jednak zatrzymam się na białym melonie i bardzo szybkiej i pysznej sałatce. Czego potrzebujemy? -kawałek melona, obrany i pokrojony w łódkę -kiełki rzodkiewki -pieczywo żytnie -gorgonzola -żółty ser edamski. Sos: -łyżka syropu brzoskwiniowego -łyżeczka octu balsamicznego -łyżka oliwy -mała szczypta soli Z pieczywa robimy dwie kanapki (mini panini); środek nadziewamy serem żółtym i gorgonzolą, na górę również dajemy kleks(...)gorgonzoli. Zapiekamy w opiekaczu. Na kiełki rzodkiewki wykładamy melona i nasze mini panini; polewamy wszystko sosem
BaRepasszpinak świeży lub mrożony - 2 opakowania - awokado - 2 sztuki - cebula - 1 sztuka - czosnek - 5 ząbków - bulion warzywny - 1 litr - jogurt naturalny - świeża bazylia - pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa - oliwa - 1 łyżka - płatki migdałów Sposób przygotowania: W rondelu, podsmażyć posiekaną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz pieprz
Fit-aminagotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając Doprawić do smaku, po czym dodać ser pokrojony w kostkę, dokładnie wymieszać KROK 3: Ugotowany i odsączony z wody makaron dodać do sosu na patelni, dokładnie wymieszać, tak by sos dokładnie obkleił makaron. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatematsmażenia Rozgrzej oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili i czosnek. Smaż przez minutę i dodaj kumin i wołowinę. Smaż przez kilka minut i dodaj passatę. Dodaj wodę jeśli sos wydaje się zbyt gęsty. Ja zazwyczaj dodaję 1 szklankę. Gotuj pod przykryciem 1.5 - 2 godz aż wołowina będzie miękka. W międzyczasie ugotuj soczewicę. Wypłucz ją pod zimną wodą, gotuj w osolonej(...)wodzie ok 35 min. Potem odcedź. Gdy chili jest prawie gotowe dodaj pokrojoną paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 min. Wyle sos na soczewicę i posyp liśćmi kolendry. Smacznego
Kulinarna rozmowadużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu, 2 liście laurowe, 2 czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon(...)cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut. W międzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić. Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę. Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez
SzczyptaSmaQKROK 2 Do czystego, suchego słoika wlewamy oliwę, olej, sok z cytryny, po czym solimy i przyprawiamy suszonymi ziołami prowansalskimi. Zakręcamy wieko słoika i energicznie mieszamy. KROK 3 Przygotowanym sosem, równomiernie polewamy sałatę. Wędzonego łososia delikatnie rękoma rwiemy i kładziemy na wcześniej przygotowane talerze z sałatą, dodatkami i sosem. SMACZNEGO
smacznieinatematostudzić, obrać ze skorupki i pokroić na 4 części KROK 2 ser feta odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wrzucić do naczynia przeznaczonego na sałatkę KROK 3 przygotować sos: do szklanki wlać kolejno majonez, jogurt naturalny, popieprzyć i posolić według uznania i dokładnie wymieszać KROK 4 do naczynia z fetą wsypać brokuł, kolejno jajka, polać sosem SMACZNEGO
smacznieinatematcukru trzcinowego sok z 1 małej cytryny 50 ml białego rumu wszystkie owoce (oprócz cytryny) obrać i pokroić w kostkę równej wielkości, skropić sokiem z połowy cytryny, wymieszać... przygotować "sos": cukier trzcinowy wymieszać z alkoholem i dodać pozostały sok z cytryny, wymieszać... sałatkę owocową polewać sosem po nałożeniu poszczególnej porcji na talerz. SMACZNEGO
smacznieinatematmoja fascynacja kuchnią chińską" :) Kurczak z warzywami na ostro SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula pół czerwonej papryki garść grzybków mun 1 marchewka 2 ostre papryczki chili sos sojowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej KROK 1 Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę Paprykę i papryczki chili oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę Cebulę przekroić(...)warzywa zaczynają przywierać podlewamy je odrobiną gorącej wody Gdy zaobserwujemy, że mięso jest już usmażone, a warzywa stają się dosyć miękkie (co powinno nastąpić ok. 7 - 8 minutach) dodajemy sos sojowy i roztwór z mąki ziemniaczanej, za pomocą której to regulujemy gęstość dania. Ja jako propozycje podania wybrałam ryż, jednak może to być także makaron sojowy. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby
smacznieinatematUformowane kotlety spanierować w bułce tartej Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron KROK 3: SOS GRZYBOWY: Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu Cebulę usunąć Połączyć śmietankę z mąką, do takiej mieszanki dolać około 2 łyżki z bulionu grzybowego (zapobiega(...)zważeniu się śmietanki), taką mieszankę dolewać powoli do bulionu ciągle mieszając, zdjąć z ognia, posolić i popieprzyć do smaku Sosem polać gotowe kotlety mielone SMACZNEGO!!! Koszt: 15 zł Ilość: 3 osoby
smacznieinatematporcje potrzebne nam będą: 400 g mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól i pieprz garść pistacji bez skorupek 2 łyżki sosu słodkiego chili 4 tortille liście młodej sałaty rzodkiewka hummus jogurt naturalny liście kolendry skórka z cytryny Kruszymy pistacje w moździerzu. Mięso łączymy z przyprawami i formujemy 4 kiełbaski. Można je zrobić(...)patyczkach ale niekoniecznie. Kofty smażymy na rozgrzanej patelni grilowej aż będą ładnie brązowe. Gdy już będą gotowe, smarujemy sosem słodkim chili i obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Toritlle podrzewamy w mikrofalówce lub na patelni, na środek wykładamy koftę, sałatę i rzodkiewki, dodajemy hummus i jogurt. Posypujemy liśćmi kolendry i skórka z cytryny. Rolujemy i zajadamy:-) Smacznego
Kulinarna rozmowadrugiej opcji. Dla mnie naleśnik to cienki płat ciasta, w który można coś zawinąć a placuszek jest bardziej konkretny, puszysty i zwykle polewa się go słodkim lub słodko-owocowym sosem. Zatem pancakes to według mnie placki. Nie wiem kto i kiedy je wymyślił, ale Amerykanie ponoć je kochają. W wielu domach jest to tradycyjne danie śniadaniowe podawane z syropem klonowym(...)albo tzw. złotym. Ja lubię do nich przygotować jakiś sos owocowy czy choćby pokrojone świeże owoce albo nasz, polski miód . Pancakes zrobiłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie modyfikując przepis z blog a Moje Wypieki, w którym według mnie jest stanowczo za dużo proszku do pieczenia. Użyłam zaledwie 1/3 podanej tam ilości i placki wyszły puszyste więc po co sypać
Smaczna PyzaSkładniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 szklanka coli 1 szklanka ketchupu łagodnego 1 szklanka sosu barbecue 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie,liść laurowy,sól i gotować żeberka około 20 min. Po obgotowaniu przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego(...)garnuszku mieszamy colę, sos barbecue, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około
O kuchni z uczuciemwędzony łosoś sam w sobie jest słony), dodajemy koperek. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Gotowy makaron odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy na patelnię z sosem. Mieszamy do połączenia składników. *Do serka mascaropne możemy dodać 2-3 łyzki wody, w której gotujemy makaron. Sos, który powstanie będzie miał bardziej gładką konsystencję. To danie świetnie smakuje również
Zawsze głodna!naczynia na sałatkę. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, ser pleśniowy w kostkę, granat obieramy, wydobywamy same pestki. Wszystkie składniki mieszamy z sałatą, na koniec posupujemy z wierzchu karmelizowanym słonecznikiem* Sos miodowo-imbirowy: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny ½ ząbka czosnku Płaska łyżeczka płynnego miodu Mały kawałek startego świeżego imbiru Pół łyżeczki ziół prowansalskich Sól, pieprz Wszystkie(...)składniki łączymy ze sobą energicznie mieszając (możemy umieścić je w małym słoiczku, zakręcić i porządnie wstrząsnąć) i odstawiamy na 20-30 min, aby smaki się połączyły. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed spożyciem
Zawsze głodna!