połączyły. 6. Postawić na moment na bardzo małym ogniu. 7. Ugotować makaron wedle zaleceń na opakowaniu. 8 Makaron układać na talerzu,zrobić z niego gniazdko i do środka nakładać sos. Do sosu można opcjonalnie dodać garść roszponki i wymieszać- już nie podgrzewając na ogniu dania. 9. Układać na talerzu, przyozdobić świeżymi liśćmi roszponki. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyNaleśniki z pesto Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 0,5 kubka wody Plastry sera żółtego Sos pesto Papryka ostra Wyrabiamy ciasto jak na zwykłe naleśniki. Podsmażamy na patelni. Podczas smażenia układamy na połowie naleśnika ser, sos pesto i posypujemy ostrą papryką. Składamy na pół i podsmażamy z obu stron. I gotowe
upichconaJajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami(...)Jogurt z orzechami i płatkami owsianymi 5. Ryżowa pizza z patelni 9 1. Mini protein cakes 2. Czekoladowa babeczka z lodami kokosowymi 3. Makaron z sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe 10 1. Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2. 4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana
Czarnawisienkabardzo dobrze nadaje się do marynowania. TOFU MARYNOWANE NA OSTRO-KWAŚNO /własny;/ 1 kostka sera tofu 3 papryczki chili 2 ząbki czosnku sok z 2 limonek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka białego świeżo mielonego pieprzu oliwa z oliwek Papryczki chili myję, osuszam, kroję w plasterki. Limonki wymasowuję, przekrawam na pół i wyciskam sok, usuwając przy tym pestki(...)Czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Ser kroję w plastry, umieszczam w słoiku, układając na przemian z chili i czosnkiem. Oliwę z oliwek łączę z sokiem z limonek, pieprzem i sosem sojowym, zalewam zawartość słoika do momentu, aż ser zostanie całkowicie przykryty. Zakręcam czystym wieczkiem (aby nie zainfekować niczym zawartości słoika) i zostawiam w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w lodówce
W kuchni Karmel-itkisalami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz kiszone ogórki (u mnie korniszony) sos: 1 łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżka octu cydrowego, u mnie jabłkowy 3 łyżki oliwy po małym pęczku szczypiorku, natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy(...)cebulą i marchewkami oraz ziemniakami i ziołami. Często mieszając smażymy całość ok 20 minut tak by marchewki i ziemniaki zmiękły. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy dokładnie (np potrząsając słoikiem, w którym się znajdują :) Wlewamy dressing na patelnię z gotowym daniem i mieszamy. Nakładamy danie na talerze, podajemy z ogórkami i ew. żółtkiem jaja przepiórczego
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 3 garści krewetek 2 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżki masła kawałek pora sok z cytryny roszponka sos vinegrette sól, pieprz, imbir pół wytrawne wino Cavignon Chardonnay Przygotowanie: Pora umyć osuszyć, pokroić i podsmażyć na maśle z czosnkiem,szczyptą imbiru, solą i pieprzem. Dodać krewetki ( oczyszczone).. Wlać łyk wina, Trzymać na dość wysokim ogniu(...)koniec wmieszać natkę pietruszki i skropić krewetki sokiem z cytryny (do smaku).... Roszponkę umyć, osuszyć i wymieszać z sosem vinegrette... Podawać ze świeżą bagietką i winem...... Ja nie wyobrażam sobie krewetek bez wina, lecz oczywiście mój Pancerny to je..je...je.. i tylko jak mu przypomnę o łyku wina to się
Gaździnka warzyBlueberry Corner by "jagodzianka" Ulubiony sos do wszystkiego. Moi synowie jedzą z salsą zarówno nachos jak i tosty, parówki i zwykłe kanapki. Pikantny i … Przeczytaj cały artykuł Post Salsa pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Sos tzatziki pochodzi z Grecji. Ma świeży, wyrazisty i dość ostry smak (ogórek, czosnek i koperek). Jest doskonałym dodatkiem do … Przeczytaj cały artykuł Post Tzatziki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Proste, lekkostrawne danie. Zaczęłam je przygotowywać kilka lat temu, gdy będąc na ścisłej diecie, mogłam jeść tylko gotowane potrawy. Sos … Przeczytaj cały artykuł Post Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerCorner by "jagodzianka" Smaczny dodatek do pieczeni, steków, tostów czy kanapek. Tylko na naturalnych składnikach – po prostu wiem co jem. Składniki: 2 … Przeczytaj cały artykuł Post Wytrawny sos śliwkowy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpróbować - z ewentualnym z zastrzeżeniem lepszego doprawienia (kwestia upodobań oczywiście). Do wyboru również w wersji pikantnej z ostrą papryką. Carpaccio z wołowiny z kaparami, serem, pieczarką i sosem vinaigrette to mój wybór. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Mięso delikatne, smaczne o ładnej barwie. Kapary, sos vinaigrette oraz ser typu parmezan nadały daniu wyrazisty charakter
Kuchnia po mojemukilka liści młodej sałaty rzymskiej 1 kulka mozzarelli 1 awokado 3-4 suszone pomidory kilka piórek czerwonej cebuli 1-2 jajka ugotowane na półtwardo sok z cytryny posiekany szczypiorek sos olej z zalewy suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki ostrej musztardy suszona bazylia, oregano i tymianek sól pieprz A jak to zrobić: Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu(...)Dodać pokrojone w kostkę i skropione cytryną awokado, pokrojoną w kostkę mozzarellę, paski suszonych pomidorów i piórka czerwonej cebuli. Całość polać sosem przygotowanym z podanych składników, lub innym ulubionym. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół jajko i posypać posiekanym szczypiorkiem. Sałakę podawać z domowymi grzankami
Kuchnia w opałachsezamem Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula 150 ugotowanej fasolki szparagowej 1 kapusta pak choi 2 łyżki uprażonego sezamu pierz sos sojowy do smaku olej sezamowy olej do smażenia Wykonanie: Pierś płuczemy w zimniej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, mieszamy i marynujemy przez
Kulinarne przygody Gatitytworzą idealną bazę dla sałatki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Filet z piersi kurczaka (250 g) Dojrzałe średnie mango 70 g pomidorków koktajlowych 10 g szczypiorku Ząbek czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oliwy Sól, pieprz Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na długie paski. Następnie przekładamy paski z kurczaka do misy, dodajemy sos sojowy, zmiażdżony czosnek
Kuchnia Łukaszasmaku mąka do obtoczenia Ryż z warzywami 2 woreczki ryżu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 por (większy) 1 pomidory w puszce 1 kukurydza w puszce 2 łyżki Sos Kielecki cygański sól, pieprz do smaku 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: Klopsiki:cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Mięso, jajko, musztardę, paprykę(...)warzywami: na patelni po zdjęciu klopsików lekko podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w półplasterki por i całość podsmażać aż por będzie miękki. Wlać zmiksowane pomidory, dodać sos cygański, ugotowany ryż i odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać i mieszając smażyć około 10 min. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerz ryż z warzywami na środku ułożyć klopsiki i posypać
Ala piecze i gotuje