Karkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łatwy i szybki obiad to często podstawa mojego tygodniowego menu w domu. Tym razem postawiłam na sos mięsny oraz śląskie kluski. Tak powstała: Potrawka z kurczaka z marchewką i cebulą z kluskami śląskimi. Składniki: sos mięsno-warzywny: - 1 płat z kurczaka - pół cebuli białej - 2 średnie marchewki - suszona natka pietruszki - suszony lubczyk - ziele angielskie - liście laurowe - pieprz
Kuchnia co dniapatelni wlewamy wodę do 1/3 wysokości i zagotowujemy. Do trzech łyżek słodkiej śmietany dodajemy 2 łyżki mąki ryżowej i odrobinę wody. Mieszamy i przelewamy do patelni. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Układamy rolady, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie tymi samymi przyprawami przyprawiamy sos. Dusimy jeszcze przez 45 minut, co pewien czas obracając rolady
Maminek kulinarnywcześniej mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Chwilę razem przesmażyć i jednostajnym strumieniem powoli wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając. Zmniejszyć ogień i mieszać, aż powstanie jednolity sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pęczki szparagów zawinięte w szynkę ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać gotowym sosem beszamelowym, tak by końcówki były widoczne. Końcówki szparagów można
Pasja Smakuryby o zwartej strukturze, czyli np. łosoś lub pstrąg. Z ryb lub chudego mięsa przygotowuję też kolorowe szaszłyki z warzywami, alternatywę dla szaszłyków wieprzowych. Żadna marynata do mięsa czy sos sałatkowy nie obejdzie się oczywiście bez oliwy. Ostatnio często sięgam po oliwę Monini Classico w poręcznej buteleczce z dozownikiem, który daje mi dobrą kontrolę nad dodawaną ilością oliwy(...)żółta papryka - 1 sztuka oliwa Monini Classico w sprayu - 1 łyżka sól i pieprz pomidorki koktajlowe - 250 g czarne oliwki - 10 sztuk ser feta - 100 g (1/2 opakowania) na sos: 2 łyżki oliwy Monini Classico, 1 łyżka octu balsamicznego Monini, 1 łyżka świeżej bazylii lub oregano posiekanego, 1 łyżka świeżej mięty posiekanej, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz
Chilli Czosnek i Oliwaszparagami Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków Zupa krem z kalafiora Zupa buraczkowa Makaron w sosie brzoskwiniowym Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą Klopsy z kalafiora podawane z ziemniakami i sałatą Placki warzywne z cukinii(...)kaszy jaglanej DESERY: Orzeźwiający koktajl z jagodami, roszponką i limonką Koktajl ananasowy Gofry migdałowe z sosem jogurtowym i owocami leśnymi Tarta z jagodami Domowy kisiel owocowy Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną Fit ciasto kokosowe z owocami
Passions hobbies liferumiano *** *** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oaz dwie kuli ziela angielskiego. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez godzinę co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę *** *** 1 łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę
Blog z Apetytempyszną surówkę z młodej kapusty. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: około 500 g młodej kapusty 1 duże jabłko winne (około 300 g) 3 marchewki (około 300 g) na sos: około 5 łyżek oliwy, oleju lnianego lub oleju do sałatek około 2 łyżek soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki cukru, miodu lub ksylitolu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link(...)tarce o średnich oczkach. Umyte jabłko ścieram razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Do oliwy dodaję sok z cytryny, kminek, cukier, doprawiam solą pieprzem i dokładnie mieszam. Sosem polewam surówkę i dokładnie mieszam, surówkę odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem. Surówka z młodej kapusty jest gotowa. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia Gotujepieczarek kilka świeżych, zielonych szparagów 1 gruby plaster cukinii 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 łyżeczka białego, podprażonego sezamu Przygotowanie: Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Pieczarki myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę, a cukinię(...)Dodajemy pieczarki, czosnek, cukinię i szparagi. Podsmażamy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, mieszamy z sosem teriyaki. Podajemy w miseczce, na wierzchu układamy warzywa, posypujemy sezamem
Moja smaczna kuchniaMłoda kapusta duszona z cebulą i kawałkami indyka w sosie śmietanowym. Pyszne danie jednogarnkowe, w którym króluje przede wszystkim młoda kapusta i koperek. Pyszne, polecam! 1 udziec z indyka 1 główka kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 szklanki wody 200 g śmietanki 30% 50 g masła(...)godziny pod przykryciem. Gdyby woda się wygotowała należy ją uzupełnić. Kapustę posiekać i wrzucić do garnka razem z przyprawami. Dusić jeszcze 20 min. W tym czasie przygotować sos. Na patelni podsmażyć masło z mąką i stale mieszając dolewać śmietankę. Zagotować i wlać do duszonego mięsa z kapustą. Gulasz doprawić pieprzem, ewentualnie solą i dodać posiekany koperek. Podawać gorący z ziemniakami
https:KKuchniaMniamBrukselka w serowym sosie to kolejne danie, w którym brukselka smakuje wyjątkowo. Dodatek boczku, cebuli i sera gruyère sprawia, że … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Brukselka</span> w serowym sosie pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerFaszerowane bakłażany to wspaniała propozycja na rodzinny obiad. Dużo warzyw, mięsa mielonego z indyka i przypraw a wszystko to w aromatycznym pomidorowym sosie. To moje danie dla kilku osób na ciepło. Bakłażany przed upieczeniem możecie posypać żółtym serem, parmezanem, serem kozim lub mozarellą. Każda wersja będzie pyszna! Bakłażany podaję z sałatką z rukoli, mixem sałat lub posiekaną sałatą pekińską(...)pomidorkami i oliwkami z sosem winegret. Upieczone bakłażany można na talerzu udekorować rukolą lub posiekaną natką. Smacznego Bakłażany faszerowane indykiem SKŁADNIKI: 4 bakłażany 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść kukurydzy z puszki 1 pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty opcja: 1 posiekana chili
Zasmakuj Kuchnibardzo zbliżoną kolorystykę. Mimo wszystko przepis przydaje się na awaryjne sytuacje;) 300 g ryżu 1 kapusta pekińska 500-600 g mielonego mięsa drobiowego 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki sosu sojowego 1-2 łyżeczki bazylii szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól, pieprz ketchup olej Kapustę szatkujemy. Przekładamy na sito i przelewamy wrzącą wodą. Na dużej patelni rozgrzewamy(...)łyżki oleju, wrzucamy mięso. Smażymy, doprawiając pod koniec gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, bazylią oraz solą i pieprzem. Łączymy z kapustą pekińską. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu. Na nim rozprowadzamy mięso z kapustą. Polewamy niewielką ilością ketchupu. Przykrywamy pozostałym ryżem. Na wierzch dajemy wiórki masła. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Smaki Na Talerzu