sosy - 72734 przepisów (strona:2203/4849)

Kolorowa sałatka z gotowanych pieczarek 224

pieczarek  5-6 płatów papryki czerwonej konserwowej 6 Ogórków kiszonych 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 selera naciowego 1/2 pora 1/2 cebuli czerwonej 10 dag sera żółtego w kawałku SOS: 3 łyżki majonezu Kieleckiego 2 łyżki Jogurtu naturalnego 0 % sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczarki myję, obieram, kroję w kostkę.  Na gotującą, osoloną wodę wrzucam pieczarki. Gotuję(...)żółty również kroję w kostkę.  Przestudzone pieczarki wrzucam do miski gdzie będę przygotowywać sałatkę.  Dodaję resztę składników.  Dokładnie mieszam.  Na koniec dodaję składniki sosu, również mieszam.  Wkładam do lodówki na min 30 min przed podaniem by wszytskie smaki się ze sobą połączyły.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Super Szybka Pizza na Bułce 176

szczypty oregano sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Super szybka pizza na bułce https://www.youtube.com/watch?v=4Mq6_DuzMWE Przygotowanie: Do przecieru pomidorowego dodaję bazylię, oregano, sól pieprz i dokładnie mieszam, sos jest gotowy. Teraz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam pokrojoną bułkę. Nakładam na każdą kromkę bułki sos i go rozsmarowuję. Następnie nakładam dodatki w moim przypadku było to salami

Uwaga Babcia Gotuje
Jarzynowa potrawka z indykiem 212

łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu 3 łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle

Weekendy w domu i ogrodzie
Babeczki banoffee 197

małe cudeńka. Przepis na kruche ciasto miałam zapisany w moim magicznym zeszycie z różnymi smakołykami. Cała reszta to radosna twórczość własna. Unikam używania gotowych mas, kremów itd, dlatego też sos karmelowy zrobiłam sama. A żeby nie było zbyt słodko i mdło, zrobiłam karmel solony. Przepis na ok. 20 babeczek banoffee z bitą śmietaną i solonym karmelem: Kruche ciasto: 500g mąki(...)pszennej 250g margaryny 2 jajka 40ml wody 1 łyżka cukru szczypta soli Sos karmelowy: 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka ok. 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła Bita śmietana: 400g śmietany 30% 2 śmietan-fixy Dodatkowo: kakao/czekolada/polewa czekoladowa 2 banany Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką i wykroić babeczki. Można użyć foremek

Wrzosowa Polana
Podróże kulinarne- kurczak po tajsku 199

kompletnie sobie nie radzę..     Składniki na 4-5 porcji: Marynata: 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki chili 1 limonka 1 łyżka sproszkowanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ziaren kolendry 1 podwójny filet z kurczaka Sos: 2 cebule 300ml mleka kokosowego 3 papryki żółte lub czerwone 1 zielona papryka Dodatki: 2 łyżki sezamu 2 łyżki

Wrzosowa Polana
Sałatka z brokułem i jajkiem 221

poszukuje się najbardziej oczywistych przepisów- dlatego zdecydowałam się go umieścić na blogu. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 pomidory 6 jajek sól pieprz Sos: 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu  2 małe ząbki czosnku suszona natka pietruszki   Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Pomidory(...)kroimy w kostkę. Ugotowane na twardo jajka kroimy. W misce układamy warstwami składniki, każdą polewamy sosem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, natką i ziołami według uznania. Sałatkę przed podaniem chłodzimy w lodówce ok. godziny

Wrzosowa Polana
Surówka z białej rzodkwi i szpinaku 142

pozostaje nam nic innego, jak tylko wcinać codziennie surówki ;) Składniki: 1 biała rzodkiew 2 jabłka 1 średnia marchewka 2 duże garście szpinaku 1 mała czerwona cebula sól pieprz Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego Rzodkiew, jabłka, marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, liście szpinaku dzielimy na mniejsze(...)kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie mieszamy, łączymy z warzywami i gotowe

Wrzosowa Polana
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 180

miękkości). Następnie ostudź i obierz ze skórki. Przekrój buraki na pół i pokrój w cieniutkie półplasterki przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Plasterki buraków rozłóż dekoracyjnie na półmisku. Przygotuj sos. Do miseczki lub słoika wyciśnij sok z 1 cytryny. Dodaj rozdrobniony czosnek oraz miód, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na końcu powoli wlej oliwę, cały czas mieszając dressing(...)gorgonzola pokrusz na kawałki i rozłóż na plasterkach buraków. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo posiekaj i posyp nimi sałatkę. Na koniec polej wszystko sosem i posyp listkami tymianku. Podawaj od razu (sałatka na drugi dzień też jest dobra, ale  gorzej wygląda, bo gorgonzola najprawdopodobniej zostanie zafarbowana przez buraki na różowo). Uwagi: Jeżeli nie masz czasu

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba po grecku 229

smakuje w okresie świątecznym. Ponadto jest to obowiązkowe danie na moim wigilijnym stole. Ryba po grecku to danie składające się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego w lekko pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę.  Składniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny sól, pieprz mąka do obtoczenia  bułka tarta(...)pieprzem. Dusić pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie to dodać do nich cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Całość posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli wydaje się Wam, że jest za dużo sosu to go odlejcie. Kawałki ryby panierować w mące i bułce tartej. Na patelnię wlać olej i usmażyć kawałki ryby. Na półmisku bądź w naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie kawałki ryby oraz

Ugotować
Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami 316

można podawać ją na ciepło, jak i na zimno. 6-8 filetów z pstrąga 1 kg marchewki 1 por 1/2 selera 2 korzenie pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 200g sosu paprykowego Ajvar 2-3 liście laurowe ok 7 ziaren ziela angielskiego pieprz czarny pieprz cytrynowy oliwa z oliwek sól Pora rozciąć na pół, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i posiekać w piórka(...)dnem. Wlać wodę, tak aby przykryła warzywa i dusić razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim na małym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie i woda odparuje dodać koncentrat pomidorowy, sos paprykowy i doprawić. Chwilę jeszcze podusić. Filety z pstrąga natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec

https:KKuchniaMniam
Sylwestrowe przekąski z pastą twarogową z łososiem 198

Nowego Roku kochani czytelnicy !!  Dorota i Magda :)  Sylwestrowe przekąski z pastą twarogową z łososiem SKŁADNIKI : 1 pół bagietka pełnoziarnista z ziarnami 1 puszka polędwicy z łososia w sosie włoskim 100 g twarogu pół tłustego 2 szczypty posiekanego kopru + do dekoracji pieprz czarny świeżo mielony cytryna do dekoracji  PRZYGOTOWANIE : Puszkę rybną otwieramy, przekładamy do miseczki wraz z sosem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Maczanka śliwkowa ( duszony karczek macerowany ) 224

Jest to moja autorska wersja maczanki, czyli mięska w niezawiesistym sosie, którym można nasączyć pajdę chleba. Receptur na tego typu dania jest wiele, jedni pieką mięso w całości inni duszą w kawałkach. Ja podzieliłam je na duże fragmenty, zmacerowałam i dusiłam podlewając rosołem. Efekt rewelacyjny, mięso rozpadające się pod naciskiem widelca, sos intensywny i klarowny. Niewątpliwą zaletą tego dania jest

kawawszklance
Brytyjskie kruche paszteciki 249

Farsz : Optymalnie resztki pieczonego kurczaka , jeśli nie to podpieczone kawałki podudzi bez kości kawałek wędzonego boczku , około 100 g 2 średniej wielkości cebule białe 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu worcester lub maggi w płynie sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić na gładka masę , która w miarę odchodzi od rąk . Uformować w kule(...)kolor , taki dość przypieczony, odstawiamy do wystygnięcia . Pieczonego kurczaka mielimy maszynką o dużych oczkach , tak samo robimy ze smażoną cebulką i boczkiem . Dodajemy do farszu wyciśnięty praską czosnek , sól , sos worcester i wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy na tyle kawałków ile mamy foremek lub kokilek . Każdy kawałek rozwałkowujemy ( możemy podsypać mąką żeby się nie kleiło do wałka ) . Wytłuszczone

Ogrodnik w podróży
polędwiczki w sosie grzybowo- czekoladowym z krokiecikami ziemniaczanymi 229

zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy wino, dorzucamy połamaną czekoladę i masło grzybki kroimy na mniejsze kawałki, przesmażmy na maśle,  doprawiamy solą i pieprzem  mięso przekładamy do sosu, dorzucamy grzybki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C podajemy gorące z krokiecikami smacznego

Luźna Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i pieczarkami. 257

Dzisiaj tak na szybko :) zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z karkówką i pieczarkami. Do zapiekanki użyłam przypraw od firmy Skworcu http://www.skworcu.com.pl/ . Do zapiekanki podałam sos kebab-gyros od Folwark. Zapiekankę podałam na porcelanie Bogucice . Składniki : około 7  dużych ziemniaków 5 dużych pieczarek 1 duża cebula 3 plastry upieczonej karkówki 1 łyżka przyprawy do mielonego od Skworcu 1 łyżka oregano(...)cebulą. Jajka roztrzepać i dodać odrobinę soli i pieprzu.Zalać nimi zapiekankę, wierzch posypać serem żółtym.  Piec w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut.  Podawać z sosem gyros-kebab. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili