brytfanna Toscana , o której pisałam TUTAJ Wysmaruj ją masłem. Każdą rurkę nadziewaj farszem.Wywar z grzybów zagotuj, dodaj śmietany i siemię lniane mielone około 2 łyżeczki. Siemię lniane zagęści sos i nie będziemy musieli robić beszamelu. Rurki „pozygzakuj”serem topionym grzybowym i zalej sosem. Zapiekaj w 200 stopni około 20 minut. Brokuła ugotuj na parze. Wykrój sobie porcyjkę z brytfanny
Z Kuchni Do Kuchnikapusty pekińskiej ½ kg ugotowanego i zmielonego mięsa wieprzowego (lub innego) 1 czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety Pieprz wg uznania Olej lub tłuszcz do smażenia Sos pomidorowy: 1 koncentrat pomidorowy sól Listki kapusty pekińskiej rozdzielamy, po czym gotujemy w lekko osolonej wodzie, około 3 minuty od zawrzenia. Tutaj trzeba uważać, gdyż listki są bardzo delikatne(...)pieprz. Całość mieszamy, po czym rozpoczynamy faszerowanie. Doprawione mięsko nakładamy na twardszą część liścia i rolujemy. Gotowe gołąbki podpiekamy na oleju, z każdej strony. No i na koniec sos pomidorowy. Do koncentratu pomidorowego dodajemy około ½ szklanki wody i zagotowujemy, leciutko solimy do smaku i gotowe. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajpapryka 1 czerwona cebula 200g ananasa świeżego lub z puszki 1 mała puszka zielonego groszku 2 łyżki sezamu 2 łyżki słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka oleju Sos sojowy Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, tzn. około 10-12 minut od zawrzenia, ale najlepiej go pilnować i co pewien czas przemieszać. Po ugotowaniu przepłukujemy ryż zimną wodą. Słonecznik(...)wyciągnięciu z wodzaka :) Na talerz dajemy w pierwszej kolejności ryż, a następnie paprykę, cebulę, ananasa, kawałki wędzonego łososia. Całość prószymy groszkiem, sezamem i słonecznikiem. Po czym delikatnie oblewamy sosem sojowym. Łososia na sposób azjatycki można również zrobić w misce i podać jako sałatkę
Smakowy Rajpomysł na Panna Cotta z migdałami i w dodatku z kaszy manny wziął :) polecam wypróbowanie :) Ta porcja wystarcza spokojnie dla 3-4 osób, a malinki można zastąpić innymi owocami, sosami lub przecierami :) Składniki: 350ml śmietany kremówki (30%) 150ml mleka 3 żółtka 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 1 duży cukier waniliowy 100g migdałów bez skórki* Ok.300g malin mrożonych(...)jeszcze raz dobrze mieszamy, przekładamy grys do miseczek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Maliny miksujemy z cukrem, by powstał przecier. Zimny deser przekładamy na talerzyk, po czym polewamy go sosem malinowym i przyozdabiamy płatkami migdałowymi i kolorowymi posypkami. *jeśli mamy migdały ze skórką, najlepiej zalać je wrzątkiem i zagotować, po czym zostawić na około 5 minut. Potem wystarczy ścisnąć palcami
Smakowy Rajszybko trzeba coś zjeść. W lodówce uśmiecha się kiełbaska i pytanie, co tu zrobić żeby zjeść i się najeść? I tak powstały moje kawalerskie świderki :) 200g makaronu świderki Składniki sosu: 2 kiełbasy śląskie (około 300-400g) 1 duża cebula Przecier pomidorowy (80g) 20g margaryny 1 łyżka mąki pszennej ½ szklanki wody Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz Kiełbasę i cebulę kroimy(...)potrząsamy by mąka się dobrze rozmieszała z wodą. Zawiesinę wlewamy do gotującego się dania i mieszamy, do czasu, gdy się zagotuje. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron i gotowe :) Ps. Kawalerskie fusilli możemy posypać rzeżuchą bądź inną zieleninką :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot
Smakowy Rajkilka miesięcy temu, gdy wyszłam za mąż, zaczęłam moje pierwsze szpinakowe kombinacje :) musze powiedzieć, że bardzo go polubiłam i teraz używam go, gdy tylko mogę do różnego rodzaju sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść szpinakowe listki pod każdą postacią :) Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami
Smakowy Rajwiem czy tylko ja jestem maniaczką jedzenia makaronów, pod każdą postacią, czy każdy tak :) W każdym razie, jeśli szukacie przepisu na dobry, domowy sos mięsno – jarzynowy polecam wypróbowanie mojego przepisu :) Pappardelle to makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :) Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz
Smakowy Rajdanie od razu z nią mi się skojarzyło :) Jeśli lubcie szpinak i bezmięsne obiady, jest to coś dla Was :) Składniki: 250g makaronu np. kolanka 1 łyżeczka soli Sos szpinakowy: 400g mrożonego szpinaku (brykiet) 30g margaryny lub masła 2 średnie ząbki czosnku 100ml słodkiej śmietanki 100ml wody Sól Pieprz Dodatkowo: ½ szklanki wody 1 płaska łyżka mąki Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku, następnie(...)dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Pozostawiamy pod przykryciem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, do chwili gdy będzie miękki, odcedzamy i podajemy z szpinakowym sosem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajwieprzowego (karczek lub łopatka) gotowanego lub surowego 1 jajko 1 średnia cebula Sól Pieprz Majeranek Ewentualnie 1 ząbek czosnku Kartacze można podawać z: Smażoną cebulką i skwarkami Masłem Dowolnymi sosami np. grzybowym Ugotowane mięso, cebulę (i ewentualnie czosnek) mielimy maszynką lub drobno siekamy nożem. Dodajemy do nich jajko i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Całość wyrabiamy na jednolitą(...)wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i podajemy okraszone wybranymi przez nas dodatkami, zazwyczaj ze smażoną cebulką i skwarkami. Ja uwielbiam je z samym masłem, ale dobrze smakują też z sosem grzybowym. Kartacze po ugotowaniu lub podgotowaniu można zamrozić, jeśli porcja jest zbyt duża lub jeśli potrzebujemy alternatywny obiad :) R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin
Smakowy Rajstarty na tarce obrany imbir. Dodać przyprawy kmin, pieprz Cayenne i garam masala. Podsmażyć minutkę aby wydobyć aromat przypraw, następnie dodać przecier pomidorowy i całą papryczkę chili. Przełożyć do sosu udka i dusić całość pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec dodać do sosu śmietanę i świeżą posiekaną kolendrę (i/lub bazylię). Podawać z ryżem lub makaronem
W kuchennej krainiekilka łyżek oleju 1 cebula 1 szklanka pokrojonych pieczarek (lub 1/2 szklanki pokrojonych i namoczonych przez noc suszonych grzybów) 1-1,5 szklanki kiszonej kapusty, po odciśnięciu soku sos sojowy majeranek 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Wrzuć grzyby i smaż chwilę. Następnie dodaj kapustę(...)krótko podsmaż, mieszając. Dodaj sos sojowy, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Wlej małą ilość wody i duś do miękkości (sprawdzaj co chwilę, czy nie trzeba dolać więcej wody i co jakiś czas zamieszaj). Na końcu dopraw solą i pieprzem. Nadzienie ma być odparowane. Ciasto jak na pizzę wg tego przepisu (tylko użyj 230 g mąki i pół szklanki wody
Qlinarnie i Qlinarniekażde nadziewamy naszym farszem. Lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie z łyżką oliwy przez dwie minuty od wypłynięcia. Farsz: -puszka ciecierzycy -por -oliwa -pieczarki -wino białe półwytrawne -sos sojowy -pieprz -sól Ciecierzycę gotujemy w wodzie z solą kilka minut. Por posiekany szklimy na oliwie; solimy, pieprzymy i podlewamy winem. Dodajemy pieczarki również posiekane, podlewamy małą łyżeczką sosu sojowego. Smażymy
BaRepasSmaczne zestawienie ziemniaczanego naleśnika z duszoną karkówką z dodatkiem sosu czosnkowego i papryki konserwowej. Składniki: -40 dkg karkówki -garść orzeszków ziemnych -suszone pomidory -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -100 ml bulionu warzywnego -sól, pieprz Składniki na naleśniki: ( na 4 naleśniki ) -2 średnie ziemniaki -3 jajka -3-4 łyżki mąki pszennej -łyżka oleju(...)wodę, olej, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta, jak na naleśniki i smażymy z obu stron. Na połowę placka nakładamy duszona karkówkę, polewamy sosem czosnkowym, składamy naleśnik i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnygołąbki układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym. Na zdjęciach gołąbki w sosie pomidorowym, oczywiście z ryżem białym długoziarnistym Kupiec
prawdziwe jedzenieminutach powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto owijamy luźno folią spożywczą i chowamy do lodówki. U mnie rosło 12 godzin, może w lodówce zostać nawet 48 :) kulka mozzarelli sos pomidorowy listki bazylii plasterki salami Blachę na pizzę smarujemy oliwą. Rozciągamy lub rozwałkowujemy na niej ciasto. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki sera, plasterki salami i listki bazylii. Pizzę wkładamy do bardzo
Dzieje kuchennej Wiewióry