym do 200 -220 st. C przez ok.15 min., następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze przez
Domowy Smak Jedzenia
Sałatka indyjska 950znika momentalnie. Sałatka jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Przepis warty wypróbowania i zapamiętania! Sałatka indyjska Składniki: opakowanie makaronu, podwójna pierś z kurczaka, puszka ananasa, 4 łyżki majonezu, łyżka sosu sojowego, łyżeczka curry, sól, pieprz. Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Filet kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i curry i smażymy. Makaron gotujemy zgodnie(...)zaleceniami na opakowaniu. Makaron odcedzamy i hartujemy (przelewamy zimną wodą). Do ostudzonego makaronu dodajemy pierś z kurczaka, pokrojonego w kostkę ananasa. Dodajemy majonez, sos sojowy i 4 łyżki soku z ananasa. Całość dokładnie mieszamy. Mała porada: Jeżeli użyjecie kolorowy makaron wówczas sałatka będzie wyglądała jeszcze bardziej apetycznie! Smacznego
paapilotkaa
Szybkie szpecle z warzywami. 239warzywami posypane serem bałkańskim. Składniki: 1 opakowanie szpecli 1 koper włoski (fenkuł) 1 opakowanie kiełków stir fried 1 słoiczek serc karczochów 1/2 opakowania rukoli oliwa z oliwek pieprz, tymianek, sos sojowy Przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy opłukać koper włoski i pokroić go w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na początek wrzucamy kiełki stir fried. Przesmażamy(...)kroimy w kawałki serca karczochów i przepłukujemy rukolę. Jeśli rukola jest dość duża to warto pozbyć się twardszych części łodyżek. Na koniec wrzucamy karczochy i rukolę. Doprawiamy przyprawami i sosem sojowym, i jeszcze chwilę dusimy. Następnie na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie podgrzewamy szpecle i mieszamy z warzywami. Danie jest gotowe. Podajemy posypane serem bałkańskim. Pozdrawiamy
vegetanie
Makaron z sosem z boczniaków 209Boczniak to mój ulubiony grzyb, prawie zawsze przygotowywałam go jak kotlet schabowy albo flaczki. Tym razem postanowiłam przygotowując sos do makaronu kierując się wyłącznie instynktem. Wyszedł absolutnie fantastyczny sos, daję mu pięć gwiazdek i zaliczam do ulubionych. Porcja dla 3 osób: 300 g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki słodkiej śmietany 1 łyża mąki
Jadło i czytadło
Portobello z winem Marsala 222kolejną porcję, aż do usmażenia wszystkich. Do ostatniej usmażonej porcji dodajemy już usmażone pieczarki oraz czosnek z szalotką. Następnie dolewamy 3 łyżki wina Marsala i chwilę smażymy, aż się sos zredukuje. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Portobello z winem Marsala to wykwintna przystawka. Podana z pieczywem, sama w sobie już jest wegetariańskim daniem kolacyjnym. Może również stanowić bazę(...)wstęp do kolejnych potraw, np. sosu grzybowego lub zupy… i nie tylko. Portobello wspaniale też smakują faszerowane i grillowane. Warto się pokusić i przygotować z nich coś pysznego, prostego i szybkiego. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Portobello z winem Marsala appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko
Pad Thai 245kurczakiem lub krewetkami. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu ryżowego wstążki 100 g sera tofu szalotka 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki pasty z tamaryndowca 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki kiełków fasoli mung spora garść orzeszków ziemnych niesolonych olej z orzeszków ziemnych sok z 1/2 limonki szczypior do dekoracji Szalotkę i czosnek posiekać, jajka roztrzepać w miseczce(...)opakowaniu. W woku rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek. Dodać ser tofu i chwilę podsmażyć. Wlać jajka i zamieszać, aż się zetnie. Dodać makaron, pastę z tamaryndowca i sos rybny. Wymieszać dokładnie i smażyć około 2 minuty. Pod koniec dorzucić kiełki fasoli mung i orzeszki. Skropić sokiem z limonki i podawać posypane siekanym szczypiorem i orzeszkami
wyzwania kuchenne
SAŁATKA Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I ŁOSOSIEM WĘDZONYM 220wiem co bym jadła.Dzisiaj zrobiłam lunchowo - obiadową sałatkę z gotowanych ziemniaków z masłem, ziołami i koperkiem, do tego dołożyłam plastry wędzonego łososia, ogórka kwaszonego, cebulę czerwoną i sos śmietankowo - majonezowy. Nawet nieźle wyszło. Można ją potraktować jako obiad, bo jest bardzo sycąca. Składniki: 5-7 ziemniaków 180 g wędzonego łososia ( 1 opakowanie(...)dodać masło, zioła, koperek. Stłuc tłuczkiem. Odczekać ok. 15 do przestygnięcie, następnie dodać plastry łososia, ogórka pokrojonego w krążki oraz cebulę w talarki. Doprawić do smaku.Wymieszać składniki na sos, polać przygotowaną sałatkę.Smacznego
pieprzny smaczek
Spaghetti z pulpecikami z soczewicy 200Spaghetti z sosem pomidorowym i pulpecikami, ale nieco innymi, bo z czerwonej soczewicy. Dobrze doprawione ziołami i chili, podgotowane w aromatycznym sosie, smakują przepysznie. Świeży tymianek na sam koniec i mamy spaghetti w wersji wegetariańskiej. Składniki (na 2 porcje)250g makaronu spaghetti Pulpeciki z soczewicy250g soczewicy czerwonej2 łyzki oliwy1 cebula2 ząbki czosnku2 jajka4 łyżki bułki
Pink Envelope