sosy - 72234 przepisów (strona:2334/4816)

Wykwintna surówka z czerwonej kapusty i Iwonicz-Zdrój 278

orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty ¼ drobno pokrojonej małej cebuli ½ filiżanki orzeszków ziemnych (połówek) sos: 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1-2 łyżki dżemu kwaśno-słodkiego, np. z wiśni lub porzeczki czarnej sól, pieprz Normal 0 21 false false(...)widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Orzeszki podpraż na suchej patelni. Wymieszaj z kapustą i cebulą. Połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj go ze składnikami surówki. Odstaw na około 2 godziny do lodówki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Qlinarnie i Qlinarnie
Basmati z imbirem i Emaus 238

tarce 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki oleju rzepakowego kilka pokrojonych pieczarek 2 marchewki, pokrojone w słupki 1 czerwona papryka, drobno pokrojona 1 łyżka prażonych nasion sezamu sos sojowy szczypior, posiekany ryż basmati Rozgrzej olej sezamowy, podsmaż czosnek i imbir, przełóż na talerz. Rozgrzej olej rzepakowy i krótko podsmaż pieczarki, marchewki i paprykę. Zestaw na chwilę z ognia, ostrożnie(...)podlej wodą i duś na małym ogniu kilkanaście minut (aż warzywa będą miękkie, ale też lekko chrupiące). Wrzuć czosnek z imbirem. Dopraw sosem sojowym i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i sezamem. Podawaj ciepłe z ryżem basmati.   Źródło: http://www.emaus-rzeszow.pl/ I jeszcze trochę informacji pra ktycznych: jeśli interesują Cię starocie, antyki, itp. – polecam odwiedzenie rzeszowskiego oddziału EMAUS-u (sklep niekomercyjny

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka pomarańczowo-szpinakowa, filmy LAF-owskie 187

łyżki octu winnego sól, pieprz 7 łyżek oliwy z oliwek Obierz pomarańcze, podziel na cząstki, zbierz wyciekający sok do miseczki. Umyj szpinak, a cebulę pokrój w piórka. Wymieszaj składniki sosu: ocet, sól, pieprz, sok pomarańczowy. Wrzuć do dużej miski warzywa i owoce i polej sosem, dokładnie wymieszaj. Jeśli jest za mało kwaśny, możesz dodać jeszcze nieco soku z cytryny/pomarańczy

Qlinarnie i Qlinarnie
Wege szaworma, filmy LAF-owskie 218

fareast-language:EN-US;} Tradycyjnie to potrawa kuchni libijskiej/egipskiej składająca się z ryżu lub frytek, sałatek/surówek, drobno pokrojonego i opiekanego mięsa podawana z chlebkiem pita i sosem. Przygotowanie wersji wege jest bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Pokrój młode ziemniaki na frytki, wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem, kurkumą i upiecz (około 30 minut(...)surówkę z pomidorów i cebuli, podgrzej chlebek pita i przyrządź granulat sojowy lub drobno pokrojone kotlety sojowe w kebab-gyrosie (pisałam o nich tutaj ). Można jeszcze dodać ulubiony ostry sos. To wszystko. Dodam, że tak przygotowana szaworma o wiele bardziej smakuje mojemu mięsożercy niż tradycyjna:). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Qlinarnie i Qlinarnie
Biały pudding w czarnym sosie i Węgry (2) 180

Szkoda, że nie będzie można go robić w zimie…   Składniki na pudding: 2/3 filiżanki białego ryżu + 1/3 filiżanki tapioki + 2 filiżanki wody opcjonalnie: coś do posłodzenia Składniki na sos: 1 szklanka jeżyn lub więcej kilka łyżek wody kilka łyżeczek słodkiego syropu ½ łyżeczki mąki kukurydzianej Ugotuj ryż z tapioką na wodzie. Dokładnie zmiksuj, posłodź jeśli chcesz. Przełóż do małych filiżanek(...)wodą. Wtedy łatwiej wyjmiesz z nich puddingi. Wychodzą 4 małe desery. Zmiksuj jeżyny z wodą i syropem. Zagotuj, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Ponownie zagotuj. Przetrzyj przez sitko. Polej sosem desery. Przepis bierze udział w akcjach: Organizator: WEGANON Organizator: quchniawege Tokaj - Eger - Budapeszt Przed wyjazdem obowiązkowo lektura internetowego przewodnika Budapeszt i Węgry . Świetna strona z mnóstwem rzetelnych informacji, pisana

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka Capri i w restauracji Sphinx 218

oliwek sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oliwy kilka listków bazylii Nagrzej piekarnik do 200°C. Pokrój w plastry pomidory, ser i oliwki. Z pozostałych składników przyrządź sos. Układaj warstwy: pomidor, ser, oliwki i polej sosem. Zapiecz w piekarniku przez kilka minut (do roztopienia sera). Udekoruj bazylią. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Qlinarnie i Qlinarnie
Marchewka po libijsku, Koneser 235

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} … czyli z sosem tahini. Przepis zmieniony z książki Libia od kuchni T. Valko. Sos smakuje świetnie z falaflem albo na kanapce. Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wody 3 łyżeczki pasty

Qlinarnie i Qlinarnie
Ziemniaki po grecku, Wielki Gatsby 228

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Moja wersja popularnego sosu do ryby – można inaczej: świetnie smakuje z ziemniakami. Można to danie również krótko zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Smacznego! Składniki: ugotowane ziemniaki (10-12 sztuk) 4-5 łyżek oleju(...)zetrzyj je na tarce. Podsmaż na oleju, dodaj przecier pomidorowy, zioła i przyprawy oraz trochę wody. Duś warzywa do miękkości (ok. 20 minut, dolewaj wody w razie potrzeby). Polej sosem ziemniaki, posyp oliwkami i szczypiorkiem. Wielki Gatsby (2013, Baz Luhrmann) mnie nie oczarował. Po obejrzeniu zwiastuna, spodziewałam się wielkiego filmu . W rzeczywistości to wielkie show (choć trzeba przyznać, że scenografia

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa-krem z porów, Saigon 229

przypraw solą, pieprzem, wędzoną papryką. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. W Saigonie po raz kolejny - po tofu. Uwielbiają je nawet znajomi mi mięsożercy:). Na zdjęciu: tofu z sosie pomidorowym (poza tym do wyboru są inne rodzaje: w sosie curry, słodko-kwaśnym, pikantnym i z warzywami). Bardzo duże porcje i niedrogo. Creamy leek soup It’s very easy

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotleciki ryżowo-ziemniaczane w sezamie, Święto kina! 251

fareast-language:EN-US;} Przepis na te pyszne i proste kotlety pochodzi z mojej pierwszej książki wege Szybko i smacznie, kuchnia wegetariańska , zakupionej w Biedronce. Na zdjęciu z sosem z imbiru (starte na tarce marchewkę, pietruszkę, seler poddusić z wodą do miękkości, dodać starty imbir, sos sojowy i zagęścić odrobiną mąki kukurydzianej.) Składniki: ½ filiżanki białego ryżu 4-5 ziemniaków, pokrojonych

Qlinarnie i Qlinarnie
Kluski śląskie, Rzeszowskie Smaki 174

pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Nauki pobrane u siostry Małgosi:). Na zdjęciu z marchewką curry i sosem grzybowym. Składniki: 1 część ziemniaków ¼ części mąki ziemniaczanej sól Ugotuj ziemniaki, utłucz . W dużym garnku zagotuj wodę. Odmierz ¼ puree, wyjmij je i dosyp tyle samo mąki ziemniaczanej. Następnie wrzuć z powrotem(...)ziemniaczanej formuj małe kule, zrób w każdej mały dołek kciukiem. Do gotującej się wody wrzucaj kule i gotuj jeszcze 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z sosem i surówką. Ja dodaję jeszcze zieleninę i trochę oleju, np. z drobno pokrojoną i podsmażoną cebulką. Ruszył rzeszowski serwis gastronomiczny Rzeszowskie Smaki , a w nim spis lokali rzeszowskich oraz

Qlinarnie i Qlinarnie
Tofu z nori i colcannon, Ulm 193

postaci przeczytałam tutaj . A przepis na irlandzkie puree pochodzi z książki A. Ilies, o której już kiedyś pisałam . Tofu z nori Składniki: 2 plastry tofu (lub więcej) sos sojowy płaty nori mąka z pie przem olej Plastry tofu przekrój wzdłuż ale nie do końca i dokładnie polej sosem sojowym. Włóż kilka warstw pociętych nori, obtocz w mące i smaż

Qlinarnie i Qlinarnie
Gorąca czekolada, Syriana 203

łatwością da się skomponować dwudaniowy obiad. 4. Całkiem przyjemna muzyka arabska. Z atrakcji niejedzeniowych można dodać taniec brzucha i shishę. PS. Bardzo jestem ciekawa, czy ktoś próbował tego białego sosu (przedostatnie zdjęcie)? Nie mogę rozszyfrować składników. Trochę podpytywałam, ale się nie udało... Jest podawany do niektórych dań. Smakował trochę, jak krem z mleka ryżowego ale był dość kwaśny (ocet, cytryna(...)Właściwie smakiem przypominał  majonez wegański na mleku ryżowym, ale był bardzo puszysty, kremowy i lekki . Drugi sos - z czerwonej papryki - myślałam, że to harissa, ale okazało się nie w ogóle nie był ostry, a marynowany - również bardzo smaczny (brak zdjęcia). Gorąco polecam wybrać się choć raz i spróbować czegoś nowego:). Restauracja Syriana Shisha&Grill , ul. Rejtana 9, Rzeszów

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotlety jaglane i buraczana surówka, Liszt 221

ulubione) 1 garść prażonych pestek słonecznika 1 łyżeczka mąki kukurydzianej sól, pieprz Składniki na surówkę: 1 mały burak ½ małej cebuli ½ dużego jabłka lub 1 małe 1-2 ogórki kiszone sos: 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny Upraż kaszę, następnie zalej wrzątkiem, wypłucz i odcedź. Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż na oleju. Dodaj do kaszy razem(...)ziołami, słonecznikiem i mąką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Uformuj lekko spłaszczone kotleciki i usmaż na oleju. Możesz podać z sosem, np. czosnkowym. Ja polałam je olejem lnianym. Warzywa drobno pokrój (np. blenderem) lub zetrzyj na tarce. Polej oliwą, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Restauracja Liszt  przy hotelu Fryderyk (ul. Szopena

Qlinarnie i Qlinarnie
Letnia tarta prowansalska, Bóbrka-Trzcinica-Stępina 206

sody – ciasto wyrosło pięknie). Podkład musi być dość gruby (i taki jest), bo składników nadzienia jest dość dużo. W wersji wegetariańskiej z mozzarellą i serem żółtym. Smacznego! Składniki na sos: 1 puszka pomidorów + 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych Składniki umieść w małym garnku i duś bez przykrycia ok. kwadransa, aż większość wody wyparuje. Pozostaw do wystudzenia. Składniki(...)kilka minut) ze szczyptą soli i odrobiną wody. Piecz cornbread przez 25 minut (w okrągłej formie, 28 cm średnicy lub prostokątnej o podobnym polu). Następnie połóż na tarcie wystudzony sos i składniki nadzienia w kolejności: (mozzarella) + bakłażan i cukinia + czerwona i zielona papryka + por i czosnek + suszone pomidory + oliwki (+starty żółty ser). Piecz jeszcze tartę przez 5 minut. Podawaj ciepłą

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania