sosy - 72234 przepisów (strona:1845/4816)

Chow mein z marchewką młodą 154

opcjonalnie – ja dodałam bo chciałam wykorzystać takie lekko zwiędłe i wyszły pycha 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 garść szpinaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4-5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki sosu teriyaki 2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki chili 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki oleju roślinnego Jak zrobić chow mein z marchewką: Makaron przygotowujemy zgodnie

Dorota Smakuje
Wątróbka z pomarańczami i suszoną żurawiną w pomarańczowo-miodowym sosie 174

wątróbką. Słodko-korzenno-miodowy zapach to jeden z moich ulubionych, więc z przyjemniością podjęłam się prób. Efekt okazał się wyśmienity. Chuda krucha wątróbka w połączeniu z gęstym sosem o konsystencji prawie syropu to coś wspaniałego. Polecam podawać z dodatkiem mlecznej bułeczki, lekko słodkich pszennych grzanek/tostów lub ziemniaczanego purre. Składniki (3 porcje) -500 g ulubionej wątróbki (u mnie jagnięca(...)sokiem dodać do wątróbki. Zmniejszyć moc palnika i dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać miód i przyprawy korzenne. całosć dokładnie wymieszać i dusić do zredukowania płynu. sos powinien mieć konsystencję syropu. Podawać na ciepło Smacznego ;-) Przepis bierze udział w akcji

Zielona Kuchnia
Makrela w sosie pomidorowym 94

złoty kolor na oliwie. Do cebuli dodałem, obraną i startą marchewkę na tarce, na dużych oczkach oraz sok pomidorowy, zagotowałem. Pomidory obrałem ze skórki, pokroiłem w kostkę, wrzuciłem do sosu. Gotowałem ok. 10 min., aż pomidory lekko się rozpadły ( można zmiksować ). Doprawiłem do smaku solą, pieprzem, zmieszałem bazylią, miętą i oregano oraz pokrojoną natkę pietruszki. Rybę wyjąłem z lodówki, odwinąłem(...)folii, wyłożyłem do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Polałem sosem pomidorowym, posypałem po wierzchu startym serem. Zapiekałem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni

R'n'G Kitchen
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 160

Kasza/mąka/ ryż Kuskus pół szklanki 2 zł Ryż pół szklanki 1 zł Mąka 3 szklanki 2 zł 2 opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet ryżowy Cukier brązowy Cukier biały Miód kilka łyżek Słodka wędzona papryka Tymianek suszony Rozmaryn suszony Majonez Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: 132 zł Artykuł Menu na tydzień: Obiady

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 195

wędzonego,parzonego boczku 2 cebule 15 dag. sera żółtego sól,pieprz, przyprawa grillowa,przyprawa do ziemniaków, zioła wg. uznania MARYNATA: sól,pieprz,łyżka pikantnego ketchupu, 2 łyżki oleju SOS: mały jogurt naturalny 2 jajka posiekana natka pietruszki(ilość wg.uznania) sól,pieprz WYKONANIE: polędwiczki drobiowe oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki zamarynować i odłozyć na 2-3 godz. lub na całą(...)posmarować olejem po smażeniu mięsa, cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, przesmażyć do zeszklenia cebuli, ułożyć na ziemniakach, następnie wyłożyć usmażone mięso, jajka, jogurt i przyprawy dokładnie wymieszać, sosem zalać zapiekankę i posypać startym na dużych oczkach serem, zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, przykryć folią aluminiową, piec około 30 min.,następnie odkryć i piec jeszcze około

Kuchnia Beaty
Czekoladowa beza z malinami 181

uchylonych drzwiczkach). Bezę można upiec dzień wcześniej. Nadzienie przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu. 250 g malin gotujemy z 1 łyżeczką cytryny oraz 50 g cukru, aż uzyskamy konsystencje sosu. Odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy serek mascarpone z żółtkiem oraz łyżką cukru pudru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę.  Polewamy sosem

I LOVE LIFE
Pieczony kurczak – niedzielny obiad 326

Pieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
De volaille z koperkiem , pyszny klasyk 240

się przejmował Ważne że smakuje i nie jest trudne w wykonaniu . Polecam ! A jak zostanie choćby jeden malutki , tyci.. to na zimno na kanapkę z sosem tatarskim , jest tak samo pyszny , jak nie lepszy niż ciepło Składniki na 4 osoby : 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka średniej wielkości mały pęczek koperku 4 kawałki masła , długości i grubości kciuka Mogą(...)pięknie rumiane i chrupiące ze wszystkich stron . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , np. pure lub frytki A co zostanie, ucieszy Was na kanapce , schłodzone , pocięte w plastry z sosem tatarski de volaille dostają drugą szansę , aby zaskoczyć swym smakiem w porze kolacji Smacznego !   Artykuł De volaille z koperkiem , pyszny klasyk pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sadzone jajko z kawałkami kurczaka na wiosennej sałacie 196

masłowej -jeden pomidor -kilka rzodkiewek -garść posiekanego szczypiorku i koperku -trzy paski mięsa z piersi kurczaka ok. 150 g -jedna mała cebula -jedno jajko -olej do podsmażania -sól, pieprz - sos winegret lub oliwa i sok z cytryny Kilka liści sałaty ułożyć na półmisku, na nią pokrojoną w plastry rzodkiewkę. Obok sałaty ułożyć pokrojonego w ćwiartki pomidora i posypać go posiekanym(...)szczypiorkiem. Skropić kilkoma kroplami sosu winegret lub oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie posolić i popieprzyć. Kawałki piersi kurczaka obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na sałacie. Na małej patelni  podsmażyć  cebulę pokrojoną w drobną kostkę i wybić na nią jajko. Pod przykryciem trzymać na małym ogniu, aż lekko się zetnie

Kulinarne przemyslenia
Sałatka z kaszką kuskus i szparagami 140

Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszki kuskus 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 czerwonej cebuli 1 opakowanie małych kulek mozzarelli pomidorki koktajlowe świeża kolendra olej do smażenia Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy sól pieprz  Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki.  Szparagi kroimy na 3 cm kawałki. Na patelnię(...)przez chwilę smażymy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i tak dusimy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy łebki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. W międzyczasie robimy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i wraz z innymi składnikami mieszamy w szklance. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Mozzarellę odcedzamy z  zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy

Kulinarne przygody Gatity
Prosty wieniec pizzowy 259

mąki (u mnie 200g pszennej, 100g pełnoziarnistej)   1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżka ziół prowansalskich + Sos pomidorowy Ulubione dodatki (w tym dużo sera!) Przygotowanie: Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h (w misce przykrytej ściereczką). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Po upływie(...)czasu zagniatamy ciasto ponownie, podsypując mąką. Wałkujemy ciasto na wydłużony prostokąt. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Całe ciasto smarujemy sosem, wykładamy ulubione dodatki. Zwijam rulon. Przekładamy rulon na blaszkę, układamy wieniec i nacinamy kawałki nożem (nie odsuwamy od siebie). Pieczemy ok. 20 min (aż ciasto będzie zarumienione). Spróbuj również: Paluchy Twisty pizzowe Gofry a la pizza Pizzę na spodzie

Czarnawisienka
Sałatka ze słonecznikiem i niebieskim serem 168

naszej dzisiejszej propozycji, mimo, że zawiera składniki, które nie zawsze mamy w zapasie w kuchni, jest szybkość przyrządzenia. Kilka minut i gotowe. Sałatka ze słonecznikiem i niebieskim serem SKŁADNIKI SOS : - 200g   jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - 2 ząbki czosnku Jogurt, majonez oraz rozgnieciony czosnek dokładnie ze sobą mieszamy. SKŁADNIKI: - 120g niebieskiego sera pleśniowego - 50g prażonego słonecznika - max sałat (burak(...)habanero i pomidora kroimy w drobną kostkę, a oliwki w krążki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski razem z mixem sałat oraz prażonym słonecznikiem. Całość dokładnie mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem. *sałatka spokojnie może być podawana bez mięsa. Gwarantujemy, że będzie równie dobrze smakować! SMACZNEGO

Związek na patelni
Wegańskie leczo z cukinią 168

zapiekania. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 minut. Kiedy warzywa się pieką, przygotowujemy sos pomidorowy. Pozostałą połówkę cebuli kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Smażmy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę(...)Dokładnie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut. Podpieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 200 stopni. Warzywa mieszamy i odstawiamy na minutę. Wlewamy sos pomidorowy i dokładnie mieszamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Wegańskie leczo z cukinią podajemy na gorąco posypane natką pietruszki

My Chcemy Jeść
FISH AND CHIPS 155

usmażoną w ten sposób rybkę, skrapia się octem winnym i lekko soli. Podaje z frytkami i puree z groszku. Jako dodatek sprawdzą się też ziemniaczki puree, dip paprykowy lub sos tatarski. Polecam na rodzinny obiad. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 300 g filetu z dorsza (użyłam polędwicy) sól, pieprz 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki zimnego piwa(...)Porcje ryby maczamy w cieście i partiami kładziemy na mocno rozgrzany olej. Smażymy z obu stron, do lekkiego zrumienienia, przez około 3 minuty. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem paprykowym (wszystkie składniki mieszamy w miseczce

cool and minty
Szynka a’la sztufada , pyszna pieczeń 168

zbyt się przypiekała . W trakcie pieczenia, można także uzupełnić wodę jeśli całkiem odparuje . Po tym czasie szynka powinna być gotowa , soczysta i aromatyczna . Warto z wywaru po pieczeniu zrobić sos pieczeniowy , będzie jeszcze smaczniej Czyli zlać wszystko z formy do pieczenia , zebrać łopatką silikonową , dolać szklankę wody , doprawić pieprzem , czosnkiem ewentualnie solą do smaku , zagotować i zagęścić wodą z mąką(...)Taka pieczeń szynka a’la sztufada , jest pyszna zarówno na gorąco jak i na zimno do kanapek Serwujemy pociętą na średniej grubości plastry z dowolnymi dodatkami , jeśli będzie sos to idealne będą pampuchy i koper .Smacznego ! Artykuł Szynka a’la sztufada , pyszna pieczeń pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży