sosy - 72734 przepisów (strona:2271/4849)

Meksykanskie chili wolowe z salsa 203

smażymy ok 15 minut. Uważamy by składniki nie przywarły. Dodajemy pomidory z puszki, wlewamy 2 puszki wody, Doprowadzamy do wrzenia. Mięso nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy mięso do sosu. Garnek przykrywamy pokrywka i wkładamy do pieca na 5 h. W poło,wie czasu mieszamy wszystko a 20 minut przed końcem czasu dodajemy odcedzona fasolkę. Ew. możemy sos w trakcie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dietetyczne pizzerinki 188

kcal. Składniki (na 6 pizzerinek): 4 jajka po 4 kopiaste łyżki otrębów pszennych i owsianych 4 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia Ponadto: sos pomidorowy (2 łyżki koncentratu, łyżka wody, łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz) 6 plasterków szynki mozzarella (light) kilka pieczarek Przygotowanie Składniki na pizzerinki mieszamy ze sobą i odstawiamy(...)Ciasto dzielimy na sześć kulek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 minut. Następnie rozsmarowujemy na nich sos i układamy dodatki. Zapiekamy jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet drobiowy z jajkiem 255

twardo i przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam. Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem tatarskim Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: okolo 60 minut

Kuchnia co dnia
Zapiekanki z serem i pieczarkami 222

Zapiekanki z serem i pieczarkami Składniki: - bagietki - ser żółty - pieczarki - sól - pieprz - zioła prowansalskie dodatki: - ketchup - sos czosnkowy Przygotowanie: Bagietki przekrawam na pół. Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce i przyprawiam. Nakładam na bagietki. Na to ścieram żółty ser. Wkładam na kratce do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10-15 minut Podaję z ketchupem lub domowym sosem

Kuchnia co dnia
Tortilla z nuggetsami z kurczaka 280

słodkiej papryki - sól, pieprz - zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - szczypta chilli sałatka: - pomidory koktajlowe - kapusta pekińska - ogórek - cebula - kukurydza konserwowa dodatki: - sos czosnkowy - 4 placki tortilli Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka wzdłuż na grubość około 1,5 cm, a każdy kawałek potem przekrawam jeszcze na pół(...)ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę na mniejsze kawałki. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni z każdej strony przez 20 sek. Na ciepłym placku rozsmarowuję sos czosnkowy, układam warzywa, a na to nakładam gotowe nuggetsy. Wszystko zawijamy i gotowe

Kuchnia co dnia
Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem 224

Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem Składniki: sos: - podwójny filet z kurczaka - papryka czerwona - pieczarki - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny ziarnisty - zielone chilli jalapeno - bazylia, oregano - sól   dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - makaron tagliatelle (u mnie wstęga) Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem(...)już wszystko zmięknie, zwłaszcza papryka, dodaję pomidory z puszki i dokładnie razem podsmażam do miękkości. W międzyczasie gotuję makaron. Odcedzam go, ale nie przelewam wodą. Przekładam go do sosu na patelnię i dokładnie mieszam. Tak przygotowane danie przekładam na talerze

Kuchnia co dnia
Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" 204

się zarumieni, dodaję pokrojoną paprykę i odrobinę wody. Duszę pod przykryciem. Dalej dodaję mięso i przyprawę Royal Brand. Przykrywam i duszę. W między czasie gotuję makaron. Następnie do sosu dodaję pomidory z puszki. Doprawiam całość do smaku. Gotowym sosem polewam makaron

Kuchnia co dnia
Razowa pizza z serem korycińskim 230

łyżki oleju rzepakowego - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru dodatki: - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - domowy sos pomidorowy - szynka w plastrach - pieczarki Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie jak w przepisie Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem . Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut(...)Podaję z sosem czosnkowym

Kuchnia co dnia
Gulasz wieprzowy peperonciono 266

Gulasz wieprzowy peperonciono Składniki: sos:  - 500g łopatki wieprzowej - papryka czerwona - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny mielony - mąka pszenna do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano) dodatki: - makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso

Kuchnia co dnia
Paszteciki nadziewane pieczarkami 201

soli farsz: - 400g świeżych pieczarek - 1/2 cebuli średniej - mielony czarny pieprz - suszona bazylia - sól Marsala&Rozmaryn Royal Brand dodatki: - 1 białko do wysmarowania ciasta - olej rzepakowy do smażenia - sos czosnkowy lub barszcz czerwony do podania Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewam, dodaję rozkruszone drożdże oraz cukier. Odkładam na kilka minut. Do miski dodaje resztę składników(...)mniejsze kawałki. Układam wszystko na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 20-25 minut Podaję na ciepło z sosem czosnkowym lub tradycyjnie z filiżanką czerwonego barszczu

Kuchnia co dnia
Pasta rybna z twarogiem 198

Pasta rybna z twarogiem Składniki: - szproty w sosie pomidorowym - 125g twarogu półtłustego - sól himalajska dodatki: - pomidorki koktajlowe - pieczywo z dodatkiem amarantusa Granex (więcej o produkcie na Uwaga, zrzucam ) Przygotowanie: Rybę w sosie i twaróg miksuję razem na gładką masę, doprawiam solą. Pasta jest dobra na śniadanie na kanapki. Ja podaję z chrupkim pieczywem i koktajlowymi pomidorkami. [ opinia: pieczywo z dodatkiem

Kuchnia co dnia
Sałata z guziczkami z foie gras z malinami i chlebem wiejskim 225

Sałata z guziczkami z foie grais z malinami  Składniki: mix sałat (endywia, rukola, radicchio, roszponka) puszka foie gras jajko na twardo świeże maliny fasolka szparagowa sos winegret Przygotowanie: 1. Sałaty wypłucz, osusz. Rozłóż na półmisku do serwowania. 2. Ugotuj jajko na twardo a fasolkę szparagową na chrupko. 3. Z bloku foie gras wytnij(...)pierścieniami kulinarnymi kółeczka wielkości pięciozłotówki. 4. Na sałacie układaj maliny, fasolkę , guziczki foie gras i jajo na twardo. 5. Sos winegret podaj w naczynku lub polej bezpośrednio sałatę. Podawaj z grzankami z wiejskiego chleba. Rozkosz podniebienia gwarantowana:) Do tej sałaty polecam wino  Riesling d’Alsace. Dzięki balansowi  słodyczy i kwasowości wspaniale

AZgotuj!
Marynowany łosoś w świeżym imbirze na poduszeczce z batata z chrustem z buraka 215

Składniki: łosoś 2 cm imbiru  świeżego sos sojowy japoński sól batat 2 łyżki mleka gałka muszkatołowa 2 buraki pół szklanki wody 3 łyżki octu winnego 3 goździki szczypta  cynamony sól pieprz  Przygotowanie: 1. Zacznij od ugotowania buraków, wystudź, pokrój w słupki, w garnku wlej marynatę: wodę , ocet, goździki, cynamon sól. Gotuj(...)naczynia i zalej marynatą. Odstaw na kilka godzin lub przygotuj dzień wcześniej, tak aby buraczki marynowały się przynajmniej 3 godziny. 2. Łososia zamarynuj w soli, sosie sojowym i startym świeżym imbirze, zawiń w folię aluminiową i upiecz ok 15 minut na patelni. Folię aluminiową posmaruj cienko oliwą, żeby pieczony łosoś nie przywarł

AZgotuj!
Naleśniki z jagodowego ciasta w jeziorku jagodowym 178

szklanki soku jagodowego Jeziorko jagodowe: gotuj jagody z trzcinowym cukrem aż puszczą sok, odcedź sok do innego rondla i dalej gotuj aż odparuje woda a sos jagodowy zrobi się gesty. Nadzienie jagodowe: 250 gram sera białego opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią ugotowane jagody bez soku, które otrzymasz z gotowania jagód 1. Z ciasta(...)smaż fioletowe naleśniki, jeśli trzeba dodaj mąki, gdyby ciasto było za rzadkie. 2. Gdy lekko ostygnie dodaj do środka nadzienie. 3. Na talerz wylej sos jagodowy tworząc jeziorko, teraz delikatnie połóż naleśnika z nadzieniem. Moja sugestia: posyp kwiatami lawendy

AZgotuj!
Fasolka szparagowa na ostro 170

moja propozycja. Na targu kupiłam fasolkę bez łyka. Nie ma tych wąsów ciągnących się jak to ma miejsce w przerośniętej fasolce. Składanki :) fasolka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 papryczka chili szczypta cukru starty świeży imbir ok 2 cm 1 ząbek czosnku 3 krople oleju sezamowego Przygotowanki :) 1. Ugotuj(...)fasolkę al dente w soli 2. Z podanych składników zrób sos. Polej fasolkę. Pycha:) 3. Jeśli dysponujesz świeżą kolendrą nie wahaj się jej użyć

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania