sosy - 72734 przepisów (strona:2161/4849)

SAŁATKA Z CYKORII, GORGONZOLI I ORZECHÓW 180

wzdłuż na pół, usuń gorzkie środki i odetnij dolne części, porozdzielaj liście, po czym pokrój na małe kawałki (lub pozostaw całe liście).   Gorgonzolę pokrój w niewielką kostkę. Przygotuj sos: wymieszaj trzepaczką, dodając kolejno, sól, ocet winny, pieprz i oliwę z oliwek. Ułóż na talerzu liście cykorii przekładane kawałeczkami gorgonzoli. Polej sosem z octu i oliwy, i posyp garścią

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ZIMOWA SAŁATKA Z KIWI, JABŁEK I CYKORII 187

liście, przekrój wzdłuż na pół, wytnij gorzki rdzeń (twardy środek). Liście pokrój w paseczki lub w kawałki (małe możesz zostawić w całości). Zioła opłucz, osusz i oberwij listki. Przygotuj sos: wymieszaj olej z octem, solą i pieprzem. Ułóż na talerzu liście cykorii i plasterki jabłka. Dodaj plasterki kiwi i zioła. Posyp rozgniecionymi orzechami laskowymi (opcjonalnie). Polej sałatkę sosem winegret dobrze

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ 236

Marynowanie: 1 godz. Dla 4 osób:   24 krewetki tygrysie*   3 cebulki szalotki   2 ząbki czosnku 25 cl białego wina wytrawnego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju arachidowego (lub oleju z pestek winogron) 2 łyżki płynnego miodu   Drobny szczypiorek (lub natka pietruszki)   Sól i pieprz   Przygotuj marynatę: do miski wlej(...)białe wino, dodaj sos sojowy, miód i 1 łyżkę oleju arachidowego, wymieszaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Włóż do miski z marynatą.   Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę (lub na całą noc). Szalotkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Szczypiorek (natkę pietruszki) umyj i osusz, drobno posiekaj. W woku lub na patelni podgrzej olej. Przesmaż

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SPAGHETTI Z RUKOLĄ I RICOTTĄ 201

wolnym ogniu przez około 1-2 minuty. Zmiksuj. Dodaj oliwę z oliwek, połowę posiekanej rukoli i drobno posiekaną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj aż do uzyskania konsystencji sosu. Odstaw na bok. Ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Wymieszaj z sosem z rukoli. Ubij ricottę widelcem, domieszaj ją do spaghetti z resztą posiekanej rukoli

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
JAJKA Z FARSZEM Z AWOKADO 242

Gotowanie: 10 min.   6 jajek 3 dojrzałe awokado 4 łyżki majonezu 2 szczypty mielonej papryki 6 gałązek pietruszki lub drobnego szczypiorku Odrobina soku z cytryny Sól, pieprz Sos tabasco (opcjonalnie)   Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do ostudzenia. O bierz ze skorupek. Przekrój na pół. Wyjmij delikatnie żółtka i zetrzyj je na tarce lub rozdrobnij widelcem. Włóż(...)zmiksuj. Połącz z majonezem (dodaj tyle majonezu, ile uważasz za stosowne). Dopraw do smaku solą i pieprzem i mieloną papryką. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz również dodać kilka kropli sosu tabasco. Wypełnij pastą połówki białek przy pomocy rękawa cukierniczego (lub łyżki). Umyj i osusz pietruszkę (lub drobny szczypiorek), oberwij listki lub posiekaj drobno i udekoruj nimi jajka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Węgierski gomboc, The Non-Fat Yoghurt (Seinfeld) 239

Taki deser jadłam kiedyś w Egerze (nadziewany knedel z sosem waniliowym i makiem). Najlepiej podawać na ciepło. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie budyniu waniliowego + odpowiednia ilość mleka i cukru 1 łyżka masła 4 kule drożdżowe 8 łyżek konfitury śliwkowej (lub więcej) 4 łyżki maku Ugotuj budyń wg wskazówek na opakowaniu. Dodaj masło, wymieszaj i odstaw. Ugotuj kule na parze (3 minuty(...)Nadziej każdą śliwkową konfiturą (możesz to zrobić strzykawką lub po nacięciu łyżeczką). Na talerzykach połóż kule, polej sosem budyniowym i posyp makiem. Od razu podawaj. The Non-Fat Yoghurt   (Season 5, Episode 7) Jerry, Elaine and George love eating the new non-fat yoghurt but when they all start gaining weight, they begin to think that the yoghurt

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotleciki ryżowe z soczewicą 244

Smaczne kotleciki z ryżem i soczewicą możecie podawać w towarzystwie ulubionych sosów. Kotleciki sprawdzą się doskonale, jako lunch do pracy – zrobicie je w ciągu niecałej godziny, bez większych problemów Składniki na około 10 kotlecików: torebka ryżu basmanti puszka soczewicy – 425 ml 1/4 czerwonej papryki mała cebula troszkę szczypiorku ząbek czosnku 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej + bułka(...)składników dodajemy jajka, oraz 4-5 łyżek bułki tartej. Mieszamy dokładnie do uzyskania zwartej konsystencji. Krok 3 Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zezłocenia. Podajemy z ulubionym sosem function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Kuchnia Bazylii
Makaron z wędzonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem (fit) 246

siekamy. Dodajemy do ryby. Smażymy aż zwiędnie. Następnie dodajemy serek i nieco wody zostawionej po gotowaniu makaronu. Chwilkę podsmażamy. Makaron przerzucamy do garnka w którym był gotowany, dodajemy sos i nieco pieprzu. Całość mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze nieco wody. Podajemy na ciepło z cząstką cytryny. Smacznego. Post powstał przy współpracy ze sklepem frisco.pl

Kolizje Smaków
Żeberka w sosie cebulowym. 271

wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam dość sporą ilość z myślą o grillu. Ale pogoda jak zwykle spłatała nam figla, więc zamiast grillowanych, są żeberka duszone w cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona(...)wolnym ogniu do miękkości mięsa. W małym garnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z grillowanymi szparagami i jajkiem w koszulce 187

kupuję filet i podgrzewam w 1/2 pęczka zielonych szparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy  sól  2 jajka (przepis poniżej)   ew. sos winegret ale żółtko jajka zastępuje w tej sałatce najlepszy sos :) Przygotowanie: Szparagi myjemy, przycinamy łodygi i obieramy dolne części. Rozkładamy ja na desce do krojeni, skrapiamy dość obficie oliwą

bistro mama
Rozgrzewający kurczak na ostro w sosie curry na mleku kokosowym 217

Rozgrzewający kurczak na ostro w sosie curry na mleku kokosowym Po prostu smacznie !   Składniki: 500 g filetów z kurczaka   1 cebula  4 ząbki czosnku 1 puszka pokrojonych pomidorów pelati  400 ml mleka kokosowego 1 pęczek świeżej kolendry sól morska do smaku 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu pieprz czerwony (kilka ziaren) 2 lub 3 ostre papryczki(...)dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażyć na niewielkim ogniu do zrumienienia się, w kolejności dodawać wszystkie wymienione przyprawy, przesmażyć, dodać pomidory, odparować z nich wodę.  Na powstałym sosie ułożyć kawałki kurczaka, dusić pod przykryciem około 10 minut, przemieszać, dolać mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut do miękkości i połączenia się smaków i aromatów

Wino Francja Kuchnia
Wiosenny bukiet sajgonek 218

selera naciowego 2 rzodkiewki kawałek czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli op. kiełków rzodkiewki 2 łyżki prażonych nasion do sałatki (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe) kilka liści sałaty do dekoracji słodki sos chili Warzywa umyć, osuszyć, marchew obrać. Pokroić w cienkie słupki, rzodkiewki w półplasterki a cebulkę w piórka. Do szerokiego płytkiego naczynia nalać letniej wody. Arkusze papieru ryżowego namaczać chwile(...)pokrojone warzywa i kiełki. Zwinąć w ruloniki tak aby warzywa wystawały poza papier ryżowy. A niedużej miseczce ułożyć liście sałaty i pionowo sajgonki. Całość posypać prażonymi nasionami. Podawać z sosem chiili

Smakołyki Asi
Sałatka z kurczakiem teriyaki 261

pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej marynata do kurczaka: 1 łyżka miodu 3-4 łyżki sosu teriyaki dressing : 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru/ cukru brzozowego sól morska, pieprz kolorowy do smaku Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować(...)miodzie i sosie teriyaki. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie usmażyć na patelni grillowej. Kapustę posiekać i wsypać do miski. Pomarańczę lub ananasa pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Papryki - czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę i razem z kosteczkami żółtego sera i usmażonymi kawałkami kurczaka dodać do pozostałych składników. Przed podaniem polać dressingiem przygotowanym

Ze smakiem i z pasją
Tortilla z indykiem, pomidorem i sosem czosnkowym 232

wylać na patelnię. Smażyć po 5 minut z każdej strony. Odłożyć na talerz. Dodatkowo: pokrojona sałata lodowa 1/2 pomidora dowolne mięso pieczone np. indyk sól pieprz plasterek czerwonej cebuli Sos: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku  Wrap wypełnić nadzieniem i polać sosem. Podawać natychmiast. Smacznego

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania