Sałatka z kalarepy z Jerozolimy 206nawet nadziewają! Wizja nadziewanej kalarepki brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną sałatkę. Mamy tu chrupiącą kalarepę, miękkie liście sałaty i pyszny sos jogurtowy z czosnkiem i odświeżająca miętą. Przepis Yotama lekko zmodyfikowałam, zastępując występujące w sosie kwaśną śmietaną i śmietanę kremówkę kefirem, a rukiew wodną (która w Polsce jest prawie nieosiągalna) listkami
Chilli Czosnek i Oliwa
Pulpety z fasoli z duszoną kalarepą z koperkiem 235najważniejsze jest bardzo nisko kaloryczna 100g tego warzywa dostarcza zaledwie 27kcl !! Składniki : 1. Na puplety : - paczka fasoli - 2 jajka - kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub innej dowolnej) - sos sojowy, pieprz, sól, czosnek, papryka 2. Duszona kalarepa : - 1 średniej wielkości kalarepa - pęczek koperku - sos sojowy, sól, pieprz, przyprawy Przygotowanie : Ugotować fasolę, zmielić ją blenderem, lub w maszynce
zdrowa vege kuchnia
Chińskie bułeczki z pekińską 219jajko; 30 g świeżych drożdży; Składniki na farsz: 1,5 główki niedużej kapusty pekińskiej; 300 g pieczarek; 1 cebula; olej do smażenia; 1 puszka kukurydzy; 2 łyżki grzybowego sosu sojowego; 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżeczki curry; 1 jajko; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę. Mąkę przesiać, dodać sól i margarynę, dobrze posiekać nożem, rozetrzeć palcami(...)gorącą wodą i dokładnie odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty o boku 10x10 cm. Farsz nakładać po przekątnej na kwadraty
In my kitchen
Smakowita sałatka 490feta pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na patelni na lekko brązowy kolor.. Jogurt wymieszać z majonezem. W misce wymieszać sałatę, ser feta, szczypior i piersi z kurczaka z sosem majonezowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do salaterki. Wierzch sałatki posypać prażonym słonecznikiem. Przed podaniem sałatkę należy schłodzić. Uwagi: 1. Uważaj przy prażeniu słonecznika! Słonecznik prażymy na suchej(...)kiedy się nagrzewa to "strzela"). Ziarno prażymy do pożądanego koloru i od razu przekładamy na talerz. Pozostawione na patelni może się szybko przypalić i będzie gorzkie. 2. Ilość sosu majonezowego podałam w przybliżeniu, bo oczywiście dodajemy go według własnych upodobań:) Jeśli wolisz więcej, to dodaj tyle, ile Ci pasuje:) 3. Uważaj, aby sałatki nie przesolić! Pamiętaj, że ser feta
In my kitchen
Schab w sosie ogórkowym 209Przyznam szczerze, że do ostatniej chwili bałam się efektu tego eksperymentu. Okazało się, że niepotrzebnie. Smak sosu jest oryginalny i niepowtarzalny, z pewnością warty wypróbowania, ale wyłącznie przez osoby nie bojące się nowych smaków. O wielbicieli zupy ogórkowej się nie martwię, na pewno pokochają jego smak. ;-) Skorzystałam z gotowego przecieru ogórkowego firmy Orzech. Polecam każdemu, kto nie chce tracić czasu(...)odparowania większości wody. 3. Ogórki ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do mięsa wraz z 1/2 szklanki wody. W odrobinie wody rozrabiamy łyżkę mąki, dodajemy do sosu, dusimy kilka minut aż zgęstnieje
Szefowa kuchni
937. Kasza jęczmienna trochę inaczej & Kilka pomysłów na.. 236kaszy jęczmiennej, z pieczonym indykiem, fasolą czerwoną, camembertem i orzeszkami ziemnymi, podana na rukoli potrawka z kurczaka zaprawiona kremówką, z marchewką i groszkiem; kasza jęczmienna kurczak w sosie dyniowo-śmietanowym z pieczarkami; kasza jęczmienna (Kurczaka w ten sposób robiłam już kilka razy i nadal go uwielbiam, w ogóle sosy z dodatkiem pure dyniowym
More food, love and dreams
Pasztet lub babeczki jaglano-grzybowe 212zamrażarce wciąż spory zapas. Do tego ciut pachnących przypraw, trochę pracy i potrawa gotowa :) Okazuje się, że jest świetna zarówno na kanapki, jak podana na ciepło z sosem owocowo-chrzanowym . A ewentualny nadmiar masy na pasztet można przełożyć do foremek i upiec wytrawne babeczki. Składniki : 300 ml kaszy jaglanej ok. 200 g mrożonych grzybów 3 jajka cebula ćwierć żółtej papryki(...)wyłożyć do foremek na muffiny. Mi wyszło 6 babeczek. Piec w piekarniku razem z pasztetem. Pasztet można wykorzystać na kanapki lub podać jako danie obiadowe z surówką i ciepłym sosem, np. owocowo-chrzanowym
Weekendy w domu i ogrodzie
Ostry słodki dip z mango - Spicy Mango Chutney z serii przepisy Dinesh'a :) 226kostkę mango , cukier, kurkumę, sól i ocet, dokładnie wy mieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia. Po około 2 minutach zmniejszyć płomień i gotować przez 1 godzinę , aż sos będzie miał gęstą konsystencję . Jeśli sos będzie zbyt płynny można go zagęścić odrobiną mąki z iemniaczanej. Można przechowywać w lodówce, zamrażalniku lub pasteryzować w słoikach. Autor
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 211wzbogaciła :). Dziś przepis prosto od Futrzaka z Argentyny . Składniki 500 gramów wołowiny 1 duża cebula 2 duże mięsiste pomidory albo trzy mniejsze 1 - 2 papryczki chilii natka kolendry sos sojowy do smaku sól i pieprz wg uznania oliwa do smażenia kilka liści sałaty do dekoracji muszle do tacos lub placki do tortilli Wołowinę kroimy na maleńkie kawałki (im cieńsze(...)paski tym lepiej), podsmażamy na patelni, a potem podduszamy do miękkości. Ja czasami dodaje sosu sojowego do tego duszenia, fajny smak potem wychodzi. Cebulę, pomidora, papryczki chili i cilantro (liście kolendry) siekamy na drobno. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy cebulę, kolendrę i pomidor zmieszany z chili. Muszle do tacos podgrzewamy na suchej patelni. Ładujemy do tacos w/w składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Japońskie jedzenie Madame Wu 196kapustą) ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka) mięsko (my miałyśmy polędwicę, ale jadłam już z piersią kurczaka, indyka i kiełbasą – wedle fantazji) sos sojowy pieprz jajka (2-3) cebula 1. Gotujemy ryż... Jak się ugotuje to niech odcieknie i czeka w miseczce. 2. Kroimy w kostkę(...)mieszać trzeba szybko, żeby jajko się rozprowadziło dobrze wśród ryżu i dopiero wtedy zaczęło ścinać. 5. Wrzucamy mięso i mieszamy 6. Pieprzymy, polewamy sosem sojowym (słony jest więc nie solimy) 7. No i teraz, jak już uznamy, że się ryż zarumienił ładnie i jajko przestało być płynne to należy się skupić i wrzucić sałatę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos orientalny 225ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam) duża szczypta gałki muszkatołowej sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego) Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć(...)kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą z nich dodać do kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, kardamon, miód, gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tahini - pasta sezamowa 220tahina jest produktem niezastąpionym w kuchni każdej arabskiej gospodyni (chociaż w Arabii Saudyjskiej , zwłaszcza w miastach, kuchnia to raczej królestwo maidy :D ) Tahini wykorzystywana jest m.in. do przygotowania chałwy , sosu sezamowego , sosu tahini , czy bardzo tutaj popularnego dipu baba ghanoush serwowanego zarówno do chleba pita jak i dań mięsnych lub grillowanych warzyw. O właściwościach zdrowotnych sezamu możecie przeczytać np. tutaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka na ostro - dla Dominiki 328łyżeczka cukru (cukier podbija nieco smak) 1/2 łyżeczki przyprawy 5 pieprzy lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól do smaku ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski. W małej miseczce rozetrzeć olej kokosowy z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół mojej Żony 239naciowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarenka kardamonu lub duża szczypta kardamonu mielonego lub około 1 cm obranego świeżego imbiru 2- 3 liście laurowe sos sojowy do smaku (opcjonalnie) sól do smaku + 1,5 łyżeczki soli do namoczenia mięsa Przygotowanie W zimnej wodzie rozpuszczamy 1,5 łyżeczki soli, a następnie umieszczamy w niej mięso(...)rosół tylko " mruga "). Mięso powinno być zanurzone w rosole, niedobór wody uzupełniamy niewielkimi porcjami (maksymalnie 1/2 szklanki) zimnej wody Ugotowany rosół przecedzamy przez gęste sitko. Przed podaniem można doprawić sosem sojowym Nadmiar rosołu możemy zamrozić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata