sosy - 72234 przepisów (strona:2206/4816)

Hot-dogi na polskich cepeenach 195

dogów hipotetycznie po 4 zł daje oczywiście 12 mln złotych co miesiąc. Ile może bułka kosztować - 30 groszy, parówka max 1 zł? Pozostałe groszowe sprawy to pełne chemii sosy, obsługa, prąd.  A często gęsto jest tak, że ceny hot-dogów mają interesującą kocówkę XX i 9 groszy. I gdyby tak w trakcie sprzedaży hot-dogów, powiedziano klientom 3 miliony(...)słodkie przekąski. Dawaj hot-dogi - szybko się je robi, aby je zaserwować nie potrzeba mieć w papierach tytuł naukowy i wystarczy spytać tylko klienta - parówka czy kabanos? jaki sos? Fenomen jakiś jest. Fenomen hot-dogów w Polsce może wynikać m. in. z dwóch przyczyn - jest to oczywiście fast-food, czyli coś szybko-ciepłego, możemy zjeść to w jakieś

Right Behind The Kitchen
Złoty, soczysty, pikantny kurczak - przekąska do piwa jak znalazł 221

czaszki krzyczy "nakarm mnie, łobuzie!", dodając "PS, preferuję mięso". Będąc w domu można przygotować się na to druzgoczące ssanie i przygotować sobie soczyste kawałki kurczaka w pikantnej panierce z sosem czosnkowo - szczypiorkowym . Ha! Można tym nawet nakarmić kilka osób z piwnej kompanii. Lokalni są fajni Bardzo chwalę sobie lokalnych, małych producentów, wytwórców. Ich przedsiębiorczość owocuje tym, że często gęsto sprzedają(...)folią/papierem do pieczenia. Mięso trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut (ostatnie kilka minut z termoobiegiem dla ładniejszego, złotego koloru). Podajemy z sosem czosnkowo-szczypiorkowym , o którym pisałem już wcześniej  tutaj . Może to nie idealna ale konkretna przekąska do piwa, której nie może zabraknąć u Ciebie przy następnym domowym piwkowaniu. No zobacz - samo

Right Behind The Kitchen
Koperkowe gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami 161

minut. Na blachę z ziemniakami położyłem także podłużne, delikatnie słodkawe pomidory . Pomidory po upieczeniu pozostawiłem na chwilę do ostygnięcia, po czym ściągnąłem skórę i małą łyżeczką wybrałem miąższ. Sos grzybowy to nic innego jak podsmażona na oleju drobno posiekana cebula, świeże grzyby oraz rosół. Całość podduszona pod przykryciem ok. 15 minut, doprawiona na końcu szczyptą soli i pieprzu. Zadowolenie osiągnięte(...)lekkie, odrobinę puszyste w środku gnocchi - aromatyczne od koperku i kurkumy, o pięknej żółtej barwie. Sos grzybowy i słodko-kwaśne pomidory przełamujące kolorystykę i pozostałe smaki. Następnym razem chyba spróbuję z samymi pomidorami i kaparami... mniami

Right Behind The Kitchen
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 230

wysokoprocentowe trunki w dobrych cenach.  Oprócz regularnych dań z menu, obsługa lokalu proponuje także inne, niewprowadzone jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także "koronka

Right Behind The Kitchen
Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli 176

można zmajstrować swój własny wieczorny fast food. Nic prostszego jak tylko pozbierać to, co pozostało i włożyć między dwa chrupiące tosty. Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli Pierś z indyka zamarynowałem na szybko w ziarnistej musztardzie francuskiej z oliwą, odrobiną białego octu winnego, soli, pieprzu i koperku. Gruby kawałek mięsa obsmażyłem z każdej(...)patelnię – w międzyczasie kilkukrotnie przewracałem go aby soki równomiernie rozchodziły się wewnątrz indyka. Chrupiące tosty wyciągnięte z opiekacza posmarowałem ostrą musztardą Dijon oraz,  jeszcze mało popularnym u nas, sosem BBQ firmy HP . Aby podkręcić ostrość użyłem kilku plasterków papryczki chilli . Dla równowagi wybrałem pomidory, duszoną (z mięsem na patelni) cebulę oraz korniszony od teściówki. Najgorsze w tym wszystkim jest

Right Behind The Kitchen
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 173

można było jedno - jest co raz lepiej w kwestii edukacji Polaków na temat pizzy. Po ponad trzech latach funkcjonowania Aventino, jest co raz mniej osób proszących o keczup czy sos czosnkowy do pizzy albo o to aby była na grubym cieście. Przede wszystkim pizza ma być lekkim posiłkiem , który spożywa się po przystawkach i powinna być zamawiana jedna na jedną(...)osobę. Dlatego w Aventino dostaniecie prawdziwie cieniutką pizzę, która w piecu siedzi ok. 4 minuty! Jest lekka, nie ocieka tłuszczem i nie załamuje się od nadmiaru składników! A sos pomidorowy? Bajeczny! I do diaska, zrobiony jest tylko z przetartych pomidorów - bez soli, cukru itd. Ważny jest także ser mozzarella - ten w Aventino jest włoski - przychodzi do restauracji w jednym kawałku

Right Behind The Kitchen
Sałatka z brokułem 502

Brokuł ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu podzielić na mniejsze różyczki. Kukurydzę odsączyć. Cebulę czerwoną i ser feta pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Przygotować sos majonezowo czosnkowy: Wymieszać majonez, jogurt, ketchup z wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać z sosem majonezowo czosnkowym. Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Po uprażeniu położyć słonecznik

W kuchni u Moniki
Mąka kukurydziana - cena, właściwości, przepisy. 204

natomiast skrobia to biały proszek, który przeważnie pozyskuje się z pręcików kukurydzy. Ta druga jest bardziej miałka (zwróćcie uwagę, jak "piszczy" pod palcami) i idealnie nadaje się do zagęszczania sosów czy produktów takich jak budyń, kisiel. Mąka z kolei jest ziarnista i lepiej sprawdzi się w wypiekach. Skrobia w przeciwieństwie do mąki nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe(...)ilości białka.   Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka sypana    Zdrowy snikers bez cukru i mleka

Powiedz dietom nie
Sałatka z tuńczykiem w cytrusowych miseczkach 220

sparzyć wrzątkiem. Oczywiście buźkę wycinamy według własnej inwencji twórczej ;) Sałatkę można włożyć do miseczek tuż przed podaniem lub wcześniej, wtedy sałatka dodatkowo przejdzie cytrusowym aromatem. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym pół zielonego ogórka biała część pora 5-6 dużych kawałków papryki marynowanej lub jedna surowa czerwona papryka pęczek koperku kilkanaście sztuk czarnych oliwek pół puszki kukurydzy pół czerwonej cebuli(...)plasterki. Ogórek, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Koperek siekamy drobno. Wszystko mieszamy razem. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy i dodajemy do pokrojonych składników. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos.  Zalewamy sałatkę i mieszamy.  Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do "przegryzienia" Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym 995

Jedna ze smaczniejszych sałatek jak ostatnio jadłam. Brokuły, pomidory, jajka i sos czosnkowy to bardzo dobre połączenie. Składniki: brokuł 2 pomidory 5 jajek papryka czerwona ok 80 g pestek słonecznika 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Kiedy są miękkie(...)Paprykę kroimy paski. Majonez, jogurt, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. Brokuły, jajka, pomidory i paprykę wkładamy do dużej miski i delikatnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem czosnkowym i posypujemy słonecznikiem

e-PrzepisyKulinarne
Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew 189

zrobić tzw. „czyszczenie lodówki” i wykorzystać jej potencjał Takim też sposobem powstał wyjątkowo przyjemny gulasz ze swojską kiełbaską, soczewicą, dynią i cukinią z dodatkiem chilli w pysznym sosie pomidorowym. Podany z tostami jet świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację, polecam! Scroll down for recipe in English Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą (8 porcji) Ingredients(...)chilli, pomidory, paprykę i soczewicę, zalej passatą pomidorową i dopraw cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 45 min aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, jeżeli to konieczne i podawaj z grzankami. Smacznego! English version Fall pumpkin, zucchini and lentil stew (8 servings) Ingredients

karmelowy
Maminkowe zapiekanki z jajkami i sosem musztardowym 231

Kolejne z serii maminkowych zapiekanek. Tym razem z jajkami i sosem musztardowym.     Składniki na 4 zapiekanki: -40 dkg obranych ziemniaków -5 dkg kaszy gryczanej prażonej -5 jajek -3 czubate łyżki mąki pszennej -średnia cebula -sól, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -szczypiorek -2 łyżki oleju -bułka tarta Kaszę gotujemy na sypko. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem(...)masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Po 3-4 minutach zapiekanki można wyjąć z foremek, dodać sos musztardowy i  smacznego

Maminek kulinarny
Oryginalne włoskie ciasto na pizzę. 41044

cienkim to porcję ciasta dzielimy na trzy kawałki. Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Przygotowane ciasto wałkujemy, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym lub serowym, układamy dodatki, skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego do piekarnika wprost na gorącą blachę. Pieczemy około 12 minut (na grubym cieście około 15). Gotowe(...)Jeśli nie macie pomysłu jak przygotować sos lub jakich użyć dodatków polecam pizzę neapolitańską z brokułem

Rozpustne gotowanie
Chrupiące gofry jak z budki 63699

czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty soli 1/2 szklanki cukru 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 1 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki oleju Dodatki: cukier puder bita śmietana sos toffi i czekoladowy świeże owoce owoce z puszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Ważne: Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów może różnić się od tego(...)smażymy, aż gofry będą rumiane i chrupiące (mi to zajmuje 9 minut). Podczas przygotowania gofrów nie otwieramy gofrownicy. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, sosami i/lub owocami :) Smacznego

My Culinary Art