sosy - 72234 przepisów (strona:2200/4816)

Zupa krem z dyni i papryki. 141

się ciągle zmieniają. Składniki; ok 700 g dyni ( ja użyłam hokkaido ) 2 czerwone papryki 3 ziemniaki 1 marchewka 2 skrzydełka 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos sojowy (ok. 2 łyżki) 2-3 łyżki oleju liśc laurowy i ziele angielskie Dodatkowo; groszek ptysiowy Przygotowanie; Skrzydełka  myję zalewam wodą, dodaje liśc laurowy i ziele angielskie. Dorzucam marchewkę(...)smaku solą, pieprzem i gałką. Kiedy zupa lekko przestygnie dokładnie ją blendujemy na gładki krem. (wcześniej należy wyłowić liścia laurowego i ziele angielskie) Krem doprawiamy do smaku jeszcze sosem sojowym jeśli zachodzi taka potrzeba. I gotowe! ;-) podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Jajka w sosie tararskim 163

Prawda powszechnie znana jest taka, że kupne nie dorówna domowemu. tak jest i w tym przypadku. :-) Pyszny sos z grzybami w całości i wyczuwalnymi kawałkami ogórka idealnie współgra z jajkiem. W żadnym stopniu nie jest przereklamowany a próbowałam go po raz pierwszy. I nie ostatni. :-) Jaj ka w tej formie , zamiast tych z majonezem ucieszą naszyc h gości. 4 jajka(...)Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy kurki, majonez, jogurt, musztardę, chrzan. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy do połączenia składników.  3. Jajka układamy na talerzu, polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Kurczak po marokańsku 170

Składniki: 2 uda z kurczaka 2 łyżki przyprawy marokańskiej kasza kuskus wedle uznania olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki sosu ostrygowego Udka umyłam i osuszyłam a potem przekroiłam na połówki. W skład przyprawy marokańskiej wchodzą: kumin, kurkuma, czosnek, zielony pierz, liść laurowy, sól, cynamon i kminek. Kurczaka natarłam właśnie przyprawą marokańską i pozostawiłam na 2 godziny do zamarynowania. Na patelni(...)rozgrzałam olej i obsmażyłam na złoty kolor kurczaka. Teraz podlałam kurczaka 1/2 szklanki wody oraz 2 łyżkami sosu ostrygowego i dusiłam pod przykryciem do miękkości. Szklankę kaszy kuskus zalałam wrzącą wodą o 1 centymetr nad powierzchnię kaszy, pozostawiłam aby kasza wchłonęła wodę. Podałam kurczaka z kaszą kuskus i smażonymi świeżymi ogórkami. Smacznego. Przepis kuchni marokańskiej własny. "Podróże małe i duże

Moje Małe Czarowanie
MINI PIZZE NA CUKINNI 185

Każdy może komponować własne mini pizze, wszystko zależy od kreatywności. A to Moja propozycja. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 pomidor Plasterki szynki Ser mozzarella  Kukurydz konserwowa Groszek konserwowy Ruccola Sos czosnkowy, keczup Krok 1.   Cukinię myjemy, kroimy w plastry. Oprószamy solą, aby warzywo puściła wodę. Krok2 . Na gorącej patelni rumienimy cukinię z dwóch stron. Krok 3. Rozgrzewamy piekarnik(...)stopni C. Na zrumienionej cukinii układamy szynkę, plasterki pomidorów, kukurydzę, groszek, plasterek mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Krok 4. Upieczone placuszki posypujemy świeżą ruccolą. Podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem. SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
WĘDZONE HAMBURGERY Z BRUKSELKI 199

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:   - 0,5 kg czerwonej cebuli posiekanej w piórka - 2 łyżeczki brązowego cukru - łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku - 2 łyżeczki musztardy francuskiej SOS SEROWY WĘDZONY: - 200 g sera mimolette startego na drobnych oczkach - 50 g masła - łyżka mąki ryżowej -100 ml mleka - łyżeczka naturalnego dymy wędzarniczego 2 DNI PRZED PRZYGOTOWANIEM mini hamburgerów zamarynuj(...)olejem o łagodnym, dymnym aromacie, wsyp brukselki i polędwiczkę, grilluj z dwóch stron.  NA WYKAŁACZKĘ nabijaj brukselkę, polędwiczkę, nałóż trochę konfitury, zakończ brukselką. W osobnej miseczce podaj ciepły sos serowy

Kuchnia bezglutenowa Loli
W listopadzie w roli głównej – grillowana gęsina 197

grilla Dobrze przygotowaną gęsinę z grilla można przyrównać do najlepszego steka – fileta Mignona zwłaszcza gdy marynujemy ją w doskonałej marynacie do mięsa czerwonego. Składniki: 2 szklanki piwa 1 ½ łyżeczki sosu Worcestershire ½ – 1 łyżeczki soli czosnkowej lub czosnku w proszku sól i pieprz ½ łyżeczki czerwonej papryki 4 piersi z gęsi Przygotowanie: Wymieszać sos Worcestershire, sól, pieprz, czerwoną paprykę i czosnek

naRuszcie
Steki grillowane na desce cedrowej – 2 wyjątkowe pomysły 183

cedrową i umieszczamy na niej steki stroną przypieczoną do góry. Całość grillujemy jeszcze przez około 5 minut. Grillowany stek na desce cedrowej marynowany w piwie Składniki: 1 butelka ulubionego sosu barbecue (500ml) ¼ szklanki soku z cytryny 2 łyżki tartego chrzanu 6 gałązek świeżego rozmarynu, grubo posiekanego 1 ulubiony kawałek wołowiny, około 700g sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz(...)piwo (500 ml) Guinness oliwa z oliwek   Przygotowanie: W dużym szczelnym pojemniku połączyć sos barbecue, sok z cytryny, chrzan i rozmaryn. Steka umieścić w przygotowanej marynacie i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotować deskę cedrową. W dużym pojemniku zalać ją piwem i odrobiną ciepłej wody. Steka wyjąć z lodówki na pół godziny przed grillowaniem. Kilka

naRuszcie
Czeskie knedle, knedliczki 203

zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę, chcę dogodzić moim domownikom i co jakiś czas gotuję właśnie knedle. Ja uwielbiam takie wyjęte z wody i polane sosem, a mąż lubi podzmażone na masełku. Obie wersje są dobre. Składniki: 500 g mąki krupczatki (choć i na tortowej udadzą się) 300 ml mleka 20 dag świeżych drożdży 2 jajka łyżeczka(...)wodę kłaść po jednym wałku i gotować około 10 minut. Wałki bardzo rosną!!!! Wyjąć knedla z wody i delikatnie kroić bardzo ostrym nożem na grube plastry. Od razu polewać sosem, gulaszem i podawać. Smacznego

na moim stole...
Makaron soba ze szpinakiem, rzodkiewką i papryką 188

rzodkiewek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 średnia żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki białego sezamu duża garść orzechów nerkowca Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz.Papryki pokrój w małą(...)cebula zmięknie – dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę. Następnie dodaj paprykę, smaż 4 – 5 minut. Dodaj szpinak i smaż do momentu aż ‚zwiędnie’. Dodaj makaron, rzodkiewki, sos sojowy, miód, 2 łyżeczki sezamu i orzechy nerkowca. Całość wymieszaj i smaż 3 – 4 minuty. Wyłóż do miseczek. Smacznego

Moja pasja smaku
Polędwiczki wieprzowe w glazurze gruszkowo-żurawinowej z orientalną nutą i mozzarellą 251

przyprawione lekko orientalną nutką. :) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g) kulka sera mozzarella lub ok. 50g korycińskiego 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej 2,5 łyżki konfitury gruszkowej 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy duża szczypta chilli na czubku noża - mielonego kardamonu, białego mielonego pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej, zmiażdżonej czarnuszki mała płaska(...)świeżo zmielonego pieprzu suszone gałązki tymianku do dekoracji Polędwiczkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry grubości około 1,5 centymetra, po czym spłaszczamy między dłońmi. Przygotowujemy glazurę: sos Worcester, miód, czosnek, konfitury i przyprawy mieszamy w miseczce i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie przekładamy ją do rondelka i kilka chwil odparowujemy na niedużym ogniu. Nie powinna mocno

Kuchenna Kontrrewolucya
Delikatny, mocno warzywny gulasz z karkówki 229

około godziny. Gdy mięso i warzywa są już miękkie, w kubeczku mieszamy mąkę z zimną wodą tak, żeby nie było grudek. Solimy, pieprzymy, wlewamy mąkę do gulaszu żeby zagęścić sos. Dokładnie mieszamy całość, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy, do widocznego zgęstnienia sosu, mieszając. My zjedliśmy gulasz z jaśminowym ryżem. Równie smaczny będzie z ziemniakami, kaszą

Karo in the Kitchen
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 164

wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj sok z limonki i cukier i gotuj przez kolejne 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj do sosu łososia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5 minut, aby łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw solą i pieprzem

karmelowy
Sos żurawinowy do mięs na miodzie 154

trwa sezon na żurawinę. Tych małych czerwonych kulek nie może zabraknąć w zdrowej diecie. Żurawina to nie tylko skarbnica witamin, posiada także właściowości lecznicze. Krótko przeczytaj: tutaj. Słodko-kwaśny sos żurawinowy jest super smaczny i bardzo prosty do przygotowania. To znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiwa, pieczonej gęsi, kaczki, dziczyzny, pasztetów i sera pleśniowego w diecie wegetarian. Dla mnie również(...)doskonały dodatek do hummusu i kanapek. Świetnie smakuje i na zimno i na gorąco. Teraz gdy bez trudu kupisz świeżą żurawinę jest najlepszy czas, by przygotować z niej sos. Świetny dodatek do listopadowej gęsi. Zapraszam do przepisu. Składniki: 200 g świeżej żurawiny sok z 1 pomarańczy (około 120 ml) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu gałka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym 200

Uwielbiam ten przepis! Jest banalnie prosty, apetyczny i pożywny. Zawiera dużo szpinaku, czosnku i aromatycznych przypraw - na zdrowie!  Cz. II Kukurydziane naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym Zacznijmy od przygotowania samych naleśników. Przepis, który podaję wystarcza na 5 sztuk. Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka (pół na pół z wodą) 2 jajka(...)pozostałymi naleśnikami, układając je ciasno obok siebie. W misce mieszam jogurt naturalny, 2 starte ząbki czosnku, starty ser żółty, przyprawiam solą i pieprzem do smaku. W ten sposób przygotowany sos, wylewam na naleśniki ułożone w blaszce. Danie pieczemy w temp. 175 st. przez ok 15 minut iii... gotowe! Nie da się oprzeć ;) Smakujcie i piszcie! aa-kuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo figowym 216

moich placuszków z pieczonej dyni. Mają nie tylko cudowny, pomarańczowy kolor, ale też są bardzo delikatne i smakowite. Zobacz inny pomysł na placki z dyni - Placki dyniowe ze słonecznym sosem Wystarczy upiec kawałek dyni a potem zmiksować ją na puree i zrobić placki . Według mnie najlepiej sprawdzi się tutaj dynia odmiany hokkaido o zwartym, ciemnopomarańczowym miąższu, która ma jeszcze(...)skórę i wcale nie trzeba jej obierać a można zblendować wszystko na jednolitą masę. Takie puree z tej dyni świetnie nadaje się na zupę dyniową . Do placków dyniowych zrobiłam sos figowo karmelowy, ale możecie podać je po prostu posypane cukrem czy polane miodem lub syropem klonowym. Świetnie pasują też do nich świeże owoce albo domowe konfitury . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza