Chłopski garnek 225czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i dusić jeszcze przez ok. 10 minut (aż warzywa będą miękkie). Opcjonalnie na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Można zagęścić również sos mąka wedle potrzeby (u mnie nie było takiej potrzeby, sos się ładnie zredukował i zagęścił). Zdjąć danie z palnika, wrzucić do niego drobno posiekany koperek i wymieszać. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przeboje
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 178smaku pieprz ostra papryka ( dałam w płatkach) - do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku 150 g pokrojonych pomidorów z puszki olej lub masło do smażenia na sos 500 ml rosołu, 250 g pomidorów z puszki sól, pieprz. przygotowanie Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na zloty kolor. Przygotować farsz: połączyć mielone mięso z kaszami, dodać przesmażoną cebule(...)nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć połową odłożonych liści. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego. Składniki sosu wymieszać i zagotować, Zalać gołąbki, na wierzchu położyć pozostałe liście. Garnek przykryć Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 60 min. Smacznego
Stare Gary
Karkówka Z Cydrem 211Taką mięsną propozycje na obiad mam dzisiaj dla Was. Karkówka z tego przepisu wychodzi mięciutka i idealnie doprawiona, a sos przepyszny. Polecam Wam zrobić sobie taką karkówkę np. na niedzielny obiad :) Składniki na 2 osoby: 4 plastry karkówki 2 czubate łyżki mąki pszennej Po 1 łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej 2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli(...)pyrkającą cebulką. Dodajemy listki laurowe, warzywko, korzeń pietruszki i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 70 minut. Od czasu do czasu mieszając. 7. Gdy mięso jest już miękkie zagęszczam sos śmietanką i mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Karkówkę podałam z ziemniaczkami i marchewką. Smacznego
Gotowanie...to proste !
Pierogi z kaszą gryczaną 171warte wypróbowania. Podałam je z pieczarkami, cebulką i oliwkami. Pychotka ;) Pierogi z kaszą gryczaną składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka bulionu 3 łyżki sera gorgonzola 1 łyżeczka sosu worcestershire słodka i ostra papryka, sól, pieprz 1/2 ciasta na pierogi z tego przepisu klik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z kaszą gryczaną wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko(...)bulionie. Tak aby pochłonęła cały płyn, jeżeli jest zbyt twarda dodajemy trochę wody. Dodajemy ser gorgonzola, przyprawy i sos worcestershire. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy ciasto z tego przepisu - - > klik Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki i lepimy pierogi. Gotujemy na osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia. Gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trine
Sałatka z kaszą owsianą i wędzonym dorszem 164solidne garście rukoli 100-150 g ugotowanej kaszy owsianej 3 czubate łyżki słonecznika 2 pomidory 4 łyżki dowolnych kiełków 1 cebula pokrojona w wiórka 200 g wędzonego dorsza. Sos: 4 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, odrobina musztardy (można bez) Robimy! W misce mieszamy sałatę z kiełkami i cebulą Pomidory obieramy, kroimy(...)kosteczkę, mieszamy z sałatą oraz wystudzoną kaszą. Mieszamy z naszym sosem, odstawiamy na 15 minut. Nakładamy do miseczki, posypujemy kawałkami dorsza oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego Share 4 Tweet 0 Google Plus 0 Save 1 5 Shares
Latosiowydom
Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczarkami 219składnikiem kotletów jest kasza jęczmienna drobna. Smak wzbogacają pieczarki. Tak przygotowane kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczarkami najczęściej podaję same w towarzystwie najróżniejszych surówek lub w wersji z delikatnym sosem – najczęściej pomidorowym lub pieczarkowym. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście takich kotlecików, to polecam. Są delikatne i pyszne. Nawet moje dzieci chętnie je jedzą. W ich przypadku obowiązkowo z surówką(...)stron na złoto na niewielkiej ilości oleju. Uwaga! Kotlety należy ostrożnie obracać i ściągać z patelni. Tak przygotowane kotlety podajemy same w towarzystwie surówek lub polane ulubionym sosem np. pomidorowym z tego przepisu na gołąbki bez zawijania. Smacznego
Słodkie okruszki
Tajska zupa z ananasem i krewetkami 210Podałam ją z ryżem. 1 batat 1 cebula mała 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1/2 papryczki chili 1 limonka 25 dag krewetek 1/3 ananasa świeżego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej olej kokosowy sól, pieprz 400 ml mleczka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki przyprawy curry natka pietruszki albo kolendra ryż(...)Dodaję paprykę wędzoną, słodką, curry, sól, pieprz i mieszam. Dodaję batata, ananasa, wlewam bulion warzywny i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Na końcu wrzucam krewetki, wlewam mleczko kokosowe, sos sojowy i gotuje jeszcze jeszcze pięć minut. Wlewam sok z limonki, dodaje natkę i doprawiam jeszcze do smaku. Podaję z ryżem
wesoła kuchnia
Curry z mięsem bażanta, ale może być kurczak lub indyk. 161posiekać na miazgę, imbir zetrzeć na tarce, chili rozciąć i usunąć nasionka i błonki. Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać czosnek, chili, imbir, pastę z krewetek, pastę curry, sos rybny, sos sojowy, pokruszone liście keffir, cukier. Wszystko razem wymieszać i chwilkę smażyć. Około 30 sekund, ale cały czas mieszać. Wrzucić pokrojone w paski mięso i smażyć aż mięso straci kolor
Kuchnia Pokoleń
Polędwiczki w sosie musztardowym 151Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to pyszny i super szybki pomysł na obiad. Rozpływająca się w ustach polędwiczka wieprzowa i kremowy sos śmietanowo musztardowy. Banalne wykonanie a smak.. cudowny! - 20 minut szykowania i 20 minut smażenia - prosty i pyszny pomysł na obiad - do podania z kaszą, ryżem, makaronem
AniaGotuje.pl
KOLOROWA SAŁATKA Z KREWETKAMI KOKTAJLOWYMI 183miski. Na wierzchu układać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, obrany, pokrojony w pół plasterki ogórek świeży, pokrojone w kostkę obie papryki. Na samym końcu rozłożyć przygotowane wcześniej krewetki. Sos: * 2 łyżki płynnego miodu * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki oliwy z oliwek * 2 łyżeczki musztardy stołowej * szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Do kubka lub małej miseczki wlać miód, oliwę(...)oliwek, sok z cytryny, dodać musztardę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać. Całość polać sosem
Zrób to smacznie
INDYK Z MASCARPONE I SUSZONYMI POMIDORAMI 200Małe kawałki mięsa z indyka w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów. Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 500 g piersi z indyka 250 g serka mascarpone 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml) sól,pieprz 1 garść posiekanej natki pietruszki ok 5 łyżek wody 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów WYKONANIE Mięso pokroić(...)oleju i pokroić w paseczki. Gdy mięso zmieni kolor, dodać pokrojone pomidory i serek mascarpone. Smażyć wszystko razem aby serek się rozpuścił i smaki się wymieszały często mieszając. Jeśli sos wyjdzie za gęsty podlać wodą. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki wymieszać.Sosik podajemy z ziemniakami,kaszą lub ryżem-co kto lubi :)Ja podałam
Mała w garnku miesza
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 197puszkę pomidorów oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania i przykrywamy je plasterkami ziemniaków. SOS: Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy i polewamy nim zapiekankę. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 30-40 minut, aż wierzch się lekko(...)przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika. Zapiekankę podajemy pokrojoną w kwadraty, posypaną natką pietruszki lub świeżą bazylią. SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI: polajkujesz go albo udostępnisz na moim fanpejdżu , dasz
Calzonella.com
Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 209łyżkę mleka i mieszamy. Bierzemy pędzelek i każdy z pierogów smarujemy jajkiem. Posypujemy np. czarnuszką. Pieczemy 20 minut w piekarniku. Tak to wygląda na żywo : ) Do pierogów możemy dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy Smacznego ! ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : ) Szpinak z fetą czyli pierogi
Kuchnia na wzgórzu
Makaron z papryką i pomidorami 187kroimy drobno. Pomidory kroimy na pół. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy papryki kolorowe w paskach oraz czosnek. Podsmażamy, aż będą półtwarde. Dodajemy kawałki pomidorów. Czekamy, aż powstanie sos, a papryki będą miękkie. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu z papryką i pomidorami, doprawiamy do smaku, starannie mieszamy. Dodajemy oliwki posiekane i ponownie delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerze
Moja smaczna kuchnia
Restauracja Pod Kopcem 176kurki były duszone w słodkim winie. Bardzo dobre połączenie, którego totalnie się nie spodziewałam. Do tego uwielbiane przeze mnie kiełki. Wspaniała kompozycja. Rolada z indyka nadziewana szpinakiem z sosem serowym. Mięsko miękkie i soczyste. Sos serowy bardzo delikatny, aksamitny. Porcje były dosyć spore. Miałam dużą trudność, aby zjeść wszystko pomimo tego, że danie było bardzo smaczne. Restauracja, stawiająca na prostą
Karola gotuje